ניפטר מהחרדה ומהסוכר – ונפנה לדרך רגועה ובריאה מכל המובנים
כמה מכם יופתעו אם אומר לכם שסוכר לא מיטיב עם הבריאות שלכם? אני משערת שלא רבים, בהתחשב בכך שזו עובדה ידועה שמשננים לנו מגיל צעיר. ובכל זאת, לפי דו”ח של ה- OECD, לשנת 2015, ישראל נמצאת במקום הראשון בעולם בצריכת סוכר.
אם תוכלו להכפיל את התפוקה שלכם, להגדיל את ההכנסה, לשפר את הכישורים הבין אישיים ולעצב את חייכם איך שתרצו, איך החיים שלכם יראו?
שמעתם נכון, העפלנו אפילו על ידידינו האמריקאים הידועים לשמצה בנוגע להרגלים התזונתיים שלהם.
השיח סביב נושא הסוכר וההפחתה בצריכה שלו, בדרך כלל עוסק בתחלואה, השמנת יתר, ובעיקר תסמינים פיזיים. אבל ההשפעה של סוכר לא רק הרסנית מהבחינה הזו. היא גם משפיעה רבות, ולא לטובה, על הבריאות הנפשית שלנו.
סוכר יוצר עליות וירידות חדות במצב הרוח
אם אחרי יום מלחיץ, אתה מוצא את עצמך זולל פיינט שלם של בן – אנד – ג’ריז, סביר להניח כי מתישהו תיהנה חווית אופוריה קלה כתוצאה מצריכת סוכר.
רוב האנשים חווים את העלייה והנפילה במצב הרוח אחרי צריכת סוכר, בצורה סבירה וללא נזקים משמעותיים. אבל יש קבוצה של אנשים אשר גופם לא מגיב כך לסוכר, והם משלמים מחיר על הפרזה בצריכה שלו.
אכילה של כמויות גדולות של סוכר מתקשרת לתחושות של דאגה, עצבנות ועצב. כשהרגשות הללו מצטרפים להמצאות של דיכאון וחרדה, התוצאה רחוקה מחיובית.
למה סוכר יוצר את התחושות הללו?
כדי להסביר זאת, עלינו להבין קודם כל מה קורה כשאנחנו צורכים סוכר: הגוף מייצר אינסולין, כדי לקלוט ולייצב את הרמות החריגות של הגלוקוז בדם – וזה לא בהכרח טוב.
הגוף שלנו צריך לעבוד קשה אחרי עלייה חדה בסוכרים, והמעברים החדים בין מצב רוח מרומם לירוד מותירים את הגוף עייף, עצבני ומרוקן.
התסמינים הללו מעצימים ומזינים תסמינים קיימים, כאשר הם מופיעים אצל אדם המתמודד ממילא עם דיכאון ו/ חרדה.
אם זה לא מייצר חרדה, זה פשוט מחמיר אותה
השיא העוצמתי שנובע מאכילה מרובה של סוכר, לצד הנפילה הקשה לאחר מכן הם בלתי-נמנעים, גורמים לך להרגיש חלש, עייף, עצבני- ולחוות רגשות נוספים שמחזקים את הסימפטומים של חרדה.
יותר מזה, לסוכר יש נזקים נוספים. הסוכר עשוי להחליש את היכולת שלנו להגיב למצבי לחץ, מה שגורר איתו חרדה ומונע מאיתנו לטפל בשורש הבעיה.
נכון לעכשיו, ניסויים מדעיים על הקשר בין סוכר לחרדה נערכו רק על עכברים. התוצאות הראו חד-משמעית שיש קשר בין צריכת הסוכר לבין חרדה, אבל החוקרים מחכים להזדמנות לערוך את הניסוי בבני אדם, לכן תוצאות חד-משמעיות בנושא עוד לא התפרסמו.
סוכר מעלה את הסבירות שתסבול מדיכאון
אחרי יום ארוך, אנחנו פשוט רוצים משהו מתוק בפה. זהו פיתוי שקשה מאוד לעמוד בפניו. כאשר אנו מתמודדים עם דיכאון, צריכה גבוהה של סוכר משמשת כמעין “ניסיון הבראה עצמית” בעזרת חומרים לא טובים.
מה שאנו יוצרים בעצם, על ידי התמודדות בעזרת סוכר, זה מעגל אין סופי; אנחנו עצובים, אנחנו רוצים להרגיש טוב יותר, אנחנו צורכים סוכר. צריכת סוכר גבוהה מביאה לנפילת סוכר חדה, ולתחושת דיכאון אפילו גרועה יותר. וחוזר חלילה.
הצריכה הגבוהה של הסוכר גם גורמת למוח לייצר כמויות לא מאוזנות של כימיקלים שונים, מה שמגדיל את הסיכוי ללקות בדיכאון ובעוד שלל הפרעות נפשיות.
בשנת 2017 נערך מחקר, שהראה כי גברים שצרכו כמויות גדולות של סוכר (67 גרם או יותר) על בסיס יום יומי, היו בעלי סיכוי של 23% יותר ללקות בדיכאון קליני תוך חמש שנים.
מחקרים דומים נערכו גם על תזונה נשית, והראו תוצאות דומות.
זה לא התקף חרדה – ההשפעה של גמילה לא נכונה מסוכר.
ההמלצה הרווחת כאשר מנסים להיגמל מסוכר לבן ומעובד – היא פשוט להפסיק בבת-אחת. אבל אם סבלתם או אתם סובלים מהתקפי חרדה, זה אולי לא הפתרון הנכון עבורכם.
גמילה מסוכר הוא לא תהליך קל, והוא מלווה בכמות נכבדת של תופעות לוואי: עייפות, חרדה, עצבנות ובילבול. אכן כן, אלו תופעות שמשותפות לגמילה מסמים.
משום כך, להפסיק לצרוך סוכר בבת-אחת אינו הפתרון המומלץ לאנשים הסובלים מחרדה.
התחושה של גמילה הרבה פעמים זהה או דומה לתחושה של התקף חרדה, וכאשר האדם כבר סובל מחרדה כל התהליך גובר וההשפעה של הגמילה עוצמתית יותר.
סוכר מאט ופוגע בפעילות הקוגניטיבית
ב- 2015, בוצע מחקר ב- UCLA המעיד על קורלציה בין צריכת פרוקטוז, בייחוד בצורת משקאות קלים, לבין האטה בתפקודי המוח.
האטה בתפקודי המוח כוללת נזקים מידיים ומשניים. הנזקים המידיים משפיעים בטווח הקצר; על הזיכרון ויכולות הלמידה. הנזקים המשניים משפיעים בטווח הארוך ועלולים לגרום לאלצהיימר, סוכרת ולמחלות לב שונות.
מדובר במנורות אדומות שכדאי לשים אליהן לב, ולנסות להשתחרר מהן לפני שיהיה מאוחר מדי.
נפנה לחיים שלווים, בריאים וטעימים
אנחנו ב- במערכת Lifehacks מכירים היטב את הקשיים של הלחץ, ויודעים עד כמה התזונה יכולה להשפיע עליו לרעה ולהחריף אותו. בעקבות זאת, ריכזנו עבורכם מאמרים רבים, שמטרתם לסייע לכם לשמור על הבריאות הנפשית והגופנית:
- התמודדו עם הלחץ נכון בחיים – ותמצאו את הדרך לשלווה
- קבלו את הלחץ בחיים – ולמדו להשתחרר ממנו
- נווסת את תהליכי חילוף החומרים בגופנו באמצעות תזונה נכונה
- כל המאכלים שמכילים נוגדי חמצון – לחיים בריאים וארוכים
אזור ה- Mastery שלנו טומן בחובו אינספור מדריכים, שתורמים לבריאות מכל בחינה אפשרית:
- 28 הרגלים שישפרו את הבריאות הכוללת שלכם
- נאזן בין בריאות הנפש לבריאות הגוף
- העשה והאל תעשה של התמודדות נכונה עם לחץ
- נתאים את התזונה שלנו – כך שנוכל לישון טוב ביותר במהלך הלילה
האם נגזר עליכם לחיות חיים ללא מתוקים?! ודאי שלא! יש אינספור מתוקים טעימים בחיים, שכל עוד תאכלו במידה לעולם לא יגרמו לכם לחץ: תמרים, דבש, מייפל, שוקולד מריר, סטיביה וקינמון, הם כולם מתוקים, טעימים ואתם יכולים ליהנות מהם. כך גם עם פירות.
נכון, לא תמיד פשוט לוותר על כל המתוקים המעובדים, אך לאחר שמתרגלים – מבינים כמה הטבעי הרבה יותר טעים.
קבלו גישה לתכנית ההתפתחות האישית המתקדמת של Lifehacks, בחינם לחלוטין ל-14 ימים.
בתכנית תלמדו:
- לעצב את איכות החיים שלכם ללא פשרות
- להגדיל משמעותית את ההכנסה, לחסוך ולהשקיע
- לשפר את הבריאות, לרדת במשקל ולהיכנס לכושר גם כשנראה שאין לכם זמן
- לשפר את הכישורים הבין אישיים, לפתח מערכות יחסים חדשות ולשמר קיימות
- לשפר את התפוקה, היעילות וכוח הרצון
- להתגבר על חסמים פנימיים שמונעים מכם להצליח