תזונה – כך תמנעו מחלות נפוצות באמצעות תזונה נכונה
התפריט המערבי המקובל כולל מזונות רבים שאינם כה בריאים: מאכלים עתירי שומן וסוכר הדלים בסיבים תזונתיים, בויטמינים ובמינרלים ובשאר רכיבים מזינים החיוניים לגוף. מחקרים מראים כי חברות מסורתיות שכוללות בתפריט שלהן מזון פשוט ופחות מעובד מצליחות להאריך ימים, לעומת בני אדם במערב שסובלים לעיתים קרובות ממחלות לב, שבץ, סוגים שונים של סרטן וסכרת. כדי לייצב את משקל גופכם ולמנוע מגוון רחב של מחלות נפוצות, תוכלו להפוך את התפריט ממקור למחלות וצרות- לכלי עזר להרגשה יומיומית טובה יותר. המדריך הנוכחי יגלה לכם כיצד ניתן למנוע מגוון רחב של מחלות נפוצות המוכרות לכולנו באמצעות מאכלים שונים.
אם תוכלו להכפיל את התפוקה שלכם, להגדיל את ההכנסה, לשפר את הכישורים הבין אישיים ולעצב את חייכם איך שתרצו, איך החיים שלכם יראו?
מניעת מחלות עיניים
המזונות ותוספי התזונה שאנו צורכים עשויים להשפיע רבות על הבריאות שלנו, כמו גם על בריאות עינינו. לשמירה על בריאות העיניים, מומלץ לשלב בתפריט שפע פירות וירקות טריים המכילים פגמנטי צבע נוגדי חמצון. ממחקרים נראה כי תזונה עשירה בסוכרים, מלחים ושומנים עשויה להעלות את הסיכון למחלות עיניים, אך מנגד מחלות אלו נראות כתופעה נדירה יותר בקרב אנשים שהקפידו על תזונה עשירה בויטמינים, מינרלים, חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 ונוגדי חמצון. הלוטאין למשל, הנמצא בשפע בירקות העלים המוכרים לנו דוגמת התרד, הכרוב והברוקולי הוא אחד מנוגדי החמצון שעשוי לסייע לנו רבות בשמירה על בריאות העיניים, ובמניעת מחלות עיניים דוגמת קטרקט וניוון מקולרי. כמות טובה של לוטאין נוכל למצוא גם באפונה ובתירס. ויטמין נוסף החיוני עבור ראיה בריאה הינו ויטמין A (בטא קרוטן) הנמצא במגוון ירקות כתומים כמו דלעת, גזר ובטטה.
יחד עם ויטמינים וחומצות שומן חיוניות, דיאטה טובה למניעת מחלות עיניים תהיה דלה בנתרן. צריכת נתרן גבוהה עשויה להגדיל את הסיכוי להופעת מחלות עיניים שונות דוגמת קטרקט, גלאוקומה, אובאיטיס ועוד. כדי להפחית את הנתרן, העדיפו מזונות טריים או קפואים על פני מזונות משומרים עתירי נתרן, והשתמשו בפחות מלח במהלך הארוחה שלכם.
מניעת מחלות לב
מחלות לב וכלי דם, מהוות אחד מגורמי התמותה העיקריים בעולם המערבי. אחת הסיבות השכיחות להיווצרות סוגים שונים של מחלות לב, היא הצטברות שומנים ורבדים טרשתיים בדפנות העורקים. על האזור הפגוע עשויים להתיישב שומנים, סידן, תאים הנקשרים עם תהליכים דלקתיים ועוד. תהליך זה הנפוץ בתרבות המערבית נקרא בשם “טרשת עורקים”, והוא עשוי להגרם ממגוון סיבות, ובין היתר על ידי תזונה לא מתאימה.
לפיכך, תזונה למניעת מחלות לב, תכלול בעיקר מזונות המפחיתים את רמות הכולסטרול והטריגליצרידים בדם וכאלו המסייעים במניעת דלקות. למתחילים בדיאטה למניעת מחלות לב יומלץ להמנע ממזונות מעובדים, מתועשים ובעלי שומן טרנס דוגמת: בשר שמן, נקניקים, קצפת, גבינות שמנות, בורקסים, מזונות מתוקים ושמנים וכן הלאה, ולכלול בתפריט בעיקר סוגי בשר רזים כמו: הודו, עוף בלי עור או דגים ללא שומן או רטבים שמנים. בנוסף, לאנשים בעלי רמות שומנים גבוהות בדם או כאלו בעלי נטיה למחלות לב, יומלץ לשמור על משקל תקין ולאכול ארוחות קטנות כל מספר שעות. בארוחות הללו יש לכלול שפע של ירקות טריים בכל צורות ההכנה, פחמימות מורכבות: דגנים מלאים, קטניות מכל הסוגים, אורז מלא וכן הלאה, ושתייה מספקת של נוזלים שאינם מכילים סוכר.
מניעת מחלות מעי דלקתיות
לאנשים הסובלים ממחלת הקרוהן או הקוליטיס תומלץ בדרך כלל תזונה מתאימה, המהווה עבורם את אחד הצעדים הראשוניים בטיפול. ההמלצות התזונתיות השונות דורשות מהחולים במחלות אלו להקפיד על מזונות מסוימים, במטרה לצמצם את התהליכים הדלקתיים המתרחשים בגופם. אומנם, הידע הנצבר בספרות הרפואית עד לכתיבת מדריך זה אינו מאפשר למנות במדויק את המאכלים הקשורים להתפתחות מחלות המעיים, אולם מסתבר שעל ידי הפחתה של מזונות מסוימים החולה יחוש טוב יותר ויהנה מחילוף חומרים מהיר יותר. לחולי קרוהן או קוליטיס יומלץ לאכול ארוחות קטנות לעיתים קרובות, וללעוס היטב את מזונם כדי לאפשר מעבר חלק במערכת העיכול. כמו כן, מומלץ להפחית מזונות עתירי שומן טרנס, ולכלול בתזונה מזונות המקלים על מערכת העיכול ומשפרים את חילוף החומרים דוגמת ירקות ופירות, אגוזים, דגים ובשרים לא מעובדים. בנוסף, אחד החסרים הבולטים ביותר בקרב החולים במחלות מעי דלקתיות הוא המחסור בויטמין D. ניתן לספוג ויטמין זה על ידי שהיית מספר שעות בשמש מדי יום, או לשלב בתפריט מעט חמאה, ביצים או חלב דל שומן.
יחד עם זאת, עד כה לא גובשה דיאטה אחת המתאימה בשלמות לחולים במחלות מעי דלקתיות. מספר רב של קבוצות מחקר מהארץ ומהעולם פועלות בניסוי מגוון דיאטות על החולים כדי לבדוק איזו מהן היא האפקטיבית ביותר למיגור תהליכים דלקתיים. המשותף לכל הדיאטות שנוסו עד כה, היא הוצאתם של מזונות מעובדים ומתועשים מהתפריט.
מניעת מחלות חורף
החורף מכניס אותנו באופן קבוע לכוננות ספיגה של וירוסים וחיידקים מסוגים שונים. תנאים בעייתים על פני השטח, דורשים מגופנו להשקיע יותר אנרגיה כדי להתמודד עם אורגניזמים זיהומיים והתוצאות בשטח לא מאחרות להגיע. אנו מוצאים את עצמנו משתעלים, מנוזלים או חוטפים שפעת שמשביתה אותנו ל-48 שעות. כדי להפחית את החולי במחלות החורף, אין די בלאוורר את השטח וללבוש שכבות אלא מומלץ להקפיד על תזונה נכונה.
כבר בתחילת הסתו, מומלץ להפחית את אכילת הסוכרים הפשוטים למיניהם ואת כמויות השומן בתזונה. סוכרים ושומנים הם המזון המועדף בקרב טפילים וגורמים זיהומיים שונים. במקביל, חשוב להוסיף לתפריט די חלבונים- החלבונים מסייעים לבנות את תאי הדם הלבנים (התאים השותפים בתהליך החיסון של הגוף), ולהעברת החמצן לכל האיברים באמצעות כדוריות הדם האדומות. בנוסף לכל ההמלצות הללו, רצוי מאוד לצרוך ירקות ופירות שונים מכל הצבעים. הצבעים המצויים בירקות והפירות, הם למעשה פיגמנטים רבי עוצמה, הנלחמים ברדיקלים חופשיים שעשויים לפגוע במערכת החיסונית.
במקביל לשיפור התזונה, הוכח במחקרים רבים שתוספת של פרוביוטיקה מדי יום (ניתן לצרוך כפורמולה או ביוגורט) מעלה את רמת החיידקים הידידותיים בקיבה ומחזקת את המערכת החיסונית. ניתן לצרוך גם צמחי מרפא שונים הנמכרים בבית המרקחת שהוכחו כיעילים במניעת מחלות חורף: אכיניציאה, פרופוליס, פרח סמבוק (ניתן לצרוך כתה המועיל נגד הצטננות וכאב גרון) או אסטרגלוס.
מניעת אלרגיות ואסתמה
אלרגיה היא תגובה טבעית של המערכת החיסונית לגוף זר ובלתי מוכר שפלש אליה. כאשר המערכת החיסונית בגופנו נתקלת בגוף זר ובלתי מזוהה היא נוקטת מספר צעדים מידיים: מגייסת תאי דם לבנים, יוצרת נוגדנים ומשחררת היסטמינים שהם למעשה החומר שגורם למגוון התופעות האלרגיות המוכרות לכולנו. אחת מהמחלות האלרגניות הנפוצות היא האסטמה. רופאים שונים סוברים שמזונות מסוימים הם בעלי השפעה על היווצרות אסתמה, ועובדה זו אף מעוגנת במספר מחקרים: מחקרים שנערכו בשנים האחרונות בנושא אסתמה ותזונה הוכיחו כי בני נוער שצרכו תזונה מעובדת נמצאו בסבירות גבוהה ללקות בתסמיני האסתמה. מנגד, בני נוער שהקפידו לצרוך תזונה ים תיכונית הכוללת אספקה טובה של פירות ומאכלים המכילים ויטמיני E ו- C וחומצות שומן מסוג אומגה 3, נמצאו בסיכון נמוך ללקות באלרגיות ומחלת האסתמה.
התזונה המומלצת למניעת אלרגיות שמקורן אינו ידוע, מבוססת בעיקר על המנעות מאכילת מאכלים ומזונות הידועים כמעוררי אלרגיה. בכלל מאכלים אלו נכללים: חיטה, ביצים, אגוזים, בוטנים, פירות הדר או חלב פרה. בתזונה המעודדת מניעת אלרגיות, יומלץ להתבסס על מזונות טבעיים והיפואלרגניים דוגמת תפוחי אדמה, אורז, ירקות ופירות ומאכלים המכילים חומצת שומן מסוג אומגה 3 הידועה ביכולתה למנוע דלקות: דגים מהים הצפוני, זרעי פשתן וצ’יה, שמן קנולה וירקות עלים ירוקים. במקביל, יומלץ לסובלים מאלרגיות תכופות לשלב מדי יום מאכלים שידועים ביכולתם לחזק את המערכת החיסונית: שום, בצל, פטריות, שקדים ופירות המכילים אחוז גבוה של קוורצטין (אחד מנוגדי החמצון החזקים המונעים את תסמיני האלרגיה)
מניעת סוכרת
סכרת היא אחת המחלות הנפוצות בעולם המערבי, והיא מתאפיינת בריכוז גבוה של סוכרים בדם. הבעיה המרכזית במחלת הסוכרת היא חוסר וויסות באחד ההורמונים המופרש בלבלב, האינסולין. האינסולין מופרש באופן טבעי בדם, בתגובה לעליה ברמת הסוכר בגוף, כדי לאפשר חדירת סוכר לתאי הגוף על מנת להזין אותם. אצל חולי סכרת, קיימת תנגודת להפרשת האינסולין על ידי הגוף כך בעת עליות רמות הסוכר אין הפרשת אינסולין ראויה. הטיפול בסוכרת מתבצע הן על ידי הזרקת אינסולין והן על ידי לקיחת תרופות, והתזונה המומלצת כוללת צריכה של שפע ירקות, פירות, קטניות או אגוזים בעלי אינדקס גליקמי נמוך. חולים סכרת רבים, בעיקר חולי סכרת מסוג 2, שהקפידו מאוד על סוג וכמות הפחמימות שצרכו, הצליחו לשפר את מצבם ולהפסיק ליטול תרופות. ההמלצה הרווחת עבור חולי הסוכרת היא לא לצרוך מוצרי בשר או עוף פעמים רבות בשבוע, ויחד עם זאת להקפיד שהם יהיו דלים בשומן. על כל מנה להיות מוכנה בצורה הבריאה ביותר, ללא טיגון וללא כמות גדולה של שמן. המפתח לשמירה על רמות סוכר מאוזנות לאורך כל היום, היא הקפדה על ארוחות מינימליות ובריאות לעיתים קרובות. יש לחלק את המזון על פני שש ארוחות: שלוש עיקריות ושלוש ארוחות ביניים. חלוקה זו חיונית ביותר כדי למנוע צניחות פתאומיות ברמות הסוכר בדם.
קבלו גישה לתכנית ההתפתחות האישית המתקדמת של Lifehacks, בחינם לחלוטין ל-14 ימים.
בתכנית תלמדו:
- לעצב את איכות החיים שלכם ללא פשרות
- להגדיל משמעותית את ההכנסה, לחסוך ולהשקיע
- לשפר את הבריאות, לרדת במשקל ולהיכנס לכושר גם כשנראה שאין לכם זמן
- לשפר את הכישורים הבין אישיים, לפתח מערכות יחסים חדשות ולשמר קיימות
- לשפר את התפוקה, היעילות וכוח הרצון
- להתגבר על חסמים פנימיים שמונעים מכם להצליח