אכילה רגשית – 10 דרכים לטפל באכילה רגשית
רוב האנשים מתקשים להתמיד בדיאטה המשלבת תזונה בריאה יותר, הם פשוט לא מבינים למה אינם רואים תוצאות. כולנו היינו אחד מאותם אנשים, מכורים כבדים לג’אנק פוד. היינו אומרים לעצמנו לעיתים קרובות כי זוהי העת לדיאטה, ניגשים לשיטה חדשה אשר תבטיח לנו מראה חטוב, בריא וירידה משמעותית במשקל תוך זמן קצר. כך פצחנו במסע קניות, היינו ניגשים לקנות אספקה חודשית של אכול “בריא”, רק כדי למצוא את עצמנו מנשנשים מידי פעם במהלך היום צ’יפס, עוגיות או בורקס. למה? כי השתמשנו במזונות האלה כדי לענות על הצרכים הרגשיים הרבים שלנו. האוכל עזר לנו להתמודד עם כל דבר מאתגר בחיינו אך לעולם לא השביע את היצר. מזון הוא מנגנון התמודדות עבור רוב האנשים, כדי לשנות את הרגלי האכילה שלנו, אנחנו צריכים לסגל דרכים חדשות להתמודדות. לפניכם כמה דרכים פרקטיות לטיפול באכילה רגשית, תיהנו.
אם תוכלו להכפיל את התפוקה שלכם, להגדיל את ההכנסה, לשפר את הכישורים הבין אישיים ולעצב את חייכם איך שתרצו, איך החיים שלכם יראו?
איך אנחנו משביעים את הרגש בעזרת מזון?
כמה דוגמאות כיצד אנו משתמשים במזון כדי להתמודד:
- אנחנו אוכלים כשאנחנו מתוחים. אם נחליף את התזונה עמוסת השומנים לתזונה בריאה יותר, איך נתמודד עם מתח במקום? עלינו למצוא אסטרטגיות התמודדות חדשות להתמודד עם המתח.
- אנחנו אוכלים כשאנחנו עצובים או מדוכאים. איך נוכל ללמוד להתמודד עם הרגשות האלה בצורה בריאה יותר?
- אנחנו אוכלים כפרס כשעשינו משהו טוב. מה נעשה כדי לתגמל את עצמנו במקום זאת?
- אנחנו אוכלים כדי לתקשר. איך נוכל להתרועע עם אנשים בלי אוכל?
- אנחנו אוכלים כי אנחנו משועממים. איך נתמודד עם השעמום במקום זאת?
- אנחנו אוכלים כי אנחנו כועסים. כאשר אנחנו נתקלים במאבק, איך נתמודד עם הכעס שלנו במקום להשתמש במזון?
- אנחנו אוכלים בשביל הנאה. האם יש דרכים בריאות למצוא הנאה כי נלמד במקום להשתמש במזון?
- אנחנו אוכלים באהבה. לעתים קרובות אנו משווים מזון ואהבה ולכן אכילה הופכת לתחליף לאהבה. היכן נמצא אהבה במקום זאת?
כל אלה ועוד הם צרכים אמיתים. כולנו זקוקים לאהבה, לעונג, לתגמולים ולדרכים להתמודד עם מתח, שעמום, עצב, בדידות, כעס ותסכול. עבור רבים מאיתנו המזון הפך להיות ברירת המחדל של כל מפגש לצרכים אלה – ואנחנו לא יכולים פשוט להפסיק. עם זאת, גם תחליפים בריאים לא משביעים את נפשנו כמו ג’אנק פוד, מתוקים ומטוגנים. כך אנחנו נמנעים, מתוך ידיעה כי אם נעשה זאת, נחזור במהירות לתוך הרגל הישן שלנו.
בניית הרגלים חדשים
זה עשוי לקחת זמן לבנות הרגלים חדשים, בריאים יותר כדי להתמודד עם כל הצרכים האלה. עם זאת זה בהחלט אפשרי. הרגשות שלא נעלמים אף פעם, רק התגמולים השתנו. האם אני עדיין חושב על אוכל כשאני בודד או עצוב או לחוץ? בטוח. אבל עכשיו בניתי במודע כמה מנגנוני התמודדות חלופיים שעובדים טוב יותר בשבילי ועשויים לעבוד גם בעבורכם. כך אנו הופכים לבריאים פיזית ומנטאלית כתוצאה מהבחירה המודעת שקיבלנו על עצמנו.
כמה תרגילים פשוטים לשינוי הרגלים:
- ריצה – דרך מצוינת להתמודד עם מתח, שעמום, כעס. לאחר זמן מה, הריצה יכולה להיות גם תענוג ופרס.
- מדיטציה – דרך מצוינת ללמוד להתמודד עם כל הרגשות שלנו.
- לגימת תה – גם דרך נהדרת עבור הפגת מתחים, שעמום, כעסים, אך משמשת גם כפרס גדול ומקור של הנאה. הידעתם? תה ירוק יכול להאיץ את חילוף החומרים בגוף.
- מפגש עם אנשים – בכל פעם שתחושה של בדידות עולה בנו, במקום לפנות לאוכל, נסו להרים צלצול לחבר קרוב. להתמלא באהבה מחברים ומשפחה, ללמוד להשתמש בהם כדרך להתמודד עם הרגשות הקשים – לדבר איתם, לעבוד איתם, פשוט לבלות איתם זמן.
- ניקיון – מרגישים שיש איזה שהוא רגש שצריך לפרוק? מעולה גשו אל המטאטא, המגב או המטלית הלחה. אחת הדרכים המוצלחות להתמודד עם מתח היא לפרוק אותו בפעולה, בתנועה.
- בדידות – מצאתי בדידות דרך מצוינת להתמודד עם רגשות קשים יותר (כך אתה לומד לפתור את הבעיות שלך במקום להימנע מהם על ידי אכילת מזון), והתבודדות יכולה להפוך להיות גם פרס.
- ריקוד – ריקוד נותן מענה לתחושת הריקנות. ריקוד סוער לצלילי מוזיקה אהובה יכול להפוך לתשובה לכעס, כאב, עצבות או מצב רוח חולף, בוא אנחנו למעשה מתחייבים להיפרד מאותו הרגש בסוף השיר או הריקוד.
- אומנות – דרך נהדרת לדבר רגש ולפתח מודעות רגשית למקורם של הרגשות אשר עולים בנו היא דרך אומנות, כתיבה, ציור, משחק, שיר, כל דבר שעשוי להוליד מתוכנו רגש מהפנים אל החוץ.
- טיול בטבע – לטבע יש את הקסם שלו להרגיע את הרגשות הבלתי נשלטים. בכל פעם שעולה פיתוי, החליפו אותו בטיול קצר בשכונה, בטבע, בגן הירוק או השדה הקרוב לביתכם.
- שנו הרגלים קבועים – הפסיקו לצפות בטלוויזיה, המחשב או כל פעילות הכרוכה בישיבה ממושכת המגבירה את הרצון לנשנושים.
- הרחיקו גירויים – ניקיון הבית מהסחות דעת, גירויים בדמוי ממתקים או ג’אנק פוד יכול להקל על החוויה של התנתקות מאכילה רגשית. טיפ: שמרו על “יום החטאים”, נסו להפוך יום אחד בשבוע ליום שבו מותר לכם לאכול פינוק קטן – בו אתם יוצאים החוצה לבילוי ומתפנקים במאכל אחד.
אלה הם רק כמה רעיונות, ומה שעובד הכי טוב בשבילכם יהיה אישי מאוד. הרעיון הוא להבין מה תעשו מראש – לפני שהצורך מתעורר בכם, או לפני שזה יהיה מאוחר מדי – אז ניתן ללמוד להיות מודעים לגורמים הרגשיים לפני שהם מתרחשים. כאשר הם קורים, במודע ניתן לסגל את ההרגל החדש במקום הישן. זה ייקח קצת זמן כדי להתמיד בהרגל החדש, במיוחד מפני שאנחנו נוטים לשכוח לפעמים, אולם חשוב לזכור את המנטרה הבאה: “כולנו לומדים.” היו סבלנים עם עצמכם.
המזון הפך לנו כל כך הרבה דברים, כאנשים פרטיים וכחברה. כך אנו מתרועעים, חוגגים חגים, צופים בספורט, מראים אהבה, מוצאים נחמה, מתמודדים עם כאב. בכל זאת, זה לא תמיד בריא. אנחנו הופכים חלשים, מלאים וכבדים יותר בגלל ההתמכרות הזאת, כך שהגיע הזמן לחשוב מחדש על האסטרטגיה העיקרית שלנו להתמודדות עם אכילה רגשית. חשוב שנציין כי הרעיון במאמר הזה זהה בעבור כל התמכרות אחרת. בדומה לאכילה רגשית, כסיסת ציפורניים, עישון כפייתי, צריכת סמים, שתיית אלכוהול מפורזת, קנייה כפייתית או כל דבר אחר, אנחנו משתמשים בהתנהגויות אלו כקביים כדי לתמוך בצרכים הרגשיים שלנו. עלינו לערער על התנהגויות לא בריאות אלו ולמצוא שיטות חיוביות שיענו על הצרכים הרגשיים שלנו.
קבלו גישה לתכנית ההתפתחות האישית המתקדמת של Lifehacks, בחינם לחלוטין ל-14 ימים.
בתכנית תלמדו:
- לעצב את איכות החיים שלכם ללא פשרות
- להגדיל משמעותית את ההכנסה, לחסוך ולהשקיע
- לשפר את הבריאות, לרדת במשקל ולהיכנס לכושר גם כשנראה שאין לכם זמן
- לשפר את הכישורים הבין אישיים, לפתח מערכות יחסים חדשות ולשמר קיימות
- לשפר את התפוקה, היעילות וכוח הרצון
- להתגבר על חסמים פנימיים שמונעים מכם להצליח