הריון ולידה – איך להגביר חלב אם
מזל טוב! לאחר תשעה חודשים מייגעים, הכרתן את האושר הקטן שלכן והוא הפך לחלק בלתי-נפרד מחייכם. כעת, כל מה שאתן רוצות הוא לדאוג, לאהוב ולהאכיל ככל האפשר. הבעיה היא שהחלב פשוט לא יוצא…
אם תוכלו להכפיל את התפוקה שלכם, להגדיל את ההכנסה, לשפר את הכישורים הבין אישיים ולעצב את חייכם איך שתרצו, איך החיים שלכם יראו?
נשים רבות מתמודדות עם קושי להעניק את התינוק שלהן ויש בכך הרבה היגיון: לאחר הלידה, אתן והגוף שלכם תשושים, לוקים בחסך מסוים של ערכים תזונתיים, נטולי שינה, נטולי פעילות גופנית… הגוף זקוק לטיפול ופינוק, שישיבו אותו למאזן תקין. כדאי לכן לנסות ולדאוג לעצמכן יותר כל יום: הקפידו על ארוחות מלאות ובריאות, מים לאורך כל היום, שינה ערבה ופעילות גופנית, לאחר שאתן מסוגלות. אתן תופתעו מה כמה שינויים פשוטים יתרמו לשינוי מצב הרוח שלכן, המראה שלכן וייצור החלב שלכן.
עם זאת, אם אתן עדיין מתקשות לייצר את החלב עצמו, ישנם מספר טריקים שהטבע “רקח” במיוחד בשבילכן.
מורינגה
מורינגה הוא צמח מרפא העשיר בכמות יוצאת דופן של ערכים תזונתיים, התורמים כל כך הרבה לגופנו: המורינגה עשיר בכמות יוצאת דופן של ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון כגון סידן, ברזל, ויטמין A, אשלגן, חלבון, ויטמין E, ויטמין C, זרחן, בטא-קרוטן, מגנזיום, ויטמין D, חומצות שומן חיוניות כגון אומגות 3, 6 ו- 9 וחומצות אמינו (אבני הבניין של החלבונים בגוף). המורינגה מכיל ריכוז גבוה של הערכים התזונתיים הללו. על ידי כך, הוא מסייע להשיב לגופנו ערכים תזונתיים, להם אנו זקוקות לאחר ההיריון. הוא אף מסייע לחזק את המערכת החיסונית, לנקות את כלי הדם מכולסטרול, להאיץ את תהליך העיכול, להאיץ את תהליך ניקוי הרעלים בגופכן ועוד.
בנוסף, אנו מזינות את התינוק שלנו באותם ערכים תזונתיים ועל ידי כך, תורמות להתפתחות איכותית של התינוק שלנו.
המורינגה אף תורם רבות לייצור חלב האם בגופכן: משום שהוא מכיל ריכוז גבוה של סידן וחומצות אמינו. השניים פועלים יחד, כדי להגביר את ייצורו של ההורמון פרולקטין – אשר משפיע באופן ישיר על ייצור חלב האם שלכן וכמובן, מסייע להגביר אותו.
כדאי לנסות ולשתות חליטות תה של צמח המורינגה, בין שלוש לחמש כוסות תה ביום.
חילבה
רובכן ודאי מכילות את מתבל החילבה מהמטבח התימני והמטבח ההודי, אך האמת היא שהוא טומן בחובו הרבה יותר ממה שנראה לעין: החילבה עשיר בסידן, ברזל, אשלגן, סיבים תזונתיים, ניאצין, ו-ויטמין C, המסייעים להעשיר את גופכן בערכים תזונתיים, אשר איבדתן לאחר ההיריון, לחזק את גופכן ולייעל את תפקודיו השונים: לחזק את המערכת החיסונית שלכן, למטב את מראה העור שלכן, למנוע יובש בעור, לייעל את תהליך העיכול, לשמר את מאזן הנוזלים תקין בגופכן ועוד.
בין ערכיו התזונתיים הרבים, החילבה מכיל את התרכובת דיוסגנין, אשר דומה באופן מפתיע להרכבו של הורמון האסטרוגן – ההורמון הנשי של גופכן, אשר תורם להתפתחות נשית וייצור חלב אם.
ניתן לשתות חליטות תה של חילבה, כוסות מים חמים עם חילבה ואף להוסיף חילבה לתבשילים שונים, כדי להוסיף מטעמו הייחודי ומאיכויותיו הבריאות לגופכן.
שיבולת שועל
שיבולת שועל היא מאכל טעים, שאפשר להתחיל עמו כל ארוחת בוקר בצורת גרנולה או דייסה חמה ובריאה. שיבולת השועל בעצמה מכילה ריכוזים יפים של ברזל, אשלגן, מגנזיום, סידן, אבץ, ויטמינים מקבוצת B וסיבים תזונתיים.
הסיבים התזונתיים מסייעים לייעל את תהליך העיכול ולאזן את רמות הסוכר בגופכן, מה שתורם לשימור אנרגיה לאורך זמן.
בנוסף, ידוע כי נשים מניקות אשר סובלות מחסך בברזל, מתקשות לייצר חלב אם. תוספת הברזל היומית הזו בהחלט יכולה להגביר את ייצור החלב בגופכן.
שיבולת השועל אף מכילה את המגנזיום וויטמינים מקבוצת B, המסייעים להרגיע אתכן בתקופה המלחיצה הזו, בה אתן מתמודדות עם שינוי הגוף, התינוק החדש ושגרת החיים, שלאט-לאט שבה לסדרה. לחץ מאט באופן טבעי את ייצורו של חלב האם, לכן מהותי כי תישארו רגועות, כדי למטב את תהליך הייצור בגופכן.
שיח אברהם
שיח אברהם הוא צמח מרפא, אשר ידוע ביכולותיו לסייע ולהגביר ייצור חלב אם. הוא נעשה בשימוש עוד מימי יוון העתיקה וניתן למצוא אותו בישראל ובאזור הים התיכון בשפע.
זוכרות את הפרולקטין?! שיח אברהם ידוע בהיותו מאזן הורמונלי. על ידי כך, הוא מסייע לווסת את הפרשותיו של הפרולקטין ולהביא לייצור מתון ונכון של חלב אם.
ניתן לשתות את צמח המרפא כחליטת תה או ליטול אותו כתוסף תזונה.
זרעי שומר
השומר הוא ירק שורש בעל טעם אניסי ייחודי, אשר מומלץ מאוד לנסות לאפות בתנור, להוסיף לסלטים או לשתות בחליטת תה, כדי להוסיף טעם “מעורר” ובריא לכל קיבה. בהודו, נוהגים להגיש את זרעי השומר בתום ארוחות במסעדות, כדי לסייע לייעל את תהליך העיכול.
השומר מכיל כמויות יפות של תוספים תזונתיים, המסייעים לעיכול תקין, מביאים להטלת צואה במקרים של עצירות ומקלים מצבים של כבדות בבטן או צרבות שורפות. הסיבים התזונתיים אף מקנים תחושה של שובע, אשר מונעת אכילת יתר ועל ידי כך כאבי בטן, הגברת תחושת הצרבת והשמנת יתר לטווח ארוך. בנוסף, השומר עשיר בכמות נאה של נוגדי חמצון, אשר מסייעים בפתרון בעיות שונות בגוף כגון בעיית הרדיקלים החופשיים ובין היתר – מנקה מרעלים ומונע מחלות.
כמובן שהשומר וזרעי השומר בפרט, מסייעים לתרום הרבה אנרגיה גם לחלב האם שלכן. השומר אף הוא מכיל תרכובות הגלקטגוג, אשר למרות השם המוזר, אנו מאוד רוצות לספוג אותו לגופנו, כדי להגביר את ייצור חלב האם שלנו.
נבטי אלפלפא
נבטי האלפלפא ונבטים באופן כללי, נחשבים למזון בריא מאוד לגופכן לאחר ההיריון. הם מכילים כמות יפה של ויטמינים מקבוצת B, ויטמין K, סידן ואשלגן, המסייעים לחזק את גופכן לאחר הלידה, לחזק את המערכת החיסונית שלכן, לחזק את העצמות של גופכן ולמטב את מראה העור. הם אף מכילים כלורופיל – החמצן של הצמחים. גופכן רב התושייה, מצליח להמיר את הכלורופיל לחמצן בגופכן ועל ידי כך – להאיץ תהליכים רבים המתרחשים בגוף, כגון תהליך ייצור חלב האם.
גם נבטי האלפלפא מכילים פיטואסטרוגן, שזהו שם נרחב לתרכובת המסייעת להגביר את הפרשת חלב האם בגופכן.
כדאי לכן להוסיף את נבטי האלפלפא לסלטים וכריכים, כדי ליהנות מהבריאות שהן מקנות לכם.
עלי תרד וסלק
ירקות ירוקים ובעיקר עלים ירוקים, יסייעו להגביר פלאים את תפוקת ייצור החלב שלכן. עלים ירוקים ידועים בכמות הרבה של הערכים התזונתיים שהם מכילים. התרד, לדוגמא, מכיל מינרלים וויטמינים שונים כגון ויטמין C, ויטמינים רבים מקבוצת B, הרבה מאוד ויטמין K, אשלגן, סידן, ברזל, מגנזיום, זרחן ועוד. הוויטמינים והמינרלים הללו, יסייעו לאזן את גופכן לאחר הלידה ולהשיב לו את האנרגיה להביא לייצור איכותי של חלב אם. התרד בפרט, מכיל כמויות מכובדות של ברזל, שיתרמו לחיזוק גופכן, הגדלת רמות החמצן בגופכן ולפעילות מהירה ויעילה יותר של תהליכים שונים בגוף כגון ייצור חלב האם, תהליך העיכול, תהליך ניקוי הרעלים, חיזוק המערכת החיסונית, תרומה להרגעה, שיפור במצב הרוח ועוד.
בטטת בר
למרות השם ש”מצלצל מוכר”, בטטת הבר היא צמח, אשר ידוע באיכויותיו הפיטואסטרוגניות.
בטטת הבר מזכירה במראה שלה את הארטישוק הירושלמי והיא גדלה בעיקר באזור ארצות הברית.
היא ידועה ביכולותיה לסייע ולהיות צמח המחזק, מגן מפני דלקות, המסייע לחזק את מערכת הרבייה הנשית, להתמודדות עם תופעות גיל המעבר וכמובן – תופעת ייצור החלב הנשי.
בטטת הבר מכילה סאפונינים סטרואידיאלים – פיטואסטרוגנים חזקים, הנקשרים לקולטני האסטרוגן ותורמים להגברת ייצור חלב האם בגופכן.
שום
השום ידוע כצמח מרפא איכותי ונפוץ בחיינו בשל בריאותו. שום הוא תמיד תוספת מעולה לכל תבשיל או מטעם ומומלץ לדאוג ולשלב אותו בין שאר המזונות שלנו ביומיום. שילוב של שום ובצל יחד, מספק לגופנו אנטיביוטיקה טבעית חזקה במיוחד, המסייעת להגן על מערכת החיסון ולהימנע מדלקות, זיהומים, מחלות, פטריות או פרזיטים. אם תוסיפו לשילוב המטורף הזה גם כורכום וג’ינג’ר, הרכבתן נוסחה מנצחת לחיים בריאים. השום מכיל סיבים תזונתיים, מקור יפה לוויטמינים מקבוצת B, ויטמין C, סידן, זרחן, אשלגן, אליצין, סלניום, גופרית ומעט מגנזיום. עיקר פעולתו היא בניקוי רעלים, טפילים וזיהומים מהגוף. השום הוא אנטי סרטני, שומר על בריאות הלב, מאזן את רמות הסוכר בגופנו, מקל את סממני הצינון וכאבי המחזור שלנו.
מעבר להיותו כה בריא לגופכן, השום מכיל פיטואסטרוגנים, המסייעים להגביר את הפרשת חלב האם בגופכן. בשל היותו כה אנטי-דלקתי, אנטי-בקטריאלי ואנטי-פטרייתי, השום אף מגן על גופכן מפני סכנות, שאתן עלולות להעביר לתינוקכן באמצעות החלב. בנוסף, השום תורם לחיזוק המערכת החיסונית והגוף שלכן באופן כללי, מה שתורם להנקה יציבה וארוכה יותר, התורמת לייתו חלב האם אף היא.
גזר
הגזר האלוהי נחשב לירק המסייע רבות לבריאות העור שלנו. הגזר איננו כתום ללא סיבה, זאת משום שהוא מכיל נוגד חמצון ייחודי הקרוי בטא-קורטן, נגזרת של ויטמין A. הבטא-קורטן מומר לוויטמין A בגופנו, מה שמסייע לעורנו להשתקם מנזקים שנגרמים לו עם השנים, להט את תהליך ההזדקנות שלו ולהעניק לו לחות ומראה בוהק.
ויטמין A הוא אף נוגד חמצון חזק, המסייע לחזק את המערכת החיסונית שלכן ולהאיץ קשת רחבה של תהליכים בגופכן, כגון תהליך ייצור ההמוגלובין – החלבון שתפקידו לקשור את הברזל אליו ולהעביר חמצן בגופכן. ככל שרמות ההמוגלובין בגופכן גבוהות יותר, כך גם רמות החמצן שלכן.
אנג’ליקה סינית
צמח האנג’ליקה הוא צמח הקיים מזה שנים רבות ונעשה בו שימוש רב ברפואה הסינית. הוא ידוע כצמח המסייע לאזן הורמונלית את המחזור החודשי וכיאה לכך, גם את אספקת חלב האם שלכן, על ידי העשרת גופכן באסטרוגן.
ניתן לשתות את צמח האנג’ליקה בחליטת תה.
סלמון
הסלמון ידוע כדג בריא ובשרני, העשיר בוויטמינים ומינרלים, המסייעים להביא להתפתחות גבוהה של תינוקכן.
הסלמון מכיל רמות גבוהות של ויטמינים מקבוצת B ומגנזיום, התורמים להרגעה.
בנוסף, הסלמון עשיר באומגה 3 – חומצת שומן בלתי-רוויה, אשר הכרחית לגופכן ולגופו של התינוק שלכן בעת ההיריון ובעת ההנקה.
יתכן וחלקכן שמעתן על אומגה 3 ואף נטלתן תוסף תזונה שלו במהלך ההיריון: חומצת השומן הזו היא החומצה שלגופכן הכי פשוט לעכל, לכן הוא מצליח לפרקה בשלמותה ולנצל אותה לתהליכים רבים. היא מהווה כ- 40% מהמוח שלכן וכ- 60% מקרנית העין שלכן. היא תורמת לבניית המעברים לתאים בגופכן ומעברים של התאים מחוץ לגופכן (הממברנות) כלומר: היא בונה את ה”גשרים” שמסייעים למינרלים, ויטמינים ובריאות להגיע לתאים של גופכן וגופו של תינוקכן ואף תורמים לסילוק פסולת מהתאים שלכם.
מחקרים מוכיחים כי תינוקות שנהנו מאומגה 3 בילדותם, הצליחו לפתח יכולות קשב וריכוז נפלאות, ראייה 6:6 והצלחה בניסיון לפתח קשרים חברתיים.
ניתן למצוא אומגה 3 גם בדגים, בעיקר: סלמון, טונה, מקרל, הרינג וסרדינים. גם קוויאר שחור נחשב עשיר באומגה שלוש. מממלכת האגוזים והגרעינים, אגוזי קשיו, גרעיני חמנייה, פיסטוקים, זרעי פשתן, ערמונים, פיסטוקים ואגוזי מלך. שמן זית נחשב עתיר באומגה שלוש, כך גם דגנים מלאים כמו אורז מלא, קינואה, חיטה מלאה וכ”ו.
קבלו גישה לתכנית ההתפתחות האישית המתקדמת של Lifehacks, בחינם לחלוטין ל-14 ימים.
בתכנית תלמדו:
- לעצב את איכות החיים שלכם ללא פשרות
- להגדיל משמעותית את ההכנסה, לחסוך ולהשקיע
- לשפר את הבריאות, לרדת במשקל ולהיכנס לכושר גם כשנראה שאין לכם זמן
- לשפר את הכישורים הבין אישיים, לפתח מערכות יחסים חדשות ולשמר קיימות
- לשפר את התפוקה, היעילות וכוח הרצון
- להתגבר על חסמים פנימיים שמונעים מכם להצליח