המוח אולי יהיה מסוגל לתקן את עצמו עם קצת עזרה
דרך טיפול בהכל משבץ לטראומות של תאונות דרכים, מנתחת המוח ג’וסלין בלוך מכירה את אי יכולתו של המוח לתקן את עצמו היטב. היא מציעה, שהיא ועמיתיה אולי מצאו את המפתח לתיקון נוירולוגי: תאי קורטין כפולים חיוביים. בדומה לתאי גזע, הם מותאמים מאוד, כשהם ממוצים מהמוח, מתרבים ואז מוזרקים באזור פגום באותו אזור במוח, הם יכולים לעזור לתקן ולבנות אותו מחדש. “עם מעט עזרה,” בלוך אומרת, “המוח אולי יהיה מסוגל לעזור לעצמו.”
אם תוכלו להכפיל את התפוקה שלכם, להגדיל את ההכנסה, לשפר את הכישורים הבין אישיים ולעצב את חייכם איך שתרצו, איך החיים שלכם יראו?
מה הוא מנתח מוח פונקציונלי? זה רופא שמנסה לשפר פעולה נוירולוגית דרך אסטרטגיות ניתוחיות שונות. בוודאי שמעתם על אחת מהמפורסמות שנקראת עירור מוחי עמוק, בה אתם שותלים אלקטרודות בעומק המוח כדי לאפנן מעגל של ניורונים כדי לשפר פעולה נוירולוגית. זו טכנולוגיה באמת מדהימה בכך שהיא משפרת את העתיד של חולים עם פרקינסון, עם רעד חמור, עם כאב חמור. עם זאת, אפנון נוירולוגי לא אומר תיקון נוירולוגי. והחלום של מנתחי מוח פונקציונליים הוא לתקן את המוח. אני חושבת שאנחנו מתקרבים לחלום.
והייתי רוצה להראות לכם שאנחנו מאוד קרובים לזה. ושעם מעט עזרה, המוח יכול לעזור לעצמו.
אז הסיפור התחיל לפני 15 שנה. באותו זמן, הייתי המתמחה הראשית ועבדתי ימים ולילות בחדר המיון. הרבה פעמים הייתי צריכה לטפל בחולים עם טראומה בראש. אתם צריכים לדמיין שכשחולה מגיע עם טראומת ראש חמורה, המוח מתנפח והוא מגדיל את הלחץ התוך גולגלתי שלו. וכדי להציל את חייו, אתם צריכים להפחית את הלחץ התוך גולגלתי הזה. וכדי לעשות זאת, אתם לפעמים צריכים להסיר פיסה מהמוח הנפוח. אז במקום לזרוק את הפיסות האלו של מוח נפוח, אנחנו החלטנו עם ז’אן פרנסואה ברונה, שהוא עמית שלי, ביולוג, לחקור אותם.
למה אני מתכוונת בזה? אנחנו רצינו לגדל תאים מפיסות הרקמה האלו. זו לא מטלה קלה. גידול תאים מפיסת רקמה זה דומה מעט לגידול ילדים ממש קטנים מחוץ למשפחה שלהם. אז אתם צריכים לגלות את החומרים המזינים המתאימים, החום, הלחות וכל הסביבות הנחמדות כדי לגרום להם לשגשג. אז זה בדיוק מה שהיינו צריכים לעשות עם התאים האלה. ואחרי הרבה נסיונות, ז’אן פרנסואה עשה את זה. וזה מה שהוא ראה תחת המיקרוסקופ.
וזה היה, בשבילנו, הפתעה גדולה. למה? מפני שזה נראה בדיוק אותו הדבר כמו תרבית תאי גזע, עם תאים ירוקים גדולים שמקיפים תאים קטנים ולא בשלים. ואתם אולי זוכרים משיעור ביולוגיה שתאי גזע הם תאים לא בשלים, שמסוגלים להפוך לכל סוג של תא בגוף. במוח הבוגר יש תאי גזע, אבל הם נדירים מאוד והם ממוקמים בנישות עמוקות וקטנות בעומק המוח. אז זה היה מפתיע לקבל סוג כזה של תרבית תאי גזע מהחלק החיצוני של המוח הנפוח שהיה לנו בחדר הניתוח.
והיתה אבחנה מעניינת נוספת: תאי גזע רגילים הם תאים מאוד פעילים — תאים שמתחלקים, מתחלקים, מתחלקים ממש מהר. והם לעולם לא מתים, הם תאים בעלי חיי נצח. אבל התאים האלו מתנהגים שונה. הם מתחלקים לאט, ואחרי כמה שבועות של תרבית, הם אפילו מתים. אז היינו לפני אוכלוסיית תאים חדשה ומוזרה שנראתה כמו תאי גזע אבל התנהגה אחרת.
וזה לקח לנו זמן רב להבין מאיפה הם הגיעו. הם הגיעו מהתאים האלו. התאים הכחולים והאדומים נקראים תאי קורטין כפולים חיוביים. לכולכם יש אותם במוח. הם מייצגים ארבעה אחוז מתאי המוח באונות שלכם. יש להם תפקיד ממש חשוב במהלך שלב ההתפתחות. כשהייתם עוברים, הם עזרו למוח שלכם לקפל את עצמו. אבל למה הם נשארים בראש? את זה, אנחנו לא יודעים. אנחנו חושבים שהם אולי משתתפים בתיקון המוח מפני שאנחנו מוצאים אותם בריכוזים גבוהים יותר קרוב לפגעים במוח. אבל זה לא בטוח. אבל יש דבר ברור אחד — שמהתאים האלו, קיבלנו את תרבית תאי הגזע שלנו. והיינו לפני מקור פוטנציאלי חדש של תאים כדי לתקן את המוח. והיינו חייבים להוכיח את זה.
אז כדי להוכיח את זה, החלטנו לתכנן פרדיגמה נסיונית. הרעיון היה לעשות ביופסיה של חלק מהמוח בחלק לא רהוט של המוח, ואז להרבות את התאים בדיוק בדרך בה ז’אן פרנסואה עשה את זה במעבדה. ואז לתייג אותם, לצבוע אותם כדי להיות מסוגלים לעקוב אחריהם במוח. והשלב האחרון היה להשתיל אותם מחדש באותו אדם. אנחנו קוראים לזה שתלים אוטולוגים — אוטושתלים.
אז השאלה הראשונה שהיתה לנו היתה, “מה יקרה אם נשתיל את התאים האלו במוח רגיל, ומה יקרה אם נשתיל את אותם תאים במוח פגוע?” תודות לעזרה של פרופסור אריק רוייה, עבדנו עם קופים.
אז במקרה הראשון, השתלנו את התאים במוחות רגילים ומה שראינו ז שהם לגמרי נעלמו אחרי כמה שבועות, כאילו הם נלקחו מהמוח, הם חזרו חזרה, החלל כבר מלא, הם לא דרושים שם, אז הם נעלמים.
במקרה השני, ביצעו פגיעה, והשתלנו מחדש בדיוק את אותם תאים, ובמקרה הזה, התאים נשארו — והם הפכו לניורונים בשלים. וזו התמונה של מה שהבחנו בו תחת המיקרוסקופ. אלה הם התאים שהושתלו. וההוכחה שהם נושאים, הנקודות הקטנות האלו, אלה הם התאים שתייגנו פנימית, כשהם היו בתרבית.
אבל לא יכולנו לעצור פה, כמובן. האם התאים האלו גם עזרו לקופים להשתקם אחרי הפגיעה? אז בשביל זה, אימנו קופים לבצע משימת מיומנות. הם היו צריכים להביא כופתאות מזון ממגש. הם היו מאוד טובים בזה. וכשהם הגיעו לרמה של חוסר התקדמות של ביצועים, עשינו פגיעה באונה המוטורית שלהם שמשוייכת לתנועת היד. אז הקופים היו נכים בידיים, הם לא יכלו להזיז את הידיים יותר. ובדיוק כמו שהאנשים היו עושים, הם השתקמו ספונטנית לרמה מסויימת, בדיוק אותו הדבר כמו אחרי שבץ. חולים הם נכים לגמרי, ואז הם מנסים להשתקם בשל מנגנוני הפלסטיות של המוח, הם משתקמים לרמה מסויימת, בדיוק כמו הקופים.
אז כשהיינו בטוחים שהקוף הגיע לרמה שלו של השתקמות ספונטנית, השתלנו את התאים שלו, אז מצד שמאל, אתם רואים את הקוף שהשתקם ספונטנית. הוא בערך כ 40 עד 50 אחוז מהביצועים הקודמים שלו לפני הפגיעה. הוא לא כל כך מדוייק, לא כל כך מהיר. ותראו עכשיו, כשהשתלנו חזרה את התאים: חודשיים אחרי ההשתלה, אותו יחיד.
אלה גם היו תוצאות מאוד מרגשות בשבילנו, אני אומרת לכם. מאז, הבנו הרבה יותר על התאים האלו. אנחנו יודעים שאנחנו יכולים לשמר אותם בקרור, אנחנו יכולים להשתמש בהם מאוחר יותר. אנחנו יודעים שאנחנו יכולים להחיל עליהם מודלים נוירו פתולוגיים, כמו פרקינסון, לדוגמה. אבל החלום שלנו הוא עדיין להשתיל אותם באנשים. ואני באמת מקווה שאהיה מסוגלת להראות לכם בקרוב שהמוח האנושי נותן לנו את הכלים לתקן את עצמו.
תודה לכם.
קבלו גישה לתכנית ההתפתחות האישית המתקדמת של Lifehacks, בחינם לחלוטין ל-14 ימים.
בתכנית תלמדו:
- לעצב את איכות החיים שלכם ללא פשרות
- להגדיל משמעותית את ההכנסה, לחסוך ולהשקיע
- לשפר את הבריאות, לרדת במשקל ולהיכנס לכושר גם כשנראה שאין לכם זמן
- לשפר את הכישורים הבין אישיים, לפתח מערכות יחסים חדשות ולשמר קיימות
- לשפר את התפוקה, היעילות וכוח הרצון
- להתגבר על חסמים פנימיים שמונעים מכם להצליח