תורת המינימליזם: 5 צעדים לעצמאות נפשית וכלכלית
הכירו את זואי יוטיוברית בת 25 שעברה לאחרונה לאיטליה כביטוי לחלומותיה, זואי החלה כקרייריסטית בתחום השיווק והעיצוב הגרפי, פרילנסרית אשר משרדים שכרו את שירותיה. כהתחלה לבחורה קנדית בשנות ה-20 לחייה זואי חשה סיפוק עצום מעשייתה, ניהלה חיים, החזיקה דירה לראשונה בחייה, יצאה לבלות בכל ערב עם חבריה, יכלה להרשות לעצמה כל מה שרצתה לשים עליו את ידיה. לא רע בשביל בחורה בת 25 שעכשיו סיימה את לימודיה, אולם עם הזמן, זואי איבדה עניין במשחק שאותו אנחנו מכנים “חיים”. זואי הייתה מכורה לאדרנלין שבקנייה, כאישה העומדת בתפקיד ייצוגי לא היססה להתלבש ולהיראות ואף התרגשה בכל פעם שרגלה דרכה במרכז קניות. החזיקה אוספים של חולצות, לקים וחפצים שגרתיים אשר כולנו רואים בהם חיבור עמוק, אך בפועל עושים בהם שימוש זעום. כיום זואי שינתה את דרכיה, היא חייה על פי סגנון החיים אותו היא מכתיבה לעצמה ומרגישה עשירה מאי פעם. זואי תרמה את רוב חפציה וכעת מטיילת בעולם ומתפרנסת משירותים חיצוניים לעסקים אותם היא מספקת באמצעות הלפטופ שלה. בערוץ היוטיוב של זואי נותנת טיפים איך להתחיל לקיים חיים מינימליסטיים בקלות וביעילות. במאמר זה נסקור את תורת המינימליזם וכמה דרכים פרקטיות שיאפשרו לנו לחסוך יותר כסף, להיות תלויים פחות בחומר ורכוש ובעיקר לצאת לחופש נפשי וכלכלי, תיהנו.
אם תוכלו להכפיל את התפוקה שלכם, להגדיל את ההכנסה, לשפר את הכישורים הבין אישיים ולעצב את חייכם איך שתרצו, איך החיים שלכם יראו?
מהו מינימליזם
האם הכותרת “חיים מלאי ערך ללא תלות ברכוש” נשמעת לכם אבסורדית? כיצד בנאדם יכול להתקיים עם פחות מ-50 חפצים בכל ימות חייו? הבחירה להיות מינימליסט פרושה לחיות עם פחות רכוש ללא תלות רגשית בחפצים אלו. בסופו של דבר החפצים שבבעלותנו הופכים להיות הבעלים שלנו, אם נרצה או לא, יש משהו חיובי במינימליזם, הוא יגרום לנו לחסוך, להפוך למחושבים כלכלית והרבה יותר קלילים, ללא פחד לאבד חפצים יקרי ערך או לפתח תלות במה קיים. חשוב לזכור לא להחליף את תחושת האושר בריגוש הרגעי של קניית חפצים, חיים מלאי ערך נובעים מכך שהאושר איננו טבוע או תלוי באובייקטים חיצוניים. אושר הוא בחירה פנימית, אושר הוא עבודה יום יומית, הוא אינו תכונה נרכשת או נתמכת על ידי מה שאנחנו רוצים להשיג. כמו כל צעצוע גם עם המכונית, השמלה והשעון היוקרתי יימאס עליכם במוקדם או במאוחר, הם יהפכו לשגרה, למרות שבהתחלה הסבו לנו אושר רב. עלינו להבין כי אושר אמיתי הוא איננו זמני, לא חולף כמו עונות השנה, אלא מקורו באחיזה פנימית באהבה שלנו את עצמנו. עצם החיפוש אחר “הדבר שחסר לנו או חסר בנו” מונע מאיתנו להרגיש באופן תמידי – מאושרים ושלמים עם היותנו.
עצרו לרגע והסתכלו סביבכם, כמה חפצים חדרכם מכיל? האם זה באמת עושה לכם טוב, האם זה באמת מה שאתם רוצים? את השטיח, 43 השמלות שתלויות בארון, שידת האיפור המרהיבה… כך דמיינתם את חייכם? זה פשוט, שפרסומות גורמות לנו לרדוף אחרי מכוניות יפות ובגדים, אלו נקודות הרכישה הראשונות שלנו, השקעות קטנות שמאותתות לחברה “אני בעל מעמד”, עוד הוכחה חברתית. השקעות בסיס אלו הן פתח להשקעות נוספות בעתיד ולהתחייבויות גדולות יותר מצידנו, לעבוד במשרות שאנחנו שונאים כדי שנוכל להרשות לעצמנו למלא את הבית בחפצים שאנחנו לא באמת צריכים. האם המטרה שלנו בחיים הללו היא לשים את ידינו על סמארטפון החדיש הבא? כאשר אין לנו מלחמות גדולות לקיים או שיעורים גדולים ללמוד בינינו לבין עצמנו, כאשר התוכן שממלא את ראשנו הוא “חברתי” או מתעסק בחיצוני, כאשר אכפת לנו מה אנשים חושבים עלינו, אנחנו פונים לתחזק את הנראות ונשאבים על תוך מערבולת הרכישות האין סופית הזאת.
“אתה קונה רהיטים. אתה אומר לעצמך, זו הספה האחרונה שאי-פעם אצטרך בחיי. קונה את הספה, ואז במשך כמה שנים אתה מרוצה מכך שלא משנה מה קורה, לפחות טיפלת בעניין הספה. אחר-כך את הסט הנכון של כלי מטבח. המיטה המושלמת. הוילונות. השטיח. אחר-כך אתה לכוד בקן המלבב שלך, והדברים שבבעלותך – הופכים להיות בסוף הבעלים שלך.“
בהשראת הספר פייט קלאב מאת צ’אק פלניוק נפנה אליכם שאלה, אין כאן תשובה נכונה או שגויה. אתם רשאים לענות על שאלה זו כאות נפשכם או לא לענות עליה כלל. להלן השאלה;
מה אם כל רכושכם היה נשרף או נגנב וכל מה שנותר לכם כעת הוא מה שאתם לובשים על גופכם, מה הייתם עושים? כעת כאשר איבדתם הכול, אתם חופשיים לעשות כל מה שתרצו.
“האדם שבע הרצון, שאיננו בעל רכוש כלל, הוא אדון העולם”
מינימליזם כדרך חשיבה
אם נפרק את המושג “חיים מינימליסטים” לאבן בסיס עיקרית אחת, כנראה שנבחר במילה – צמצום. האם מינימליזם יכול להתבטא בצורות נוספות בחיינו פרט לצמצום חומרי? כיצד נוכל להשתמש במינימליזם באופן פרקטי, אופן שיאפשר לנו לנהל בצורה טובה יותר את חיינו המנטאליים? כהתחלה נשתמש בפתגם מוכר לשם אימוץ דרך חשיבה מינימליסטית – “קחו את מה שטוב עזבו את כל השאר”. מה הפתגם הזה למעשה אומר? לברור רק את הטוב, או במילים אחרות לבחור לראות רק את הטוב, מצב זה יכול להיות מאתגר, בחירה יום יומית מצידנו, אשר נתונה לשינוי על ידי מפגש עם אנשים שונים, מצבי רוח וסיטואציות מאתגרות אשר עשויות להביא אותנו למצבי קיצון. שימוש בפתגם זה כביטוי מחשבתי יביא אותנו להבנה כי עלינו לנקות את תמונת החיים מגורמים מסיחי דעת, כמו רכילות, כעסים, אכזבות עבר, אנשים שליליים ופחדים. על ידי התמקדות בטוב וצמצום של המוקדים השליליים נוכל להביא להאצלה של האנרגיה שלנו. יותר חיובי – משמע יותר אנרגיה נשארת ברשותנו, ככל שנאפשר וניתן ביטוי ליותר דברים חיוביים להתרחש בחיינו כך האנרגיה הזו תגדל ותמגנט אנרגיה חיובית נוספת אל תוך חיינו.
כיצד מינימליזם יכול לשנות את חייכם לטובה
“אתה לא העבודה שלך. אתה לא התכולה של הארנק שלך“. אתם רק מי שתבחרו להיות, חשוב לזכור, כאשר תבחרו להתנהל ללא תלות במראה חיצוני או בסטיגמות, תוכלו להתחיל לשדר לסביבה את התדר של האדם שאתם ללא תלות בחפצים המביעים ייחוס, תואר או מעמד.
5 דרכים פרקטיות לאמץ מינימליזם החל מהיום
למסור חפצים או ביגוד של נעשה בו שימוש למעלה משנה
עברו על כל החפצים בדירתכם, ארונות הבגדים, ארונות המטבח וארזו לתרומה כל חפץ שלא נעשה בו שימוש למעלה מתקופה של שנה. הנאה ושחרור גדול מובטחים, אתם עשויים להרגיש הרבה יותר קלילים ואף להתפעל ולשאול “האם באמת היינו זקוק לכל החפצים הללו?”.
להיפטר מהחפצים שלא מביאים לכם שמחה
פג התוקף של תקופת הכאב והצער על זיכרונות העבר שלכם, זה הזמן הנכון להיפטר מחפצים בעלי תזכורת לזיכרונות עבר שליליים, חפצים אשר מונעים מכם להמשיך להתקדם קדימה. צאו מעבדות מנטאלית לחירות נפשית – כל החפצים שאינם מסבים לכם אושר – מקומם בפח האשפה, בסל המחזור או בחנות לתרומת בגדים ובהחלט מחוץ לחייכם.
לשמור חפצים הכרחיים בלבד
עשו הבדל בין “רוצים” לצריכים, האם אתם באמת צריכים את ערימת עיתוני הספורט הללו שעל המדף או שאתם מכירים מישהו אחר שיכול לעשות בהם שימוש הולם? האם אתם באמת צריכים 3 סוגים של מקציפים או בלנדרים במטבח? אולי רק אחד מספיק? אנחנו ממליצים לעשות סבב צמצום ראשון וכעבור חודש סבב צמצום שני, רק כדי שנוכל לקבל את האישור הסופי על לזרוק את הבלנדר השני מתוך השלישייה הקיימת. כן, אנחנו מסכימים, זה לא פשוט לוותר על מוצר או חפץ שהוצאתם עליו את כספכם או עשיתם בו שימוש לאורך שנים. עם זאת, תוכלו לעשות את זה בשלבים, שלב ראשון של מיפוי ודירוג החפצים ל-3 רמות, חובה, ניתן לשמור וצריך להיפטר. חזרו לעשות בתום חודש ניקיון נוסף בעבור החפצים שדירגתם כ”ניתן לשמור” – משמע קיימת התלבטות לגביהם, כעת באופן אובייקטיבי יותר תוכלו להחליט האם הם הכרחיים למהלך חייכם או שקיים חפץ אחר הנותן מענה לקטגוריה בו הם נמצאים וזה בדיוק הזמן להיפטר מחפץ זה.
לרכוש רק דברים הכרחיים
עקבו אחרי הרגלי הצריכה שלכם, פתחו את רשימת ההוצאות של כרטיס האשראי שלכם ואספו סביבכם את כל הקבלות והחשבוניות שאגרתם בחודש האחרון, הצטיידו בדף ועט וציינו הוצאות נוספות שזכורות לכם. נסו להתחקות אחר ההוצאות העיקריות שלכם, מהו אופי הבזבוז שלכם – על מה אתם מבזבזים את כספכם? ארוחות במסעדות, ביגוד? הנעלה? צעצועים לילד? בירה? ציינו 5 דברים לא הכרחיים שאתם מבזבזים עליהם את כספכם בכל חודש. ציינו בנוסף 3 דברים הכרחיים שאתם מבזבזים עליהם את כספכם כל חודש. האם הרשימה של הדברים הלא הכרחיים עולה לכם יותר כסף? ערכו השוואה בין ההכרחי ללא הכרחי והתחילו לחלק תקציב ברור לכל הדברים ההכרחיים כמו – דלק, ביטוחים, אוכל והוצאות מחייה. כהתחלה הרשו לעצמכם לשמור על 3 מנהגים לא הכרחיים המוגבלים בתקציב חודשים שלא עולה על חצי מהסכום שבזבזתם בחודש האחרון. בחודש הבא לעומת זאת הגבילו את תקציב הבזבוזים על הדברים הלא הכרחיים ברבע מהסכום שבזבזתם בחודש שלפניו.
לפני יציאתכם לקניות, בהן אם זה קניות לשם מחייה או לא הכרחיות, סווגו את אופי הקניות, האם יש צורך אמיתי במוצר שאתם רוצים לרכוש? אם אתם צריכים להיות ניידים, כנראה שאתם צריכים רכב או אופניים. אך לעומת זאת, אם לילד בן שלושת החודשים שלכם יש מלתחה ענקית אולי הוא איננו באמת צריך את החולצה הנוספת הזאת, הוא כנראה יגדל בעוד 3 חודשים נוספים והחולצה היפה שקניתם כבר לא תהיה רלוונטית בעבורו. זוהי הדרך לא לזרוק את כספכם. התחילו להתנהל באופן מחושב – הקבילו את סכום הרכישה העתידית בזמן שלוקח לכם להשיג את הכסף לקנייתה. האם יש טעם לרכוש את החולצה במחיר 79 שקלים לפעוט בן שלושת החודשים שלכם כאשר לוקח לכם כמעט שלוש שעות לעבוד בעבורה?
ערכו רשימת קניות חכמה הכוללת תאריכי קנייה, כך תדעו מהי הדחיפות לקנייה ומתי אתם רוכשים – לפי צורך או מתוך רצון פנימי להשביע איזו גחמה נפשית. נהלו מעקב שוטף על התנהלותם הכלכלית.
דוגמה לרשימה של הוצאות לפי תאריכים:
חודש מרץ 17
טיפול לרכב, בתאריך: _____________
תדלוק של הרכב, בתאריך: _____________ בתאריך: _____________
קניית נעלי ספורט, בתאריך: _____________
ערכנו קניות של מצרכים לבית, בתאריך: _____________ בתאריך: _____________
קבלנו דוח, בתאריך: _____________
קבלו גישה לתכנית ההתפתחות האישית המתקדמת של Lifehacks, בחינם לחלוטין ל-14 ימים.
בתכנית תלמדו:
- לעצב את איכות החיים שלכם ללא פשרות
- להגדיל משמעותית את ההכנסה, לחסוך ולהשקיע
- לשפר את הבריאות, לרדת במשקל ולהיכנס לכושר גם כשנראה שאין לכם זמן
- לשפר את הכישורים הבין אישיים, לפתח מערכות יחסים חדשות ולשמר קיימות
- לשפר את התפוקה, היעילות וכוח הרצון
- להתגבר על חסמים פנימיים שמונעים מכם להצליח