שפת גוף – כך תפענחו רגשות ומחשבות בעזרת העיניים בלבד
העיניים הם לא רק אחד האיברים הבסיסיים המאפשרים לנו את הראיה, אלא כלי עוצמתי שעשוי לחשוף בפני העומד מולנו את הרגשות הכמוסים ביותר. העיניים יכולות לומר עלינו הרבה, ולגלות לאנשים סביבנו פרטים שונים אודותינו אף מבלי שניתן את דעתנו לכך.
תקשורת באמצעות העיניים היא יכולת מדהימה, כאשר אנו יודעים לשלוט בה ולהבין את המסרים שבעיניהם של זולתנו.
כיצד ניתן לפענח רגשות בעזרת העיניים בלבד? מה מגלים האישונים על מצב רוחנו? וכיצד ניתן לדעת שהאדם שמולנו משקר רק במבט על העיניים שלו? הכתבה הנוכחית תפקח לכם את העיניים, תרתי משמע.
מראה האישונים
האישונים הם חלק בלתי נפרד מהעיניים של האדם, ועל ידי התבוננות בצורתם וגודלם ניתן לגלות סודות רבים על העומדים מולנו. האישונים מתרחבים ומתכווצים בהתאם למצב הנפשי שלנו באותו הרגע. כשאנו מתלהבים ממשהו, כשאנו מרגישים מרחב ושמחה, גם האישונים שלנו מתרחבים בהתאמה. ולהפך, כשאנו חשים “לא במקום שלנו” או שגורם מסוים מאיים עלינו, האישונים מתכווצים.
בעלי עסקים ממולחים מתבוננים על גודל האישונים של לקוחותיהם בזמן שהם באים איתם במשא ומתן.
אם אישוני הלקוח מתרחבים כשהוא רוצה מוצר מסוים, בעל העסק יכול להסיק מכך שהוא אכן מעוניין מאוד במוצר.
בדומה לכך, כשאנו נמצאים בקרבת אנשים אהובים, האישונים שלנו מתרחבים.
לכן, בפעם הבאה שאתם משוחחים עם חבר, פרטנר לעבודה או בן הזוג הפוטנציאלי, שימו לב לגודל האישונים שלו. קשה מאוד להסתיר את הרגשות הכמוסים בעיניים, וכך תוכלו לקבל אינדיקציה לגבי מה שהוא חושב עליכם באמת.
קשר עין
לא לחינם נחשב קשר עין כבסיס לתקשורת בין בני אדם. תינוקות רכים למשל, מגיבים בתחילת חייהם רק לקשר עין ביניהם לבין הוריהם. מגיל צעיר מאוד, אנו לומדים אם אנשים מחבבים אותנו או להפך לפי המבטים.
ילדים קטנים שלא מספיק מודעים לחוקים הללו, נוהגים לנעוץ את עיניהם זמן ממושך באנשים זרים כביטוי לסקרנות. בתור מבוגרים לעומת זאת, אנו שוקלים את השימוש בקשר העין לפי הרגשתנו הפנימית.
קשר עין ממושך של הפרטנר לשיחה, מעיד על בטחון עצמי ועל נכונות הדברים שנאמרו, אולם קשר עין ממושך וחודר מדי מבטא חוצפה ועליונות.
כאשר האדם שמולנו לא מרבה להסתכל בעינינו, הדבר מבטא חוסר תשומת לב, חוסר יושר ובמקרים מסוימים גם ביישנות.
סוגי מחוות עיניים –
עיניים רומזות ומפתות
פשוט מאוד לדעת אם האדם שמולנו מחבב אותנו על ידי הסתכלות על גודל האישונים שלו.
כאמור, כאשר האישונים מתרחבים זה סימן שהאדם שמולנו מתעניין בנו, ובמה שיש לנו לומר. על ידי הרכנת הראש והרמת העיניים כלפי מעלה, נוכל לגרום לפרטנר לשיחה לחוש תחושת חיבור מידית ולגלות כלפינו יותר סימפטיה.
אם אתם מתעניינים באדם אחר ומעוניינים לפתח קשר רציני, מחוות העיניים האלו יחשפו בפניכם מה הצד השני חושב עליכם באמת.
עיניים מכווצות
עיניים מכווצות מלמדות אותנו כי הצד השני חש מאוים. כשאנו כועסים או חשים בסכנה, העיניים והאישונים שלנו מתכווצים. קל מאוד לזהות האם הפרטנר שמולנו עצבני כשיש לו את כל הסימנים הללו.
אם אתם חושדים בכעס או בעצבים של האדם שמולכם, אך עיניו לא מראות זאת, תוכלו לחפש אחר סימנים אחרים כמו לסת מתוחה, היצרות השפתיים ובהייה ממושכת.
עיניים “מטיילות”
אם בזמן שאתם משוחחים עם מישהו עיניו נודדות לכל כיוון, חוץ מאליכם, זה כשלעצמו סימן ברור להסחת דעת או שעמום.
יתכן מאוד שהפרטנר שעומד מולכם לא כ”כ מעוניין בשיחה, ומחפש דרכים לחמוק ממנה. הוא יכול לטייל עם עינין לכיוון החלון או מעבר לדלת, ובעצם לרמוז לכם שהוא מעדיף לשהות בחוץ ולא לידכם. עם זאת, לא מדובר בעובדה גורפת, ויש אנשים שעיניהם “מטיילות” כל הזמן במהלך השיחה, וזה לא אומר עליהם דבר.
אם גם לכם יוצא לפעמים לעשות זאת, הזהרו מהרמזים הסמויים שאתם עשויים לחלק לאדם היושב מולכם.
סוגי מבטים
כאשר אנו משוחחים עם אנשים שונים, אנו מביטים בפניהם לרוב באופן מבוקר. סוגי המבטים השונים, יכולים ללמד אותנו המון על הרגשות המתחוללים בתוך נפשם:
מבט בשיטת המשולש
כשאתם נמצאים בשיחה חברתית, תרצו לדעת האם האנשים השותפים לשיחה מתענינים במה שאתם אומרים. במקום להביט אל עיניהם שזו פעולה מביכה וחודרת מדי, תוכלו להשתמש בשיטת המשולש: הביטו על עין אחד של שותפכם לשיחה, לאחר מכן הביטו על פיו ולבסוף על עינו השניה. כך תוכלו לדעת האם הוא מתעניין במה שאתם אומרים בשיחה.
מבט חודר באזור “העין השלישית”
אם אתם מעוניינים לשלוח לפרטנר לשיחתכם מבט המשדר שליטה, או אם אתם מעוניינים להפחיד מישהו (או לחילופין לזהות אם מישהו מעוניין לשלוט בכם), עליכם להביט אם האדם שאתם מדברים איתו מתבונן בכם באזור “העין השלישית”. “העין השלישית” הוא אזור הנמצא בין הגבות. הסתכלות במקום זה, היא הסתכלות הנמצאת מעל העיניים, מעל המקום בו יש לבן שיחתנו שליטה, ולכן היא עשויה לאיים או להפחיד.
פיזור מבטים
פיזור המבט, בין אם מדובר במבט האישי שלכם, ובין אם מדובר במוסר הרצאה, מעביר את התחושה הרגשית העמוקה שלכל אחד מהנוכחים בחדר יש חשיבות מיוחדות.
כך עושים זאת: במידה ואתם משוחחים עם קבוצת אנשים, דברו במשך מספר שניות אל החלק הימני בקבוצה. ככל שתמשיכו בשיחה, התקדמו במבטכם לכיוון החלק האמצעי והשמאלי, כך שכל אחד מהשותפים לשיחה יחוש שייכות.
עצימת עיניים תוך כדי שיחה
טכניקה בה תוכלו להשתמש כדי להעביר רגש עמוק, או להבחין בה אצל שותפכם לשיחה, היא באמצעות עצימת עיניים. במהלך משפט רגשי, חלק גדול מהאנשים נוטים לעצום את העיניים. עצימת עיניים בעיצומו של משפט, מעבירה תחושה של חיבור עמוק ורגשי אל נושא השיחה בו מתעמקים.
כיצד ניתן להבחין בשקר על ידי תנועות עיניים בלבד?
ניתן לשער אם בן שיחתנו משקר או לא, על ידי התבוננות ממוקדת בתנועות העיניים במהלך השיחה ובחלקים שונים של הגוף.
- מבט של העיניים למעלה ושמאלה
כך למשל, מבט של העיניים של שותפכם לשיחה למעלה ושמאלה, מייצג שהאדם משתמש כעת בדמיונו.
אדם שלא היה עד לתופעה שהתרחשה במציאות, ינסה לבנות מידע באמצעות דמיונו הפורה ותוך כדי יביט למעלה ושמאלה.
אם אתם חושדים שאדם מסוים משקר לכם וממציא סיפורים, אתם יכולים לשים לב לכך באמצעות הזזת העיניים לכיוונים הללו.
מבט ימינה למשל, יעיד על אמינות גבוהה וניסיון להזכר בפרטים מסוימים. בדרך כלל, כשאנו מנסים להזכר בקולות או ברשמים מם העבר, סביר להניח שעינינו יוסטו לצד ימין. - מבט למטה ושמאלה– בניגוד למבט למעלה ושמאלה המייצג את הדמיון, מבט של אדם למטה ושמאלה מייצג את התיחסות לרגשות הכי כנים ואמיתיים. לדוגמא, אם תשאלו מישהו מה הוא באמת חושבת על “המתת חסד”.
- מבט למעלה וימינה– מבט כזה גם הוא מייצג התייחסות אמיתית וכנה לזכרונות שקרו לנו או לאדם אחר. כאשר אנו ניגשים לזכרון מסוים ומנסים לדמיין אותו בראש שלנו, לרוב נביט למעלה וימינה, וכך גם חברינו במידה ונשאל אותם שאלה כמו “איפה הייתם אתמול בערב”.
- מבט למטה וימינה– העיניים לא הולכות לכיוון זה בדרך כלל, אלא אך ורק כשאנו מנהלים שיחה עם עצמנו. תאמינו או לא, גם אתם וגם השותפים שלכם לשיחה משוחחים בדיבור פנימי לא מעט, וניתן ללמוד הרבה על האדם בעזרת תשומת לב ממוקדת לשיחות הללו.
- מבט הכולל עצימת עיניים מלאה או עצימת עיניים חלקית– כשאדם עוצם עיניים או אפילו כשעפעפיו יורדות מטה ומכסות חצי עין, בהקשר לחוויה שהוא משתף או סיפור שהוא מתאר, סביר מאוד להניח שהוא משקר, או מסתיר מכם אמת כלשהו.
דוגמאות מהשטח
לפניכם מספר דוגמאות נפוצות מהשטח, שימחישו לכם כיצד לדעת האם האדם שלפניכם דובר אמת או לא:
אם למשל, שאלתם את בן הזוג שלכם היום בבוקר אם אחר לעבודה, והוא ענה “כן” והביט למעלה וימינה, סביר להניח שהוא מספר את האמת, ואף יותר מזה- יתכן שהם נזכרים בפרט מסוים עליו הסתכלו כשנכנסו למשרד.
דוגמא נוספת היא אם תשאלו את ילדכם אם המורה גערה בו במהלך השיעור. אם יתבונן למטה ושמאלה תוכלו לדעת שהוא דובר אמת ושנגעתם ברגש כנה ואמיתי שלו. אם לעומת זאת יעצום עיניים או יסתכל שמאלה.
כמה מילים לסיכום
לעת עתה, תוכלו להיות מרוצים שיש בידכם כלי חזק ועוצמתי, שיסייע לכם לפענח רגשות ומחשבות של זולתכם.