קשה לכם להחליט? 11 דרכים יעילות להגיע להחלטיות אמיתית לגבי כל נושא
קבלת החלטות היא חלק בלתי נפרד מחיינו, מילדות ועד לבגרות. למעשה, החלטות מלוות אותנו מהרגע בו אנו מבינים את משמעות האפשרות שבבחירה. בין שנרצה בכך ובין שלא, החלטות קשות המלוות בהתלבטות ארוכה וממושכת הן חלק מחיינו הבוגרים. החל משיקולים הנוגעים לקריירה שלנו, דרך צמתי דרכים במערכות היחסים הזוגיות ועד הלבטים הקטנים של החיים – כל אלו ועוד גובים מאתנו מחיר, לא מעט משאבים של זמן ואנרגיה.
למעשה, לרב ההחלטות בחיינו אין פתרון אחד וברור ולכן היכולת לקבל החלטות היא מיומנות חשובה במיוחד. המיומנות הזו תסייע לנו בהשגת השאיפות שלנו ובמימוש המטרות שלנו.
החדשות הטובות? המיומנות הזו, ממש כמו רבות אחרות , אינה מולדת וניתן בהחלט ללמוד אותה. רכזנו עבורכם דרכים פשוטות וקלות, אם תעקבו אחריהן מדי יום, תוכלו להקל על תהליך קבלת ההחלטות שלכם ואף להגדיל את הסיכוי שתקבלו את ההחלטה הנכונה ביותר עבורכם.
הבוקר הוא הזמן האידאלי לקבלת החלטות
מכירים את המשפט “לישון על זה” ? כאשר אנחנו עומדים בפני החלטה הרת גורל, אנחנו רוצים, פעמים רבות לחשוב עליה ולעבד מידע. מה עומד מאחורי ההנחה הזו? מחקרים רבים מראים כי הרעננות שלנו בשעות הבוקר לצד העובדה שמוחנו עיבד את המידע הרב שצבר לאורך היום במהלך שנת הלילה, מספקים לנו בסיס יציב לשיקול דעת שמאפשר לנו להגיע להחלטה נבונה יותר. גישה נוספת התומכת ברעיון זה, גורסת כי העומס הפסיכולוגי הרב שמופעל עלינו במהלך היום, מתפוגג במידה מסוימת לאחר שנת לילה נאותה, ומאפשר לנו להגיב לאירועים שונים בצורה מתונה יותר.
גם אם נראה לכם כי הגעתם לצומת דרכים ואינכם יודעים לאן לפנות, הקפידו להזכיר לעצמכם שבמרבית הפעמים, גם ההחלטות החשובות ביותר יכולות להמתין יום אחד בודד מבלי שדבר ישתנה. דעו כי גם אם אתם חשים שאינכם יכולים לדחות את ההחלטה לאורך זמן כה רב, ישנן עדויות רבות לכך שאפילו הפסקה קצרה בת מספר דקות מעיסוקיכם, עשויה להשפיע לחיוב על אופן קבלת ההחלטות שלכם.
דמיינו שאתם מייעצים למישהו קרוב אליכם
באופן לא מפתיע, כאשר מדובר במתן ייעוץ וקבלת החלטות, הרבה יותר קל לנו לעזור לחברינו מאשר לעצמנו. מסתבר כי הריחוק מן הדילמה מונע מאתנו לשקוע בה והופך אותנו לשקולים יותר. ייתכן כי הפעולה של מתן ייעוץ מצליחה להוציא אותנו מנקודת ההשקפה הנקודתית אשר בחרנו בה שלא במודע, ומאפשרת לנו לחשוב באופן המקנה לנו היצע נרחב יותר של אפשרויות.
נסו “לייעץ לעצמכם”, ולהתרחק מהסיטואציה. רשמו את השיקולים על גבי נייר ונסו לעשות רשימת בעד/נגד. רשימה כזו תגבש אותם בצורה מסודרת, דבר שיסייע לכם להתמודד עם הדילמה באופן מושכל יותר.
סמכו על עצמכם ועל הרגשות שלכם
בכל הנוגע לשיקולים מורכבים והחלטות חשובות במיוחד, פעמים רבות אנו נמנעים מלהסתמך על רגשותינו. נראה כי ההסתמכות על הרגש נתפסת אצל מרביתנו כלא מחושבת וחסרת אחריות.
בשנים האחרונות נעשו מספר מחקרים המעידים בדיוק על המסקנה ההפוכה: מנגנון החשיבה המהירה שלנו לרוב מוביל אל הבחירות הנכונות ביותר עבורנו. רוצים לומר, בפעם הבאה שאתם ניצבים מול החלטה קשה, אל תפסלו במהרה את תחושות הבטן שלכם. גם אם כבר נכנסתם לתוך מערך המורכב מאינסוף שיקולים, נסו לבודד את המחשבה הראשונה שעלתה לכם בראש, כי ישנו סיכוי גבוה שהיא הבחירה הנכונה ביותר.
דמיינו מה אחרים היו חושבים על האפשרויות שעומדות לפניכם
קיים הבדל גדול בין החוויה האישית שלנו לנוכח החלטה העומדת לפנינו לבין האופן שבו אחרים מגיבים אליה. מסיבה זו, ניתן לדמיין מה חברים ובני משפחה שאנו מכירים היטב היו אומרים לנוכח ההחלטה הניצבת בפנינו. באופן זה, אנו מצליחים לצאת מן הקיבעון המחשבתי שלנו ובעצם מכריחים את עצמנו לחשוב “מחוץ לקופסה”.
הבהירו אי ודאויות
מה עלול לקרות בעתיד ומה הסיכוי כי זה אכן יקרה? על מנת להחליט על גובה המשכנתה שאנו יכולים לקחת, צריך לחשוב עם אילו הוצאות נוספות נאלץ להתמודד בעתיד. האם מקום העבודה שלנו בטוח לטווח הארוך?
אי וודאות מקשה על קבלת ההחלטות, אך קבלת החלטות יעילה מחייבת לעמוד בפני אי הוודאות, לשקול את הסיכויים לתוצאות שונות ולהעריך את השפעתן.
נסו לחשוב באופן יצירתי
מרבית האנשים נוטים לחשוב במונחים צרים של “כן” או “לא” בעוד שבפועל הם יכולים להציב בפני עצמם מגוון רחב של אפשרויות שונות וטובות יותר.
נסו לחשוב על הבעיה באופן רחב יותר ולקבל החלטה החורגת מכן או לא. היו יצירתיים, חשבו על אופנים אחרים להתמודד עם הסוגיה.
הימנעו מלצמצם את ההחלטה למובנים צרים אלו וחזרו אליהם רק לאחר שבחנתם ופסלתם את כל האפשרויות העומדות לפניכם.
ענו על שאלת ה”למה לא”
הסתכלו על הדברים בעין ביקורתית. על מנת לקבל החלטה נכונה עליכם לדעת לענות על השאלה הזו. את הפלוסים הבנו, אבל כאשר מודעים להפסדים, אנו מוכנים נפשית לבחירה, ולא מופתעים מעצם היותה שלנו בלבד. בשלב זה מומלץ להיעזר בשלושה אנשים (לא יותר!) שכבר קיבלו את ההחלטה וחיים אותה. הם יוכלו לספר לכם דברים שלא חשבתם עליהם בנוגע לאפשרות המדוברת.
“Plan B”
קחו כמה אופציות לבחירה. תמיד צריך אחת לפחות במקרה והתוכנית המקורית משתבשת. בתהליכי קבלת החלטות נרצה להשאיר לנו אפשרות טובה לא פחות מהאפשרות המקורית – החלום – בהישג ידינו. כתבו את האפשרויות המתקבלות על הדעת על דף נייר לפניכם והמשיכו לשלב הבא.
השתדלו לא להיות מושפעים מאחרים
מכירים את המצבים הללו בהם אתם מקבלים שלל עצות מחברים ומכרים ומרגישים “לחץ” לקבלת החלטה מסוימת שאולי לא מתאימה לכם?
במהלך היומיום, אנו נתקלים במצבים רבים בהם אנשים מנסים להשפיע על החלטותינו. עם זאת, גם אם הם מעוניינים בטובתנו האישית, לעתים הם אינם מודעים לסך השיקולים האישיים שאנו לוקחים בחשבון ואף יוצרים לחץ חברתי המעלה אצלנו את רמות המתח הנפשי, מה שרק מערער את שיקול דעתנו יותר ויותר. במקרים כאלו, רצוי להתנתק מרעשי הרקע השונים ולו לרגע קט, בשביל שתוכלו להגיע להחלטה שקולה ונבונה יותר. מה עושים? כאשר אתם נתקלים בלחץ חיצוני המופעל עליכם, פשוט התרחקו מן המוקד הבעייתי.
אל תמשכו זמן- קבלו החלטה!
אם אתם שמים לב לכך שנגררתם למלכודת של אינספור התלבטויות והתחבטויות, ואתם משתהים, מתלבטים וממשיכים “למתוח” את תהליך קבלת ההחלטות, לעתים אתם פשוט צריכים “לחתוך עניין”. אין ספק שישנן החלטות המצריכות זמן ומחשבה, אך מומלץ שלא תתמהמהו עמן יתר על המידה, ובכך תהפכו את הזמן לאויב שלכם. שמתם לב שנקלעתם למערבולת של מחשבות? פשוט הציבו לעצמכם מועד אחרון בו תדרשו מעצמכם לקבל ההחלטה וכך גם יעלו הסיכויים שהיא תהיה הנכונה ביותר עבורכם.
קראו יותר ספרים
אוהבים לקרוא? מחפשים את התירוץ המושלם שיגרום לכם לסיים את הספר שהזנחתם על המדף, קיבלתם! מספר מחקרים הראו כי נבדקים אשר הקפידו לקרוא ספרים ובעיקר כאלו מתחום המדע הבדיוני, הפגינו יכולות קוגניטיביות גבוהות, והיו מסוגלים להיפתח לרעיונות חדשים ולקבל החלטות באופן מושכל יותר.
השתדלו לקרוא ספר טוב מפעם לפעם ואפילו למשך מספר דקות מועט. כמו כן, בנוסף להשפעתם המיטיבה של הספרים על מוחנו, הספרים מספקים “אסקפיזם” מושלם אל עלילה מעניינת אשר יכולה לסייע ולו במעט להשקיט את המחשבות המתרוצצות, והיא גם תאפשר לכם לגשת אל ההחלטה שעומדת לפניכם באופן שקול ונינוח יותר.
ליהנות מהדרך
בחרתם? נהדר, היו שלמים עם בחירתכם ואל תתייסרו. תהליך הבחירה הוא מתנה שקיבל כל אדם עם מוח בריא וחושב. הוקירו את תהליך הבחירה עצמו. נסו להסתכל על הבחירות בחייכם באור חיובי, להאמין כי יש ביכולתכם להגיע לבחירה הנכונה ולאהוב את בחירתכם באשר היא. אם יהיה כך, אתם תיהנו מחייכם שעה שעה, יום יום. ללא חרטות