פרודוקטיביות – 30 שיטות שיהפכו את היום שלכם לסופר פרודוקטיבי
הכי מומלץ להיות חרוצים, גאונים, יפים ומוכשרים בהכל.
אם לא קיבלתם את כל החבילה, הנה כמה המלצות לא רעות 😉
תיק
חסכו לעצמכם את המשפט “אוי! שכחתי…” והכינו תיק עם כל מה שתצטרכו כבר ערב לפני.
רשימת משימות
כל ערב, הכינו רשימת משימות ליום המחרת. שימו לב למספר דגשים:
א. על כל משימה להיות ספציפית ומפורטת. לכתוב לעצמכם – “לחפש אינסטלטור באתר Instelate.co “, במקום – “לטפל בסתימה בשירותים”, כנראה יהיה מה שיגרום לבעיה להיפתר תוך יום ולא אחרי שבועות.
הסיבה היא שכשאנחנו מסתכלים על רשימת המשימות שלנו, אנחנו באנרגיות של עשייה ולא של מחשבה. אנחנו רוצים לבחור ולבצע. משהו פשוט ומספק שאפשר לסמן עליו v “ולנקות את העומס”. לכן, משימות שיהיו מנוסחות בצורה מעורפלת פשוט יידחקו לקצוות.
ב. רשמו כמות מטלות שבטוח תוכלו לסיים באותו היום. אם לא, אתם תעשו לעצמכם הנחות ותמרחו את הזמן, מתוך אמונה ש “בכל מקרה לא באמת הגיוני שאעשה את כל המשימות פה היום”. הבטיחו לעצמכם לעשות הכל, וקיימו את הבטחתכם.
ג. טבלת “חשוב דחוף”. חלקו את המשימות שלכם לארבע קבוצות: משימות דחופות ולא חשובות, משימות דחופות וחשובות, משימות לא חשובות ולא דחופות ומשימות חשובות ולא דחופות. סדר העדיפויות צריך להיות – חשוב ודחוף, לאחר מכן חשוב ולא דחוף, לאחר מכן דחוף ולא חשוב, ואת הקבוצה האחרונה פשוט אל תעשו.
וזכרו את כלל האצבע – קודם כל חישבו האם אתם עושים את הדבר הנכון. רק אחר כך חישבו כיצד לעשות אותו יעיל.
ד. בלעו את הצפרדעים הקשות והמעיקות ביותר על הבוקר, כשאתם עוד מלאי אנרגיה! זה יחסוך לכם גם הרבה זמן במהלך היום, בו לא תצטרכו להיות טרודים ומפוחדים מאותה המשימה.
ה. רשמו מה אסור לכם לעשות. הדברים שאתם יודעים שאתם בורחים אליהם כדי להתחמק ממה שחשוב, הדברים שגורמים בכם לא להאמין בעצמכם. לדעת מה לא לעשות כבר חוסך הרבה זמן ואנרגיה.
פחדים
כל ערב, התמודדו עם הפחדים הנקודתיים שלכם. זו עצה שוודאי לא ציפיתם לה, אבל אם תעשו אותה אתם לא תצטערו.
כתבו על דף שני חששות שלכם מהאירועים שצפויים לקרות מחר, ולאחריהם שלושה דברים:
א. מה הדבר הגרוע ביותר שיקרה אם החשש יתממש?
ב. אילו דברים טובים יכולים לקרות אם החשש יתממש?
ג. מה ביכולתכם לעשות כדי לצמצם את הסיכויים שהחשש יתממש?
זכרו – אם משימה מאיימת עליכם, כנראה שלא פירקתם אותה מספיק לגורמים
מדיטציה
עשו מדיטציה. דיברנו כבר על טבלת “חשוב – דחוף”. אז הנה דוגמא נהדרת לפעולה חשובה, שהיא אף פעם לא דחופה. זה יכול להיות אימון נהדר בשבילכם. למי שלא מכיר, יש סוגים רבים של מדיטציות, כאשר המשותף לכולם הוא הפסקה משתף החיים, והתרכזות בהווה. יש למדיטציה שלוש מטרות מרכזיות:
א. חיזוק יכולות ריכוז
ב. שיפור היכולת לשים לב לניואנסים של מה שקורה סביבכם. לזהות הזדמנויות, לשים לב לרגשות של מי שמולכם וכן הלאה.
ג. זיכרון. כשנמצאים בתשומת לב למה שקורה עכשיו, זוכרים אותו הרבה יותר טוב. פשוט ביותר.
ד. שמחת חיים. ישנו משפט נהדר ששמעתי פעם – “הרבה דברים קשים חוויתי בחיים. רובם מעולם לא קרו”. אתם וודאי מכירים את זה מחיי היום יום. מרבית הזמן אנחנו עסוקים בלהתחרט על מה שהיה או בלפחד ממה שיהיה.
אין מה לכעוס על עצמינו על התכונה הזו. אבולוציה של מיליארדי שנים הובילה לכך שנהיה דרוכים כל הזמן לקראת אויב. למזלנו, אנחנו נמצאים בתקופה בה אפשר טיפה להירגע. לא צריך לעבוד כל היום בשדה בשביל עגבנייה וחצי. כמובן שיש לאן לשאוף, אבל המדיטציה עוזרת מאוד לשים לב למה שכבר יש לנו, להעריך ולשמוח ממנו.
איך זה עוזר לפרודאקטיביות? תנו לי לשאול אתכם שאלה שתענה לכם על השאלה: מתי בפעם האחרונה הייתם פרודאקטיבים כשהייתם עצובים וכעוסים על עצמכם? אלו הימים הכי לא פרודאקטיביים בחיינו.
כשאנחנו שמחים ויודעים להגיד לעצמינו מפעם לפעם “וואללה, יצאת תותח” יש לנו אנרגיות חיוביות להפיץ סביבנו, המחשבות שלנו מתרוקנות מה “אוף” ועוברות לסטייט אוף מיינד של “איך משתפרים”. וזה חשוב יותר מכל כלי תכני של “ניהול זמן”. כשאנו כעוסים, הכל מנהל אותנו.
סביבת עבודה
מרבית האנשים לא מייחסים הרבה חשיבות למציאת סביבת העבודה המדויקת ביותר עבורם, וחבל שכך. הסביבה משפיעה על הערנות, הריכוז והשמחה שלנו מהעבודה. יש כאלה שאוהבים רחשים מסביבם והרבה אור יום, ויש כאלה שצריכים שקט ואור מעומעם. מה שחשוב זה שתהיו קשובים לעצמכם ותראו איפה אתם בורחים “רק לנשנש משהו קטן” או “רק להציץ בפייסבוק”, ואיפה אתם על הגל.
ניצול כפול של זמן
ניקיון, נסיעות וזמן המתנה יכולים להיות הזדמנות נהדרת לפרודאקטיביות! כשאתם שוטפים כלים, ממתינים לתור לרופא או סתם נוסעים במכונית, מצאו פעילות פרודאקטיבית שתקדם את מטרות העל שלכם. כמות הזמן שתרוויחו היא בלתי מבוטלת. מה אפשר לעשות? לשמוע פודקאסט, לעשות שיחות טלפון או אפילו סתם להתעדכן בחדשות ברדיו. חשוב להגיד שגם סתם לחשוב עם עצמכם ולתת לחוויות היום לשקוע זה דבר חשוב. פשוט זכרו שזו לא האפשרות היחידה.
בלע את הצפרדע
בצעו את המשימות הקטנות והמציקות ביותר בהתחלה! לדוגמא – לקבוע טור לרופאת שיניים.
סדר את המיטה
בכל בוקר. זה יוצר חוויה של ציפייה לסטנדרטים גבוהים מעצמך, וכמובן מפנק אסטטית.
זמן שווה כסף
הרבה פעמים אנחנו מעדיפים לעשות את הדברים בעצמינו כי אנחנו רוצים “לחסוך”. מה שאנחנו לא מחשבים זה את העלות האלטרנטיבית שיכלנו להרוויח אילו היינו עושים בזמן הזה את מה שאנחנו הכי טובים בו.
השתדל לעשות כמעט אך ורק דברים שאתה מאוד מאוד טוב בהם. את כל שאר הדברים, נסה לייצא למיקור חוץ. חבל שתנסה לתקן לבד את הרכב שלך במשך שלוש שעות, כאשר אתה יכול לעבוד במקצוע שלך, להרוויח 300 שקל באותה כמות זמן, ולשלם מאה שקל למוסך שיעשה את זה בחצי זמן.
זה בא לידי ביטוי גם בדברים הקטנים. מכונית זה יקר אז עדיף לנסוע באופניים? לא בטוח! אם המכונית חוסכת לכם עוד רבע שעה ביום, סעו במכונית ועבדו ברבע השעה הזו כדי להשיג את ההפרש בין עלות המכונית לבין עלות האופניים. רוב הסיכויים שתמצאו את עצמכם מרווחים.
שאלות כן ולא
כשאתם שולחים למישהו שאלה של כן ולא, במקום לחכות לתשובה שלו ואז לשאול את השאלה הבאה וכך לבזבז זמן, תמיד הוסיפו “אם כן אז…, ואם לא אז…”. כך תשיגו את שתי התשובות במכה אחת.
“לא, סליחה”
לזכור להגיד גם “לא” לבקשות של אנשים! לא ארחיב. אתם מבינים לבד. שימו דגש על מה שחשוב באמת ולא על נימוסים.
חוק ה 80/20
כמעט בכל תחום בחיים שלנו, 20 אחוז מההשקעה/מהמשאבים, מניבים 80 אחוז מהתוצרים. שאלו את עצמכם כל הזמן מה הם אותם עשרים אחוזים, וזרקו לפח את השמונים האחרים. פנו לעצמכם זמן יקר שבו תוכלו למצוא אפיקי “עשרים/ שמונים” משתלמים נוספים.
ספר על החלומות שלך
אל תצניע את תחומי העיסוק שלך ואת החלומות שלך. בכל קרן רחוב עשוי להסתתר האדם המדוייק שיעזור לך – עם קשרים, עם כסף, או אפילו סתם עם עצה טובה. זה עשוי לזרז לכם תהליכים בעשרות מונים.
באופן כללי, רצוי לשלב בין יעדים נעלים לפגישות על חברים שלכם. ללמוד ביחד עם החברים והמשפחה, להתדיין איתם, להתייעץ איתם ואפילו ליזום איתם יוזמות יצירתיות. כל אלו מאפשרים ליהנות ובמקביל לנצל את הזמן למען הגשמת המטרות שלכם. אפילו רצוי לפני פגשה עם חבר, לחשוב “איך אנחנו יכולים לעזור אחד לשני לקדם את המטרות שלנו?”.
למהר את סרטוני היוטיוב
לאחרונה נוכחתי לגלות שרבים מהאנשים לא מודעים לאפשרות של הגדלת מהירות הצפייה בסרטוני היוטיוב. בכל יום אנחנו מבלים שעות רבות על המחשב, כאשר היוטיוב מהווה כלי מרכזי ללמידה.
הכפילו פי אחד וחצי את המהירות, ותופתעו לגלות שאתם מבינים הכל! זהירות. זה ממכר. לא תוכלו יותר לסבול אנשים שמדברים לאט.
מיומנויות
התרכזו בשיפור מיומנויות יותר מאשר בצבירת ידע! שתי דוגמאות טובות למיומנויות שיחסכו לכם זמן יקר הן שכנוע, קריאה מהירה ושיפור הזיכרון. לא ארחיב כאן על השיטות. רק אומר שבאתר Life Hacks ניתן למצוא כתבות רבות שמסייעות ללמוד מיומנויות שכאלו.
שאל את עצמך כמה פעמים ביום
א. “מה אני עושה, ולמה אני עושה את זה”?
ב. “האם אני ממציא לעצמי משימות לא חשובות כדי להרגיש מלאות?”
ג. “מתי בפעם האחרונה עשיתי משהו יפה למען היקרים לי ביותר?”
ד. “ברשת החברתית יש את מה שחשוב לאחרים להראות לי ולא את מה שחשוב לי לראות”
אני ממליצה לכתוב את זה על פתקים, ולפזר באזורים שונים בבית ובמקום העבודה.
ריכוז משימות טכניות שחוזרות על עצמן
כמה פעמים בשבוע אתם מחליפים את פח הזבל, בוהים בארון הבגדים כדי להחליט מה ללבוש, מכבסים, הולכים לדואר ועושים קניות? המון! אם תרכזו כל משימה כזו למועדים מרווחים יותר, תשימו לב שהתפנה לכם פתאום המון המון זמן.
בחרו פעם אחת בתחילת השבוע מה תלבשו בכל יום בשבוע, שימו מספר שקיות אחת בתוך השנייה בפח הזבל, ומצאו פתרונות נוספים בכדי לרכז את המשימות המעיקות הללו.
פריקת תסכול
מחקרים מצאו שמרבית האנשים נודדים במחשבות כ 60% מהזמן בממוצע. אם להיות כנים עם עצמינו, רוב המחשבות הללו עמוסות במועקות. לפרוק את הטרדות ולעשות בהן סדר, יכול לנקות מאתנו הרבה עמוס מחשבתי, והפלא ופלא – לפנות זמן ואנרגיה.
כמובן שישנן לא מעט דרכים לפרוק מועקות, ביניהן:
א. לשפוך הכל על הדף. רצוי שזה יהיה ברצף ובלי לשפוט את עצמכם תוך כדי. לכעוס או להיות מאוכזבים מכך שאנחנו מרגישים משהו, לרוב לא יקדם אותנו. כן כדאי לבחון לאחר הכתיבה, באילו אמונות אנחנו מחזיקים, מהן הרגש השלילי ניזון. בכדי להצליח לשנות את האמונה לא דיי בהכרתה. יש לבחון אותה לעומק. אך זה הוא נושא ארוך וחושב מכדי לעסוק בו בשורות קצובות אלו. אסכם בכך שעצם הכתיבה, יוצרת הרבה שקט וסדר.
ב. לשתף אדם אחר, קרוב או זר לחלוטין, בחוויותיכם. לא על מנת לקבל הצעות לפתרון, אלא בכדי לשחרר את הדברים החוצה. לכן הוא לא צריך להיות איש נבון או מוערך במיוחד. מספיק שיהיה קשוב.
ג. תנועה ומוסיקה.
דיבור ישיר
אם אתם רוצים להעביר מסר כלשהו או לקבל אינפורמציה, דברו ישיר. אם אתם לא ממש רוצים שידעו שזו האינפורמציה שאתם מחפשים, או שזה המסר שברצונכם להעביר, חכו! אל תגידו כלום. קודם היו שלמים עם האמת שבכם, ואז תוציאו אותה. רמיזות ועיקופים גוזלים הרבה זמן, וגרוע מכך – גורמים לנו להיות לא אוטנטיים.
חיה כאילו תמות עוד עשר שנים
למה עשר? כי זה מספיק זמן כדי להתחיל ולסיים כל דבר בערך, אבל לא מספיק זמן בשביל להימרח. זה מחייב להתעסק בעיקר.
היפגש עם אנשים גם בלי שיש לכך מטרה ברורה
קשרים טובים יוצרים רשת שהיא ממש טרמפולינה בכל סיטואציה בחיים. חוץ מזה – זה משמח.
מתן ביקורת שתתקבל
לתת ביקורת זה דבר לא קל ולא נעים, אך לפעמים חשב מאוד.
הנה כמה שיטות שעשויות לעזור לך לעשות זאת נכון:
א. בבקשה, לא בזמן אמת. חכו שעתיים, הכינו לאדם השני כוס קפה, וספרו לו מה היה קשה לכם מקודם. כולנו מתייחסים אל עצמינו מהעבר כאל אנשים קצת אחרים, ולכן הרבה יותר קל לקבל את הביקורת בדיעבד.
ב. הזכירו מקרה בו גם אתם שגיתם באותה דרך פחות או יותר.
ג. הציעו פתרונות קונקרטיים לאדם השני, כיצד יוכל לשפר את התנהגותו להבא.
ד. שאלו אותו כיצד אתם יכולים לעזור לו לעשות את השינוי?
ה. חייכו. רככו את הבעת הפנים.
צריכת מידע
שפע מקורות המיידע שיש כיום הוא דבר מבורך, אך לעיתים גם משתק ולא אפקטיבי. אין חשיבות גדולה שתדעו מה ביבי נעם עכשיו באו”ם או אילו חמישה מתכונים נפלאים יש לפשטידת סלק, אם אתם לא תכינו את הפשטידה ולא תזכרו כלום מהנאום בעוד שנה, כשתצטרכו להחליט למי להצביע בבחירות. אני יודעת, זה לא קל, אבל השתדלו בעיקר לצרוך מידע שיסייע לכם לפעול טוב יותר באופן מיידי.
סדר במסמכים
אם אתם מוצאים את עצמכם לעיטים קרובות מחפשים בנרות פריט מיידע ששמרתם פעם, העצה הזו היא בשבילכם. הכינו תיקיות במחשב לכל דבר, השתמשו כמה שפחות בפתקים פיזיים, ודאגו למחוק מסמכים שאינם רלוונטיים יותר.
אוכל
לנשנש לוקח לנו הרבה יותר זמן משאנחנו מתכננים. מדובר בטקס שלם של פתיחת המקרר, סגירתו, פתיחת הארון, סגירתו, עמידה מתוסכלת של כשתי דקות, פתיחת המקרר בשנית ובשלישית, מריחת קרקר בטחינה, נפילת הקרקר על הרצפה, הכנסת קרקר נוסף, ניגוב הרצפה מהטחינה, רחיצת הידיים, ורק אז חזרה לעבודה. וכל זה בשביל קרקר עם טחינה.
תעשו טובה לעצמכם – פשוט אל. תכינו לעצמכם פעמיים שלוש ביום איזו מנה מכובדת וזה הכל.
שנו טוב בלילה!
התחילו הרבה משימות במקביל
האמונה הרווחת היא שעדיף לסיים כל משימה לפני שמתחילים את המשימה הבאה. אני ממליצה בדיוק להפך: התחילו כמה שיותר משימות במקביל, גם אם לא תסיימו את כולן בקרוב. מדוע?
פסיכולוגית יש בכל אחד מאתנו דחף אדיר לסיים משימות, ואנו מוצאים את עצמינו חסרי מנוחה כאשר ידוע לנו שיש משימה שנעשתה בצורה חלקית. לאומת זאת, אם אפילו לא התחלנו, נרגיש שקטים הרבה יותר ונרשה לעצמינו לדחות את תחילתה עוד ועוד.
בנוסף, הרבה פעם הפחד מכך שאנחנו “לא יודעים מאיפה להתחיל”, והאמונה שאנחנו צריכים עוד לתכנן ולחשוב הרבה כדי לעשות את המשימה נכון, תוקעים אותנו, ולא בצדק. כשמתחילים פתאום הרבה דברים מתבהרים, ברור יותר מה השלב הבא, מה הבעיות שצריך לפתור ואיך נכון לפעול, ובעיקר מגלים שהמשימה הרבה פחות נוראית ממה שחשבנו שהיא.
זכרו- להפסיד לא יהפוך אתכם ל “מפסידנים”!
זכרו- אף פעם לא מאוחר מדי להצליח!
יש אישה שבגיל 50 פחות או יותר טסה לרוסיה לייבא תפוזים והפכה מולטי מיליונרית. מה היא עשתה לפני כן? הייתה קופאית בסופר. זה סיפור אמיתי. חפשו בגוגל.
שנו שמונה שעות בלילה ואכלו אוכל בריא
המוני מחקרים מוכיחים שאלו שני גורמים מאוד משמעותיים לרמת האנרגיה שלנו.