פסיכולוגיה חיובית: כיצד ניהול רגשות יכול לקדם את חייכם
תנו לנו לשאול אתכם שאלה: אילו רגשות חוויתם היום? האם הייתם שמחים? עָצוּבים? מתוסכלים או מודאגים? במאמר זה נבקש מכם להצטרף אלינו לתרגיל ניהול רגשות. כתבו על דף את הרגשות שלכם מ-24 השעות האחרונות, מה לגבי אתמול? או ביום שישי האחרון? זה מתחיל להיות קצת קשה לזכור, אבל אנחנו יכולים להבטיח לכם שישנה קבוצת רגשות אשר מופיעה בכל פעם ואתם תמצאו אותה קלה מאוד לזיכרון והיא קבוצת הרגשות השליליים. מדוע יותר קל לנו לזכור את הפעמים שסבלנו, כעסנו ונעלבנו, יותר מאשר את אותם הרגעים בהם התמלאנו אושר ושמחה? גם אם רגשות חיוביים אלו הופיעו כאן ולו לרגע. מה אם נשאל אתכם על הרגשות הדומיננטיים ביותר שהופיעו במהלך החודש שעבר?
אם תוכלו להכפיל את התפוקה שלכם, להגדיל את ההכנסה, לשפר את הכישורים הבין אישיים ולעצב את חייכם איך שתרצו, איך החיים שלכם יראו?
רגשות מעצבים את עולמנו, הם משמשים כגורם מכריע בהשגת תוצאותינו. אך האם אנו יודעים כיצד לגרום להם לפעול לטובתנו? למשל כאשר אנחנו חשים מתוסכלים מסיבות לא ידועות ניכר שנאבד את המוטיבציה לפעול ונחפוץ בבטלה. אם נכעס על מישהו, סביר להניח שנחוש עצבניים וטרודים בכל מהלך היום, דבר שיסיח את תשומת ליבנו מהפעולות והמטלות שיש לבצע בעבודה, נשמע לכם מוכר? אז איך זה שניהול רגשות הוא כלי ש-99% אחוז מאוכלוסיית העולם לא מכירה? האם זהו לא צורך בסיסי לדעת לנהל את הרגשות שלנו לטובתנו על מנת להתקדם. האם אדם המנהל את רגשותיו הוא אדם שלא מסוגל להתחבר למקום האמפתי שבו? במאמר זה נענה על מספר שאלות בנושא “ניהול רגשי” במטרה לבסס דרך מחשבה שתביא אותנו לתוצאות הטובות ביותר, תיהנו.
על רגשות ואובדן מסלול
כאשר הרגשות משתלטים עלינו אנחנו מאבדים את מסלול ההוויה. הכאן ועכשיו הופך לרקע, אובדן מסלול הוא בלתי נמנע. אנו הופכים מנותקים מהחשיבה האובייקטיבית, המודרכת שהשכלנו להשתמש בה בדרך להשגת מטרותינו. זה עשוי לקרות לנו בלימודים או בעבודה. לאחר ניתוק תיתכן “ציפה מחשבתית” בתוך נהר רגשות אינטנסיבי. הנהר סוחף כל כך, עד שנתקשה למצוא דרך מילוט, סביר להניח שרעש חיצוני יחדור ויחזיר אותנו לעבודה בשלב מסוים, טרודים יותר משהיינו. כך בלי שנרצה, נתנו לרגש לנהל אותנו, אנחנו כעת, טרודים, חסרי מוטיבציה, מרוקנים רגשית ורחוקים מהשגת מצוינות.
איך זה מרגיש לחוות רכבת הרים של רגשות על בסיס יום יומי? ראו תרשים, בתחילת היום הכול יציב, תחילת היום, מקפיצים את הילדים לגן, לבית הספר, מגיעים לעבודה, עוברים על המטלות יומיות ונגישים לעבודה. עד אותו אירוע בשעה 15:00, מאותו הרגע אנו טעונים, כועסים, חסרי סבלנות לסביבה, גם המשך היום לא נראה מזהיר במיוחד, עכשיו גם אחרי שהגעתם הביתה, אתם מרגישים טעונים ומתוסכלים.
להעריך רגשות כמו כסף
כיום, אנשים נותנים לכסף כל כך הרבה חשיבות. לפני כל השקעה דרוש תכנון פיננסי מקיף, על כל שינוי בהכנסות אנו מקדישים שעות להתאמת התקציב החדש אל חיינו. אבל אם נשווה, רגש לכסף, נוכל להבחין שרגשות ניתנים לתכנון זהה, בדיוק כמו תוכנית פיננסית. זה לא שהרגשות שלנו חסרי ערך, הם בעלי חשיבות עליונה המכריעה את עתידנו. אם נדע להתאים את הרגשות הנכונים לכל סיטואציה – נהיה מסוגלים להפיק ממנה יותר. אם לא נבצע מעקב תמידי אחר ה”תשלומים הרגשיים שלנו” כיצד נדע מתי אנחנו מבזבזים אנרגיה רגשית? לכן עלינו להפוך את האי מודע – למודע, על ידי בחינה של רגשות ותרחישים. כך נוכל לכוון טוב יותר לזיהוי וטיפול של רגשות בצורה חיובית.
זיהוי דפוסים רגשיים
ברגע שנתחיל לעקוב אחר מצבי הרוח שלנו והאירועים היומיים נוכל להשכיל לראות את הקשרים ביניהם. סקירת הרגשות שלנו פירושה: להיות מסוגלים לראות מה בדיוק עושה אותנו מאושרים, חרדים או עצובים. אולי אנחנו לא יודעים שימים גשומים עלולים להפוך אותנו לזעופים יותר. אנחנו לא תמיד יכולים להיות מודעים לדברים שהופכים אותנו לאנרגטיים למשך שארית היום עד שנשים עליהם את האצבע. על מנת שנוכל להתחיל ללמוד אודות המטען הרגשי שמלווה אותנו, בכדי להביא לניהול רגשי כולל של כל קשת הרגשות הרחבה נצטרך לזהות את דפוסי הרגש. דפוסי הרגש מתמקדים בפעולות חוזרות אשר מעוררות רגשות ספציפיים בנו.
בצעו את התרגיל הבא בכל יום, רשמו על דף –
- הרגש הכללי שלנו של היום
- אירועי היום
- הקשר בין הרגש שלנו לבין מה שקרה
כעת נוצרה לנו מפה, המסדרת רצף אירועים ומספר רגשות על ציר זמן. נסו להבחין כי הרגשות משתנים מיום ליום, זה נורמלי לחלוטין. אחרי הכול, אנחנו אנושיים וזה יכול להיות לא פשוט לשלוט על מה שקורה לנו, לכן חשוב לתת לעצמנו קצת הבנה, אך לא לשכוח שיש לנו את הכוח לשלוט על התגובות שלנו. חשוב לנסות לשמור על מצב רוח שמח בעזרת פסיכולוגיה חיובית, נבחר לתעדף מחשבות חיוביות על פני שליליות. עם הזמן זה עשוי להרגיש טבעי יותר, אפילו המוח שלנו יצא לעזרתנו. כיצד זה קורה? בעת שאנחנו חוזרים על מחשבות מסוימות – אנו מחזקים קשרים במוח, כך למוח שלנו יותר קל לגשת למידע ולאמץ תגובות אוטומטיות – שהראי הוא כבר מכיר אותם טוב מאוד. על כן, חשוב שנשים דגש לאמץ בעקביות שפה חיובית אשר תתבטא במחשבות שלנו ובאופן מילולי בחיינו, לשם רתימת הרגשות שלנו לטובתנו.
באם זיהינו רגשות שכיחים החוזרים עליהם, רגשות שליליים אותם אנו מעוניינים להסיר מחיינו, נוכל להעמיק אודות סיבת הופעתם באמצעות שאלות מנחות. לדוגמה, בעת זיהוי של רגשות כמו אכזבה עצמית, תסכול או כעס, נחזור לבחון את הסיטואציה בהם הופיעו ונשאל – באיזה רגע מדויק רגשות אלו הופיעו בי? ולמה חשתי כך? נציין את הסיבה הברורה להופעתם, עכשיו נבחן את התגובה שלנו – מדוע בחרנו להרגיש כך, האם יכולנו להרגיש אחרת?
נציין דרך תגובה חלופית, כיצד ניתן היה להגיב אחרת לסיטואציה – ניתן דוגמה לתגובה אופטימלית אותה היינו רוצים לאמץ – תגובה הנובעת מפסיכולוגיה חיובית אותה השרשנו מבעוד מועד כדרך מחשבה. עלינו להבין האם יש משהו אשר מעורר בנו את הרגשות הללו באופן ישיר, תחושת נחיתות? תגובה של מישהו חיצוני? עלינו לחפש את הפתרון ולהסיר את הדבר שאשר מעורר תחושה שלילית זו שלא לצורך, באם מדובר עלינו – כיוצרי התחושה בשל קושי פנימי או על גורם חיצוני המפנה אלינו יחד המעודד את התחושה.
תהליך חשיבה תוצאתית
אימוץ חשיבה תוצאתית היא היכולת לחשוב ברגע האמת על המטרה אותה נרצה להשיג באמצעות הפעולות שלנו. לדוגמה: באם נוצר קונפליקט בינינו לבין אחראי במקום העבודה, עלינו לחשוב על התגובות שלנו ככלי אשר יקדם את המטרה אותה נרצה להשיג. לפני שנגיב, בעודנו נוכחים בסיטואציה, עלינו לעצור ולבחון את דרכי הפעולה האולטימטיביות ביותר בעבורנו. שכן לדוגמה בחירה של העצמת הקונפליקט עשויה להרחיק אותנו מהמטרה, או לקדם אותנו לכדי מטרה אחרת. תלוי מה נרצה להשיג.
חשוב לנסות לנתק את עצמנו מהסיטואציה, לבחון את התגובות שלנו ולשאול את עצמנו כיצד בחירת התגובה (הרגש) קידם אותנו אל עבר המטרה? באם המטרה לא הושגה, או פגעה במטרות צד אחרות, כמו מצב הרוח הכללי או המוטיבציה שלנו, אנו נדרשים לבחור בתגובה אחרת שתעורר רגשות חיוביים בנו.
כשמסתכלים על האפשרויות בכל סיטואציה לפתע מגלים כי בעזרת חשיבה תוצאתית – חשיבה על התוצאה הרצויה, נהיה מסוגלים להשיג יותר ולנהל את הרגשות שלנו בצורה יעילה יותר.
פסיכולוגיה חיובית
פסיכולוגיה חיובית מקורה בהאצלת חזקות האדם, באמצעות מחשבות ופעולות חיוביות. בהמשך למאמרים הקודמים בנושאי חשיבה חיובית, המעניקים הסבר ברור כיצד ניתן להתרחק משליליות מחשבתית, נוכל להוסיף ולגדול באמצעות תרגיל יומי זה שסגלנו לעצמנו זה עתה.
עם הזמן, למרות שייתכנו תנודות, נוכל לראות כי מצב הרוח שלנו השתפר באופן כללי בשל טיפוח חוויות חיוביות וריסון רגשות שליליים ברגע שאנו מזהים אותם. נכון, מזג אוויר גרוע בעבר גרם לנו להרגיש עצובים, אך עכשיו אנחנו יודעים איך להפוך את זה להרבה יותר כיף, על ידי פינוק ביתי של שוקו חם וסרט טוב. בעבר היינו שמחים רק כאשר הבוס שם לב למאמצינו והכיר בהם. עכשיו אנחנו מבינים עד כמה חשובה לנו ההכרה לאחר הצפייה בדפוסי מצב הרוח היומיים שלנו. זוהי אבחנה שתביא אותנו לתוצאה ברורה – הכרה עצמית, בכל פעם שאנחנו חושבים שאנחנו זקוקים לה, נוכל להעניק אותה לעצמנו, טפיחה על השכם, פינוק במתנה, או מחמאה אל מול המראה, כולם יכולים להיות ביטוי נהדר לפסיכולוגיה חיובית, והדרך לקדם אותנו לעבר מצוינות.
קבלו גישה לתכנית ההתפתחות האישית המתקדמת של Lifehacks, בחינם לחלוטין ל-14 ימים.
בתכנית תלמדו:
- לעצב את איכות החיים שלכם ללא פשרות
- להגדיל משמעותית את ההכנסה, לחסוך ולהשקיע
- לשפר את הבריאות, לרדת במשקל ולהיכנס לכושר גם כשנראה שאין לכם זמן
- לשפר את הכישורים הבין אישיים, לפתח מערכות יחסים חדשות ולשמר קיימות
- לשפר את התפוקה, היעילות וכוח הרצון
- להתגבר על חסמים פנימיים שמונעים מכם להצליח