פיתוח מנהיגות – התכונות שבונות כל מנהיג
מנהיג הוא האחד אחריו כולם הולכים, האחד בעל התשובות לשאלות הקשות ביותר, בעל ביטחון ואומץ של אריה ויכולת חשיבה גבוהה, שתביא לתוצאות חיוביות. כולם יכולים להיות מנהיגים, כל שהם זקוקים לו הם ארגז כלים.
אם תוכלו להכפיל את התפוקה שלכם, להגדיל את ההכנסה, לשפר את הכישורים הבין אישיים ולעצב את חייכם איך שתרצו, איך החיים שלכם יראו?
מערכת אמונות ועקרונות יציבה
האמונות, העקרונות והאידיאולוגיה שלכם הם חלקים עצובים מהעצמי שלכם. הם מגדירים אתכם כבני אדם ובאמצעותם, אנשים לומדים מי אתם, מה אתם, מה אתם רוצים ואם הם מסכימים עם האידיאולוגיה הזו.
רוב הפעמים אתם תהיו חלק מקבוצה בשל הצורך להגשים או להגיע למטרה מסוימת. המטרה הזו חייבת להיות מושתתת על סמך עקרונות, אמונות ועובדות יציבות שמצויות בכם, במנהיגים.
אנשים בעלי מערכת אמונות איתנה מפגינים ביטחון עצמי עז יותר, משום שהם יודעים מי הם ומה הם רוצים. אנשים מסביבם חשים זאת ונמשכים אליו; רוצים להיות חלק מהביטחון הזה, מהוודאות הזו. גם העקביות מצדכם: אופן פעולה קבוע והגיוני, אופן חשיבה ודיבור שמתאים לאישיות שלכם – יביא אנשים להרגיש שאינכם מזייפים או “מנסים לקנות אותם” אלא באמת מביעים את רגשותיכם הכנים ומקווים שהם חשים כמוכם. גם אם התכנית להשגת המטרה עדיין איננה מגובשת, אתם כבר יודעים מדוע היא כה נעלה ומהותית, לכן אתם תעשו ככל יכולתכם כדי להשיגה.
באותו אופן, גם חברי הקבוצה שלכם חייבים לחוש את אותו להט, את אותה תשוקה ואותו כוח רצון עז, שיסייע לכם להגשימה. כדי לעשות זאת, יהיה עליכם להשריש בחברי הקבוצה שלכם את האידיאולוגיה שלכם. אם אתם באמת בטוחים בעצמכם ובאמונות שלכם, יהיה לכם מאוד פשוט לעשות זאת: כל שיהיה עליכם לעשות, הוא לדבר על האמונות והעקרונות שלכם באותם תשוקה ולהט, שאתם רוצים להטמיע באנשים. עם הזמן אתם תשימו לב שהם לא רק מקשיבים לכם – אלא גם מזדהים עמכם.
נבסס אינטליגנציה רגשית
אינטליגנציה רגשית היא הבסיס ליכולת להביע רגישות והבנה כלפי האחר. מנהיגים טובים ידעו להסתיר את רגשותיהם שלהם, אך להזדהות מאוד עם רגשות האחר, במיוחד חברי הקבוצה שלהם. ללא אמפתיה, מנהיגים יראו קרים, קשוחים וחסרי הבנה, מה שעשוי להפוך אותם ללא מהימנים או פשוט אנשים שהקבוצה תשפוט כ”לא טובים”.
כדי לבנות אינטליגנציה רגשית, יהיה עליכם ללמוד לכבות את ה”טייס האוטומטי” במוח שלכם ולנכוח ברגע באופן מלא, משום שאתם לומדים משהו חדש. כן, כאשר תיפגשו עם הקרובים אליכם יהיה עליכם להיות ממוקדים בשיחה, אך גם באופן שבו הם זזים, האופן שבו הם מסתכלים עליכם, הטון של הקול שלהם ואופן הישיבה או ההליכה שלהם. ככל שתשימו לב לפרטים הקטנים יותר, כך יהיה לכם פשוט יותר לפרש באיזה מצב רוח הם נמצאים, מה הם רוצים ולמה הם זקוקים.
כל מנהיג טוב חייב להיות קרוב גם מבחינה רגשית לקבוצה שלו; להכיר אותה, להבין את המבנה שלה (מי חבר של מי…) ולהבין אם מישהו מדוכא, איננו מרוצה או זקוק לעזרה. לעיתים יהיה על המנהיג לפשר בין ויכוחים ואפילו לתרום מעצמו, כדי לשמור על אחדות הקבוצה.
ככל שתצפו ביותר אנשים מקרוב ובאופן מודע לחלוטין, תנהלו עמם שיחות חולין ותוודאו כי הם בסדר, כך יהיה לכם פשוט יותר לאבחן כיצד הם מרגישים ולהביע רגישות בהתאם: לנחם ולחבק, להעניק “אהבה קשוחה”, להרים ולהעניק מוטיבציה, פשוט להיות שם או לשלוח מישהו אחר שיעזור לחבר הקבוצה, משום שהוא קרוב אליו יותר.
חברי קבוצה בעלי מנהיג אכפתי יפעלו באופן איכותי יותר, משום שהם יעריכו אותו יותר כאדם שדואג להם, קרוב אליהם ורוצה שיהיה להם טוב, כפי שהם רוצים שיהיה לו טוב ולעשות ככל האפשר כדי להביא לכך.
יש לציין כי קרבה מוגזמת בין מנהיג לחבר או חברי קבוצה עשויה להביא לבעיות: קנאה בקבוצות גדולות, רכילות או תחושה כי המנהיג הוא יותר “חבר” מאשר “מנהיג”. השתדלו להעריך היטב את מי אתם מקרבים אליכם ואם אופן ההתנהגות שלכם כלפי חברי הקבוצה הוא חברי מדי ואיננו מקצועי.
אומנות השיחה
תקשורת היא חלק מהותי מתהליך המנהיגות – כל מנהיג זקוק בכל מעודו לתכונות כגון כריזמה, ביטחון עצמי וגישה חיובית ואופטימית, שיביאו לשיחה שתגרום לאנשים להאמין ותעודד אותם להנעה – לפעולה, שתכליתה היא להשיג מטרה משותפת.
הדבר החשוב ביותר באומנות השיחה הוא כמובן השיחה עצמה או הנאום, יותר נכון, שתישאו בפני חברי הקבוצה שלכם. רוב הפעמים אתם תדעו מראש כאשר תרצו להביע מסר מסוים, לכן כדאי לכם להשקיע ולכתוב טקסט יפה ומסודר, בעל אוצר מילים גבוה והרבה מאוד תשוקה – שגם חברי הקבוצה שלכם יחושו. הקפידו לרשום את מה שגורם לכם להרגיש הכי הרבה עוצמה ומוטיבציה לפעול, כדי שחברי הקבוצה ירגישו את זה.
לצד הפעמים בהן תוכלו להתכונן, אתם תמצאו את עצמכם זקוקים להרבה שיחות מוטיבציה, דרכים לפשר ומיני שיחות קריטיות, שיהיה עליכם לנהל כדי לשמור על מעמדכם. יצירת שיחה שכזו איננה דבר פשוט, בייחוד אם אינכם רגילים לדבר בפני קהל.
כאשר אתם עומדים להופיע בפני קהל, אתם יודעים שבכוונתכם לספר סיפור, לשחק משחק או לעשות פעולה שמצריכה מכם להעביר מסר מסוים לאנשים שלכם; אתם יודעים את זה, אבל אתם מדמיינים שאתם עושים את זה? אתם חיים את המחשבה שלכם מדברים מולם בצורה קוהרנטית, מתאימה למצב ומוכנה לכל דבר? כזו שתניע אותם לפעול לפי צורת המחשבה שלכם?
לפני שאתם בכלל חושבים על “עלייה לבמה”, כדאי לכם לנסות ולהתאמן לקראת התרחיש: עמדו מול המראה וחזרו על הדברים, נסו להכין את עצמכם לשאלות, מצבים מסובכים או התרחשויות לא צפויות שעשויות להגיע ולהשפיע עליכם. אם אתם יכולים, אף מומלץ כי תנסו לעשות חזרות לצד מישהו או מספר אנשים שאתם חשים בנוח לידם; מעין “חזרה גנרלית”. המשוב הכנה שלהם יכול להוות ביקורת בונה ולהכין אתכם לרגע האמת.
יש לזכור כי רוב השיח שלכם מתפרש בעיקר מתנועות הגוף שלכם והאנרגיה שאתם משליכים לקהל ולכן, אם אתם תהיו לחוצים – כך גם הם. מסיבה זו מומלץ שתנסו להרגיע את עצמכם ככל האפשר: הימנעו מחומרים מעוררים או משתנים, בצעו יוגה או מדיטציה, עשו מקלחת חמה, לכו ליום ספא, קחו יום חופש וקראו ספר בבית…
גם המראה החיצוני שלכם הוא מהותי: השתדלו לשמור על עצמכם מטופחים ככל האפשר: התקלחו, התגלחו, סדרו את השיער, גלחו את השיער העודף, אל תשכחו את הבושם… התלבשו בהתאם, אך אם מתאפשר לכם השתדלו לבחור בתלבושת נוחה ואהובה, שתוסיף לביטחון שלכם. אם תגיעו למקום בתחושה שאתם נראים טוב ומריחים טוב, הדבר יוסיף משמעותית לביטחון שלכם ואנשים ירגישו את זה, מעבר למראה המטופח שלכם.
תמיד בחרו בפעולה
כאשר אתם מנהיגים קבוצה, אתם בוחרים כיצד לבצע מספר פעולות שיביאו למטרה מסוימת. גם במצבים בהם אינכם יודעים מה לעשות ואינכם בטוחים, דעו כי בסופו של דבר אתם תהיו חייבים לבחור, להחליט, לבצע. מנהיגים אמיתיים הם בעלי רצון לעשות. אי-עשייה, דאגה או חוסר ודאות מצד המנהיג תמיד יתקבלו בחריפות ויגרמו לו להיתפס כחלש וכמנהיג לא טוב.
כדי לבחור תמיד בעשייה, השתדלו לחשוב היטב על כל החלטה שלכם: ראשית, עליכם לצפות במתרחש סביבכם בצורה הנקייה והממוקדת ביותר: באופן שבו אתם תופסים את המתרחש בצורה מלאה ולא משפיעים עליו באמצעות המחשבות, הדאגות או האמונות שקיימים בכם.
לאחר מכן, עליכם לעבד את המידע שתפסתם באמצעות החושים. מדובר בתהליך של חשיבה עמוקה שבמהלכו, תחקרו את כלל האופציות העומדות בפניכם בתום התהליך תגיעו להחלטה הרצויה. תהליך עיבוד המידע והניתוח של המתרחש הם כמובן החשובים ביותר בכלל התהליך, שכן במהלכם אתם מפרשים את מה שתפסתם, בין אם נכון ובין אם לאו ובעקבות זאת – מגיעים להחלטה.
אתם יכולים לבצע את התהליך הזה באמצעות ויכוח לוגי עם עצמכם: הציגו את הבעיה או ההנחה הראשונית במוחכם ונסו להגות בה: מהן הסיבות שהפכו אותה לבעיה? מהם הנימוקים לכל צד? מהי ההחלטה הנכונה ביותר ומהן התוצאות שאליהן כל אחת מהן מובילה?
גם ההחלטה היא שלב בפני עצמו – אל תמהרו אליו – תגיעו אל ההחלטה הנכונה בזמן שלכם: פקפקו בעצמכם, נסו לדמיין את ההשלכות של ההחלטות שלכם ונסו לשקול שוב יתרונות, חסרונות ועקרונות מהותיים שמשפיעים על ההחלטה שלכם. אתם תמי יכולים להיוועץ בחלק מחברי הקבוצה, כל עוד אתם לא יוצרים בהם פחד או משדרים חולשה כלפיהם.
בתום התהליך יהיה עליכם לפעול באופן שבו בחרתם יחד עם הקבוצה שלכם. השתדלו לשמור על ביטחון לאורך כל הדרך; גם אם אינכם בטוחים, מאוחר מדי לסגת עכשיו.
עודדו התפתחות קבוצתית
קבוצה שעומדת במקום איננה בריאה וגם קבוצה שמונהגת באופן בלעדי לפי רעיונות של אדם אחד איננה בריאה, בייחוד בעידן הטכנולוגי של היום: כדי שקבוצה תתפקד כיאות, היא חייבת להיות פתוחה לשמוע את כל חברי הקבוצה, לשמור על ראש פתוח, לשמוע רעיונות גם ממקומות חיצוניים ולפעול לפי עובדות והחלטות משותפות – לא מוח אחד. פעולות שמתבצעות ללא התחשבות בחברי הקבוצה לרוב מביאות למשברים, כגון משבר מפרץ החזירים של קנדי.
השתדלו לקבוע זמנים ספציפיים בהם אתם דנים בנושאים מסוימים: כל אחד רשאי להביע את דעתו בחופשי ולהשמיע את קולו ללא לגלוג, זלזול, כעס או פגיעות. הקפידו להגדיר כי אין מקום לרגשות בדיון רציונלי, לכן אין לערב כעס או להיעלב מאמירות של אחרים.
השתדלו לשמור על מבנה הקבוצה ולנהל את המפגש, להביע את העמדות שלכם כעמדות החלטיות ברמה גבוהה יותר ולהביא לקביעה הסופית בעצמכם, בעוד ששאר חברי הקבוצה בקונצנזוס או לכל הפחות מכבדים את ההחלטה.
אחריות עצמית ובגרות
ומה קורה כשהבית מתמוטט? כשהמשימה נתקלת בקשיים? כשמתרחשת תקלה שלא צפיתם? מנהיג דגול וחזק תמיד ייקח את האחריות של הכישלון על עצמו באופן מידי. ראשית, הוא ינסה לפתור את הבעיה או לשפר את המצב, אך כאשר אין ברירה הוא ייקח את מלוא האחריות ויימנע מחברי הקבוצה לסבול או לחוש אשמים עקב הכישלון – משום שהוא הראש. אם הכישלון באשמתו – חברי הקבוצה יעריכו אותו על שהוא יודע לקחת אחריות על הטעויות שלו. אם הטעות היא של הקבוצה – היא תעריך את המנהיג אף יותר, משום שהוא לא הפחית מהמורל שלהם ועשה מעשה נאצל, שיש רק להעריכו. הקבוצה תרכוש כבוד חדש כלפי המנהיג כתוצאה מכך.
מסיבה זו הוא גם ינסה להעלות רעיונות מהירים שיסייעו להתמודד עם הכישלון ולהמשיך הלאה. הקבוצה תעריך את המנהיג הרבה יותר כתוצאה מכך.
יכולת מיקוד
החיים מלאים בהרבה הסחות דעת ולרבות האנשים שאתם אוהבים, מסגרות אחרות, הנאות, סידורים… כולם יכולים להיכנע להסחת דעת – חוץ מהמנהיג. על המנהיג להישאר בפוקוס מוחלט בכל עת ויותר מכך, לשדל את חברי הקבוצה שלו להימנע מהסחות הדעת ולהתמקד במשימה שלפניהם: אין הכוונה ליצור אווירה מחניקה ומרתיעה, אלא להמשיך ולייצר בחברי הקבוצה שלכם את המוטיבציה, החברות והשאיפה להגשים את המטרה המשותפת שלכם – יחד, באמצעות עבודה ומאמץ רבים. מנהיג יעיל יתכנן לוח-זמנים שיאפשר לחברי הקבוצה שלו ליהנות מפעילות פרודוקטיבית, לצד מנוחה קונסטרוקטיבית: גם קבוצה מלוכדת יש לשמר כזו וכדי לעשות זאת, יהיה עליכם לשמור על כל חברי הקבוצה שלכם ממוקדים, בעלי מוטיבציה ומרוצים מתפקידם ומהחברה שלהם. אתם יכולים לארגן ימי גיבוש, להעניק בונוסים ומתנות לחברי קבוצה ראויים, לנהל שיחות איכות, שיפור ושימור עם חברי הקבוצה והחשוב ביותר – התייחסו אליהם כאל אנשים בוגרים וחכמים, בדיוק כמוכם. גם אם אתם המנהיגים, עליכם לגרום להם להרגיש כי הם שווים לכם וכי אתם מכבדים אותם, בדיוק כפי שהם מכבדים אתכם.
קבלו גישה לתכנית ההתפתחות האישית המתקדמת של Lifehacks, בחינם לחלוטין ל-14 ימים.
בתכנית תלמדו:
- לעצב את איכות החיים שלכם ללא פשרות
- להגדיל משמעותית את ההכנסה, לחסוך ולהשקיע
- לשפר את הבריאות, לרדת במשקל ולהיכנס לכושר גם כשנראה שאין לכם זמן
- לשפר את הכישורים הבין אישיים, לפתח מערכות יחסים חדשות ולשמר קיימות
- לשפר את התפוקה, היעילות וכוח הרצון
- להתגבר על חסמים פנימיים שמונעים מכם להצליח