עזר זכירה מהותי – שיפור איכות השינון שלנו
אנשים אוהבים להתבדח ולטעון כי השיטה היחידה שבאמצעותה ניתן לשרוד מסגרת לימודית היא אחת – השינון. מסתבר שרוב האנשים כלל לא עוסקים בשיטה זו כדי לבצע למידה. אם אתם הולכים בחדר ושואלים הרבה מאוד אנשים כיצד ניתן לשנן במהרה או לזכור פרטים, רובם ודאי יאמרו לכם כי המפתח טמון בחזרה על המילים, המשפטים והתכנים המכילים את המידע שאתם מבקשים לשנן.
אם תוכלו להכפיל את התפוקה שלכם, להגדיל את ההכנסה, לשפר את הכישורים הבין אישיים ולעצב את חייכם איך שתרצו, איך החיים שלכם יראו?
חלק משינון אכן תלוי בחזרה, אך אם אתם שואפים לשנן בצורה מהירה ויסודית, החזרה לא תוביל אתכם לשום מקום. עם זאת, היזכרות כן תסייע לכם לעשות זאת. הבעיה היא שכדי לזכור משהו, ראשית עליכם ללמוד אותו וכל אחד ואחד מאיתנו לומד בצורה שונה.
כדי לייעל את איכויות ההיזכרות שלנו בכלל ולהצליח לשנן מידע רב במעט מאוד זמן, יהיה עליכם לעשות שינוי באופן הלמידה הנוכחי שלכם.
מהו סגנון הלמידה שלכם כיום?
כאשר אתם לומדים או אוספים מידע חדש, אתם עושים זאת באמצעות החושים שלכם: חוש הראייה, חוש השמיעה או אירועים שונים. השאלה היא איזה חוש הוא המחודד ביותר עבורכם וכיצד באמצעותו אתם לומדים באופן יוצא דופן משלכם?
אם אתם לומדים באמצעות שמיעה, אופן הלמידה האיכותי ביותר עבורכם הוא באמצעות שמע. כפי שאתם יכולים לדמיין, אנשים המתמקדים בחוש הראייה שלהם ייהנו מחיפוש דבר מה, צפייה במצגות או איסוף ראיות שיובילו לתמונה שלמה. למידה באמצעות אירועים תאפשר לכם ללמוד ולעבד מידע הרבה יותר בקלות אם תבצעו אותו פיזית, על ידי פעילות מסוימת עם חומר מסוים.
נסו לדמיין מהו האופן שבו אתם מצליחים לקלוט מידע מהר ככל האפשר: האם אתם לומדים ביעילות כאשר אתם שומעים את המידע, קוראים אותו או חיים אותו? נסו לחשוב על דוגמאות שונות לאורך חייכם: מה אתם זוכרים מפגישות עם חברים – את השם, את הפנים או את החוויה עצמה? כאשר אתם עומדים בתור, האם תביטו מסביבכם, תמהרו לפתח שיחה כלשהי או תתנועעו בחוסר סבלנות? כל אחת ואחת מהתשובות תקרב אתכם להבנה רחבה יותר, באשר לסגנון הלמידה שלכם.
רוב האנשים לומדים באמצעות שילוב של לפחות שתיים מהאפשרויות, אך תמיד ישנה שיטה אחת אשר מועדפת יותר וכדאי לכם לאתר אותה. באופן זה תלמדו את איכויות השינון במהירות וביעילות.
הכנה
כדי להפוך את פעולת השינון לאופטימלית, יהיה עליכם לבחור סביבה שמתאימה לצרכים שלכם. רוב האנשים יבחרו בסביבה נטולת הסחות דעת, אף על פי שרובנו דווקא נהנה מסביבה ציבורית; מלאת גירויים ואנשים. נסו ללמוד מהו המקום המתאים עבורכם, כך שתוכלו לפתוח את התהליך ברגל ימין.
לאחר מכן, החלו לשתות תה. ישנם שפע מחקרים המאדירים את חליטות התה הירוק, כמזרז טבעי לשיפור הזיכרון. גם פירות יער, מאכלים המכילים אומגה 3, לציטין ומאכלים רבים נוספים משפרים את איכויות הזיכרון שלכם – כדאי לכם לבחון אותם ולשלב אותם בתזונה היומית שלכם.
באופן מכני, יכולת ההיזכרות שלנו נובעת מחוזק הנוירונים במוחנו, אשר מחוברים על ידי סינפסות אשר דואגות להזין אותם, לנקות אותם, לגונן עליהם ובעיקר להעביר מידע ביניהם. ככל שבגופנו ישנן יותר סינפסות, כך מוחנו חזק יותר ומביא לאיכויות למידה ושינון גבוהות יותר.
ככל שאנו מזדקנים, כימיקלים, רעלים ומפגעים סביבתיים מזיקים לנוירונים ולסינפסות במוחנו וכתוצאה מכך, עשויים להביא לקשיי ריכוז, חדות ו/או זיכרון ואף למחלות כגון אלצהיימר. תה ירוק, פירות יער, אבוקדו ומאכלים רבים נוספים (בעיקר ירקות, פירות, אגוזים וזרעים) מכילים שפע תרכובות ולרבות נוגדי חמצון המסייעים לחזק את מוחנו, לנקותו ולתרום לשימור הפעילות היעילה שלו למשך שנים רבות.
הקליטו את מה שאתם משננים
זהו טריק מאוד יעיל אם אתם אוהבים לשנן מידע מהרצאות או בעלי זיכרון שמיעתי. השתמשו במקלט, פלאפון או מחשב כדי לאתר את כל העובדות הקריטיות והקליטו אותן בלבד. באופן זה תנטרלו מידע מיותר מהנושא שלכם.
אם אתם מנסים לשנן נאום, הקליטו את עצמכם מקריאים את הנאום בקול ולאחר מכן האזינו לעצמכם מדברים. בוודאי ששיטה זו אף היא יעילה בעיקר עבור אנשים בעלי זיכרון שמיעתי, אך היא מאוד שימושית משום שהיא מבטיחה כי תלמדו יותר מהמידע ששמעתם, תצליחו לקשר אותו יותר לעצמכם, לתקן את עצמכם וכמובן ללמוד את המידע מהר יותר.
כתבו הכול
לפני שאתם מנסים להיזכר ולשלוף מידע מהזיכרון, כתבו שוב ושוב את המידע. באופן זה תוכלו להכיר את החומר בצורה יעילה ויהיה לכם הרבה יותר פשוט לשנן אותו לאחר מכן.
כתיבה וסיכום הם תהליכים חשובים מכל תהליך למידה: הם מאפשרים לכם לפרק את המידע לגורמים, ללמוד מה חשוב יותר ומה חשוב פחות ואף להטמיע מידע יותר בנוחות בראשכם, שיהיה לכם מאוד פשוט לשוב אליו בכל עת.
אתם יכולים לכתוב את התוכן בזמן שאתם מקשיבים להקלטות שלכם, כך שתוכלו לאגור מידע במספר דרכים בו-זמנית. זוהי שיטה מאוד יעילה ללומדים מנוסים.
עשו סדר בבלגן
לאחר שרשמתם את ההערות החשובות, סיכמתם את החומר והדגשתם הערות חשובות, כעת מומלץ לחלק אותם לחלקים. אנשים בעלי זיכרון ויזואלי ירוויחו מפעולה זו, בייחוד אם תשתמשו בצבעים כדי להפריד בין חלק לחלק: הססגוניות, הסדר, האסתטיות והנעימות שהדף ישדרו אליכם יסייעו לכם לזכור את המידע יותר בקלות ואף ליהנות המקריאה שלו יותר.
באופן זה תוכלו לפרק את המידע לגורמים נוספים עד לרמת המיקרו, כך שתבינו את החשיבות של כל נושא ונושא בתוכן שלכם.
ישמו חזרה לשם שינון יעיל
חזרו מספר פעמים על כל שורה ושורה בטקסט שלכם ונסו לבחון אם אתם יכולים להיזכר בה בלי להציץ בטקסט. בעודכם משננים כל פסקה, הוסיפו מידע חדש (כגון הפסקה הבאה או מידע נוסף אודות הנושא) למה שאתם קוראים כעת, כדי שהמידע יישמר בזיכרון לטווח קצר (זיכרון העבודה) לזמן ממושך יותר. ככל שמידע נותר בזיכרון העבודה יותר, כך עולה הסבירות כי מוחנו יבחר להעביר אותו לזיכרון לטווח ארוך.
המשיכו לחזור על השורות ולהוסיף להן מידע עד שסיימתם חלק שלם של תוכן ואתם חשים כי אתם יכולים לזכור אותו באופן מלא. אל תמשיכו הלאה עד שאתם בטוחים לחלוטין במידע שרכשתם וכי הצלחתם ליהנות מרמת זיכרון אופטימלית שלו.
שיטה זו יעילה עבור אנשים בעלי זיכרון ויזואלי ו/או שמיעתי. כדאי לתרגל אותה מספר פעמים, כדי להיווכח ביעילותה לטווח הארוך – ככל שתקפידו לתרגל, כך תהליך החזרה יניב תוצאות היזכרות מהירות יותר.
כתבו מהזיכרון
כאשר אתם חשים כי אתם זוכרים חלקים מרובים מהתוכן שלמדתם, הגיע הזמן להוכיח זאת לעצמכם: רשמו את כל המידע שוב מהזיכרון שלכם בלבד; ללא ספרים, סיכומים או עזרים אחרים. הפעולה תשריש את התוכן עמוק יותר במוחכם – שכן אתם מיישמים אותו באמצעות אירוע, פעולה פיזית.
למדו מישהו אחר לעשות זאת
השיטה היעילה ביותר ללמידת נושא היא באמצעות הדרכה, הקניית ידע ולמידה למישהו אחר. אם אינכם אוהבים ללמוד עם אנשים, אתם תמיד יכולים לדקלם את המידע לעצמכם במראה או למצוא דרכים יצירתיות שיאפשרו לכם להעביר לעצמכם את החומר בצורה מעמיקה יותר. דרך העברת המידע עצמה יכולה להיות מגוונת מאוד; אתם יכולים להרצות את המידע או להסביר אותו ורבלית, להסביר אותו באמצעות מצגת או תמונות או “לפעול בשטח” וממש לבצע פעולה פיזית הממחישה את החומר (ניסוי, טכניקה, אירוע המתרחש בסביבה…).
אם ניתן להעביר את החומר הנלמד באמצעות מילים בלבד, מומלץ לעשות זאת מול מישהו אחר כדי לקבל משוב אודות הידע האישי שלכם והאופן שבו אתם מצליחים להעביר את המידע. אם תצליחו ללמד מישהו אחר – אתם כבר מכירים את החומר ברמה גבוהה.
שיטה מעולה ללמד אנשים אחרים היא באמצעות יצירת בחנים או מבחנים למיניהם עבורם. קחו את המידע שלמדתם ונסו לחזות איזה שאלות עשויות לעלות ממנו. אתם יכולים לנסח שאלות אמריקאיות, השלמת משפטים, שאלות פתוחות, שאלות נכון/לא נכון וכדומה, כדי להציג את המידע בפורמט של בחינה. העבירו את הבחינה ל”תלמיד” שלכם. כיצד הוא הצליח להתמודד עמה?
מבחן מביא ללימוד באמצעות עשייה, אירוע, פעולה פיזית. היכולת שלכם להרכיב מהמידע שלמדתם בחינה שלמה גם היא פעולה פיזית, המסייעת לכם להטמיע את החומר היטב.
אל תפסיקו להקשיב להקלטות שלכם
בזמן שאתם מבצעים מטלות שאינן מתקשרות לתוכן (ישנים, נוהגים, מנקים, מבשלים…) חזרו על המידע באמצעות ההקלטות שלכם. הפעולה מדגמת למידה שמיעתית, אך תתבצע תוך כדי פעולה פיזית ועל ידי כך תשתרש ביעילות במוחכם.
פעילות גופנית
התעמלות מסייעת לגופנו באינספור דרכים: הפעילות הגופנית, בייחוד פעילות ארובית, מסייעת לגוף שלנו להאיץ את תהליכי חילוף החומרים במערכת ההובלה ומסייעת ליותר חמצן להגיע לתאים, למוח ולעצבים. על ידי האצת מחזור הדם, נמנעת סכנה להיווצרות קרישי דם; הפעולה מנוגדת בתכליתה לפעולת הקרישה. ככל שנרבה להתאמן, כלי הדם שלנו יתנקו מכולסטרול וקצב הלב ולחץ הדם שלנו ישתנו בהתאם לכושר החדש שלנו.
בנוסף, כאשר אנו מבצעים פעילות גופנית אנו מאיצים את הפעילויות של הגוף ובין היתר ממריצים את תהליכי העיכול וניקוי הרעלים של גופנו ותורמים לו תוספת אנרגיה כתוצאה מכך.
גם על מוחנו פעילות גופנית משפיעה על הצד הטוב ביותר: היא גורמת למוח שלנו להפריש את ההורמון דופמין, אשר גורם לנו לחוש שמחים יותר. את ההורמון אדרנלין, אשר לרוב איננו נחשב להורמון רצוי, אך בעת אימון ממריץ אותנו ועוזר לנו להשלים את האימון בהצלחה. ואת הסרוטונין, אשר מרגיע אותנו וגורם לנו לחוש כה שלווים וטהורים בתום האימון. בנוסף, היא מביא ללידה של נוירונים חדשים, שיתרמו לחדות, מהירות ויעילות קוגניטיבית.
כדי ליהנות מכל הטוב שלפעילות גופנית יש להציע, הקפידו לעשות זאת על בסיס שגרתי. בנוסף, השתדלו להימנע מסוכרים לא בריאים (משקאות מוגזים, שוקולד חלב, קמח לבן, סוכר לבן…) שומנים לא בריאים כגון שומן טרנס, צבעי מאכל, MSG וכלל הכימיקלים שמצויים במזון כיום – ורק מכבידים על התפקוד של מוחכם. אוכל בריא העשיר בוויטמינים ומינרלים יגרום לו להודות לכם באמצעות פעילות אופטימלית.
חשיבות ההפסקות
בסוף התהליך, קחו נשימה עמוקה. בלו מעט מזמנכם ללא חשיבה אודות מה שלמדתם וחזרו אליו בהמשך. כדאי לכם לעסוק בפעילות מרגיעה במהלך ההפסקה, שתסייע לכם לשחרר את המוח ואת הגוף. לאחר ההפסקה אתם תבינו מה באמת הצלחתם להפנים וללמוד מהם האזורים בתוכן שעדיין חלשים עבורכם ומומלץ כי תשובו אליהם.
קבלו גישה לתכנית ההתפתחות האישית המתקדמת של Lifehacks, בחינם לחלוטין ל-14 ימים.
בתכנית תלמדו:
- לעצב את איכות החיים שלכם ללא פשרות
- להגדיל משמעותית את ההכנסה, לחסוך ולהשקיע
- לשפר את הבריאות, לרדת במשקל ולהיכנס לכושר גם כשנראה שאין לכם זמן
- לשפר את הכישורים הבין אישיים, לפתח מערכות יחסים חדשות ולשמר קיימות
- לשפר את התפוקה, היעילות וכוח הרצון
- להתגבר על חסמים פנימיים שמונעים מכם להצליח