ניסוי מוטיבציה – מה באמת מניע אתכם?
לכל אחד יש את ה”כפתורים” הללו, שאם אנשים יודעים כיצד ללחוץ עליהם נכון, אנו ננוע בהתאם. כל אדם הוא כזה, אך רוב האנשים לא מזהים את ה”כפתורים” שלהם. מסיבות אלה אנשים רבים משתהים, מאבדים מוטיבציה ומתקשים להשלים פרויקטים. גם אם הם באמת שואפים להצליח בכל מעודם, הם עדיין לא יצליחו למצוא את כוח הרצון, שיוביל אותם לעשייה.
אם תוכלו להכפיל את התפוקה שלכם, להגדיל את ההכנסה, לשפר את הכישורים הבין אישיים ולעצב את חייכם איך שתרצו, איך החיים שלכם יראו?
אם כך, כיצד תצליחו להכיר את עצמכם? מהי הדרך הנכונה לגרום לכם להצליח ולסיים כל משימה? כל מחשבה? כל רעיון?
כדי שתצליחו להבין את עצמכם מעט יותר, ריכזנו כאן עבורכם שמונה דרכים להפיח בלבכם מוטיבציה. נסו כל דרך במשך שבוע ובחנו אם היא משפיעה עליכם כיאות. אתם אף יכולים לנסות ולשלב חלק מהשיטות, כדי לייצר שיטה ייחודית שמתאימה רק לכם. אם לא, תמיד תוכלו לעבור לשיטה הבאה. אם כן – בבקשה!
גירוי בעל השלכות קריטיות
התיאוריה מתבססת על תורת הלמידה האופרנטית על-פי סקינר, הגורסת כי בני אדם מגיבים בהתאם לגירויים מסוימים, אם הם מבינים כי התוצאה תהיה חיובית עבורם. באותו אופן, אותם אנשים יגיבו בהתאם לגירויים מסוימים, אם הם יודעים שחוסר תגובה תוביל להשלכות לא נעימות עבורם, כאלו שאכפת להם מהן. מדובר בהיגיון פשוט: כמו שאתם תעשו הכול כדי לזכות במתנה שאתם רוצים וכדי להימנע מעונש, כך ההתניה האופרנטית מאשררת.
באותו אופן, אתם יכולים ליצור מצב בו אתם קובעים לעצמכם כי אם לא תעשו את מטלה א’, לא תוכלו ליהנות מ-ב’ במשך X זמן. לדוגמא, אם לא תסיימו את כל השיעורים שלכם/תסיימו את כל העבודה שלכם/תסיימו את כל המטלות שלכם/תימנעו מלהתחיל בפרויקט או תחביב חדש… לא תוכלו לראות טלוויזיה שבוע/לשחק במחשב שבוע/להסתובב עם פלאפון שבוע/לאכול ממתקים שבוע…
ככל שיהיה לכם אכפת יותר מההשלכה, כך תרצו להימנע ממנה ועל ידי כך – תפתחו מוטיבציה לבצע את הפעולה שדחיתם כל הזמן הזה.
כדי “להגביר את המתח”, כדאי לכם לספר לאנשים הקרובים אליכם על ה”עונש” שתקבלו, אם לא תעמדו באתגר שהצבתם בפני עצמכם. באופן זה תחושו מחויבים יותר למשימה, שכן אנשים יצפו שאם לא תעמדו בה, אכן תענישו את עצמכם. אתם אף לא תרצו לאכזב את האנשים מסביבכם, שמאמינים בכם ורוצים רק להתגאות בכם.
יש לציין כי באותו אופן, אתם יכולים להגביר את המוטיבציה על ידי הצבת גירוי חיובי, בנוסף לשלילי, בתום המשימה. לדוגמא, אם לא תסיימו את כל השיעורים שלכם השבוע, לא תראו טלוויזיה השבוע. אך אם כן תסיימו את כל השיעורים בזמן, תרשו לעצמכם לצאת יותר מהרגיל שבוע הבא. מה שכן, היזהרו – אל תתרגלו לחיזוקים חיוביים, משום שאם לא תשימו אותם שם, הם לא יופיעו מעצמם.
החלו בקטן
אתם מכירים את התחושה הזו, שאתם בדיוק באמצע משהו ואתם פשוט לא יכולים לקום מהכיסא? שאתם צריכים ממש “עוד חמש דקות” וגם אם יידרש זמן רב יותר, אתם פשוט כל כך רוצים “לראות את הסוף” שלא אכפת לכם כמה זמן יהיה עליכם להשקיע?! לתחושה הזו קוראים כורח התום או במילים אחרות: תחושה שאתם חייבים לסיים משהו, פשוט משום שהתחלתם אותו. לדוגמא, אם התחלתם לראות סרט או סדרה, אם התחלתם לקרוא ספר, לעצב תמונה או כל דבר אחר, בדרך כלל אתם תחושו את הדחף לסיים את המשימה שהתחלתם, בייחוד אם היא פשוטה, מהירה ולא דורשת יותר מדי מאמץ.
באותו אופן, אתם יכולים לסגל לעצמכם מטלות או משימות שאתם יודעים כי אתם יכולים לבצע בקלות ולנסות לחוש את כורח התום לגביהן. השתדלו לבחור משימות קצרות וקלות, כאלו שלא דורשות הרבה זמן מיומכם, כך שתחושו שבוודאות תוכלו לסיים אותן. בהתחלה, כדאי שתנסו ליצור רשימות קצרות מאוד, הכוללות עשר משימות שנפרשות לאורך כל השבוע. משום שמדובר בכמות קטנה כשאתם חשים כי אתם יכולים לעשות יותר, אתם יכולים להציב לעצמכם רשימה של חמש משימות ליום. גם כאן, אתם יכולים להתנות את העשייה של המטלות ולומר לעצמכם כי אם לא תבצעו אותן עד לעת מסוימת, “תענשו”.
הבינו את המשמעות
כאשר אתם מבקשים לבצע משימה מסוימת, בדרך כלל יש רצף הגיוני של סיבות, שבגללן אתם רוצים לבצע את המשימה הזו. גם אם היא נכפתה עליכם בעל כורחם, היא ניתנה דווקא לכם מסיבה מסוימת, שכדאי לכם לנסות ולהבין.
כאשר אתם מעניקים היגיון למשימה, אתם מעניקים לה משמעות – אתם מבינים למה היא ניתנה לכם, מהם היתרונות שינבעו מסיום המשימה, הגאווה שתחושו עקב הסיפוק וכדומה.
לדוגמא, אם אתם מאוד רוצים ללמוד ולנגן בגיטרה, אבל פשוט לא מצליחים לייצר את המוטיבציה שתעניק לכם את הכוח להתחיל, נסו להבין למה אתם בעצם כל כך רוצים ללמוד לנגן? אולי תמיד רציתם ללמוד, אולי אתם מאוד מתחברים למוזיקה, אולי אתם פשוט רוצים להרגיש כמו כוכבי רוק…
באותו אופן, נסו להבין למה דווקא אתם קיבלתם את הפרויקט הזה בעבודה: אולי רוצים שתלמדו משהו חדש? אולי מצפים שדווקא אתם תצליחו לעמוד במשימה, משום שאתם הכי טובים שיכולים להיות?
ברגע שתבינו מדוע המשימה הזו כה חשובה לכם, אתם תייצרו מוטיבציה שתגרום לכם לרצות לבצע אותה – משום שאתם משתוקקים לתוצאה בתום המשימה. לדוגמא, אם תסיימו את הפרויקט בהצלחה ואכן תראו שהמנהלים שלכם מרוצים או שבאמת תפיקו ממנו לקח חשוב, תחושו הרבה סיפוק, מעבר לידע שצברתם ולהערכה שרכשתם.
השתמשו בכלים לייצור מוטיבציה
רוב הפעמים, מוטיבציה ניטעת באדם בתחילת הפרויקט או המשימה, אך הולכת וגוועת עם הזמן. כדי להצליח ולייצר את המוטיבציה שלכם מחדש כל יום, דאגו לנסות ולהתרגש ממנה כל יום: חשבו עליה ועל התוצאות שלה, חשבו כמה תלמדו ממנה, איזה כיף יהיה כשסוף-סוף תדעו את המידע, תסיימו ותקבלו את הסיפוק, התמיכה והגאווה.
אתם אף יכולים לפנות למקורות חיצוניים: מוזיקה שמעניקה מוטיבציה, סרטונים שמשרים מוטיבציה, שיחות מעודדות עם חברים, שיחות מעודדות עם עצמכם, שכן רק אתם עומדים בדרך שלכם. אם תקפידו לשמור על רמה גבוהה של התרגשות, יהיה לכם פשוט מאוד להצליח ולשמור על “אש המשימה” בוערת.
היו אמינים
אחד הדברים החשובים ביותר לאדם בימינו, הוא האמון. כדי שאנשים ירצו לשהות בחברתכם ויראו בכם כאנשים שהם אוהבים, עליהם קודם כל לבטוח בכם. אנשים מודדים חברות לפי מעשים, לא מילים. לכן, כאשר אתם מבטיחים לבצע משהו ולא מקיימים, הערך שלכם כחברים מהימנים ואהובים יורד.
האם באמת חשבתם שאתם לא חשים את אותו הדבר, כאשר אתם מאכזבים את עצמכם?
בני אדם חשים הרבה יותר בנוח לאכזב את עצמם, מאשר אחרים, משום שהם פוגעים רק בעצמם: אז הם לא מסיימים את המשימות שלהם בזמן כמו שהבטיחו, הם לא עושים את כל מה שרצו והם מתעצלים או מעדיפים להתמקד בעניינים שלא יוכלו לשנות, משום שהם לא דורשים שום מאמץ.
כדי לשנות את המצב, נסו ליצור לעצמכם מוטו חדש ולהגדיר את עצמכם כ”אנשים שאפשר לבטוח בהם” או “אנשים שעומדים במילה שלהם”. אתם חלק מהקבוצה הזו. אתם סוג של אדם כזה. נסו להטמיע את המחשבה במוחכם ככל האפשר וליישם בהתאם. בהתחלה, נסו להבטיח לחברים או למשפחה שלכם כי תעשו משהו עבורם, אפילו משהו קטן כמו לעזור להכין ארוחת ערב או לחפש שמלה לאירוע ובאמת לעשות זאת.
כאשר אתם מרגישים כי גם אתם יכולים לבטוח בעצמכם, הבטיחו לעצמכם כי תסיימו את המשימות הללו, תעמדו באתגרים ותייצרו את המוטיבציה. ברגע שתאמינו לעצמכם ותבינו שאינכם יכולים לאכזב את עצמכם בשום מצב – אתם תהיו חייבים לעשות הכול כדי להצליח, מכאן יגיע הדחף העז לסיים ולהצליח – זו המוטיבציה שתסייע לכם להגיע לקו הסיום.
שניים טובים מן האחד
הדבר משתנה מאדם לאדם, אך אנשים רבים מתפקדים טוב יותר כאשר הם בקבוצה: הם חשים את הצורך לרצות את האחרים, לא רוצים לאכזב, אינם יכולים לפנות להסחות דעת משום שאינם לבד והם נהנים מהעידוד שהם מקבלים מחבריהם לעבודה.
נסו לבחון אם גם אתם אנשים כאלו: נסו למצוא אנשים שרוצים לבצע את אותה משימה שאתם רוצים או שהוטלה עליהם משימה דומה והציעו לאחד כוחות. שבו ביחד ונסו לקבוע מטרות, זמנים בהם תוכלו לעבוד על המשימה ולוח-זמנים מסודר, שיסייע לכם לעמוד בזמנים של המטלה.
השתדלו להקפיד ולחזק אחד את השני, כדי לייצר מוטיבציה תוך כדי משימה. אף כדאי שתשתדלו לשמור על אווירת עבודה מסודרת, כך שלא תמצאו את עמכם צופים בטלוויזיה ביחד לפתע, בלי לשים לב.
נצרו בלבכם את תחושת ההישגיות
איה כיף זה להרגיש שהצלחתם? יש אנשים שכל העולם שלהם סובב סביב הצלחה והישגיות, מרוב שהתחושה ממכרת! כולם אוהבים לחוש מנצחים וגם אתם יכולים לחוש זאת תמיד, אם רק תסיימו את המשימות שלכם. כאשר אתם מסיימים, התמקדו בתחושת ההישגיות ו”טפחו לעצמכם על הגב”. העצימו את התחושה בראשכם והבינו פשוט כמה מדהימים אתם, על שהצלחתם לעשות זאת. גם אם מדובר במשימה קטנה וחסרת חשיבות כמו הכנת אוכל למשפחה או שיעורי בית במקצוע בודד, תמיד זכרו להזכיר לעצמכם שהשקעתם הרבה בעבודה שלכם, נתתם מעצמכם ומגיע לכם ליהנות מתחושת ההישגיות. ככל שתנצרו אותה קרוב יותר ללבכם, תפתחו תחושה חיובית כלפי עשייה ותמיד תרצו לעשות, כדי ליהנות.
הפחיתו את רמות הלחץ
אנשים רבים לא מצליחים לסיים משימות מפאת תחושת הלחץ – הם מרגישים שיש להם כל כך הרבה לעשות, שהם פשוט מוותרים על כל ניסיון לגשת למטלות מלכתחילה. לחץ גורם לתחושות של מעמסה ואי-נוחות – תחושות רעות שמוליכות אתכם הרחק מהמטלות. גם אם כל אחת מהן מאוד פשוטה באופן אינדיבידואלי, תחושת העומס עצמה עלולה “להשחיר את עיניכם”.
כדי להתמודד עם התופעה, למדו לחלק את המשימות שלכם בצורה שווה, נעימה ומהירה. אם אתם מרגישים שאתם מעמיסים על עצמכם מעל ליכולתכם, פשוט תניחו את העט ותפחיתו את כמות העומס – אתם בני אדם, גם לכם יש גבולות מסוימים.
נסו להפחית את העומס היומי שלכם לחצי בתור התחלה. נכון, מדובר בפחת מאסיבי, אך עמו יגיע גם תגמול חיוני. לאחר שתשימו לב כי כה פשוט לכם לבצע את המשימות כעת, אתם תרצו לבצע אותם, משום שתחושו הישגיות כתוצאה מכך. באותו אופן, אתם יכולים להציע לעצמכם תגמולים או עונשים, במידה ותעמדו במשימה או תתעצלו ופשוט תשכחו ממנה.
הקפידו לשמור על לוח-זמנים מאוזן, גם אם אתם ממש מתלהבים מהעשייה המוצלחת – גם אם אתם משתפרים והופכים למהירים יותר בעשייה שלכם, איש עדיין לא הפך לסופרמן על ידי תרגול בלבד.
קבלו גישה לתכנית ההתפתחות האישית המתקדמת של Lifehacks, בחינם לחלוטין ל-14 ימים.
בתכנית תלמדו:
- לעצב את איכות החיים שלכם ללא פשרות
- להגדיל משמעותית את ההכנסה, לחסוך ולהשקיע
- לשפר את הבריאות, לרדת במשקל ולהיכנס לכושר גם כשנראה שאין לכם זמן
- לשפר את הכישורים הבין אישיים, לפתח מערכות יחסים חדשות ולשמר קיימות
- לשפר את התפוקה, היעילות וכוח הרצון
- להתגבר על חסמים פנימיים שמונעים מכם להצליח