נגדיר את המרחב האישי – ונלמד לכבד את המרווח האישי של הסביבה
המרחב האישי שלנו הוא המבצר שלנו, המקום שבו אנו חשים בנוח, משום שכל מה מתרחש סביבנו מקובל עלינו.
אם תוכלו להכפיל את התפוקה שלכם, להגדיל את ההכנסה, לשפר את הכישורים הבין אישיים ולעצב את חייכם איך שתרצו, איך החיים שלכם יראו?
לכל אחד ואחת מאיתנו קיים צורך במרווח אישי, אך הוא שונה מאוד מאדם לאדם וממערכת יחסים אחת לאחרת.
פעמים רבות, אנו נוטים להימנע מהגדרה של גבולות מעין אלו, כתוצאה ממבוכה או חוסר מודעות לצורך ההכרחי שלהם: מרווח אישי תורם לתחושה נינוחה במשך היום ומסייע למנוע היווצרות של תחושות של לחץ או חרדה, כתוצאה מאקט שאינו נוח עבורנו.
זאת ועוד, הגדרת המרווח האישי לרוב “מקרבת בית לבבות”, משום שהיא מאותתת לאחר את מצב מערכת היחסים שלכם – ואת הכיוון שאתם רוצים שהיא תיקח.
הגדירו את המרווח האישי שלכם
כדי לכבד את המרחב האישי של האחר, ראשית כדאי לנו להגדיר את המרווח האישי שלו אנו זקוקים, כדי לחוש שלווה ורוגע במהלך היום.
הגדרת המרחב האישי, לרוב מתייחסת לחמישה אספקטים שונים.
חברים
חברים מהווים פעמים רבות את ה”מקום הבטוח” – קבוצת השווים, שלה ניתן לספר הכול ואף ליהנות מפרספקטיבה, ש”מבינה לליבנו”.
“חברים” היא מילה מאוד כללית, שאפשר לשייך אליה אינספור קטגוריות: ישנם חברים שאנו פוגשים לעיתים רחוקות, חברים טובים יותר, חברים הכי טובים, חברים למטרות מסוימות ואפילו “חברים ב- כאילו”.
כדאי לנו לנסות ולצפות בראש, כיצד נחוש בנוח לצידם: מהי רמת המגע הנוחה לנו, עם כל דרגה של חבר? אם יש לנו בני זוג, האם ישנם מצבים או נגיעות שיגרמו לי לחוש לא בנוח? ממה כדאי לי להימנע עם X, משום שזה יגרום לי להרגיש לא בנוח במחיצתו? האם אני מרגיש בנוח לדבר עם X על הנושא הזה?
זכרו! אתם תמיד יכולים לומר “לא”, תמיד יכולים לשנות את הנושא, לפנות לחבר אחר, להתעלם או אפילו לבקש עזרה – במידה והמרחב האישי שלכם מופר בצורה חריפה. רק אתם שולטים על החיים שלכם, לכן כדאי לכם לבלות אותם בתחושה של שלווה, לא של לחץ, מבוכה או אי-נוחות.
אם אתם מרגישים כי הבהרתם את עצמכם בפני חבר והוא מוסיף לגרום לכם לחוש לא בנוח, הקשיבו לאינסטינקטים שלכם; אין סיבה להוסיף ולנסות לעבוד, על מערכת יחסים שאינה נעימה לכם.
משפחה
אנחנו
רובנו מגדירים משפחה כ”גרעין” שלנו, המכיל את האנשים הקרובים אלינו ביותר. “משפחה” איננה חייבת להיות מוגדת בהכרח, כקשר המבוסס על קשר דמי; אנו יכולים לראות בחברים ועמיתים לעבודה כמשפחה.
רוב הקשרים שלנו עם בני המשפחה שלנו, יהיו חמים ונעימים. בזכות הקרבה ביניכם, תחושו בנוח לדבר על נושאים אישיים, לנחם ולייעץ, לחבק, לנשק ואפילו לבקש טובה. למרות זאת, יש לזכור כי כל אדם הוא שונה ולכן, יתכן כי חלק מקרובי המשפחה שלנו יהיו פחות חמים או אדיבים.
הכול מתחיל ונגמר בנו. האם אנו נוטים להגיע למפגשים משפחתיים? מתקשרים לשאול “מה נשמע?”, בלי שום סיבה? משתפים את המשפחה בקורות חיינו? מבקשים עזרה? מחבקים?
כדאי לנו לשאול את עצמנו “עד כמה נוח לי לשהות בסיטואציה הזו עם X?”. תמיד מומלץ לנסות ולבנות קשרים איכותיים עם בני משפחה, אך אם אתם חשים כי אינכם מתחברים, אתם תמיד יכולים לשמור על נימוסים: לומר שלום, לשאול לשלומם וזהו. וזה בסדר גמור. אין צורך להגזים בחיבה או לנסות ולייצר שיחות, שגורמים לכם לחוש לא בנוח. באותו אופן, אין צורך להפנות יחס קר או כעוס, משום שכל שאתם עושים, הוא לסמן את המרחב האישי הנוח שלכם וכעת – הוא מרווח.
קשרים עם בני משפחה קרובים הם לעיתים מסובכים יותר: לפעמים אנו פשוט רוצים להיות לבד וליהנות מהפרטיות שלנו, איננו רוצים לדבר על הנושא הזה עם אימא או לשמוע את הרכילות הפוגענית הזו מדודה. מצוין! כדאי שתאמרו להם, משום שרוב הפעמים הם לא יודעים כלל: נסו לנהל שיחה בוגרת ונעימה או אפילו “להשחיל” את המידע בשיחה, כך שיבינו את המסר.
הם
בצד השני של הקשר, מצויים בני המשפחה עצמם. שמנו לב שבן משפחה נרתע מאחיזת ידינו? הביט בנו במבוכה כתוצאה מסיפור גס? אלו הם סימנים שכדאי לנו להבחין בהם. יתכן מאוד כי הסיבה היא איננה אנחנו: ישנם אנשים שלא נהנים ממגע, לדוגמא.
למען האמת, כבר קיימות מספר מוסכמות של מרחב אישי בחיי המשפחה: ישנן משפחות שבהן שיחות אודות מין, פוליטיקה או דת “נעולות מחוץ לדלת, משפחות שנוהגות לקנות מתנות בכל חג ויום הולדת, משפחות בהן הילדים מאמינים בפיית השיניים עד גיל 10, משפחות שבהן נועלים דלתות ולפעמים, אף נמנעים משיתוף רגשי.
אנו מכירים את המשפחה שלנו יותר טוב מכל אחד אחר, לכן אנו יודעים כי אין להכליל: כל בן ובת משפחה, יפתחו עמנו קשרים מגוונים. כל שעלינו לעשות, הוא לבחון כל אדם לגופו.
במידה ואנו מנסים לפתח קשר מסוים עם בן משפחה ושמים לב לשפת גוף חיובית ושיתוף הדדי, מצוין! במידה ואנו מבחינים ברתיעה או ניסיון לשמור על מרחק פיזי או נפשי, עומדות בפנינו שתי אופציות: אנו יכולים לבחור ולהשלים אם כך או – להעלות את הנושא, בזמן המתאים. נכון, יתכן ותיווצר שיחה לא נעימה, אך אם מדובר בקרוב משפחה שמשמעותי עבורכם, כדאי לכם לנסות ולהילחם על הקשר.
בני זוג
הייחוד של בני הזוג שלנו, הוא שהם האנשים היחידים שאיננו אמורים לשים להם גבולות: הם האנשים שעמם אנו חולקים את חיינו ולכן, אנו נדאג לדבר איתם על כל דבר, לחבק כמה שיותר וליהנות האחד/ת, במרחב של האחר/ת.
עם זאת, יש לזכור כי כל מערכת יחסים בריאה, זקוקה לגבולות מסוימים. משום שאתם מצויים יחדיו לעיתים קרובות, לדוגמא, יתכן כי תשאפו ליותר זמן לעצמכם. באותו אופן, יתכן כי לאחד מכם לא יהיה נוח, אם אנשים יבואו לבקר את בן הזוג בזמנים מסוימים או ללא התרעה, משום שהדבר יהווה פלישה למרחב האישי שלכם.
במידה ואתם מרגישים כי אספקט מסוים במערכת היחסים שלכם גורם לכם לאי-נוחות או לחץ, כדאי לכם להעלות את הנושא, בפני האנשים שאוהבים אתכם יותר מכל!
מהיום כולם מרגישים בנוח!
הגדרת המרחב האישי וכיבוד הדדי שלו, תורמים לקיום של מערכת יחסים בריאה וכיפית, שבה הכול מתבצע בנוח ובלי מילים. מערכות יחסים רומנטיות זקוקות להגדרות הללו יותר מכל, שכן אנו מבלים עם בני הזוג שלנו את מירב זמננו.
אנו עמלנו ודאגו לספק לכם מדריכי Lifehacks איכותיים, שיסייעו לכם לייצר מרחבים אישיים וחברתיים נוחים, שיובילו לתקשורת בריאה וכנה.
- למדו לתקשר עם אנשים בצורה טובה, פתוחה, אך מכבדת
- מה לעשות ומה לא לעשות, בכדי לשמור על שלום המשפחה
- צרו קשר עמוק ומכבד עם אנשים מהדייט הראשון
- טעויות תקשורת שכולנו עושים – וכיצד לתקן אותן
בנוסף, אנחנו מספקים לכם מדריכי Mastery יסודיים, שיסייעו לכם לייצר מרחב אישי איכותי ונוח לכל הצדדים.
- שלטו באומנות התקשורת
- למדו לעבור את ההתחלה של הקשר – על ידי כיבוד והיכרות מעמיקה עם האחר
- צרו מבני מחשבה בריאים – שיעודדו אתכם לרצות ליהנות ממרחב אישי ולספק אותו לאחרים
- שימו לב לצרכים של האנשים סביבכם – באמצעות אבחון שפת הגוף שלכם
בהתאם לאישיות שלנו, הקיצוניות או הנונשלנטית של הגבולות שלנו תשתנה. אף יתכן מאוד כי חלק מאיתנו ירצו למתוח גבולות מסוימים כלפי כולם נאמר אי-רצון לדבר על נושא מסוים או לגעת במקום מסוים בגופכם.
הקפידו לשקול בינכם ובין עצמכם עד כמה חמורים הגבולות ואם אתם מרגישים כי במידה ויאכפו – אתם אכן תחושו טוב יותר במסגרת הסביבתית שלכם. אתם תמיד יכולים להעלות את הגבולות על הדף ולהציג אותם בפני אדם שקרוב ללבכם, כך שיחווה בפניכם דעת. בסופו של יום, המרחב האישי שלכם יעניק לכם שלווה, שהופכת את התהליך למשתלם.
קבלו גישה לתכנית ההתפתחות האישית המתקדמת של Lifehacks, בחינם לחלוטין ל-14 ימים.
בתכנית תלמדו:
- לעצב את איכות החיים שלכם ללא פשרות
- להגדיל משמעותית את ההכנסה, לחסוך ולהשקיע
- לשפר את הבריאות, לרדת במשקל ולהיכנס לכושר גם כשנראה שאין לכם זמן
- לשפר את הכישורים הבין אישיים, לפתח מערכות יחסים חדשות ולשמר קיימות
- לשפר את התפוקה, היעילות וכוח הרצון
- להתגבר על חסמים פנימיים שמונעים מכם להצליח