משמעת עצמית – איך לפתח משמעת עצמית גבוהה
אין לכם כוח לעשות שיעורי-בית? בעבודה יש פרויקט עצום, שאין לכם כוח לראות יותר? מרגישים שאתם נרדמים על השולחן מול הפרופסור?
משמעת עצמית היא תכונה מהותית, שתסייע לכם לפתח כל פרויקט שתרצו ולהפיח בו חיים, כל עוד תתנו לו מזמנם ותשקיעו בו.
לא מצליחים להתרכז? לא יכולים לשבת על כיסא יותר מחמש דקות? ממשיכים לתרץ? בואו ננסה להבין למה.
מה מונע ממך להקשיב?
כאשר אתם יושבים בכיתה/בעבודה/בבית ומנסים ללמוד, מה מונע מכם פשוט לשבת ולהקשיב למרצה או להצליח לשבת בשקט? העובדה שאתם מבינים כי אתם מתקשים לפתח משמעת עצמית, היא התחלה מצוינת, אך כדי להצליח לפתח אותה, יהיה עליכם להבין מהו המכשול שמונע מכם להצליח.
האם אתם מרבים לחשוב על דברים אחרים, במקום? האם הנושא לא מעניין אתכם? האם אתם נמשכים לפעילויות אחרות, בלי לשים לב? האם אתם עייפים/רעבים? האם מישהו מפריע לכם?
ישנן סיבות רבות שיכולות להוביל לקושי בבניית משמעת, לכן כדאי לכם לנסות ולשבת עם עצמכם ובאמת לחשוב: “מה גרם לי לא לשים לב?”.
בתור בני אדם, הדבר הראשון שאנו נוטים לעשות הוא להאשים את עצמנו. הבעיה היא שמחשבות “שחורות” ומדכאות כאלו רק מקשות עלינו להצליח ולפתח משמעת עצמית, משום שאנו מגדירים את עצמנו כאנשים “עצלנים”, “לא יוצלחים” ו”מעופפים”. אך לפני שכל מלחמות העולם גם מוטלות עלינו, כדאי לנו להביט מסביב ולבחון: אולי חברים שלנו מונעים מאיתנו להתרכז? אולי קשה לנו להתמקד בפעולה לאורך זמן, באופן כללי, כך שכדאי לנו לנסות ולראות אם אנו סובלים מתופעות קשב וריכוז או היפראקטיביות?
כדאי לכם לנסות לקחת עמכם מחברת ולרשום בה את כל מה שגיליתם, כך שתוכלו לבחון את כל הפרטים לגופם. על ידי כך, תוכלו לראות גם תופעות קטנות שיתכן ומפריעות לכם או מסיחות את דעתכם ולזכור אותן.
אין לדעת, לכן אין לכם מה להפסיד, אם פשוט תחשבו על זה מעט: אולי על ידי כך, תמצאו דרך לייעל את המשמעת העצמית שלכם בהרבה יותר פשטות.
הרחק גירויים מפתים
כולם נוטים להתפתות לפעמים: בדיוק יש משחק בטלוויזיה, חברים רוצים לצאת, יש ריח של אוכל בכל מקום…
סביבה שאיננה אופטימלית ללמידה, לא תעזור לכם בשום מצב. כדי להצליח לפתח משמעת עצמית, אתם זקוקים לסביבה נוחה, רגועה ונקייה, שבה תוכלו להשקיע בעצמכם.
לכן, הקפידו לסדר את החדר שלכם, לבקש שקט בבית, אפילו לשים מוזיקה שתרגיע אתכם ולצלול ללמידה. כדאי לכם להימנע מללמוד עם חברים או אנשים נוספים, כדי שתוכלו להתמקד בנושא שעומד לפניכם.
מה מגרה משמעת עצמית?
מה שמגרה כל דבר – כוח הרצון שלכם. כוח הרצון מורכב מכוח פיזי לבצע את הפעולה וכוח נפשי – המוטיבציה לבצע את הפעולה.
הכוח הפיזי מתבטא על ידי דאגה אישית: כדי שתצליחו לדבוק במשמעת עצמית, הגוף שלכם אמור להיות במצב בו הוא יכול להתרכז בנושא מסוים לאורך זמן. לכן, הקפידו לשתות הרבה מים לאורך היום, לאכול תזונה נכונה, להתעמל מספר פעמים בשבוע ולישון בין שבע לתשע שעות בלילה.
על המוטיבציה להגיע מבפנים – אתם זקוקים לה, כדי להרגיש שאתם יכולים לעשות זאת. אנשים רבים שוכחים זאת, אך רק אתם יכולים “להרים” את עצמכם ולעודד את עצמכם ברגעים הכי קשים. לכן, השתדלו לעודד את עצמכם לפתח משמעת עצית: אמרו לעצמכם שאתם יכולים לעשות זאת, אמרו לעצמכם שאתם “אנשים כאלה”, תכננו בראשכם תכנונים חיוביים שאתם יודעים שיצליחו ושבחו את עצמכם על שהקדשתם את הזמן לתכנון. בני אדם נהנים מ”אזורי הנוחות” שהמוח שלכם מכיר מכל כיוון ולכן, פעמים רבות מנסים להניא את עצמם מפעולות חדשות. ככל שתחזקו את עצמכם נפשית, תעודדו את עצמכם ותאמינו בעצמכם, כך תחושו כי פיתוח של משמעת עצמית הוא פעולה חיובית יותר ופשוטה יותר, ממה שהיא נראית.
מה שכן, השתדלו לשמור על המוטיבציה “בוערת” לאורך זמן ולא “לרוץ לעברה”, משום שאתם עלולים להתחיל לפעול מדחף חזק וראשוני בלבד. כדאי ליהנות מהדחף שהמוטיבציה מספקת במתינות, כך שתוכלו להיעזר בה לאורך זמן ולהפוך את המשמעת העצמית להרגל.
אל תחכו ל”רגע הנכון”…
אתם מכירים את התחושה הזו, שאתם רוצים להתחיל לעבוד או ללמוד אבל אתם פשוט “לא בראש”, פשוט “זקוקים לעוד כמה דקות? עוד פרק? לאכול משהו קטן ואז?”, אז לא. הגיע הזמן להפסיק עם התירוץ הזה, משום שחברים – זה מה שהוא!
נכון, אנחנו ילדים גדולים היום, אז כבר לא נעים לנו פשוט לומר שאין לנו כוח לעבוד, ללמוד או להתמיד. במקום, רוב האנשים בוחרים לומר שהם רק צריכים הפסקה קטנה כדי “להטעין מצבורים” ולאחר מכן, מיד הם ישובו למלאכה. הבעיה היא שפעמים רבות, חצי שעה הופכת לשעתיים וכל הזמן שקיוויתם לנצל פשוט “נשרף” בכלום.
כמובן שמדובר במעין הרגל או תירוץ שיש להיפטר ממנו. כיצד?
ראשית, הודו שמדובר בתירוצים ולמדו להפנים כי הסיבה שאתם דוחים את הלימודים או העבודה, היא בסך הכול עצלנות או חוסר כוח. הקפידו להזכיר זאת לעצמכם הרבה, כדי שברגע שבו תאמרו לעצמכם ש”רק…” אתם כבר תדעו מה אתם “מנסים” לעשות.
בנוסף, נסו לבנות לעצמכם שגרה מסוימת, כך שברגע שאתם מגיעים לרגע שבו עליכם לעבוד, אתם הרבה יותר ממוכנים.
באותו אופן בו תירוצים יכולים לפקוד את ראשכם, גם מחשבות שליליות עלולות “להניף את ראשן המכוער” ולפקוד את ראשכם. קודם כתבנו כי אתם האנשים שיכולים לעודד את עצמכם יותר מכל אחד אחר; באותו אופן, אתם יכולים למוטט את עצמכם יותר מכל אחד אחר. המוח שלכם פועל על דפוסים שחוזרים על עצמם, לכן אם אתם מרבים להלקות את עצמכם, אתם מרבים להעניש את עצמכם וחבל (בעיקר משום שהמוח שלכם ימשיך לזכור ולהזכיר לכם).
אם אתם “כבר מוקפים”, נסו לחשוב לפחות חמש מחשבות חיוביות על עצמכם, בצורה הכי עוצמתית שיכולתם: שאתם מסוגלים לכל דבר, בשל ההיגיון שכל אדם מסוגל ואנשים רבים עשו את האתגרים הללו לפניכם. שאתם יפים, חכמים, שמחים, אנשים טובים, המוקפים באהבה ואושר, שאוהבים את עצמם. לאחר כחודש, אתם תתחילו לשים לב שפחות מחשבות רעות “תוקפות אתכם”. ככל שתתעלמו מהן, כך הן ימהרו להיעלם.
נסו “להתחיל בקטן”
כמובן שמדובר בהרגלים של שנים, שכעת כדאי לנו לנסות ו”לטאטא מתחת לשטיח”. אז איך?
נסו לעשות כל יום קצת יותר: במקום ללמוד שעה ביום, נסו ללמוד שלוש שעות ביום, אפילו שיקלו להישאר בבית הספר – כדי להימנע מהסחות דעת. במקום לעבוד כל יום בשעות קבועות, תנו מעצמכם והישארו לשעות נוספות בעבודה. התחושה שאתם “נשארים במיוחד” תגרום לכם לרצות לתת מעצמכם יותר; גם כדי שלא תיאלצו להישאר שוב, בפעם הבאה.
במהלך היום עצמו, נסו להיות יותר פרודוקטיביים מבדרך-כלל: קצרו את הפסקת הצהריים שלכם ועבדו תוך כדי, ותרו על “הפסקות סיגריה” ארוכות והתמקדו במשימות שעומדות לפניכם בעולם האמיתי, לא בראש שלכם.
נסו להתחיל בנושאים שדווקא כן מעניינים אתכם, כך שלא תשתעממו מהר ו”תחפשו מפלט מעניין”.
בנו שגרה שתהיה נוחה לכם
כמובן שהדרך היעילה ביותר להיות יעיל ובעל התמדה עצמית, היא פשוט לבנות שגרה מסודרת, בה תאלצו לעמוד כל היום.
שגרה מסודרת מכתיבה לכם בדיוק מה לעשות בכל עת, כך שתמיד תדעו את הסדר ותמיד תהיו מוכנים.
נסו לשבת עם עצמכם ולנסח שגרה שחרוטה באבן ככל האפשר, כך שלא תוכלו לתרץ דרכים לשנות אותה. כשאי לכם לנסות ולתכנן שבוע-שבוע בכל פעם בהתחלה, כדי שתוכלו להתרגל. גם אם מנסים לפתות אתכם וממש קשה לכם לשמור על השגרה, כדאי לכם לתלות אותה מול העיניים שלכם ולנסות לדבוק בה ככל האפשר: רק על ידי כך אתם באמת תצליחו למצוא זמן לכל מה שאתם רוצים ולהגיע לכל פעולה, מוכנים יותר מאיי פעם.
קחו הפסקות
יתכן ותופעתו לגלות, אך אנשים רבים נוטים להתעצל ומתקשים לפתח משמעת עצמית, פשוט משום שהם לא מוצאים את הדרך לאזן בין השניים; בין תענוג לעסקים.
כולם תמיד רוצים ליהנות, אך יודעים כי הם חייבים לעבוד. לכן, אנשים רבים מפנים זמן רב רק לעבודה, שעליו הם מפצים בזמן רב של מנוחה בעבודה ובערבים, שבדרך כלל לא מתוכנן כראוי ולא מנוצל כראוי. אתם נכנסים למעין מעגל אינסופי בו אתם נחים יותר מדי ועובדים יותר מדי, אך לא מצליחים ליהנות משום חלק.
לשם כך, כדאי לכם לבחון את אורך הקשב שלכם ביומיום: אם אתם מצליחים לשבת על כיסא שעתיים בלי לקום, לדוגמא, קבעו לעצמכם הפסקה של כמה דקות כל שעתיים, כדי לחדש כוחות. הקפידו לעמוד בזמני ההפסקה ולא להפריז, משום שאתם מוותרים על זמן עבודה. הקפידו לתכנן את ההפסקות שלכם היטב: הכינו אוכל מראש, דאגו לסיגריה מגולגלת וקבעו עם חברים או בני משפחה מראש, כך שלא תמצאו את עצמכם יושבים בבית ובוהים בקירות, לא נהנים כלל מההפסקה שלכם.
דאגו לרשום את ההפסקות שלכם בערבים ובמהלך המסגרת היומית בשגרה שלכם, כך שלא תשכחו. גם אם אתם מרגישים כי אינכם זקוקים להפסקה – קחו אחת בכל מקרה, כדי שלא תאטו בעתיד: כולם זקוקים למעט שחרור, אל תוותרו עליו, פשוט למדו לאמוד אותו. גם אם אין לכם כוח לצאת בערב, זכרו כי שחרור של יציאה יכול לתרום להרבה אנרגיה נפשית.
יתכן ובהתחלה תתקשו להצליח ולמצוא את האיזון המושלם, אך ניסוי והטעיה היא הדרך היעילה ביותר במקרה זה. כשתגיעו לתוצאה האופטימלית – אתם לא תאמינו לפרודוקטיביות שלכם.
תגמלו את עצמכם על הצלחה
מרגישים שמצאתם את האיזון הנכון בין הפסקה לעבודה? מרגישים שאתם מצליחים להתמיד בלימודים ובעבודה כראוי? מעולה! אז למה לא להראות לעצמכם כמה אתם גאים?
אם אתם מרגישים שאתם נותנים מעצמכם והעמל אכן משתלם, אל תשכחו לפנק את עצמכם, כדי לגרום למוח שלכם להבין כי אתם בהחלט בכיוון הנכון.
אל תפסיקו לשמוע את עצמכם
כאן, אין מקום לתרץ או לומר ש”קשה מדי” – אם מישהו עשה זאת לפניכם, גם אתם יכולים. אנשים רבים מאמינים כי לא פשוט לפתח משמעת עצמית, אך כאשר אתם מפרקים את הפעולה לגורמים, אתם מבינים שכל מה שעליכם לעשות הוא פשוט להתרגל לשבת לעיתים קרובות יותר וליהנות ממה שאתם מבצעים. אתם תמיד יכולים לנסות ולשבת בחוץ או עם אנשים, כדי לחוש שאתם באווירה חיובית יותר, כל עוד אתם מצליחים להתרכז. המטרה כאן היא שתלמדו לפתח משמעת עצמית ויותר מכך – ליהנות ממנה: ממה שאתם לומדים בזכותה, מההישגים שאתם מגיעים אליהם בזכותה, מהשבחים מסביב…
המהותי ביותר – שתלמדו כי אתם יכולים לפתח את כל מה שאתם רוצים ביעילות ובאיכות, בזכות משמעת עצמית.