מי מעורב בתאונה? על סוגי תאונות דרכים ואחריות המעורבים
תאונת דרכים היא אחד מהאירועים הלא צפויים שהפכו להיות חלק בלתי נפרד מחיינו. החל מתאונות קלות של מפגש פגוש בפגוש שעשוי להסב נזק קל בלבד, ועד לתאונות עם הולכי רגל שנפגעו. על אף הניסיון למונען בכל דרך, הן מלוות את מדינת ישראל כבר עשורים רבים. בשנת 2020, שבה רובנו שהינו בבית, ירד מעט מספר התאונות הקטלניות (ב-11.2%) אך עדיין נותר גבוה: 293 תאונות ו-302 אנשים שקיפחו את חייהם. במאמר זה נדון בסוגי התאונות הקיימות, מי יוגדר כאשם בתאונה ומה ניתן לעשות כדי למונען.
אם תוכלו להכפיל את התפוקה שלכם, להגדיל את ההכנסה, לשפר את הכישורים הבין אישיים ולעצב את חייכם איך שתרצו, איך החיים שלכם יראו?
תאונה בין שני כלי־רכב
תאונה בין שני כלי־רכב היא אחד מהמקרים המורכבים ביותר של תאונות הדרכים. הסיבה לכך נובעת מהצורך לקבוע מי מהנהגים אשם בתאונה ויצטרך להפעיל את פוליסת הביטוח שלו. ביטוח חובה במקרה של נזקי גוף וביטוח מקיף במקרה של נזק לרכוש.
קיימים שלושה סוגי פגיעות בין שני רכבים: פגיעה מאחור, פגיעה חזיתית או פגיעה צידית. במקרה של פגיעת רכב אחד בחלקו האחורי של רכב אחר, נהג הרכב האחורי ישא בדרך כלל בנזק. יחד עם זאת, אם מדובר בעצירת פתע ללא סיבה או בתאונה כתוצאה מנסיעה לאחור, ישא הרכב הקדמי באחריות המלאה או בחלקה. במקרה של תאונה צידית או חזיתית שנגרמה כתוצאה מחוסר ציות לתמרור עצור או במעבר באור אדום ברמזור, הנהג המבצע את העבירה ישא באחריות. כל מקרה שמובא בפני בית־הדין לענייני תעבורה נחקר לעומק, ולעיתים מובאים עדים המסייעים לזהות את האשם בתאונה.
תאונה בין הולך רגל לרכב
תאונה בין הולכי רגל לרכב תגרום כמעט בכל המקרים לנזק להולך הרגל. אך, לא בכל מקרה הנהג ישא במלוא האשמה. בית־הדין יבחן האם התאונה התרחשה במעבר חצייה, למי הייתה זכות להיות על הכביש באותו הרגע (כמו במקרה שהולך רגל צעד על מעבר החצייה באור אדום) וכן האם הולך הרגל התפרץ לכביש במפתיע. במקרה שהתאונה התרחשה כאשר רכב אחר עצר במעבר חניה, ורכב אחר עקף אותו ופגע בהולך רגל, האשם יהיה על הנהג. הולך רגל שהתפרץ במפתיע לכביש ישא בחלק מן האשמה. לכן, חשוב לנסוע בזהירות, לצפות להתפרצות של הולכי רגל לכביש ולשים לב לפני שחולפים על פני מעבר חצייה שאין הולכי רגל שממשיכים לחצותו באותו זמן או מתכוננים לרדת מן המדרכה ולחצות את הכביש.
תאונה בין רכב לאופניים חשמליים
נהג רכב שפגע באופניים חשמליים יצטרך להוכיח בבית המשפט כי לא היה באפשרותו למנוע את התאונה. במקרה מפורסם שארע בשנים האחרונות נהג הרכב הצליח להוכיח כי נהג האופניים החשמליים נהג בפזיזות ואף הרכיב נוסע נוסף על האופניים. לכן, אחריותו של הנהג הייתה מוגבלת. במרבית המקרים אם כלי־הרכב גרם לנזק לאופניים או לרוכב, יופעל ביטוח צד ג’ לנזק לרכוש וביטוח החובה לנזק הגופני. במקרה שנגרם נזק לרכב המבוטח כתוצאה מהתאונה, רק הביטוח המקיף שלכם יוכל לכסות את הנזק שנגרם וזאת בניכוי ההשתתפות העצמית. זאת משום שמרבית רוכבי האופניים החשמליים אינם מחוייבים על פי חוק לרכוש ביטוח. חשוב לדעת כי לא מוגדר אחראי קבוע לתאונה, ופסיקות בית הדין לענייני תעבורה משתנות בהתאם לנתונים הרלוונטיים המובאים בפניו.
איך אפשר להימנע מהתאונות הללו?
ההסברה מקיפה ומגוון אביזרי בטיחות המותקנים בכלי־הרכב נועדו לנסות ולמנוע את הכמות הרבה של התאונות בכל שנה. בין השאר ניתן להתקין חיישנים המתריעים על רכב שנמצא בשטח מת, על סטיה מנתיב ואפילו על הולך רגל או דו־גלגלי הנמצא בסיכון. כמו כן, חשוב לשמור על ערנות בזמן הנסיעה, לא לנהוג בהשפעת אלכוהול (גם לא בכמות קטנה), לא לנהוג בהשפעה של סמים ולהיות תמיד מוכנים לבלתי צפוי – ילד שרץ אחרי כדור, אופניים בשולי הדרך או רכב שמבצע פנייה רחבה מדי. אם בכל זאת התרחשה תאונה, חשוב שיהיה בידכם ביטוח חובה בתוקף ורצוי גם ביטוח מקיף שיכסה גם את נזקי הרכוש שנגרמו לרכב שלכם.
קבלו גישה לתכנית ההתפתחות האישית המתקדמת של Lifehacks, בחינם לחלוטין ל-14 ימים.
בתכנית תלמדו:
- לעצב את איכות החיים שלכם ללא פשרות
- להגדיל משמעותית את ההכנסה, לחסוך ולהשקיע
- לשפר את הבריאות, לרדת במשקל ולהיכנס לכושר גם כשנראה שאין לכם זמן
- לשפר את הכישורים הבין אישיים, לפתח מערכות יחסים חדשות ולשמר קיימות
- לשפר את התפוקה, היעילות וכוח הרצון
- להתגבר על חסמים פנימיים שמונעים מכם להצליח