מיומנויות למידה – מדריך לחיבור פשוט של רעיונות מורכבים
ידע הוא מורכב ומורכב אף יותר לקשר בינו ובין האחר. ועם זאת העולם הוא הרבה יותר קטן ממה שאתם חושבים; חלקים רבים חוברים לאחרים. כיצד תוכלו לעשות את החיבור הזה בקלות? כיצד תוכלו לקשר בין פיזיקה לכימיה או בין המצב הכלכלי ברוסיה למצב הכלכלי ביפן וללמוד משניהם אודות האחר?
אם תוכלו להכפיל את התפוקה שלכם, להגדיל את ההכנסה, לשפר את הכישורים הבין אישיים ולעצב את חייכם איך שתרצו, איך החיים שלכם יראו?
כיצד אנו מעבדים מידע?
ידע מוגדר כמידע המעורב בתהליך המחשבה שלכם. כאשר אתם סופגים מידע ותוהים לגביו, מפתחים אותו וחוקרים אותו לעומק, אתם הופכים אותו לחלק משמעותי יותר מהזיכרון שלכם ומטמיעים אותו בסכמת המידע שלכם.
במהלך חיינו אנו לומדים בעיקר אבחנות (בין טוב ורע, בין שולחן לכיסא), מערכות (היסטוריה, ספרות, סדר פעולה ממושך או מורכב), יחסים והשקפות. למרות השוני ביניהם ובין סכמות רבות אחרות שקיימות במוחכם, את כולן אתם מעבדים באותו אופן ויותר מכך – רבים מהכישורים שאתם מפתחים בנושא אחד, עשויים להועיל לכם בנושאים אחרים.
אז כיצד המידע הזה נספג במוחכם? ראשית עליכם להבין כי הכול תלוי ברמת הקשב שלכם – ככל שתהיו יותר ממוקדים בנושא שלפניכם, נוכחים ברגע, ערניים, במצב רוח טוב ולא רעבים – כך תגבירו את איכויות הקליטה שלכם. שנית, עליכם להקפיד ולמקד את הקשב שלכם בנושא הנכון: זה מאוד נחמד אם לפתע מבחינים בליצן עושה גלגלונים בחלון, אבל אם תביטו בו אתם תפסידו את מערך השיעור שלכם ועמו את המידע לו אתם זקוקים. אם אתם מתקשים למקד את הקשב שלכם, מומלץ ולנסות להבין מהו הגורם לתופעה ולפתח איכויות שיסייעו לכם להתגבר על הקושי, כגון לכתוב את כל מה שאומרים לכם, לבחון היכן הריכוז שלכם כן פועל וכיצד אתם יכולים לגרות אותו לפעול במצבים שונים.
כאשר אתם ממוקדים, ראשכם מעבד את המידע באמצעות שלושה מרכזים:
זיכרון לטווח קצר – מאחסן את המידע שקיבלתם זה עתה.
זיכרון העבודה – מטרתו היא לעבד את המידע שקיבלתם ולפרש אותו: ללמוד ממנו, להבין כמה הוא משמעותי ולחבר בינו ובין אספקטים אחרים שקשורים אליו, כדי להביא לתמונה כוללת יותר של מידע. מומלץ לעבוד על זיכרון העבודה, שכן הוא זה שקובע בסופו של דבר אם המידע עצמו הוא משמעותי מספיק, כדי שיעשה את דרכו ל…
זיכרון לטווח ארוך – בו נשמרים הזיכרונות, המידע וכל החוויות וההתנסויות שלכם בעבר. הזיכרון שלכם פועל באופן הרבה יותר טוב ממה שאתם חושבים: אתם כן זוכרים הכול, אבל ישנן סכמות ישנות שלא פשוט לשלוף, ישנם זיכרונות שהפעלתם עליהם מניפולציה ושיניתם אותם, כדי שיתאימו למצב הרוח הנוכחי שלכם או לדוגמא שרציתם להציג בסיפור… ועם זאת, המידע אכן נשמר ופעמים רבות – מידע קונקרטי מעובד בשלמותו.
לאחר שעיבדתם את המידע, למדתם לבצע טכניקה חדשה או אודות מערכת יחסים מסוימת, כעת אתם יכולים לנסות ולהעביר את המידע הזה, כדי לשפר את היכולות שלכם באספקטים אחרים. קיימים שני סוגים של העברה:
העברה אנכית-מרוחקת – זוהי מעין למידת חיקוי. אתם רואים מישהו מבצע פעולה מסוימת ולאחר זמן מה, חוזרים על אותה פעולה בעצמכם, כדי ליהנות מהתגמול שלה. זוהי שיטת העברה לא פשוטה, אף על פי שכולכם עסקתם בה במהלך ההתפתחות שלכם: באופן זה למדתם כיצד לאכול, לדבר, ללכת, לצחצח שיניים… ועם זאת במהלך שנות הבגרות רוב האנשים נוטשים את למידת החיקוי ועוברים ללמידה קוגניטיבית יותר.
העברה אופקית-קרובה – כולכם ודאי ביליתם שעות רבות בכיתה מסוימת. כל הנושאים שלמדתם, שהמורה או הפרופסור חזרו וסיפרו, הדגישו והכתיבו… אתם למדתם את הנושאים הללו והטמעתם אותם במוחכם בסכמות: ספגתם את המידע, עיבדתם אותו והעברתם אותו לזיכרון לטווח ארוך, במידה והוא היה מעניין מספיק.
ההעברה מתרחשת כאשר אתם נעזרים בלמידה הזו, כדי לשפר את מצבכם במקצוע אחר. למשל, מקצועות כמו פסיכולוגיה וספרות הולכים פעמים רבות “יד ביד”: הבנה של פיסה ספרותית היא הרבה יותר פשוטה, אם אתם מקבלים “חלון הצצה” לנפש האנושית; לפתע אתם מבינים מדוע אנשים או סיפורים חסרי כל הבנה מקבלים תמונה ברורה יותר. כאשר אתם נעזרים בפסיכולוגיה כדי לשפר את ההבנה שלכם בספרות או בדוגמא ספרותית כדי להטמיע מושג בפסיכולוגיה באופן חד יותר, אתם מבצעים העברה אופקית-קרובה.
קיימת חשיבות רבה ליכולות העברה. אם תצליחו לשלוט בהן היטב, אתם תוכלו להשתפר במהרה בשפע תחומים בחייכם, בשל היכולת לנצל מידע שכבר למדתם כדי לייעל את תהליכי הלמידה והביצוע שלכם.
לחשוב על לחשוב
האם חוויתם את התחושה הזו? שאתם לוקחים צעד אחורה מהמחשבה הנוכחית שלכם ומנסים “לסובב” אותה לכיוונים אחרים? לבחון אותה מצדדים שונים ולוודא כי ההבנה שלכם או ההחלטה שלכם הן נכונות?! זוהי יכולת מהותית המשקפת את האיכות שלכם להעביר מידע בין נושאים או לבצע פעולות כתוצאה מחיקוי: ככל שתוכלו לבחון כל נושא ממספר אינסופי של פרספקטיבות – כך תוכלו למצוא כי הוא מתקשר לשפע נושאים שונים בחייכם ולחבר ביניהם, ללמוד מהם או לשפר את ההבנה שלכם בעזרתם. באופן זה רמות ההבנה או הביצוע שלכם יהיו גבוהות יותר.
באופן זה אתם גם לומדים את ההבנה מקבלת מידע לעיבוד מידע: כאשר אתם מקבלים מידע, רוב הפעמים הוא פשוט “יכנס מאוזן אחת ויצא מאחרת”, מהסיבה הפשוטה שלא ייחסתם לו די חשיבות, כדי שיישאר חקוק במוחכם. רק כאשר אתם דנים בנושא, שואלים אודותיו שאלות ומעמיקים בו, רק אז מוחכם מקבל די מידע כדי לפתח סכמה שהוא מרוצה ממנה; כזו המכילה כמויות מידע רבות ואף פתוחה לעוד ועוד.
כאשר אתם מבינים ומיישמים את שתי ההבנות הללו בחייכם, לאורך זמן אתם לומדים כיצד לבצע העברות מידע בפשטות. כדי ליישם אותן בחיי היומיום שלכם, אתם יכולים לשלב בחייכם מספר מגוון של טכניקות.
טכניקת הפאזל
טכניקת הפאזל היא פשוטה ומוכרת – פשוט פרקו הכול לגורמים. זוכרים שלמדתם סדר פעולות חשבון והיה עליכם לנסות ולהבין מה מגיע לפני ומה מגיע אחרי… כדי לעשות זאת היה עליכם לפרק את התרגיל בראשכם למספר חלקים, במקום לבחון אותו כשלם. באותו אופן, אתם יכולים לפרק את המידע שיש לכם אודות מערכות יחסים, אבחנות בין דמוקרטיה לרפובליקה וההבנה הכוללת שלכם על הנדסת חשמל לאינספור חלקים, גורמים, תת-נושאים וחלקים של פאזל. לפעמים, כאשר מביטים על נושא “גדול ומאיים” כשלם, מאוד קשה לראות את ה”תמונה הכוללת”, לכן כדאי לנסות ולפרק אותו כדי להבין את הבסיס באופן חד יותר.
באותו אופן, לעיתים ראייה כללית מדי של הנושא עשויה לבלבל אתכם מאוד: אם לא תבחנו כל תנועה ותנועה שמבצע הרקדן מולכם, לא תצליחו לחקות אותו כראוי ולחזור על הריקוד. באותו אופן אם תחשבו על הנדסת חשמל כמקצוע כולל בלבד, אתם תפספסו הרבה “עקרונות שוליים” מהותיים שפשוט “לא היו חשובים מספיק כדי להגיע לרשימה” ועם זאת, איש לא מבטיח לכם מה תישאלו במבחן… או כי אין אלו כישורים שלהם תזדקקו בעתיד…
בכל מצב בו אינכם בטוחים או שאתם מרגישים כי אינכם מבינים, נסו להבין מהי ההשקפה שלכם על הנושא ולפרק או להרכיב את הפאזל שלכם: אם יש לכם יותר מדי מידע, נסו לרשום אותו מולכם, לנסות להבין את הכלל לפני שאתם מתעמקים בפרט. אם יש לכם מעט מדי מידע, זהו הזמן לשאול “למה?”, לחקור האינטרנט, להיוועץ בדעת האחר ולנסות להחכים לרמה שבה אתם מבינים את הנושא.
לאחר שתבינו את הנושא לחלוטין, תוכלו להעביר את המידע שלמדתם גם לאספקטים אחרים בחייכם.
שיטות העברה שונות
העברה ישירה – שימוש בכלים היומיומיים שלכם ו”המתנות הקטנות שהחיים מביאים לכם” כדי להפיק מהם לקחים, ללמוד מהם ולהעמיק בהבנה אודות נושאים אחרים. אם תדברו עם הרבה אנשים חדשים במסיבה, אתם תוכלו ללמוד הרבה אודותיהם וללמוד מהסיטואציה כיצד ליישם כישורים חברתיים גבוהים יותר, תרחיבו את הידע שלכם אודות נושא מסוים או שתקבלו פיסת מידע חדש, שיתכן ותוכלו להעביר גם לנושאים אחרים.
למידה קבוצתית – קבוצות למידה מספקות לכם מגוון רחב של פרספקטיבות, אמונות ועקרונות שונים משלכם, שיכולים להרחיב את עולמכם משמעותית, להשפיע על העמדות שלכם וללמד אתכם אודות נושאים, שמהם תוכלו להעביר מידע שיסייע לכם בנושא אחר. לדוגמא, אם אתם לומדים קולנוע בעוד שחברכם לומד קולנוע ותקשורת, יתכן כי המידע שלמד בתקשורת יסייע לשניכם לקבל הבנה כמוקה יותר על נושא מסוים, בשל היות הנושאים חופפים יחסית. ביולוגיה, כימיה ופיזיקה גם הם נושאים שחובקים אחד את השני ולכן למידה אודות האחד, לפי רוב תקל על ההבנה של האחר.
השקפה פנימית – לפעמים חשיבה פנימית או חשיבה על חשיבה, עשויה לסייע לכם להרחיב את ההבנה שלכם על נושא או לקשר בין נושאים שונים. אם תחשבו רק עוד מספר רגעים על נושא כמו מוזיקה, לדוגמא, אתם תוכלו לקשר אותו להרבה מאוד נושאים חופפים כגון זיכרונות שקשרתם, טכניקות של שירה או נגינה, מקצבים, אפשרויות שונות של ריקוד לצד השיר ועוד.
שימוש במטאפורות ואנלוגיות – מטרתן היא לשפר את ההבנה שלכם בנושא מסוים ולכן, אם תשתמשו בהן הרבה לא רק שתצליחו לזכור יותר בקלות, תצליחו להעביר יותר בקלות. אנלוגיה היא הבנה של הדמיון בין נושאים מסוימים כגון ההבנה כי דנה ודני שניהם אנשים חרוצים, חכמים ובעלי אותו חוש הומור. אנלוגיה על דרך הניגוד מתארת את ההבדלים; דני ודנה מאוד שונים בטעמם באוכל.
מטאפורה היא תיאור מופשט של החוויה שלכם. אם חשתם חופשיים בסוף יום העבודה, אתם יכולים לדמיין ציפור ששוחררה לחופשי מהכלוב שלה. איזו הרגשה?!!!!
הכללה – במובן החיובי שלה, הכללה היא ההבנה המקרית כי נושא מסוים עשוי לסייע לכם להשתפר בנושא אחר. לדוגמא, אם יוגה תסייע לכם לשפר את הגמישות שלכם וכתוצאה מכך את איכויות האקרובטיקה שלכם, כדאי לכם לעסוק בה. באותו אופן כדאי לכם לנסות ולחשוב איזה טכניקות עשויות להוביל אתכם ליעד שלכם ולפרוש כמה יותר אופציות, כדי להרחיב את ההבנה כי “ארגז הכלים” שלכם כבר הרבה יותר גדול משחשבתם.
השתדלו להקפיד ולרשום את כל מה שאתם מגלים וחושפים, כדי שתזכרו כי האפשרויות שלכם הן הכול חוץ ממוגבלות. נסו להביט ברשימה לעיתים קרובות ולשקול כיצד הכישורים הללו עשויים לסייע לכם במצבים נוספים או לאפשר לכם להבין נושא מסוים באופן רחב יותר.
קשרים חבויים בין רעיונות
יתכן ואתם קושרים קשרים היטב ומצליחים להבין את החיבור בין שני רעיונות דומים, אך מה עם רעיונות שונים לחלוטין? האם תוכלו למצוא יתרונות בפעילות של הדבורים, שיתרמו להבנה שלכם על העברת ידע? האם תצליחו להבין כי בעיות כלי דם עשויות לנבוע מבעיה בלבלב? האם תאמינו כי גם הבנה על דרך השוני, כגון הבנה על דרך הפיזי, עשויה לתרום להבנת הנגד, כגון הבנת התיאורטי, המיתי והפנטסטי?
את הקשרים הללו פשוט לראות כעת ועם זאת, במהלך היום לעיתים הם חומקים מהמוח בלי ששמים לב. כיצד מתגברים על הבעיה? פשוט מכניסים אט-אט את חשיבת ההעברה לחייכם; ברגע שמוחכם יתרגל אותה מספיק, הוא יוכל ליישם אותה לבדו, ללא עזרתכם המכוונת.
קבלו גישה לתכנית ההתפתחות האישית המתקדמת של Lifehacks, בחינם לחלוטין ל-14 ימים.
בתכנית תלמדו:
- לעצב את איכות החיים שלכם ללא פשרות
- להגדיל משמעותית את ההכנסה, לחסוך ולהשקיע
- לשפר את הבריאות, לרדת במשקל ולהיכנס לכושר גם כשנראה שאין לכם זמן
- לשפר את הכישורים הבין אישיים, לפתח מערכות יחסים חדשות ולשמר קיימות
- לשפר את התפוקה, היעילות וכוח הרצון
- להתגבר על חסמים פנימיים שמונעים מכם להצליח