כך תשרדי את גיל המעבר הנשי במינימום כאבים ומיחושים – המדריך השלם
בגיל המעבר עובר הגוף הנשי מגוון שינויים הורמונליים, שעשויים לעורר תסמינים פיזיים ורגשיים. נשים בגילאי המעבר (בין הגילאים 45-65) עשויות לסבול מתופעות שונות ולא נעימות: גלי חום, התעוררויות תכופות בלילה, דיכאון, ווסת לא סדירה ועוד.
תסמינים נוספים שעלולים להופיע, ואופיינים לגיל המעבר:
- עליה במשקל והשמנת יתר
- דליפת שתן
- נשירת שיער או לחילופין שיעור יתר
- נדודי שינה
- כאבי ראש
- יובש בנרתיק או הופעת כאבים בזמן קיום יחסי מין
תסמיני גיל המעבר משתנים מאישה לאישה, באופיים, במשך התסמינים ובעוצמתם.
יהיו נשים שיסבלו מתסמיני גיל המעבר באופן שישבש את איכות החיים שלהן, ואילו אצל נשים אחרות הם כמעט לא יופיעו, או שיופיעו באופן קל וכמעט בלתי מורגש.
מהי הסיבה הרפואית לתופעות הללו?
גיל המעבר, נקרא גם תקופת ה”מנופאוזה” שפירושה הפסקת המחזור. לא מדובר בגיל הקמלות וגם לא בגיל הבלות, אלא תקופה שהיא בין לבין.
בתרבויות רבות המנופאוזה נצפית כחלק טבעי בחיי האישה ואף כמאורע חיובי. עם זאת, השינוים ההורמונליים המתרחשים בגוף האישה, כוללים ירידה בייצור הורמון האסטרוגן בשחלות וכן ירידה בייצור הורמון הפרוגרסטרון. בדומה לתקופה שלאחר הלידה, המוכרת לרוב הנשים כתקופה רגישה יותר מבחינה רגשית, גם גיל המעבר מאופיין בשינויים הורמונליים המציפים את הגוף וגורמים לו לשלל תופעות לוואי.
ההשלכות של חוסר איזון הורמונלי לאורך זמן
מצב ממושך של חוסר איזון הורמונלי, עשוי להשפיע על תהליכי ההזדקנות. בגיל זה, קיימת עליה בשכיחות מחלות הלב, לחץ הדם, עליה בתופעות כמו הסתיידות עורקים ואוסטיאופורוזיס. לירידה בקצב הייצור של הורמון האסטרוגן בשחלה, אפקט משמעותי על תפקוד רוב מערכות הגוף, כולל פגיעה באיכות החיים עקב חולשה וכאבי ראש ואף ירידה בתפקוד המיני.
הטיפולים היעילים ביותר לתופעות גיל המעבר
אם את סובלת מתסמינים שונים של גיל המעבר, או באם את עומדת בפתחו של גיל זה, ישנם מספר אמצעים שונים ויעילים בעזרתם תוכלי להקל את התסמינים המטרידים. מהם טיפולים שונים המכילים הורמונים ומהם טיפולים טבעיים ורגשיים.
שמירה על תזונה נכונה
הטיפול החשוב והנחוץ ביותר כדי לאזן את המצב אליו הגוף נקלע, הוא שמירה על תזונה נכונה לאורך זמן. כלל זה נכון ונחוץ לכל גיל, ובפרט לגיל המעבר. המנעות ממזון חריף ומתובל מדי, צריכת קפאין, אלכוהול ומשקאות עתירי סוכר יכולים לסייע במניעת הופעת גלי החום המעיקים ושאר תופעות גיל המעבר.
בנוסף, במחקרים שנערכו על נשים במזרח הרחוק, שם מככבת הסויה כמרכיב העיקרי בתזונה, נמצא אחוז קטן של נשים שסבל מתופעות גיל המעבר. לכן, כדאי לדעת שגם אכילה מתונה של מוצרים העשירים בסויה עשויה להפחית את תופעות גיל המעבר.
חשוב מאוד לדאוג לפזר נכון את המזון במהלך היום. ההמלצה היא לאכול ארוחות קטנות ולעיתים קרובות, כדי לשפר את קצב חילוף החומרים שיורד משמעותית עקב ירידה ברמת ההורמון אסטרוגן.
פעילות גופנית קבועה
נשים שמקיימות אורח חיים יושבני, כלומר שלא מקפידות על פעילות גופנית קבועה לפחות פעמיים בשבוע (הליכה, ריקוד, ריצה או שחיה), סובלות מגלי חום, השמנה ושאר תופעות גיל המעבר בצורה משמעותית יותר לעומת נשים שמתאמנות בתדירות גבוהה. כך עולה ממחקר שהתפרסם לאחרונה באתר בריאות גדול בארה”ב. במסגרת המחקר נשאלו 6000 נשים בעלות אורח חיים יושבני על תסמיני המעבר מהם הן סובלות, והנתונים שהתקבלו היו חד משמעיים ומפתיעים: כמעט 30% מהן העידו על הקצנה בתסמיני גיל המעבר: גלי חום, הפרעות בשינה, השמנה ודיכאון.
הנחת היסוד של המחקר היא כי פעילות גופנית סדירה תורמת להפרשת חומרים כימיים כמו סרוטונין ודופמין במוח האישה, שהפרשתם פוחתת בגיל המעבר עקב הירידה בייצור ההורמון הנשי אסטרוגן. לפיכך, מומלץ מאוד להגביר פעילות גופנית, לפחות 3 פעמים בשבוע.
הפסקת עישון
מחקרים מגלים כי עישון עלול להקדים את תופעות גיל המעבר בכחמש שנים. מדובר הן על עישון אקטיבי והן על עישון פאסיבי.
טיפול הורמונלי
הן אצל נשים והן אצל גברים, הירידה הדרסטית בהורמוני המין הם גורם מרכזי לתופעות הלא נעימות של גיל המעבר.
בקרב נשים, קיימת ירידה בייצור הורמוני האסטרוגן והפרוגסטרון, מה שמשפיע מאוד על הגוף ועל הנפש. המטרה בטיפול ההורמונלי לנשים היא להעלות בצורה מבוקרת את רמות ההורמונים הללו, על מנת להקל על התסמינים השונים (יובש בנרתיק, דכדוך, גלי חום ועוד)
בזמן הטיפול, על האישה להיות במעקב צמוד אצל הרופא המטפל, כיוון שעשויות להופיע תופעות לוואי שונות: הקאות ובחילות, רגישות בשדיים, כאבי בטן או השמנה. קיימים מחקרים שונים המצביעים על סכנות ארוכות טווח בטיפול ההורמונלי, ולעומתם יש מחקרים המראים בדיוק ההפך. מכאן, ניתן להסיק כי הטיפול ההורמונלי הוא בדיוק כמו כל טיפול אחר לבעיה כרונית- בעיית יתר לחץ דם, סוכרת וכיו”ב, ויש להתייעץ עם הרופא המטפל באשר להשלכות הקיימות.
התמודדות עם תופעות נפשיות
נשים רבות חוות בנוסף לסימפטומים הגופניים בגיל המעבר, גם תסמינים נפשיים כמו: דכדוך, חרדות ואי שקט. נשים אחרות, שחוות פחות תסמינים, עלולות לראות את גיל המעבר כתקופה המבשרת עבורן את תחילת ההזדקנות, מה שהופך אותה לתקופה מלאת חששות.
קיימים סוגי אימונים שונים כמו אימון ביופידבק, מיינדפולנס או שיחות המומלצים להתמודדות עם מצבים אלו. במקרים בהם המצב הנפשי מפריע לאיכות החיים, ניתן לפנות לפסיכיאטר כדי לקבל אבחון רפואי מדויק יותר, ולשקול לשלב טיפול תרופתי כדי להקל על ההתמודדות עם החרדה או הדכאון.
התמודדות במישור הרגשי
ההתמודדות עם גיל המעבר אינה מסתכמת בשינוי הרגלים פיזיים, אלא גם בהתמודדות במישור הרגשי. תקופת גיל המעבר מתרחשת פעמים רבות במקביל לעזיבת הילדים את הבית, או במקביל ליציאה לפנסיה של האישה או בן הזוג שלה. תופעה זו נקראת גם “הקן המתרוקן”, ותופעה זו מעמיסה על הקושי של האישה, שגם כך מתוסכלת מהתופעות השונות של גיל המעבר.
נשים רבות מוצאות כי השינוי הדרסטי בחייהן משפיע במידה רבה על ההתמודדות במישור הרגשי.
ניתן להתמודד עם הקושי על ידי תפיסת השינוי המהפכני שחל בחיים כהזדמנות לצמיחה.
הזדמנות להגשמת חלום אם יש חלום שרצית להגשים כל חייך- להקים עסק, להחליף מקצוע, להתנדב בארגון חסד או להשלים את התואר שלך, תוכלי לנצל את הזמן כדי לעשות זאת.
אולי תרצי לטייל – עם או בלי המשפחה, להשקיע יותר בטיפוח הגוף או להרשות לעצמך סתם כך להנות מהשקט שהילדים לא בסביבה.
רשת תמיכה לאישה
לעיתים קרובות נשים בגיל המעבר מדווחות על אחריות רבה מדי. האחריות הטיפולית של נשים באמצע החיים מוכפלת לפתע, ולעיתים היא קשה מנשוא. נשים בגילאים הללו עשויות לטפל בילדיהן שלהם ובמקביל לעזור להורים מזדקנים. לכן חשוב למצוא או ליצור מערכת תמיכה טובה יומיומית, או לבקש סיוע בניהול משק הבית, בבישול ארוחות או בביצוע מטלות אחרות.
כמו כן, חשוב ורצוי לשתף את בן הזוג או את החברות הקרובות בתחושות, או להצטרף לפורום באינטרנט בו משוחחים על גיל המעבר. הידיעה שאת לא לבד בסירה הזו, ושגם נשים אחרות חוות תופעות דומות, תפחית את הלחץ ואת המבוכה סביב העניין.
באופן כללי, כשהאישה תחוש שאינה צריכה לבצע את הכל בעצמה ושקשובים לקושי שלה, המתח והלחץ ירד, והתופעות האופייניות לגיל הזה, יפחתו גם הן בהתאמה.
טיפול בתופעות גיל המעבר בראי הרפואה הסינית
ברפואה הסינית מקובל לראות את גיל המעבר הנשי כהמשך טבעי לגיל הבגרות, ולא כגורם מפריע או כמחלה.
ההסבר לתחושות הלא נעימות שתוקפות נשים בגיל המעבר הוא פשוט יציאה מאיזון של המערכת ההורמונלית. על פי הרפואה הסינית, ניתן לאזן את מערכות הגוף בחזרה ולתרום לתפקודן התקין באמצעות צמחי מרפא ייעודיים, תזונה מתאימה וטיפולים טבעיים כמו רפלקסולוגיה, פרחי באך או דיקור סיני. מומחים לרפואה סינית אף גורסים שמאכלים מסוימים המופקים מצמחים שונים (למשל: פולי סויה) עשויים לשכך חלק גדול מתסמיני גיל המעבר.
כיום, ניתן למצוא בחנויות הטבע ובבתי המרקחת כמה תוספי תזונה המבוססים על צמחים בעלי תכונות הדומות להורמון האסטרוגן.
לסיכום
אם תקפידי על הכללים שלעיל, יחד עם ההבנה כי תקופת גיל חדשה ויפה עומדת בפניך,תוכלי להסתגל במהרה למצבים המשתנים ולעבור את גיל המעבר בתחושת סיפוק.