כך תהפכו לחכמים יותר מאי פעם – קבלו השראה מהאנשים המצליחים בתבל
ההיסטוריה האנושית שזורה בממציאים וגאונים ששינו את חיינו, קדמו את האנושות והפכו תפישות מחשבה מקובלות. מה באמת מייחד אותם? מהו האלמנט אשר הפך אותם לזכורים לעד בתודעה? חלקם לא אחזו במנת משכל גבוהה במיוחד, או כישורים יוצאי דופן.
היה זה דווקא השינוי הקטן שעשו באופן המחשבה וסיגול מנהגים מסוימים, אשר סייעו להם להפוך את עצמם לחכמים יותר ובכך להגשים את שאיפותיהם.
היום אנחנו חושפים בפניכם את הטריקים הייחודיים לכל אחד מהם.
הנה מה שהיה לאנשים המיוחדים, המצליחים והמשפיעים האלו לומר:
וולפגנג אמדאוס מוצרט: שמרו על לוח זמנים ברור
המלחין הגאון מהמאה ה-18 סבל מתסמינים שעשויים להעיד על הפרעות קשב וריכוז. על מנת להתגבר על הבעיה, מוצרט עשה לעצמו מנהג לשמור על לוח זמנים קבוע וברור
סדר היום שלו חולק לזמנים שבהם היה מלחין, מעביר שיעורים לתלמידיו, מבלה זמן עם חבריו, וכמובן שהוא פינה גם זמן ראוי לשינה טובה.
מה נוכל להפיק מכך?
שגרה ושמירה על לוח זמנים קבוע וברור יכולים לעזור ליצור אורח חיים בריא לגוף ולנפש. לדוגמה, אם אתם קובעים שבכל יום תקראו מאמר אחד שילמד אתכם משהו חדש, במהלך שנה אחת תלמדו 365 דברים חדשים. דמיינו את התועלת הרבה שתוכלו להפיק מכך אם תשמרו על המנהג הזה במשך כל החיים…
ניקולה טסלה: המריצו את התאים האפורים
אמנם לא זכה להכרה בחייו, אך כיום הוא ידוע בתרומתו הרבה לתחום הנדסת החשמל בכלל ולשימוש בזרם החילופין בפרט, שמשמש אותנו בחיווט חיבורי אינטרנט למשל. הגאון הזה, שבבעלותו היו מעל 100 פטנטים שונים, כולל המנוע החשמלי, נהג לכווץ את בהונותיו במשך כמה דקות בכל לילה מתוך אמונה שהפעולה הזו מסייעת לו לקבל צלילות מחשבתית וממריצה את התאים האפורים שבמוח.
איך זה יכול להועיל לנו?
בעוד שכיום אין ראיות מדעיות שמוכיחות כי כיווץ הבהונות אכן ממריץ את תאי המוח, יש די ראיות מקהילת הרפלקסולוגיה שמראות כי הבוהן הגדולה שברגל קשורה בקו עצבי ישיר אל המוח. רבים מאמינים כי עיסוי או כיווץ הבוהן מסייע בהרגעת המוח ובשיפור הריכוז. יתכן כי טסלה ביצע את הפעולה הזו עם נעליים לרגליו, מה שגרם לבוהן שלו להתחכך בתחתית הנעל ולהמריץ את תאי המוח שלו.
תומס אדיסון: שנו את הגישה שלכם לכישלון
תומס אדיסון הממציא הגאון היה בעל יותר מ-2,000 פטנטים שונים, וסופר עליו כי בדרך אליהם נכשל ביותר מ-10,000 ניסויים. אמרה ידועה של אדיסון היא “לא נכשלתי, אלא רק מצאתי 10,000 דרכים שלא עובדות”, ללא ספק, גישה שכזו עזרה לו להמשיך ולנסות עד שהגיע לתוצאות שאותן רצה לראות. מבלי הנחישות, כנראה שלא הייתם יכולים לקרוא כעת את הכתבה הזו על צג המחשב או הסמארטפון שלכם.
כיצד נשפר את יכולת החשיבה?
כולנו נכשלים בחיים מדי פעם, אך זה לא מראה דבר על מי שאתם ושום כישלון אינו קבוע. אנשים רבים לא מנסים כלל משום שהם מפחדים מכישלון, אך הדרך היחידה להיכשל באמת היא לוותר. אם דברים לא הולכים כמתוכנן ונכשלתם, פשוט למדתם דרך שלא עובדת וכך הפכתם לחכמים יותר משהייתם לפני. המשיכו לנסות ולעולם אל תוותרו לעצמכם.
שיגרו מיאמוטו: נתחו את העולם
יוצר המשחקים הגדול של חברת נינטנדו מוערך מאוד עבור משחקים קלאסיים שזכורים לרבים עד היום, כמו למשל סופר מריו. מספרים כי מיאמוטו נהג לקחת איתו לכל מקום סרט מדידה, וכי הוא נהנה למדוד דברים שונים בכל הזדמנות. בשל תחביב זה הוא נהנה לנחש את גובהם של אנשים שפגש, בדרך כלל בדיוק רב ובהצלחה.
איך זה יכול לעשות אתכם חכמים יותר?
המנהג של מיאמוטו מראה דחף ללמידה ולהבנת הסביבה שמקיפה אותו. אם תיישמו כלים דומים בחייכם תוכלו להבין טוב יותר את הסביבה שבה אתם חיים ונמצאים. לא רק שזה יהפוך אתכם לחכמים יותר ובעלי ידע רב, זה גם יעזור לכם להסתגל בקלות רבה יותר לכל סביבה חדשה שתהיו בה בכל מקום בעולם.
אייזק ניוטון: בחנו נקודת מבט שונה
כולנו יודעים כי הוא אחראי לגילוי כוח המשיכה וחוקי התנועה, אך לא רבים מכירים את המנהג שעזר לו להגיע לתגליות האלה. ניוטון האמין שצריך להסתכל על כל בעיה מכמה זוויות ונקודות מבט, לכן בכל פעם שנתקל באחת כזו, הוא נהג לבנות את הבעיה מחדש. דבר אשר עזר לו לראות כיצד נוצרת אותה הבעיה ולהסתכל עליה מנקודות מבט שמחשבה על הפתרון לה לא הייתה מספקת, מה שהוביל אותו לא פעם לתשובה המיוחלת.
איך זה יכול לעשות אתכם חכמים יותר?
אם נתקלתם בבעיה, קחו את הזמן ונסו למצוא דרכים חדשות להסתכל עליה כדי לפתור אותה. לפעמים הפתרון הברור ביותר הוא לא התשובה הטובה ביותר. על ידי בניית הבעיה מחדש תוכלו לחזק את יכולת פתירת הבעיות שלכם, כל זאת בזמן שאתם מאמנים את המוח שלכם ואת יכולת החשיבה מחוץ לקופסה.
מארק צוקרברג: הגבילו את הבחירות היומיות שלכם
פייסבוק הוא ללא ספק אחד המותגים המזוהים ביותר בעולם של היום, כשיותר ממיליארד משתמשים רשומים לאתר ומשתמשים בו באופן יומיומי.
מייסד פייסבוק, מארק צוקרברג, יצר דרך שבה אנשים יכולים לתקשר ולבנות מערכות יחסים מכל מקום בעולם. הוא לוקח את האחריות הזו ברצינות רבה כל כך, עד שסיגל לעצמו מנהג שיעזור לו לשרת את אותה המטרה. אם תנסו לחפש את מארק בגוגל, תמצאו תמונות רבות שלו עם אותה חולצה אפורה. הוא נוהג ללבוש את אותה החולצה מדי יום בכדי לצמצם את הבחירות שעליו לבצע בכל יום, ובכך לפנות את ראשו למחשבות על הקהילה שיצר.
מה נוכל ללמוד מכך?
בכל יום דעתנו מוסחת על ידי דברים רבים, ולמרבה האירוניה, פייסבוק הוא אחד המסיחים הגדולים ביותר שמונעים מהמוח שלנו לשמור על דבקות בעבודה ובמטרות שיצרנו לעצמנו. תוכלו לפשט את החיים שלכם על ידי צמצום הסחות הדעת שמפריעות ליעילות שלכם מדי יום. כשמדובר בהגבלת הבחירות, בחרו כבר עכשיו להקדיש זמן מוגבל לרשתות
מאיה אנג’לו: מצאו את מקום העבודה הטוב ביותר עבורכם
ד”ר אנג’לו, הסופרת והמשוררת האמריקאית זוכת הפרסים, תרמה רבות לעולם בזכות פעילותה למען זכויות האדם. בכדי להפוך את עצמה לדמות מעוררת השראה ומצליחה, ד”ר אנג’לו הייתה נוהגת ללכת לבתי מלון או לאכסניות, שבהם הייתה מתבודדת על מנת לכתוב בראש שקט.
איך זה יכול לעשות אתכם חכמים יותר?
גאונים רבים נהגו לבצע את עבודתם רק במקום אחד, שבו היו מבצעים אותה על הצד הטוב ביותר. זה יכול להיות חדר מסוים או בחוץ על ספסל. מצאו לעצמכם מקום שמפיח בכם השראה ומאפשר למוח שלכם לחשוב בצורה ממוקדת ובדרכים יצירתיות יותר מכל מקום אחר.
בנג’מין פרנקלין: נצלו את הטמפרטורה הקרה
בנג’מין פרנקלין בחר להעביר את הטבילה היומית שלו במים הקרים של נהר תמזה שבלונדון. למרות שהיו בסביבת ביתו מרחצאות שבהן יכול היה לטבול את גופו, בנג’מין סבר כי שמירה על הגוף בטמפרטורה קרה למשך זמן קצר מסייעת לדם לזרום לליבת הגוף כדי לשמור עליו בחיים. כאשר חימם את גופו לאחר הטבילה והחזיר את טמפרטורת הגוף שלו לנורמלית, הדם מילא מחדש את כל תאי גופו ורענן אותם, כולל את מוחו.
ומה המסקנות?
כשגופכם והמוח שלכם מוצפים בדם שלא שהה בהם לפני, מתקבלת חדות פיזית ומנטלית למשך זמן קצר. אנשים רבים עוברים טיפולי קריותרפיה, בהם הם נכנסים לתא שמוצף בטמפרטורה קפואה למשך מספר דקות לטיפול בכאבים ולשיפור התחושה הפיזית. כאשר המטופלים חוזרים לטמפרטורת החדר (25 מעלות), הגוף שלהם משחרר אדרנלין ואנדרופינים, אשר מסייעים להמריץ את הגוף והנפש, וכן להעלות את מצב הרוח. ההורמונים המשוחררים יכולים לסייע לכם לשמור על מוטיבציה ולזכות בצלילות מחשבתית.
לאונרדו דה וינצ’י: אל תפסיקו ללמוד
דה וינצ’י היה איש אשכולות : צייר, פסל, מוזיקאי, מתמטיקאי, מהנדס, ממציא ואדריכל. לדה וינצ’י היה גם מנהג שאולי תרצו לאמץ; הייתה לו סקרנות של ילד והוא נהג לשאול שאלות וללמוד בכל הזדמנות אפשרית. הסקרנות שלו הובילה אותו לעסוק בדברים רבים מלבד אומנות עבור האומנות, ובזכותה הוא למד מכונאות, אווירונאוטיקה ואנטומיה – תחומים מדעיים לכל דבר.
איך זה יכול לעשות אתכם חכמים יותר?
ככל שאנו לומדים יותר, אנחנו מחכימים יותר. עם זאת, אנשים רבים לא מודעים לכך שלמידת נושאים רבים ומגוונים מאפשרת להגיע לתגליות בזכות היחסים שבין אותם נושאים שלמדנו לבין הדברים שאנו עוסקים בהם. אם אתם אמנים שלומדים מעט כימיה, זה יעזור לכם להבין כיצד מרכיבים כימיים עובדים יחדיו כדי לדעת כיצד מומלץ לערבב צבעי שמן ביחד. סוג כזה של למידה יכול לספק לכם הזדמנויות לראות מעבר לעולם שאותו אתם מכירים ולפתוח את הראש לדברים חדשים שרק האנשים הגדולים והמשפיעים ביותר מגיעים אליהם.
תובנות לסיכום
סיפרנו לכם על כמה דוגמאות קטנות למנהגים של אנשים גאונים שחיו ועדיין חיים בעולמנו, אשר זכו להישגים מרשימים ותרמו רבות לאנושות. אם תאמצו לעצמכם ולו רק מנהג אחד מתוך אלה ותיישמו אותו בחייכם, יתכן שגם אתם תהיו הממציאים הגדולים הבאים של העולם, או לפחות תסייעו לעצמכם להשיג את השאיפות שתמיד חלמתם להשיג.