כישלון לא חייב להוביל לדיכאון – 6 דרכים להפוך דפקט לאפקט
Falling down is an accident, staying down is a choice.
אין ספק, כאשר חווים רגע של כשלון זה כואב, אפילו כואב מאוד. אבל האמת היא שכישלונות הם חלק בלתי נפרד מהחיים שלנו. נגיד יותר מזה, כישלונות חיוניים מאוד לחיים שלנו.
כולנו חווים כישלונות לאורך חיינו, אולי אפילו יותר מכפי שאנחנו מוכנים להודות בכך, וזה קורה בכל היבטי החיים: בקשרים בין-אישיים ובמערכות יחסים, בעבודה ובקריירה, בגידול הילדים, כישלונות פיננסים, כישלונות בלימודים, כישלונות עסקיים, כישלונות פיזיים ואפילו כישלונות פסיכולוגיים ומנטאליים. כישלונות יכולים להוריד אותנו, אבל זה בידיים שלנו לבחור לקום מהם מחוזקים יותר. תודות לכישלונות אנחנו יכולים להפוך לאנשים טובים יותר, חזקים יותר, חכמים יותר ומנוסים יותר. הכישלונות כאן כדי ללמד אותנו משהו על העולם וגם על עצמנו.
נכון, כאשר אנחנו חווים את הכישלון קשה לנו באותו הרגע לראות את הצד החיובי. אבל למרות הקושי ואחרי שהעננים זזים הצידה, יום חדש נולד ואפשר להפוך כל דפקט לאפקט.
מפורסמים וכישלונות
לפניכם ריכוז של אנשים מוכרים ומפורסמים, שמעידים על עצמם שדווקא הכשלונות שלהם הביאו אותם למי שהם:
- ג’ים קארי – השחקן שהביא אלינו סרטים שוברי קופות כמו: “המסכה” ו”אייס ונטורה” התחיל את דרכו כסטנד-אפיסט. באחת מהופעות הסטנד-אפ הראשונות שלו, שנערכה בטורונטו שבקנדה, הוא סיפר כי הקהל שאג לו בוז עד שנאלץ לרדת מהבמה. הכישלון הזה השפיע עליו אבל הוא לא נתן לו להרפות את ידיו והוא המשיך לנסות עד שהפך לקומיקאי המצליח שאנחנו מכירים היום.
- ג’יי-זי – הראפר המפורסם ג’יי-זי לא נולד כוכב. למעשה בשנת 1995, כאשר רצה להקליט את אלבומו הראשון הוא פנה לשלל אולפנים וכל אחד ואחד מהם סירב לו, אף אחד מהאולפנים והלייבלים לא רצה להחתים אותו. במקום לשבת בבית ולבכות הוא החליט לעשות מעשה והקים חברת הקלטות משלו – “Roc-a-fella”, וזה סימן את תחילת הקריירה הזוהרת של הראפר הכי עשיר, מצליח ומפורסם בעולם.
- ביל גייטס – האיש שמערכת ההפעלה שהוא המציא נמצאת כיום כמעט בכול בית, חברה או ארגון לא הצליח באופן מיידי. תחילה הקים ביל גייטס ביחד עם שותפים את חברת “Traf-O-Data” שמטרתה הייתה לספק דוחות מסודרים למהנדסים שמתמודדים עם מאגרי מידע גדולים וגולמיים. החברה אמנם לא נכשלה כישלון חרוץ, אך היא גם לא ממש הצליחה להתרומם. רק לאחר מכן, כאשר הוא הקים את מייקרוסופט הוא החל לטעום את טעמה של ההצלחה, ואיזו הצלחה זו הייתה!!! הצלחה שהכתירה אותו לאחד האנשים הכי עשירים בעולם.
- וינסטון צ’רציל- נכשל לחלוטין כשהיה בכיתה ו’. הובס ברוב המירוצים לתפקידים ציבוריים, עד שהפך להיות ראש ממשלה בגיל 62. בין משפטיו המפורסמים ביותר “לעולם אל תוותר, בכל דבר, גדול או קטן, לעולם אל תכנע אלא למוסכמות של הגיון בריא” ומשפט נוסף: “אדם פסימי רואה את הקושי בכל הזדמנות, אדם אופטימי רואה הזדמנות בכל קושי.”
- וולט דיסני- כולנו מכירים את הסרטים הקלאסיים עליהם גדלנו, עליהם אמון לא אחר מאשר וולט דיסני. האם תאמינו כי אותו וולט דיסני פוטר על ידי עורך עיתון ידוע ומוכר, כי היה “חסר בדמיון וברעיונות מקוריים”, וכי הוא פשט רגל מספר פעמים בחייו? אינכם מאמינים, וגם אנחנו לא האמנו אך זו האמת לאמיתה. וולט דיסני נדחה שוב ושוב, אך לא וויתר והמשיך למרות הכל.
- תומס אדיסון- ממציא הנורה, מגדול הממציאים של כל הזמנים. המורה של אדיסון כינה אותו “טיפש” ולא האמין שהוא מסוגל ללמוד משהו. אדיסון פוטר משתי עבודות שונות, בשל היותו “לא פרודוקטיבי”, ועבר יותר מ-900 ניסיונות כושלים בזמן שהמציא את הנורה שמאירה את חיינו עד היום. כאשר עיתונאי שאל אותו “איך זה מרגיש לך להכשל כל כך הרבה פעמים”, ענה אדיסון “לא נכשלתי, הנורה הומצאה במאות שלבים”
- אלברט איינשטיין- המדען הידוע לא ידע לדבר עד גיל 4, ולא הצליח ללמוד לקרוא עד גיל 7. הוריו חשבו שיש לו פיגור והוא לא נורמלי. אחד ממורין תיאר אותו כך “איטי מאוד מבחינה מנטלית, לא חברותי ונסחף אחר דמיונות”. כעבור זמן קצר, גורש איינשטיין מבית הספר, ולא התקבל לבתי ספר אחרים. בסופו של דבר, למד איינשטיין לדבר ולקרוא ולבסוף הפך לאחד מגדולי המדענים של כל הזמנים…
כשלון מוליד ידע
תומס אדיסון חווה עשרות אלפי כישלונות לפני שהצליח להמציא את הנורה. ובכל כישלון הוא למד עוד משהו ועוד משהו שקרב אותו צעד נוסף להמצאת הנורה. כישלון מספק לנו ידע נרחב וחוויה אישית. הוא מביא עימו ידע ממקור ראשון. את הידע הזה אפשר לרתום בעתיד כדי להתגבר על כישלון דומה או זהה ולצמוח ממנו.
כשלון מעשיר אותנו בניסיון
אחד הדברים הכי חשובים שניתן לקחת מכישלון הוא ניסיון.
לא פעם, אנו נמנעים מביצוע פעולות מסוימות, רק בגלל העובדה שקיימת אפשרות שנכשל. יכול להיות שזה נכון, אך בלתי אפשרי להצליח מבלי ללמוד מטעויות שהובילו אותנו לכשלון. לכן, במידה וחוויתם את התחושה הלא נעימה של כשלון, אות היא שהתחלתם את המסע שלכם בדרך להצלחה.
הפסיעות ההססניות והמאמצים הגדולים שלכם בדרך למטרה, הם אלו שיעשירו אתכם בשפע של ניסיון.
הכישלון מאפשר לנו לפתח הבנה עמוקה יותר ונרחבת על החיים. הוא גורם לנו לעצור לרגע, להתבונן במה שקורה ובמה שקרה, להרהר על מהות, עבר הווה ועתיד ועוזר לנו לקבל החלטות חדשות וטובות יותר על בסיס הניסיון החדש שרכשנו.
כישלון מחשל אותנו
כבר אמרו חכמים “מה שלא הורג אותנו, מחשל אותנו”. אמרו וצדקו. חווית כישלון יכולה למוטט אותנו אבל אם נבחר בכך היא יכולה לחשל ולחזק אותנו. אנשים מצליחים אלו אנשים בעלי כושר התאוששות מדהים, הם נופלים וקמים מהר. הרי זו יהירות לחשוב שבכל אשר נפנה נצליח בפעם הראשונה. אנשים מצליחים יודעים שהצלחה כרוכה גם בכישלונות. אנשים מחושלים יודעים שלעיתים נדרשים כמה ניסיונות עד אשר מצליחים. אנשים מחושלים מציבים לעצמם מטרות ומשיגים אותן, גם אם יש מהמורות בדרך למטרה. אנשים מצליחים יודעים שאין הצלחות בין לילה. הם יודעים שכדי להצליח דרושה התמדה, נחישות ומאמץ.
“When people succeed, it is because of hard work. Luck has nothing to do with success”. Diego Maradona
כישלון מביא לצמיחה
כאשר חווים כישלון הוא גורם לנו להתבגר כבני אדם. כישלון עוזר לנו למצוא משמעות עמוקה יותר אודות חיינו והוא מחייב אותנו להתבונן במה עשינו וכיצד ניתן להשתפר ולצמוח. כישלון מכניס אותנו לפרספקטיבה. אם לא נחווה כישלונות ספק אם נוכל להתקדם…
כשלון מלמד אותנו מה חשוב לנו באמת
יש שאלה חשובה ובסיסית, אותה עלינו לשאול את עצמנו בכל פעם בה אנו חווים כשלון: האם אנחנו מוכנים להיאבק ולהתמודד עד אשר נגשים את המטרות עליהן אנו חולמים? חשוב להניח את הקלפים על השולחן מבלי להתבייש, ולהודות שעל כל טיפה של מוטיבציה, יש אלף טיפות של תסכול. ברגע שתבינו, שיש כמה מטרות חשובות (או מטרה אחת) שעבורה אתם מוכנים להתמודד עם רוחות חזקות וסיכונים שונים, רק אז תדעו בוודאו מה חשוב לכם באמת בחיים, ועבור איזו מטרה אתם מוכנים להקריב את כולכם.
כשלון הוא לא ההפך מהצלחה
כשהיינו ילדים, חזרו ולימדו אותנו שאם לא הצלחנו במבחן, אם קיבלנו ציון נמוך, ככל הנראה נכשלנו. תפיסה זו לעיתים מלווה אותנו בחיינו הבוגרים, ומקשה עלינו להתקדם.
שימו לב כמה “כשלונות” קטנים הובילו אתכם להצלחה המזהירה שאתם חווים היום בחייכם במגוון תחומים. ההצלחה הגדולה הזו, לעולם לא היתה יכולה להתרחש אלמלא הכשלונות הקטנים.
זו הסיבה שיהיה עליכם להפנים היטב- שהכשלון אינו ההפך מההצלחה, אלא אבן דרך בדרך אליה.
לקום מחר בבוקר עם שיר חדש בלב
אי אפשר לחיות חיים מוגנים נטולי כישלונות. וגם אם יזהירו אתכם ויגידו לכם: “אמרתי לך” או “היית צריך להקשיב לי” – התעלמו מרעשי הרקע. חשוב להבין שזה בסדר להיכשל, ממש ממש בסדר. זה קורה לכולנו. גם לאנשים הכי מצליחים, כפי שראינו. מה שחשוב זה לא להרים ידיים או להתייאש. אלא ללמוד מהכישלון, להתחזק ולהפוך אותו ליתרון. כישלון צריך לגרום לנו לחשוב מחדש על התוכניות והמטרות ואחרי שמתאבלים קצת, לקום למחרת בבוקר עם שיר חדש בלב.
ההתמודדות עם כשלונות היא חלק בלתי נפרד מהחיים, החוכמה היא ללמוד איך אנחנו מגיבים כשאנו נכשלים- האם אנחנו מקוננים על מר גורלנו, או שאנו מצליחים לצחוק עליהם?
ההצלחה המיטבית בהתמודדות עם כשלון, היא לפתח גישה הומוריסטית כלפיו, ולכן אם תצליחו לגרום לכשלון להפוך לבדיחה מצחיקה או לשיר בלב, תחושת האכזבה תשתנה במהרה.