כיצד נבצע כל מטרה – 8 טריקים שאתם צריכים ליישם
המטרות שלכם בדרך-כלל יתחלקו לכאלו שאתם עושים בשבילכם וכאלו שאתם עושים לאחרים. כאשר אתם מבצעים פעולה עבור האחר – לרוב תחושו דחף חזק יותר לבצע אותה על הצד הטוב ביותר. גם מטלות אישיות שהן במסגרת חובה כגון לימודי חובה או עבודה, יתבצעו באופן שגרתי ופשוט יותר, בשל התמריץ, הדפוס החוזר וההכרח.
אם תוכלו להכפיל את התפוקה שלכם, להגדיל את ההכנסה, לשפר את הכישורים הבין אישיים ולעצב את חייכם איך שתרצו, איך החיים שלכם יראו?
עם זאת, כאשר אתם חושבים על עצמכם ועל כל מה שהייתם רוצים להגשים, כל מה שהייתם רוצים ללמוד, כל המטרות הללו ש”הנחתם בצד בראש שלכם” לפני זמן מה והייתם רוצים לשוב אליהן – מה קרה להן?
למרות לוח-הזמנים העמוס, סדר העדיפויות ושפע הפעילויות, אין סיבה שתתפשרו על עצמכם או על המטרות, התחביבים והיציאות מהשגרה שהייתם רוצים להעניק לעצמכם. השאלה היא כיצד להגיע ממצב של מחשבה למצב של פעולה.
נקבע את המטרות באופן מסודר
כשרוב האנשים חושבים על כל אותם כישורים מופלאים שהם רוצים לרכוש, כל אותן תכונות ייחודיות, תחביבים חדשים ומרגשים וטעמים ראשונים, הם תמיד הולכים לאיבוד מתירוץ כזה או אחר: אין זמן, אין כוח, סדר עדיפויות לקוי, תכנון לקוי, חוסר ביטחון והרשימה הולכת וגודלת.
לפני שאתם חושבים כיצד, נסו לחשוב “מה?”. אתם תמיד חושבים מה הייתם רוצים לעשות, אך מתי באמת קבעתם זאת כיותר ממחשבה – אלא כמטרה?
קחו דף ועט, פתחו קובץ משימות או קובץ WORD והחלו לכתוב: הייתם רוצים ללמוד לשפה? לנגן? לרקוד? לצייר? ללמוד נושא מסוים? להירשם ללימודים? לחפש עבודה אחרת? להיפגש עם מישהו מסוים? לקנות רכב? ללכת לסדנה X? לטייל ב- Y? להוציא רישיון? אז תרשמו, כך שתמיד תזכרו.
אתם יכולים לשבת ולחשוב או אתם יכולים פשוט “לירות” את כל הרצונות שלכם על הדף – העיקר שיהיה כתוב. אתם יכולים לקנות לוח שעם או לוח מחיק ואפילו לרשום את המשימות מולכם – כך שתמיד תזכרו.
גם אם לא יהיה לכם זמן, גם אם תשכחו, אל דאגה – החדר שלכם יזכיר לכם.
נשים היגיון מאחורי כל מטרה
לאחר שחשבתם על כל מה שאתם רוצים לעשות, כדאי לכם לנסות ולמצוא בסיס קונקרטי לסיבה שאתם רוצים לעשות אותו. בסופו של דבר, אם אתם בוחרים לעשות את X, אתם בוחרים לוותר על דבר מה, האם כדאי לכם לעשות זאת?
נסו לשקול מדוע בחרתם במטרות הללו: האם אתם רוצים ללמוד שפה בשביל הכיף או שאתם טסים ללמוד באוניברסיטה בחו”ל שנה הבאה? האם אתם רוצים להוציא רישיון “כי צריך” או משום שאתם רוצים לרכוש רכב או אופנוע ולהתנייד יותר בקלות?
נסו לסדר את כל המטרות שלכם לפי סדר עדיפויות מסוים וריאלי. אל תנסו לחשוב כיצד תעשו הכול בבת-אחת, פשוט נסו לחשוב מה הייתם רוצים לדעת קודם, מה יסייע לכם יותר בחייכם ובתקופה הנוכחית שלכם, מה ריאלי שתבצעו כעת וכדומה.
נבחר מטרה אחת
המטרה שעומדת בראש סדר העדיפויות שלכם – היא הנבחרת; הראשונה שתנסו לדבוק בה במלוא המרץ.
נסו לבחון את האופציות, כך שתוכלו לבחור את היעילה ביותר עבורכם. לדוגמא, אם אתם שואפים ללמוד שפה חדשה, האם כדאי לכם ללמוד לבד, להירשם לקורס או לקחת שיעורים פרטיים?
אם אתם רוצים להירשם ללימודים שנה הבאה, מהם המבחנים שעליכם לבצע וכיצד תוכלו ללמוד אליהם? אם אתם רוצים לנסות ולבצע יותר פעילות גופנית, האם כדאי לכם להירדם למכון כושר, להירדם לשיעור מזרן מסוים או לבצע אימונים בבית?
ככל שתמצאו יותר אופציות, כך יהיה לכם פשוט יותר לבחור את האחת שמתאימה לכם. אל תתפשרו – אם אתם מרגישים כי הבחירה שלכם לא התאימה לכם בסופו של דבר, אתם תמיד יכולים לשנות את דעתכם.
נמצא דרך להטמיע אותה בחיי היום-יום שלנו
התירוץ הקבוע בעיקר השבוע של רוב האנשים הוא “אין לי זמן כי X”. בואו נשים אותו בצד לרגע ונחשוב, גם אם יש לנו את X, אנחנו באמת לא יכולים לעשות עוד דבר אחד? זוהי מטרה אחת שאתם בוחרים לעשות עבור עצמכם וזה בסדר. גם אם יש לכם לוח-זמנים עמוס מאוד, אתם תמיד יכולים לפנות לעצמכם שעה-שעתיים בשבוע עבור עצמכם, כדי להתפתח.
ואם בכל זאת יש לכם את כל אותיות ה- A, B, C בלוח-הזמנים שלכם ואין לכם דקה לעצמכם, נסו למצוא את הדרכים הקטנות, בהן תוכלו להטמיע את המטרה בשגרה שלכם; אם תתמידו, אתם יכולים להפתיע את עצמכם.
לדוגמא, אם אין לכם זמן להירדם לקורס בשפה שרציתם ללמוד או לקרוא ספר, אתם יכולים לשמוע מוזיקה בשפה הזו, לראות סדרות וסרטים בשפה ולנסות לתרגל אותה עם אנשים שאתם מכירים שמומחים בה (הם רק ישמחו).
באותו אופן, אם אין לכם זמן לבצע שיעורי נהיגה רבים, נסו לבצע אחד ביום החופש שלכם. גם אם לא תתקדמו מהר – עדיין תהיו אקטיביים בנוגע למטרה שלכם.
מי יודע? אולי בהמשך החודש שלכם יתפנה בהתאם. לאחר ש”קופצים למים” המטרה הופכת לחלק פעיל בחיים שלכם, דפוס שאתם מבצעים באופן שגרתי – לכן מן ההיגיון שתמשיכו לבצע אותו במידת מה.
גם אם לא יתפנה לכם זמן, המעט שתקדישו למטרה שלכם הוא זמן שריתכתם בברזל חם; אתם לא מכים בו. אתם לא רק מבטיחים לעצמכם כי אתם תעשו את הצעדים לקראת המטרה שלכם – אתם תקבעו להם חוקים. לדוגמא, אתם לא רוצים לשמוע מוזיקה, לראות סרטים או לקרוא ספר בשפה שאתם רוצים ללמוד, אתם חייבים לעשות זאת. אם לא תעמדו בחוק שלכם, אתם יכולים לקנוס את עצמכם: תמצאו זמן נוסף, תוותרו על יציאה עם חברים, זמן מנוחה ותחזרו לעצמכם. תזכירו לעצמכם כי יש לכם מטרה ואתם חייבים לאכוף את החוקים שלה.
נצפה לטעות
אז יתכן ותדברו עם סבתא בשפה החדשה שלכם והיא תצחק עליכם, אולי תיכשלו במבחן הראשון, יתכן ולא תצליחו לחסוך את הכמות שחשבתם ואולי יהיה עליכם ללמוד את תנועות הידיים על כלי נגינה מסוימים, כדי שבאמת תצליחו לבצע את האקורדים. אבל זה בסדר, כלומר, אתם הבטחתם לעצמכם שלא תבצעו הרבה ושתיקחו על עצמכם את העומס שאתם יכולים לאפשר לעצמכם, כך שהגיוני שההתחלה תהיה מעט רעועה. בנוסף, אתם לומדים! בני-אדם אוהבים לכעוס על עצמם משום שהם טועים, אך כיצד תלמדו אם לא תטעו? גם גוזל לא יודע לעוף מהרגע הראשון – הוא לומד. גם אתם לא ידעתם ללכת או לדבר – למדתם עם הזמן. באותו אופן, כך גם תלמדו לבצע את המטרה שלכם או שתצליחו להשיג אותה. הכול הוא עניין יחסי של זמן. כל עוד תמשיכו להקפיד ולבצע את החוקים שלכם, אתם תהיו בדרך הנכונה.
אם טועים יותר מדי?
לפעמים אתם מרגישים שהזמן עובר ושום דבר לא משתנה: אתם עדיין לא מצליחים לנהל שיחה בשפה החדשה, עדיין לא מצליחים לנגן שיר, עדיין לא מצליחים לחסוך את הכמות שאתם מצפים לחסוך.
במצבים כאלו, כדאי לכם לנסות ולאתר את שורש הבעיה: אולי כדאי לכם לנסות ולמצוא עבודה בעלת הכנסה גבוהה יותר? אולי כדאי לכם לנסות ולסדר מחדש את סדר העדיפויות שלכם? אולי כדאי לכם לנסות ולהקדיש עוד קצת זמן ביום?…
אם אתם מרגישים כי אתם זקוקים לעזרה, אל תהססו לבקש – ודאי ישנם אנשים לצדכם שיודעים לבצע את מה שאתם רוצים, למדו את מה שאתם חפצים ללמוד או פשוט יכולים לנסות ולחשוב יחד עמכם כיצד להשתפר בנושא. תמיד תוכלו להעלות רעיונות חדשים ויצירתיים.
לדוגמא, אולי לתקופה תנסו למצוא עבודה נוספת מהבית, תנסו ללמוד יחד עם אנשים או ללמוד בשיטה שונה, תנסו ללמוד שירים פשוטים יותר ולהתקדם משם, תנסו להחליף קורס, תנסו ותנסו ותנסו – עד שזה יתאים.
זכרו כי אם אדם עשה זאת לפניכם – גם אתם יכולים, כך שאין לכם תירוצים.
למדו להושיט עזרה
יתכן ותופתעו לגלות, אך אנשים שמושיטים עזרה יודעים לעזור לעצמם באופן יעיל יותר, אולי משום שהם מתמחים בעזרה לאחר – לכן יש ברשותם את כל הכישורים.
כדאי לכם לנסות ולהתנדב בבתי-אבות, בתי-תמחוי, עמותות שונות, תקנו קפה לאיש זר או פשוט תביאו לקופאי תשלום בעבור קפה חינם עבור הקונה הבא או האיש הבא שיחסר לו כסף, אתרו בתי-חולים ומוסדות שונים, שיוכלו לספק לכם מקום בו אתם יכולים פשוט לתת לאחר, לתת מעצמכם ולא לחשוב על עצמכם. כשאתם עושים זאת, אתם חשים סיפוק והערכה שיסייעו לכם לתמוך בעצמכם יותר ולהאמין כי מגיע לכם יותר ובצדק – אתם אנשים טובים יותר, משום שאתם תורמים לזולת.
כפי שהצלחתם לפנות זמן לעזור לאחר, כך תפנו גם זמן לעזור לעצמכם. יתכן ויהיה עליכם לוותר על משימות אחות בלוח-הזמנים שלכם, אך אתם תמיד יכולים לנסות ולחזור לבסיס: לבצע חוקים קטנים וברורים, לשלב משימות כגון לשמוע מוזיקה בשפה חדשה תוך כדי נסיעה לעבודה או לבצע פעילות גופנית בזמן שאתם מחכים שירתח הקומקום או מצחצחים שיניים. אתם תופתעו מכמות הזמן שאתם יכולים להקדיש למטרה אחת, אם רק תבחרו לעשות זאת.
עולם דיגיטלי – סיוע דיגיטלי
ואם אתם עדיין לא זוכרים, עדיין לא בטוחים, עדיין מתחמקים… אתם תמיד יכולים לנסות ולפנות לעולם הדיגיטלי: התזכורות בפלאפון, אפליקציית המשימות, התזכורות במחשב… הם כולם יכולים לסייע לכם לזכור בדיוק מה כדאי לכם לעשות מתי ומדוע בדיוק כעת, אתם יכולים לבצע אותו. הם יכולים לסייע לכם לזכור סדנאות שנרשמתם אליהן מראש או כי יש לכם שיעור נהיגה עוד שבוע וחצי.
אל תוותרו! גם אם יהיה עליכם לשים תזכורת כל שעה, בסופו של יום אתם תזכרו כי מחר יש לכם שיעור פסנתר או גיטרה, כי מחר קבעתם לרקוד עשר דקות או לנסות ולצייר רבע שעה. זוהי המטרה שלכם ואתם מתכוונים להגשים אותה ויהי מה.
קבלו גישה לתכנית ההתפתחות האישית המתקדמת של Lifehacks, בחינם לחלוטין ל-14 ימים.
בתכנית תלמדו:
- לעצב את איכות החיים שלכם ללא פשרות
- להגדיל משמעותית את ההכנסה, לחסוך ולהשקיע
- לשפר את הבריאות, לרדת במשקל ולהיכנס לכושר גם כשנראה שאין לכם זמן
- לשפר את הכישורים הבין אישיים, לפתח מערכות יחסים חדשות ולשמר קיימות
- לשפר את התפוקה, היעילות וכוח הרצון
- להתגבר על חסמים פנימיים שמונעים מכם להצליח