כיצד לקרוא עד פי 10 מהר יותר ולעבד את המידע ביעילות
קריאה היא אחת התכונות המדהימות בעולם, שבה בני האדם ורק בני האדם זכו. היא מאפשרת לכם לספוג כמויות עצומות של מידע, לגלות עולמות שלמים, להיסחף לסיפורים שיעוררו בכם שפע אמפתיה ואף מחקרים מאמתים, כי קריאה מסייעת להקל על לחץ וחרדה בטווח הארוך.
הבעיה היא שכיום, בעולם הטכנולוגי של המאה ה- 21, רוב האנשים קוראים בעיקר פוסטים בפייסבוק, אם בכלל. אתם לא מבינים עד כמה קריאה היא מיוחדת ומספקת, עד שאתם מנסים אותה לאורך זמן – בדיוק כמו פעילות גופנית: בתחילה היא קשה ולא פשוטה כהרגל, אך מהרגע שתופסים את הקונספט – היא מעין מסע עצמי מיוחד, שתורם לשפע של רוגע ובריאות.
אם אינכם קוראים משום שלוקח לכם חצי שעה לקרוא דף או אפילו כמה דקות, יתכן מאוד כי אתם פשוט צריכים להתאמן על כך או לרכוש טכניקות, שיסייעו לכם להאיץ את מהירות הקריאה-קליטה-הבנה שלכם.
מחקרים מעידים כי אנו יכולים לקרוא עד 300 מילים בדקה. לא משום שאנו מחוננים או מיוחדים, פשוט משום שאנו בני אדם. קוראים מהירים באמת, יכולים לקרוא אפילו 1500 מילים בדקה כלומר, מהירות קריאה של פי 5. תאמינו או לא, אך האנשים הגאונים של הדור אף יכולים לקרוא הרבה הרבה יותר בדקה אחת בלבד.
בואו ניתן למספר הזה פרספקטיבה: כל ספר מכיל בממוצע 100,000 מילים. אם כך, הקורא הממוצע יסיים לקרוא ספר שכזה, ב- 5.5 שעות בממוצע. קורא מהיר יכול לסיים את הספר בפחות משעה, 50 דק’ ליתר דיוק. אם כך, קורא מהיר יכול להגיע למצב שהוא קורא חמישה ספרים בשבוע, אם הוא פשוט יקדיש שעה ביום לקריאה.
קורא ממוצע, יקרא 1.27 ספרים בשבוע, אם הם יקראו שעה כל יום. אבל… בסוף השנה – הקורא המהיר יקרא למעלה מ- 365 ספרים, בעוד שהקורא הממוצע יקרא לא מעט ספרים בעצמו – 66.18! הרבה יותר טוב מ- 0, נכון?!
התמקדו בתוכן העניינים
תוכן העניינים, הוא חלק מהותי מספרים רבים: הוא מסייע לנו להתמצא במה שאנחנו קוראים, ללמוד במה מדובר ואם אנו מחפשים מידע ספציפי – לשלוף אותו מהספר בקלות.
רוב האנשים נוטים לדלג על תוכן העניינים, במיוחד כאשר הם מתכננים לקרוא את כל הספר, אך מדוע? קוראים מהירים חייבים לקרוא את תוכן העניינים, משום שהם לא מתמקדים בכל מילה שכתובה בספר. בחינה של תוכן העניינים, הטומן בחובו את כלל הנושאים בספר, יסייע להכין אותם לנושאים שעל המוח שלהם לספוג ועל ידי כך, המיקוד שלהם יעלה כשהם יעלו במהלך הספר.
גם קוראים ממוצעים זקוקים לתוכן העניינים: הוא מספק מעין מפת התמצאות, תמרורים בדרך, שמאפשרים לכם ללמוד כיצד לקרוא, איך בנוי הספר ומה המידע שתמצאו בו. יתכן מאוד כי יהיה לכם פשוט יותר לקרוא נושא מסוים, אם תתוודעו אליו קודם לכן באופן זה.
ישנם מעט מקרים, שבהם תוכן העניינים איננו מספק: רוב הפעמים, זה קורה כשסופר רוצה להרשים את הקוראים או לפתות אותם להמשיך ולקרוא את הספר, כדי לחשוף את תוכנו. במקרים מעין אלו, מומלץ לקרוא או אפילו לרפרף על שני הפרקים הראשונים; כך שתדעו למה אתם נכנסים.
קראו עם כוונה לקרוא
לאחר שאתם מזהים את הנושא של הפרק, יהיה עליכם לשאול את עצמכם את אותה שאלה, פעמים רבות: “מה הסופר מנסה לומר לי?” כלומר, מה הוא מנסה להעביר לקורא? זו דרך מצוינת למסגר, לקטלג ולהטמיע את המידע של הספר בראשכם.
כאשר אתם קוראים עם מטרה בראשכם – הרבה יותר פשוט לדלג על התפל ולהתמקד בחיוני והרלוונטי.
אם מדובר בספר שאתם שואפים ללמוד ממנו, אתם אף יכולים לכתוב הערות בצד, כך שתוכלו לעבד את המידע יותר כעת ובעתיד, כל שיהיה עליכם לעשות הוא להיזכר בו.
בנוסף, מומלץ להגיע חדורי מטרה לקריאה, במיוחד אם לא קראתם הרבה זמן: יתכן וראשית הדרך תחוש מעט מייגעת, אך כמו כל דבר בחיים – לאורך זמן מתרגלים ואף מתאהבים.
קראו את המשפט הראשון והמשפט האחרון של כל פסקה
רוב התכנים שאנו קוראים כיום מורכבים מפסקאות. חוקרים ניתחו את הפסקאות הללו והגיעו למסקנה כי השורה הראשונה של כל פסקה מציגה נושא חדש, בעוד שהשורה האחרונה של כל פסקה מסמנת מהו הרעיון הבא שיוצג בפסקה הבאה.
ישנם טקסטים אשר מכילים כמויות עצומות של מידע, שפעמים רבות איננו רלוונטי, איננו מעניין או פשוט מיותר ויותר ממומלץ כי תדלגו עליו.
בפעם הבאה שאתם מתמודדים עם טקסט עצום בגודלו, נסו לקרוא את המשפט הראשון ואת המשפט האחרון של כל פסקה. לאחר מכן, נסו לבחון מהו המידע שאספתם ממשפטים אלה: האם יש בידכם את כל החומר לו אתם זקוקים? רוב הפעמים, למרבה ההפתעה, זה אכן יהיה המקרה.
זהו את נקודת המבט של הסופר
כאשר אתם קוראים ספר של מישהו אחד, רוב הפעמים הוא ידאג להזכיר מישהו אחר. האמת? יהיו הרבה אנשים: סופרים שהעריך, שירים שנגעו ללבו, ציטוטים של אנשים מיוחדים ועוד ועוד. כל הפואנטה של האזכורים הללו – היא להדגיש את מה שהסופר מנסה להעביר לנו.
אם כך, אם אתם מרגישים שאתם הולכים לאיבוד בספר או שפשוט לא הבנתם את הרעיון המרכזי – כנראה הגיע הזמן לבחון את מי שהסופר שלכם למד ממנו. לא, כמובן שאין סיבה שתפנו לכל ציטוט או כל שיר שהסופר בחר להזכיר, משום שלעולם לא תסיימו. אבל… כאשר אתם פותחים את ראשכם ואת לבכם לאזכורים הללו – אתם לומדים להכיר את הסופר, שאת ספרו אתם קוראים.
כפי שיותר פשוט ונוח לכם לשוחח עם מישהו שאתם כבר מכירים (משום שאתם מכירים את ההתנהלות שלו, מה שהוא אוהב ומה שלא, מה שהוא מאמין בו ומה שלא…), יהיה לכם הרבה יותר פשוט ונוח לקרוא ספר, של מישהו שהכרתם מעט יותר. זאת ועוד, הכרתם אותו באופן ספציפי, שעיקרו משקף את הפרספקטיבה והרוח של הסופר, בבחירתו לכתוב את ספרו.
אל תקראו בקול או בראש
לקרוא בראש או בקול זה מאוד כיף אנשים רבים נוהגים לעשות זאת במהלך הקריאה, אבל… הדבר מאט אותנו משמעותית, אין דרך לברוח מכך.
כאשר אתם קוראים בקול, המוח שלכם מבצע יותר צעדים, מאשר שהוא צריך כאשר אתם קוראים בלבד: הצורך להעביר את המידע לתצורה של קול, מעוררת את אזור הברוקה בראשכם, שאחראי לדיבור.
אם תדאגו להפנים את המידע, מאשר לבטא אותו בראשכם, אתם תשימו לב כי הקריאה שלכם משתפרת פלאים.
נסו אפליקציות שמסייעות לייעל את מהירות הקריאה
ניתן ללמוד טכניקות קריאה מהירה רבות בקלות ובאופן פיזי, אך תמיד קיימת האפשרות להתפתות לשוב להרגלים רעים.
אם אתם באמת רציניים ומייחלים לרגע בו תוכלו לקרוא מהר יותר, כדאי לכם לנסות ולבחון אפליקציות שמסייעות להתמודד עם קריאה איטית ולייעל אותה.
החיים בעידן המידע בהחלט מסייעות להפציץ אותנו במידע שפשוט אין לנו את הזמן לעבד; אבל אם ניקח את ההצעות הללו ונתאמן באופן קבוע, אנו נוכל לקרוא מהר יותר ולצמצם את כמות הזמן שאנו משקיעים בספיגת מידע במהירות ובקלות.
נפנה לעצמנו זמן ביום לקריאה
אחת הבעיות המהותיות של השואפים לקרוא במאה ה- 21, היא שלאנשים אין זמן לקרוא: הם עסוקים בלימודים, בעבודה, בילדים, במשפחה, בחברים, בסידורים ובבילוים. אבל מה עם הקריאה?
אנשים רבים אף יכולים לפנות את הזמן (האמת שכולם יכולים לפנות את הזמן), אבל הם פשוט נמנעים מלעשות זאת, משום שאין להם את הכוחות להטמיע את הכתיבה בחייהם.
נגלה לכם סוד קטן: בני-אדם אוהבים להזיק לעצמם, לכן הם אנשים של הרגלים: ככל שתבצעו פעולה יותר, כך המוח יתפוש אותה כ”קלה” או “פשוטה יותר”. הדבר זהה כשמדובר בקריאה: ככל שתתמידו לקרוא, כך המוח שלכם יתרגל לפעולה והיא תהפוך לקלה יותר ויותר עבורכם.
נסו לפנות לכם שעה ביום, בתור התחלה. אתם יכולים לקרוא לפני שאתם הולכים לישון, לוותר על שעה מול הטלוויזיה לטובת הקריאה, לקום בבוקר ולאכול לצד ספר טוב, לקרוא בהפסקת הצהריים… השמיים הם הגבול.
תעדו את ההתקדמות שלכם
גם אם קראתם כל היום וכל הלילה, אין הדבר מצביע על כך שהפכתם לקוראים דגולים: קריאה דורשת בעיקר תרגול והתמדה, כך שיתכן ותאלצו לקרוא חודשים ארוכי, עד שתבחינו בשיפור.
מה שכן, אם לא תבחנו את ההתקדמות שלכם, אתם אף פעם לא תדעו אם אתם מצליחים. ההצלחה הזו עשויה להעניק לכם את המוטיבציה, לה אתם זקוקים כדי להמשיך לקרוא ולהמשיך להטמיע את הקריאה בחייכם.
נסו לאמוד את כמות הדפים שאתם קוראים בשעה, לפחות אחת לשבועיים, כדי לבחון את ההתקדמות שלכם.
כמובן שאין צורך לפתח אובססיה: קריאה היא בסופו של יום תחביב כיפי ולימודי מאוד, מרתק אפילו, שתורם הרבה מידע לחייכם יום-יום.
אנחנו מאמינים כי כל אחד יכול להקדיש מזמנו לקריאה, אך אם אתם נשיאי ארצות הברית ובאמת אין לכם רגע לנשום במהלך היום – אתם תמיד יכולים לפנות לכם יום לקריאה. מה עם יום החופש שלכם? גם אם המשימה נראית לכם בלתי-אפשרית כעת, אתם תהיו חייבים למצוא זמן לקרוא, משום שבסופו של יום – רק תרגול הופך ריקוד למופע.