כיצד להיפטר מפחד מנטישה? סימנים ודרכים להתגברות
ישנם אנשים שינהלו רומנים עקב הפחד שלהם מנטישה. אולי נראה לכם שבהצהרה הזו אין שום היגיון, אבל הסיבה היא מאוד הגיונית – הם כל כך מפחדים מנטישה במערכת היחסים הנוכחית שלהם, שהם מחפשים אנשים לצאת ולייצר מערכות יחסים איתם גם מחוץ למערכת היחסים הנוכחית, בכדי שתהיה מהם מעין “אופציה ב” למערכת יחסים חדשה, במידה ומערכת היחסים הנוכחית שלהם תיהרס מסיבה כזו או אחרת.
מהו פחד מנטישה? הוא מיוחס לאנשים הסובלים מביטחון עצמי נמוך, ושהסיכויים גבוהים שינהלו רומנים מחוץ לנישואין. כמובן שמדובר בצורה מאוד שלילית ושקרית להתמודד עם רגש מאוד קשה, שעלולה להכאיב לכל המעורבים בה, לכן חשוב לזהות את הסימנים מראש, בכדי להימנע ממנה.
סימנים לפחד מנטישה
אנשים הסובלים מפחד מנטישה יכולים להביע מגוון של התנהגויות. רבות מההתנהגויות הללו הן הרסניות כלפי מערכות יחסים, לכן כה חשוב לזהות את הפחד הזה מראש ולהתמודד עמו נכונה.
אלו התסמינים שחווים אנשים הסובלים מחרדות נטישה:
- תחושות תכופות של קנאה
- תפיסה של אנשים מהמין השני כאיום על מערכת היחסים הנוכחית
- נתינה מוגזמת ועשייה בשביל האחר במערכת היחסים ברמה מוגזמת
- מחשבות על בני הזוג עוזבים לנצח
- דרישה לבלות כמות זמן רבה ולא הגיונית עם בן הזוג
- קושי לסמוך על בן הזוג באופן מלא
- הסתכלות המתקבעת על המגרעות של בן הזוג ומתעלמת מהיתרונות
- קושי להישאר לבד לאחר שמערכת יחסים מסתיימת. צורך לחפש את מערכת היחסים הבאה או אדם משמעותי בחיים שיוכל להחליף את האדם שאבד ולמלא את החלל שיצר
- הופעה של רגשות של טינה כאשר בן הזוג נהנה מפעילויות שהוא מבצע לבד, עם חברים או בני משפחה, ואינן כוללות את בן/בת הזוג השני/יה
- רגשי נחיתות ואמונה כי אין אנו ראויים לאהבה
- ביטחון עצמי נמוך
- רצון לסיים מערכות יחסים לפני שבן הזוג יספיק, בכדי לחוש שאנו שולטים בנטישה האפשרית
- התקדמות מהירה מדי במערכת יחסים, עקב החשש שבן הזוג יעזוב אם מערכת היחסים לא תתקדם מהר מספיק או תנוע לכיוון הנכון
- הישארות במערכות יחסים לא בריאות או מתעללות עקב הפחד להינטש או להיות לבד
- הבעת קנאה כלפי חברים של בן הזוג
- רצון לשלוט בבן הזוג, במיוחד כאשר הוא מתקשר עם אנשים מחוץ למערכת היחסים
- ניתוח יתר של מערכת היחסים על בסיס קבוע, תוך התקבעות על נושאים קטנוניים ושליליים או בעיות, מאשר התמקדות בחיובי ובטוב שקיים בבן הזוג במערכת היחסים
- צורך לייצר מערכות יחסים עם אנשים שאינם זמינים רגשית
- בגידה בבני זוג
אתם לא חייבים לענות לכל התסמינים הללו כדי להיות מאופיינים כאנשים עם חרדות נטישה. אנשים מסוימים הסובלים מפחד מנטישה סובלים רק מחלק מהם וזה משתנה מאדם לאדם. עם זאת, גם אם יש לכם מעט מן ההתנהגויות המתוארות כאן, כדאי לכם לבחון את הנושא מקרוב בכדי לשמור על הבריאות של מערכות היחסים שלכם.
אנשים רבים הסובלים מחרות נטישה מרחיקים את בני הזוג שלהם, כי הם “מנסים לחבל” במערכת היחסים. יתכן והם מפתחים התנהגות לא רצויה או מעמידים את בן הזוג במבחנים שונים, במטרה לבחון אותו. התוצאה היא שבן הזוג אכן יעזוב, אך למרבה הצער הוא עזב בעקבות הפעולות שלנו.
בכדי למנוע זאת, כעת נעמוד על הדרכים להתמודד עם פחד מנטישה.
נזהה שאנו ראויים לאהבה
המאבק הרגשי העמוק של כל מי שנאבק בחרדות נטישה הוא שהם אינם מרגישים שמגיעה להם אהבה. הפחד שלהם מנטישה ככל הנראה נובע מנטישה שאירעה במהלך הילדות.
מאחר ומישהו שהם היו קרובים אליו נטש אותם, הם נורים עם תחושה שהם לא היו נאהבים מספיק. המוח של הילד מאמין שמשהו קרה לאורך הדרך וש- “אם היא/הוא היו אוהבים אותי באמת, הם לא היו עוזבים אותי.” עזיבה במוחו של הילד משמעותה שלא אהבו אותו באופן מלא. גם אם זו לא האמת והסיכויים גבוהים שזו אינה האמת, כך עובד המוח הפשוט של הילד.
ככל שהזמן עובר, כך אותו ילד מתחיל לתהות מה גרם לו להיות לא נאהב: האם הוא לא היה יפה מספיק? חכם מספיק? אולי פשוט לא היה טוב מספיק? המחשבות הללו עלולות להשתרש ולהמשיך לרדוף את אותו הילד גם בבגרות.
התוצאה היא מבוגר שמרגיש שיש בו משהו שגורם לו להרגיש שאינו ראוי לאהבה במלוא יופייה והדרה.
כתוצאה מכך, אנשים הסובלים מחרדות נטישה מאמינים שכאשר הם במערכת יחסים הם צריכים לשלוט במצב ובמערכת היחסים כולה, כדי שבן הזוג השני לא יעזוב אותם. הם ינסו לשלוט במערכות היחסים עקב החשש מהנטישה.
הצעד הראשון שמאפשר לכם להתגבר על החשש הזה הוא לזהות שאתם אכן ראויים לאהבה.
קבלו את העובדה שאתם ראויים לאהבה.
כולם ראויים לאהבה. אין דבר כזה “אדם מושלם”. כולנו רוצים לאהוב ולהרגיש נאהבים. לכולנו יש פגמים. בעקבות זאת, מאהבה מערבת שני אנשים עם פגמים, כאשר כל אחד מהם ראוי לאהבה במערכת היחסים.
אתם ראויים לאהבה, עם הפגמים והכול. אין משמעות הדבר שכולם צריכים לאהוב אתכם, משום שזו לא אהבה ריאליסטית או הגיונית. עם זאת, לכל קומקום יש מכסה. כשאתם מוצאים את האדם הזה, הזכירו לעצמכם שאתם ראויים לאהבה ולתשומת הלב שאתם מקבלים. השיבו את אותו טיפול ואותה אהבה והזרימו אותם למערכת היחסים. אל תאפשרו למערכת היחסים להגדיר אתכם או להפוך לזהות שלכם או למרכז חייכם.
היו תלויים רגשית רק בעצמכם
ואם כבר דיברנו על זהות, אסור לכם להגדיר אותה אך ורק לפי מערכת היחסים שלכם. כן, מערכת היחסים היא חלק ממי שאתם, אבל היא לא מגדירה אתכם בשום צורה. ודאו שאתם יכולים לאמץ את המחשבות הללו ושאתם יודעים שתהיו בסדר גם אם תהיו רווקים או לבד. אתם וכל האנשים בעולם כולם ראויים למערכת יחסים לא מסיבה מסוימת, אלא פשוט משום שאתם אתם, ואין עוד כמוכם בעולם.
היכולת להסתמך על עצמכם מבחינה רגשית עשויה להיות קשה לסיגול. אם אתם מצויים במצב שבו אתם תלויים רגשית באחרים או שהייתם כך בעבר. טיפול יכול לסייע ולפתח כישורים להסתמכות רגשית על עצמכם. זהו תהליך ארוך ולא פשוט, לכן חשוב להיות עדינים כלפי עצמכם בתהליך. יום-אחר-יום, הזכירו לעצמכם שאתם אחראים לרגשות שלכם ושאתם עדיין אנשים בפני עצמכם, גם אם אתם במערכת יחסים.
הזכירו לעצמכם לעיתים קרובות שזאת לא העבודה של מישהו אחר לגרום לכם להרגיש בטוחים רגשית או לחוות ביטחון עצמי טוב. הביטחון הרגשי שלכם חייב להגיע מתוככם קודם. אתם אנשים קודם ושותפים לאחר מכן. קחו אחריות על התחושות והרגשות שלכם. כשהפחד מתחיל לעלות לפני השטח, התמודדו עמו במקום להפוך אותו להתנהגות לא בריאה כמו קנאה או כעס, אל תתנו לו מקום במערכת היחסים שלכם ואל תתעסקו במחשבות שליליות או מחשבות שבני הזוג שלכם יעזבו אתכם.
אם באמת תיקחו אחריות על הרגשות שלכם בצורה בריאה, אתם לא תסתכלו עוד על בני הזוג שלכם באותו האופן. אתם תבינו שהתפקיד של בן הזוג הוא אינו לספק לכם ביטחון כלפי מערכת היחסים או להרגיש בטוחים בכלל, הם לא יכולים לקחת את הפחד שלכם – רק אתם יכולים לעשות את זה.
חשוב שתתמודדו עם הפחדים הללו בכדי להצליח להגיע למצב שבו אתם מסמכים על עצמכם באופן רגשי. חלק מזה הוא להבין מהיכן הושרש הפחד מלכתחילה, וזו העבודה החשובה והקשה ביותר בתהליך. הקשיבו לעצמכם ולמדו על עצמכם, פנו לעזרה נפשית או פתחו מערכת תמיכה. מה שחשוב הוא שלא תברחו מהבעיה, אלא תתמודדו ותטרפו אותה לפני שתטרוף אתכם.