חשיבות הגבולות בחיינו – לחיים שלווים ונקיים ממתחים
המילה “גבול” עלולה להטעות מעט – היא מרמזת על קונספט של הפרדה, אך ההיפך הוא הנכון – גבולות הם מעין נקודות חיבור, היות והם מספקים חוקים בריאים לניווט של מערכת יחסים מגוונות, אינטימית או מקצועית.
אם תוכלו להכפיל את התפוקה שלכם, להגדיל את ההכנסה, לשפר את הכישורים הבין אישיים ולעצב את חייכם איך שתרצו, איך החיים שלכם יראו?
גבולות משפרים את מערכות היחסים שלכם ואת ערכתכם העצמית
גבולות מגנים על מערכות יחסים, כך שיישמרו מוגדרות ובריאות: הם מעניקים לנו תחושה של נינוחות, משום שאנו יודעים כיצד להתנהל בפני האחר והוא, יודע כיצד לייצר עמנו אינטראקציה איכותית והולמת. על ידי כך, הגבולות למעשה מקרבים בינינו ולכן, הם הכרחיים לכל מערכת יחסים”.
כאשר אתם בוחרים להציב גבולות, אתם מתחשבים בעצמכם ומעניקים לכם עדיפות ראשונה; בין אם מדובר בטיפול בעצמי, בעבודה או במערכות היחסים השונות.
גבולות עשויים להיות גמישים
אל תכתבו את גבולותיכם בטוש בלתי מחיק. מומלץ להגות בהם לעיתים קרובות ולהעריכם מחדש, בהתאם לשינויים במצבים, במערכות היחסים או בתפקיד שלכם.
גבולות קשיחים או מחמירים מדי, עלולים לייצר בעיות לאורך זמן: אתם לא רוצים לבודד את עצמכם, להימנע מקירבה אישית, מקצועית או לוותר על הזמן שהייתם תורמים לשם הנאה עם האהובים שלכם. רוב הפעמים, נשים ייצרו גבולות קשיחים מדי, שיימנעו מאנשים להתקרב אליהן.
באותו אופן, גבולות משוחררים מדי אף הם אינם בריאים בעבור שום מערכת יחסים. גבולות שאינם מוגדרים היטב, עשויים לייצר תחושה של אי-נוחות, שתביא למועקות על כל מערכת יחסים באשר היא.
גבולות מאפשרים לנו לשמר את האנרגיה הרגשית שלנו
כאשר איננו מקפידים על גבולות, אנו עשויים לחוש מאוד לא בנוח במהלך היום שלנו: יתכן ונגיעה ביד תצרום לנו בעורף, אולי שיחה שדולפת מידע תגרום לנו לחוש נבוכים וכי השיח איננו במקום… כל האינטראקציות הללו מאמצות את האנרגיה הרגשית שלנו, שחווה לעיתים תכופות תחושות לא נעימות, שגורמות לה לשאוף ולנוס מהמקום בו אתם נמצאים.
בזכות הגבולות, נוכל לחוש בנעימים במהלך כל היום וכל הליל, כך שהחיוך יישאר על הפנים שלנו ויותר מכך – הוא לא ידרוש מאיתנו אפילו טיפת אנרגיה.
כדאי לכם לנסות ולהציב גבולות מתאימים בעבור כל איש ואישה בחייכם: אתם לא תציבו בפני בני הזוג שלכם, את אותם גבולות שתציבו בפני עמית לעבודה, לדוגמא. אם אתם חשים לא בנוח לצד מישהו ספציפי בחייכם, כדאי לכם לנסות לעצור לרגע ולבחון, כיצד הייתם רוצים לשנות את ההתנהלות במחיצתו.
גבולות מייצרים עבורנו מקום לשגשג ולהרגיש פגיעים
כולנו מתמודדים עם רגשות מורכבים בחיים. כאשר אתם מציבים גבולות ושוברים אותם, אתם מפגינים בפני העולם את הפגיעות שלכם.
אנשים רבים טועים לחשוב כי פגיעות מהווה חולשה, אך ההיפך הוא הדבר – הסטיגמה גרמה לתופעה להיות כה נדירה, עד שכיום אנשים מעריכים אותה מעל ומעבר: כאשר אתם מעידים על הפגיעות שלכם בפני האהובים שלכם והעמיתים שלכם לעבודה, אתם מעידים על טיבכם; נפתחים בפני האחר ועל ידי כך – מזמנים אותו להיפתח בפניכם ולחוש בנוח במחיצתכם. אתם מעניקים לאחר את התחושה כי אתם סומכים עליו וכי אתם רוצים לשהות לצדו יותר, לכן אתם שואפים להדגיש מספר כללים, שיסייעו לכם לחוש הרבה יותר טוב עמם היום ובעתיד.
שיתוף יתר – דגלים אדומים
כמובן שכל מערכת יחסים לגופה. פגיעות ושיתוף יתר, הם שני מונחים שונים: פגיעות משותפת, מקרבת בין אנשים לאורך זמן, משום שאתם “פותחים דלת” למערכת יחסים רגשית, נעימה ועמוקה יותר.
שיתוף יתר, לעומת זאת, איננו תמיד במקום. ישנם אירועים רגשיים או מצבים רגשיים, שכדאי לנו לדאוג ולחלוק רק עם אנשים שבאמת אוהבים אותנו ובאמת מביעים אכפתיות כלפינו. שיתוף יתר מוגזם, בפני עמית לעבודה לדוגמא, עשוי להיתפס כאקט דרמתי לשם תמרון והחזקה של האחר כבן ערובה רגשי.
בתרחיש הגרוע ביותר, היא עשויה להתפרש ככפיה על מערכת יחסים, כך שתלך בכיוון מסוים שאיננו בהכרח מרגיש טבעי.
כדי להימנע משיתוף יתר, מומלץ לנו להימנע מהפעולות הבאות:
- פרסום הודעות נאצה אישיות או התקפות וירטואליות במדיה החברתית
- אין חשיבות או סינון במילים, למי שנמצא בדרמה יומיומית. במילים אחרות, עדיף שתאמרו את אשר על לבכם בלי לחשוב על זה יותר מדי: ככל שתחשבו על זה יותר, כך תגמגמו יותר ותייצרו סיטואציה מביכה. כנות מתפרשת כמו שהיא – ככנות
- שיתוף פרטים אישיים עם אנשים חדשים, בתקווה לזרז את מערכת היחסים – נתפס כאקט נואש ומביך, שמומלץ להמתין עמו עד שתכירו ברבדים עמוקים יותר
- שיחה דומיננטית וחד-צדדית – תמיד תקפידו לשים לב כי גם הצד השני של השיחה, אכן משתתף בה
- ציפייה כי החברים והמשפחה שלנו יעמדו לצידנו מבחינה רגשית 24/7
למידת הבדלים אלו, הם חלק מהותי בתהליך הצבת הגבולות. שיתוף-יתר חד פעמי הוא אינו פשע; כולנו אשמים בשיתוף-יתר חד פעמי מידי פעם. אך אם אתם חושדים כי אתם עושים זאת באופן קבוע, סביר להניח כי רמסתם גבולות של אנשים אחרים. אם תקפידו להבחין ברמת הנינוחות של האחר ותשימו דגש על טיב מערכת היחסים ביניכם, תוכלו להימנע ממצבים כאלו בקלות.
נבנה את הגבולות שיעצימו את מערכות היחסים שלנו
כיום, הגבולות בין מערכות היחסים השונות מטשטשים ומאוד לא פשוט להבחין מתי אתם חלק מהשיחה ומתי אתם כל השיחה. אנחנו במערכת Lifehacks דאגנו למאמרים איכותיים, שיסייעו לכם לייצר מרחבים אישיים וחברתיים נוחים, שיובילו לתקשורת בריאה וכנה בין כולם.
- למדו לתקשר עם אנשים בצורה טובה, פתוחה, אך מכבדת
- מה לעשות ומה לא לעשות, בכדי לשמור על שלום המשפחה
- צרו קשר עמוק ומכבד עם אנשים מהדייט הראשון
- טעויות תקשורת שכולנו עושים – וכיצד לתקן אותן
בנוסף, אנחנו מספקים לכם מדריכי Mastery יסודיים, שיסייעו לכם לייצר מרחב אישי איכותי ונוח לכל הצדדים.
- שלטו באומנות התקשורת
- למדו לעבור את ההתחלה של הקשר – על ידי כיבוד והיכרות מעמיקה עם האחר
- צרו מבני מחשבה בריאים – שיעודדו אתכם לרצות ליהנות ממרחב אישי ולספק אותו לאחרים
- שימו לב לצרכים של האנשים סביבכם – באמצעות אבחון שפת הגוף שלכם
מרחב אישי, כמו רומא, לא נבנה ביום אחד. בכדי להצליח ולבסס מערכות יחסים בריאות ומאושרות, כדאי לכם להשקיע בהם את הזמן. כשאתם יודעים שלאחרים נוח, והם יודעים כיצד לגרום לכם להרגיש נוח, אין צורך לחשוב עוד על דינמיקה או ניואנסים, אלא פשוט לזרום ביום וליהנות מהחברה.
גם אם אף פעם לא דיברתם על זה בעבר, כדאי לכם להתחיל עכשיו. כל אחד בחיים שלכם יעריך שאתם מכבדים אותו מספיק להגדיר מרחב אישי ביחד.
קבלו גישה לתכנית ההתפתחות האישית המתקדמת של Lifehacks, בחינם לחלוטין ל-14 ימים.
בתכנית תלמדו:
- לעצב את איכות החיים שלכם ללא פשרות
- להגדיל משמעותית את ההכנסה, לחסוך ולהשקיע
- לשפר את הבריאות, לרדת במשקל ולהיכנס לכושר גם כשנראה שאין לכם זמן
- לשפר את הכישורים הבין אישיים, לפתח מערכות יחסים חדשות ולשמר קיימות
- לשפר את התפוקה, היעילות וכוח הרצון
- להתגבר על חסמים פנימיים שמונעים מכם להצליח