חוסר ביטחון עצמי – איך להשתחרר מהמעגל האכזרי
ביטחון עצמי הוא ללא ספק המפתח לדברים רבים חשובים בחיים. ביטחון עצמי בא לידי ביטוי בכל המישורים – בעבודה ובעסקים, בחיי החברה, בזוגיות ובמשפחה בכלל. חוסר ביטחון ודימוי עצמי נמוך, לעומת זאת, מפריעים בתפקוד היומיומי ומונעים מאדם להגשים את עצמו.
אם תוכלו להכפיל את התפוקה שלכם, להגדיל את ההכנסה, לשפר את הכישורים הבין אישיים ולעצב את חייכם איך שתרצו, איך החיים שלכם יראו?
- ביישנות יתר ונטייה לא להשמיע את קולכם
- דיבור בקול שקט מאוד תוך הימנעות ממפגש עיניים עם הצד השני
- הלקאה עצמית והרגשה שאתם מפריעים לכולם
- רגישות ותחושת פגיעה מהערות של אנשים לעיתים קרובות
- חוסר יכולת להתמודד עם ביקורת
- חוסר מסוגלות להתמודד עם אתגרים בחיים
אם עניתם על 3 לפחות מתוך 6 הסעיפים, יכול להיות שאתם צריכים חיזוק.
הסכנה שבחוסר ביטחון עצמי היא סכנת המעגל – חוסר ביטחון ודימוי עצמי נמוך שגורמים לנו להיכשל עוד לפני שבאמת עשינו משהו, וחוסר ביטחון שמתעצם בעקבות אותו הכישלון, רק שכאן, לרוע המזל, אנשים רבים לא מבינים שחוסר הביטחון שלהם בעצמם הוא הגורם לכישלון, ומשליכים את זה על מי שהם, על האופי שלהם ועל היכולות שלהם (או חוסר היכולות שלהם, לטענתם).
ישנים אנשים אשר מפגינים ביטחון עצמי גבוה, אך הדימוי העצמי שלהם כלפי עצמם הוא נמוך מאוד, והם חוששים כי לאחר שיכירו אותם באמת, לא ירצו להיות לידם וכי הם אינם ראויים לאהבה, ולכן הפגנת הביטחון העצמי הגדול מנסה להסוות יחסים לא תקינים בינם לבין עצמם.
ביטחון עצמי בסיסי וביטחון עצמי נרכש
חשוב לשים לב להבדלים בין ביטחון עצמי בסיסי שאמור להיות חלק מאופיו של אדם בריא, בו הוא יודע שהוא בסדר כפי שהוא, ושהוא ראוי להיות נאהב ולא תלוי בצורך להוכיח.
ביטחון עצמי נרכש הוא משהו שנבנה עם הזמן, משהו שיש לעבוד עליו ולטפח אותו, בין היתר על ידי כך שאנחנו מסגלים לעצמנו את הזכות להיענות לאתגרים בחיים. משפט חכם אומר – “הדברים הכי יפים בחיים שלנו נמצאים בצד השני של הפחד”. רק מי שמסוגל להתמודד עם אתגרים, יוכל להגיע למצב בו הוא עומד זקוף כי כל ניסיון ולא משנה מה תהיה התוצאה שלו, הוא הצלחה.
תסמינים בולטים אצל אנשים חסרי ביטחון
צורך תמידי להתנצל – הצורך להתנצל מאפיין אנשים חסרי ביטחון אשר תמיד מרגישים כי הם אלו שפגעו, הזיקו, הפריעו, גם אם זה כלל לא קשור בהם. אדם חסר ביטחון שמצטרף לשיחה או ארוחת צהריים במשרד, יצטרף בזהירות, בשקט, תוך שהוא ממלמל מילות התנצלות כי הוא בטוח שהוא הפריע.
תוקפנות בקבלת ביקורת – אדם בעל ביטחון עצמי יאהב להקשיב לביקורת שניתנת לו, ידע לקבל אותה, ויגיב בצורה עניינית. הוא יבין שיתכן שהביקורת השלילית מוצדקת באופן נקודתי ולא מעידה על אופיו ועל מי שהוא באופן כללי. אדם חסר ביטחון יגיב באופן מיידי, ירגיש מותקף ויחזיר באגרסיביות תוך שהוא מסית את הביקורת ממנו. לאדם חסר ביטחון ברור שאנשים מעבירים עליו ביקורת, כי הוא כל כך חלש, והוא משתמש בכל דרך כדי להרחיק את זה ממנו.
פיצוי – אנשים עם ביטחון עצמי נמוך יפצו על כך בהתנהגויות אחרות כדי למשוך אליהם את הסביבה. לדוגמא – הומור על גבול הליצנות אשר לרוב גורם מבוכה לסביבה, פרפקציוניזם, יהירות והתנשאות, השפלת החלש מהם כדי להעצים את עצמם ועוד. במרבית המקרים, הניסיונות האלו נכשלים או שלא באמת מביאים לאדם סיפוק ונחת, וגורמים לבעיית הביטחון ולמצב הרוח שלו להמשיך לדעוך.
שפת גוף – שפת גוף מעידה רבות על האדם הנמצא ממול. שילוב ידיים, גם כשלא קר, הוא אחד הסימנים של ביישנות, סגירות וחוסר רצון לפתוח את העולם הרגשי אל האחר. זה מוכח.
הימנעות מאתגרים – אדם חסר ביטחון ימנע מאתגרים. מבחינתו, הוא ירגיש שהוא לא זקוק לאתגר ולא זקוק לתוצאה החיובית שהוא עשוי להביא איתו, כאשר למעשה החשש הוא מכישלון וחוסר יכולת לעמוד בציפיות. בצורה זו, אדם חסר ביטחון לא מממש את הפוטנציאל שלו ולא יכול למצות את השפע שהחיים מציעים, ולמעשה ממשיך להסתובב באותו מעגל אכזרי.
יסודות הבסיס של הביטחון העצמי
יסודות הביטחון העצמי הם התורה על קצה המזלג, והם מאפשרים לאזור התת מודע במוח בעזרת תרגול ושינון לעשות שינויי בתפיסה ובחשיבה באזור המודע במוח.
אחריות אישית – אני אחראי על החיים שלי, אני מנווט אותם ובידיים שלי המפתח לאושר שלי. אדם מרגיש מאושר וחש ביטחון כשהוא יודע שהשליטה בחיו היא בידיים שלו. אדם מגביר את חוסר הביטחון שלו על ידי כך שהוא נותן לאחרים לבחור בשלו איך לחיות.
אנשים עם מטרות – לכתוב מדי יום, מדי שבוע ומדי חודש מטרות קטנות ומטרות רחוקות וגדולות יותר. כתיבה של מטרות וכמובן השאיפה להשיג אותם גורמת למוח האדם להבין שכל מטרה היא ברת השגה, ושאם כתבתי מטרה, אני יכול להשיג אותה, מה שמחזק את הערך העצמי.
לב ופה שווים – לחיות את החיים שלי כפי שאני מטיף לאחרים לחיות אותם. להיות נאמן לעקרונות של עצמי.
אסרטיביות – בניגוד למה שרבים חושבים, אסרטיביות היא לא תוקפנות. אסרטיביות היא לכבד את עצמי ואת האחר. כמו כל אדם בעולם, מגיע לי טוב. אני מכבד את צרכיי ורצונותיי ונוטה לשים את עצמי במקום הראשון. יחד עם זאת, אני מדבר עם האחר באופן חופשי, ומכבד אותו כפי שאני מכבד את עצמי. אני לא רכרוכי ולא תוקפני.
קבלה עצמית – אני אוהב את האדם שאני, ובגלל שאני אוהב את עצמי, אני רוצה לתת לעצמי את הטוב ביותר, לטפח ולפתח את עצמי. לכן אני בשאיפה מתמדת להשתפר ולהיות אדם חזק יותר, חכם יותר, טוב יותר ומוצלח יותר, כדי שאוכל להמשיך ולהגיע להישגים בחיי.
אמרה עתיקה וחכמה אומרת ש-“אם ניתן לאדם דג הוא יישבע היום. אם ניתן לו חכה ונלמד אותו לדוג – הוא לא יהיה רעב יותר בחייו“.
לכן, ב-Lifehacks פיתחנו בעבורכם את המדריך המלא לשיפור הביטחון העצמי. המדריך, אשר נבנה במשך חודשים מהווה את התורה השלמה בכל הנוגע לבניית הערך העצמי, הביטחון העצמי והדימוי העצמי, ובכך יאפשר לכם לצאת מהמעגל ההרסני.
אם אתם חושבים שאתם אנשים ביישנים יתר על המידה, אם אתם רגישים ונפגעים בקלות מכל הערה, גם אם היא לא הייתה אמורה לפגוע, אם אתם לא מסוגלים לשמוע ביקורת והופכים לתוקפנים או את אתם מתחבאים מהחיים ומרגישים חוסר מסוגלות – כנראה שהמדריך הזה הוא בדיוק בשבילכם.
בין הנושאים במדריך, ישנם תרגילים מעשיים ליישום, תכנות המחשבות שלנו וניטרול מחשבות שליליות, התגברות על פחדים, יציאה מאזור הנוחות, כלים מעולם ה-NLP, התמודדות עם משברים, ונושאים נוספים שיקדמו אתכם בחייכם.
דימוי עצמי נמוך הוא לא גזירת גורל. דימוי עצמי נמוך הוא משהו שניתן וחובה לטפל בו.
למדריך המלא לחצו כאן.
קבלו גישה לתכנית ההתפתחות האישית המתקדמת של Lifehacks, בחינם לחלוטין ל-14 ימים.
בתכנית תלמדו:
- לעצב את איכות החיים שלכם ללא פשרות
- להגדיל משמעותית את ההכנסה, לחסוך ולהשקיע
- לשפר את הבריאות, לרדת במשקל ולהיכנס לכושר גם כשנראה שאין לכם זמן
- לשפר את הכישורים הבין אישיים, לפתח מערכות יחסים חדשות ולשמר קיימות
- לשפר את התפוקה, היעילות וכוח הרצון
- להתגבר על חסמים פנימיים שמונעים מכם להצליח