השקשוקה והפריטטה – מלחמת העולמות
אחת אירופאית ומתוחכמת עם ניחוחות איטלקיים. השנייה ים תיכונית, מבולגנת ופיקנטית. גם לשקשוקה וגם לפריטטה יש מעריצים מושבעים – אבל איזו מנה מנצחת? הכנו לכם מתכונים כדי שתוכלו להכריע בעצמכם
אם תוכלו להכפיל את התפוקה שלכם, להגדיל את ההכנסה, לשפר את הכישורים הבין אישיים ולעצב את חייכם איך שתרצו, איך החיים שלכם יראו?
אוהבי השקשוקה יכולים להתווכח עד מחר עם אוהבי הפריטטה, אבל בשבילנו ההכרעה לא עד כדי כך פשוטה. מדובר בשתי מנות שלכל אחת מהן הייחוד שלה, וזה נכון ששתיהן מבוססות על ביצים – אבל הן לא יכולות להיות שונות יותר. אז איך מכריעים מה יותר טעים? אין ברירה, צריך להכין ולטעום.
פריטטה – תחכום איטלקי
הפריטטה הגיעה אלינו מאיטליה, והיא בעצם הגרסה האיטלקית לאומלט הצרפתי – מעין חביתה משודרגת עם תוספות. אבל לא כל חביתה עם תוספות יכולה להיקרא פריטטה, מפני שלפריטטה יש שיטת הכנת מיוחדת שמעניקה לה אווריריות וגובה שאין לחביתה רגילה. בעוד שכדי להכין אומלט מוסיפים את התוספות על החביתה ואז מקפלים, את התוספות של הפריטטה מערבבים ישר לתוך בלילת הביצים ומטגנים בחום נמוך. בגלל הגובה שלה, אחרי הטיגון יש להפוך את הפריטטה בזהירות או להעביר אותה לתנור כדי שגם החלק העליון שלה יתבשל.
המנה שמתקבלת בסוף ההכנה היא מעין שילוב בין פשטידה לחביתה, מה שהופך אותה לאידאלית לשולחן החג של שבועות, ולאופציה מצוינת עבור הנמנעים או הרגישים לגלוטן. אמנם נהוג לאכול אותה עם לחם, אבל לא חייבים.
פריטטה איטלקית מסורתית תכיל תפוחי אדמה מבושלים, שאתם יש להכין יום קודם ולהניח במקרר ללילה אחד. אנחנו מציעים גרסה חגיגית לשבועות, שכוללת תפוחי אדמה, פטריות וגבינה. כדי להכין אותה תזקקו לשני תפוחי אדמה מבושלים, קרים וחתוכים לקוביות, סלסילה של פטריות פוטרבלו או שמפיניון, חופן פטרוזיליה קצוצה, בצל בינוני קצוץ, 3 שיני שום כתושות, 100 גרם של גבינה מגוררת מסוג אהוב, ושבע ביצים. מתבלים במלח, פלפל ואגוז מוסקט.
מתחילים בטיגון הבצל והשום, וכשהם מזהיבים מוסיפים את הפטריות ואז את תפוחי האדמה. מטגנים עד שתפוחי האדמה מזהיבים קלות, ואז מוסיפים את התבלינים ואת הפטרוזיליה. טורפים בקערה את הביצים יחד עם הגבינה ושופכים למחבת. נותנים לפריטטה טיגון קל, עד שהשוליים מתייצבים, ואז מעבירים לתנור שחומם מראש ל-220 מעלות ל-10 דקות בערך, עד שהפריטטה זהובה ויציבה. מגישים חם או קר.
שקשוקה – גאווה מקומית
השקשוקה מציבה לפריטטה תחרות לא קלה בכלל. קודם כל, מדובר במנה פופולרית במיוחד, המככבת כחלק מארוחת בוקר ישראלית מסורתית גם בבתי קפה וגם בבית. היא קלה להכנה ויש לה אינסוף גרסאות, החל משקשוקה קלאסית עם רוטב עגבניות ועד גרסאות חדשות כמו שקשוקה תרד או שקשוקה לבנה.
המקור של השקשוקה הוא בכלל בצפון אפריקה, ומי שהביאו אותה לישראל הם העולים ממדינות האזור. למדינות שונות יש גרסאות משלהן למאכל הפופולרי. הגרסה הטריפוליטאית כוללת רוטב שעשוי מעגבניות, שום ותבלינים, ובגרסה התוניסאית מוסיפים לרוטב גם בצל. מאז נוספו עוד אינספור גרסאות ישראליות.
שקשוקה מיוחדת יכולה להיות תוספת מצוינת לשולחן החג, כמו השקשוקה הזאת, שכוללת תוספת נדיבה של גבינת פטה. כדי להכין אותה תצטרכו 5 עגבניות, בצל אחד קצוץ, 2 גמבות אדומות, פלפל חריף, 3 שיני שום, 4 ביצים, כמון, מלח ופלפל, וכ-100 גרם גבינת פטה חתוכה לקוביות.
מכינים את הרוטב: מטגנים את הבצל והגמבות עד להזהבה, ואז מוסיפים את הפלפל החריף והשום. מטגנים כשתי דקות. מתבלים במלח, פלפל וכמון. מוסיפים את העגבניות ומטגנים בחום נמוך עד שכל המרכיבים מתרככים. טועמים ומתקנים תיבול. יוצרים שקעים קטנים בתערובת ושופכים ביצה לכל שקע. כשהביצים יציבות יחסית מוסיפים מעל את הפטה, וממשיכים לטגן בחום נמוך עד שהחלבון מתייצב אבל החלמון נשאר נוזלי. מגישים עם המון לחם.
קבלו גישה לתכנית ההתפתחות האישית המתקדמת של Lifehacks, בחינם לחלוטין ל-14 ימים.
בתכנית תלמדו:
- לעצב את איכות החיים שלכם ללא פשרות
- להגדיל משמעותית את ההכנסה, לחסוך ולהשקיע
- לשפר את הבריאות, לרדת במשקל ולהיכנס לכושר גם כשנראה שאין לכם זמן
- לשפר את הכישורים הבין אישיים, לפתח מערכות יחסים חדשות ולשמר קיימות
- לשפר את התפוקה, היעילות וכוח הרצון
- להתגבר על חסמים פנימיים שמונעים מכם להצליח