השקעות – איך להתחיל להשקיע בשוק ההון
מעוניינים להרוויח הרבה כסף ומהר? אם כן, קרוב לוודאי שהשקעה בשוק ההון אינה מתאימה עבורכם. השקעה בשוק ההון על כל סוגיה (השקעה במניות, אג”ח, תעודות סל וכן הלאה) אינה מקום להימורים, ויש להשקיע בלימוד יסודי מראשית התהליך ולהתאזר בסבלנות. הרשת מוצפת בחומר כמעט בכל תחום, וכמובן גם בתחום שוק ההון ניתן ללמוד רבות מרחבי האינטרנט. עם זאת, משקיעים המעוניינים להתמיד בתהליך לאורך זמן ידרשו לרכוש הכשרה מסודרת דרך קורס כלשהו. ובכל זאת, כיצד נתחיל להשקיע בשוק ההון? ומהו הידע הבסיסי שיהיה עלינו לרכוש? קבלו את המדריך השלם למשקיעים המתחילים בשוק ההון.
אם תוכלו להכפיל את התפוקה שלכם, להגדיל את ההכנסה, לשפר את הכישורים הבין אישיים ולעצב את חייכם איך שתרצו, איך החיים שלכם יראו?
צעד ראשון – פתיחת חשבון אצל חבר בורסה
המהפכה הטכנולוגית שכולנו חווים מסביבנו הפכה את ההשקעה בשוק ההון לזמינה כמעט עבור כל אחד. המסחר מתבצע באמצעות מחשב גדול, אליו מוזנים נתונים רבים מכמה וכמה חברות הנסחרות בשוק ההון. אם כן, כיצד מתחילים להשקיע? בראש ובראשונה, יהיה עלינו להבין שכאנשים פרטיים איננו יכולים לסחור ישירות בבורסה, אלא רק דרך “חבר בורסה” כלשהו. חברי הבורסה יכולים להיות בנקים שונים, בתי השקעות או ברוקרים (סוחרים). קיימות מגוון חברות דרכן ניתן לסחור בבורסה, וכדי להתחיל יהיה עלינו להירשם ולפתוח חשבון אצל אחת מהם. יש לכם חשבון בנק משלכם? הדרך הקלה והנוחה ביותר להכנס לתחום שוק ההון, היא לגשת לסניף הבנק שלכם ולחתום על תחילת פעילות והרשאה למסחר בשוק ההון. עם זאת, כדאי לדעת כי בתי ההשקעות מציעים למשקיעים המתחילים עמלות נמוכות יותר מאלו שמציעים הבנקים, ולכן מסתבר שמשתלם יותר לסחור בבורסה דרך בית השקעות כלשהו.
צעד שני – בחירת אפיק ההשקעה
עוד לפני הפקדת הבטחונות בבנק, אצל הברוקר או בבית ההשקעות, יהיה עלינו להכיר מקרוב את אפיקי ההשקעה השונים. לכל משקיע שאיפות פיננסיות שונות, והיכולת לנצל את מירב התועלת מן ההשקעה טמונה בעיקר בבניית תיק השקעות חכם שיסייע לנו להגדיל את הסיכוי לרווחים. על מנת להרכיב תיק השקעות איכותי, יהיה עלינו להכיר את אפיקי ההשקעה הקיימים:
- פקדונות – אחד מאפיקי ההשקעה הסולידיים, המאפשרים להשקיע כספים לתקופת זמן מוגדרת ומוגבלת מראש הוא באמצעות פקדונות. קיימים כמה וכמה סוגי פקדונות המניבים ריבית קבועה וידועה מראש, או כאלו שהריבית עליהם צמודה לשינויים במדדים. ברמת העקרון, היתרון המרכזי המוביל משקיעים מתחילים רבים לבחור בפקדונות כאפיק ההשקעה המועדף, הוא רמת הסיכון הנמוכה יחסית, וקבלת ריבית קבועה מראש בתום תקופת ההשקעה. ההשקעה ברכיבים אחרים עשויה להיות רווחית יותר, אולם טומנת בחובה לא מעט סיכונים.
- קרנות נאמנות – קרנות נאמנות הן אפשרות להשקיע בניירות ערך באמצעות נטילת חלק בתיק השקעות משותף עם חברת השקעות. משקיע מתחיל המחזיק ביחידת קרן זכאי לרווחים מסוימים בהתאם לגובה השותפות. היתרון בשיטת השקעה כזו הוא שניהול הקרן מתבצע על ידי חברת ההשקעות והיא גם זו שבוחרת את ניירות הערך עבור תיק ההשקעות. עם זאת, במקרה זה המשקיע חייב להקדיש מאמץ בבחירת קרן מתאימה עבור ההשקעה. ההשקעה בקרנות נאמנות היא רווחית יחסית, ודורשת פחות השקעה מצד המשקיע עצמו, אולם יש לקחת בחשבון דמי ניהול ונאמנות גבוהים למדי שגובה הקרן.
- אגרות חוב – אפיק השקעה נוסף הן אגרות החוב, שטרות חוב המופקות על ידי החברה או המדינה כנגד קבלת הלוואה. כשרוכשים אג”ח בבורסה למעשה מלווים כסף למנפיק האגרות לתקופה מוגבלת. בתמורה להלוואה שלכם, תקבלו ריבית או הצמדה בעבור ההלוואה לאחר זמן. קיימים מספר סוגי אג”ח עיקריים: אגרות של חברות ואגרות ממשלתיות. כל אגרות החוב נסחרות בבורסה, וניתן למכור אותם בכל עת שתרצו. אולם, מכירת אגרת החוב לפני מועד הפרעון המשוער, כלומר לפני הזמן בו המנפיק אמור להשיב את הריבית או ההצמדה, עשויה להוביל להפסד כספי כלשהו בשל ירידה בערך האגרת. השקעה זו נחשבת לאחת ההשקעות הבטוחות יחסית (בפרט רכישת אגרות חוב ממשלתיות), שכן מרבית הסיכויים שהמדינה תוכל לשלם את הריבית למשקיע. הסיכוי היחידי באפיק זה טמון בהפסד מסוים עקב ירידת ערך המדד או המטבע אליו צמודה אגרת החוב. במידה ובחרתם להשקיע באגרות חוב של חברות, התשואה שתתקבל כתוצאה מן ההשקעה תהיה לרוב גבוהה יותר.
- מניות – מניות הן למעשה ניירות ערך, ההופכות את המשקיע בהן לבעל בעלות חלקית בזכויות חברה מסוימת. החזקה במניות חברה מסוימת, מקנות חלק מזכויות השליטה בחברה וכן זכות הצבעה באסיפות. המניות נסחרות בבורסה בכל שעה, וניתן למכור אותן בכל עת שנחפוץ לקבל את שווין הנוכחי. עם זאת, השקעה במניות טומנת בחובה סיכון מסוים, שכן הן עשויות להתנהג בצורה תנודתית בטווח הקצר. כל מניה עשויה לזנק או לצנוח בהתאם למצבה הכלכלי של החברה, שינויים שונים בשוק, התדרדרות המצב הבטחוני וגורמים נוספים, ולהותיר את המשקיע עם הרבה מאוד עוגמת נפש. אי לכך, השקעה במניות מחייבת מאיתנו ללמוד קצת יותר לעומק את אופן התנהגותן של המניות בשוק, ולעמוד במדויק על שווי ערך החברה דרכה בחרנו לסחור בהן. עם זאת, מחקרים מראים כי מניות הן רכיב ההשקעה הכדאי והרווחי ביותר במשק, המאפשר הגדלה משמעותית של הנכסים בטווח הארוך.
- תעודות סל – תעודות סל הן אפיק השקעה פאסיבי למדי, העוקב באופן אוטומטי אחר מדדי מניות. כך למשל, מדד ת”א 100 עוקב מדי שעה אחר 100 החברות הגדולות הנסחרות בבורסה. רכישת חלק בודד מתעודת סל מאפשרת למשקיע לסחור בכלל המניות הכלולות במדד, ולגרוף את תשואת המדד גם בלי להשקיע באופן ישיר בכל אחת מן המניות. מגוון תעודות הסל האופציונליות הוא רחב ביותר- יש תעודות סל כלליות העוקבות אחר מדדים מובילים (דוגמת מדד ת”א 100), ויש תעודות ספציפיות יותר העוקבות אחר מדדי מחירי סחורות, חברות שונות ועוד. בדומה להשקעה במניות, גם תעודות הסל השונות נסחרות בבורסה ועל כן ניתן למכרן בכל עת ולקבל את שווין במזומן. השקעה מסוג זה נחשבת לסולידית במיוחד ואין לה כמעט חסרונות, שכן דמי הניהול הנגבים עבור השירות הם נמוכים מאוד.
- אופציות – אופציות הן סוג של ניירות ערך המאפשרות למשקיעים להמירם לנכסים כלשהם. הנכסים עשויים להיות מניות, אגרות חוב וכן הלאה, תמורת מחיר ידוע מראש לתקופת זמן מוגבלת. בכל עת שהיא, יוכל רוכש האופציה למכור אותה בשוק ולקבל את שוויה הנוכחי על פי השער הנוכחי. המטרה באפיק השקעה זה היא השגת תשואה גבוהה יותר כעבור זמן מזו שתניב השקעה בנכס הבסיסי. עם זאת, ידוע שאופציות הן רכיב ההשקעה בעל הסיכון הגבוה במשק ולכן מתאימה בעיקר למשקיעים מנוסים בעלי ניסיון של שנים בהשקעות בשוק ההון.
צעד שלישי – קביעת מטרה להשקעה
לאחר שמכלול אפיקי ההשקעה ברורים לנו, יהיה עלינו לקבוע מטרה להשקעה שלנו. האם המטרה שלנו היא לקבל סכום כסף קבוע מדי חודש, או שמא לנסות לגרוף רווחים גבוהים יותר בבת אחת כעבור שנים? האם אנו מעוניינים שהכסף שלנו יהיה בעל נזילות גבוהה, כלומר שישמור על ערכו ונוכל להשתמש בו בעת הצורך? בהתאם למטרת ההשקעה שלנו, נוכל לאתר אפיק השקעה מתאים, שיענה על מכלול הצרכים וההעדפות שלנו.
צעד רביעי – יצירת תקציב השקעה
על מנת להתחיל להשקיע בשוק ההון, יהיה עליכם לגייס הון עצמי מסוים. תכנון נבון של התקציב החודשי שלכם, יסייע לכם להקטין את חובותיכם ולפנות לעצמכם יותר כסף כדי להשקיע. התקציב האידיאלי הוא כאשר רמת הכנסותיכם תהיה גבוהה מהוצאותיכם, כך שישאר בידכם סכום חודשי קבוע מסוים. סכום החיסכון החודשי שיהיה בידכם לא יוקצה רק להשקעות שונות בשוק ההון אלא כקרן בטחון בעת הצורך. כדי לנהל תקציב חודשי מאוזן, תוכלו להתייעץ עם יועצים כלכליים או לקרוא מדריכים שונים ברשת, אולם בכל מקרה, השתדלו שלאורך תקופת ההשקעה לא יהיו בידכם חובות או הלוואות. על חובות או הלוואות שונות תצטרכו לשלם ריבית, וריבית היא בדיוק הדבר ההפוך מהשקעה רווחית בשוק ההון שתניב לכם תשואה חיובית.
צעד חמישי – פתיחת חשבון מסחר מקוון
רבים מתפתים לפתוח חשבונות מסחר אמיתיים ולהתחיל להשקיע בעצמם בשוק ההון, אולם ההמלצה שלנו היא לבצע את הדברים בצורה הדרגתית ונבונה ככל האפשר. הידע המופיע במדריך זה, סייע לכם לערוך הכרות ראשונית עם צעדי ההשקעה הראשונים ואפיקי ההשקעה הקיימים, אך הכשרה מסודרת תאפשר לכם להתאמן במסחר בשוק ההון תחת הדרכה והכוונה. שלב זה כולל בעיקר פתיחת חשבון השקעה וירטואלי שמשמעותו השקעה בשוק ההון ב”כאילו”. תהליך זה נצרך מאוד לכל משקיע מתחיל, שכן הוא מאפשר לו להכיר את כללי המסחר האמיתיים בשוק, ולהתמודד עם דילמות שונות שעשויות לצוץ במהלך תהליך המכירה. תהליך זה הנעשה בדרך כלל בקורסים או במרכזי הכשרה ללימודי שוק ההון אורך מספר חודשים. לאחר מעבר של כל השלבים הללו, ניתן להתחיל לסחור עם כסף אמיתי. וגם אז, אנו ממליצים בזהירות רבה. ככל שאפיק ההשקעה הפיננסי מורכב יותר, כך יהיה עלינו להפעיל יותר ידע וכישורים שונים כדי לגרוף את הרווחים. לפיכך, אנו ממליצים בשלב הראשונה לגעת אך ורק באפיקי ההשקעה הבטוחים יחסית: קרנות, תעודות סל או אגרות חוב. בתחילת הדרך מומלץ לא להתעסק עם מניות או אופציות הדורשות רמת ניסיון גבוהה יותר.
קבלו גישה לתכנית ההתפתחות האישית המתקדמת של Lifehacks, בחינם לחלוטין ל-14 ימים.
בתכנית תלמדו:
- לעצב את איכות החיים שלכם ללא פשרות
- להגדיל משמעותית את ההכנסה, לחסוך ולהשקיע
- לשפר את הבריאות, לרדת במשקל ולהיכנס לכושר גם כשנראה שאין לכם זמן
- לשפר את הכישורים הבין אישיים, לפתח מערכות יחסים חדשות ולשמר קיימות
- לשפר את התפוקה, היעילות וכוח הרצון
- להתגבר על חסמים פנימיים שמונעים מכם להצליח