הפסיקו לכעוס על עצמכם – למדו לאהוב ולקבל את עצמכם
אם אתם מרגישים אשמים בשל הדיכאון שלכם, חרדים או כל דבר אחר, המאמר הזה הוא במיוחד בשבילכם.
אם תוכלו להכפיל את התפוקה שלכם, להגדיל את ההכנסה, לשפר את הכישורים הבין אישיים ולעצב את חייכם איך שתרצו, איך החיים שלכם יראו?
אתם בוודאי זוכרים פעם שבה חוויתם מטא-רגש או במילים אחרות, רגש שחוויתם בתגובה לרגש אחר. יתכן ומצאתם את עצמכם בוכים במהלך סרט מלא רגשות יחד עם חבריכם ובו-זמנית, חשתם נבוכים כתוצאה מכך. באותו אופן, יתכן כי כשהייתם ילדים, הרגשתם מאוד שמחים כשנזפו באחים שלכם ובו-זמנית, אשמים על כך שנהניתם מהכאב של אחיכם.
רוב האנשים מכירים מטא-רגשות היטב. עם זאת, מעטים מהם מודעים לקיומם. בעקבות זאת, צוות של מומחים במעבדת הבריאות המנטאלית והרגשית, של אוניברסיטת וושינגטון, סיינט לואיס, החליט לעצב מחקר, במטרה לחקור את החוויות המטא-רגשיות של בני האדם ביומיום.
החוקרים מצאו כי מטא-רגשות הם נפוצים מאוד בחיי האדם: יותר מחצי מהמבוגרים במחקר דיווחו כי הם חוו מטא-רגשות לפחות פעם אחת באותו שבוע.
ניתן לסווג מטא-רגשות לארבעה סוגים:
- שליליים-שליליים – מבוכה, דיכאון, כעס
- חיוביים-שליליים – אשמה, שמחה לאיד, רחמים, נוסטלגיה
- חיוביים-חיוביים – תקווה, הקלה, שמחה
- חיוביים-שליליים – אושר כתוצאה מחוויה של כעס, הנאה מסבל של האחר, ריגוש כתוצאה מביצוע של מעשה שלילי
סוג המטא-רגשות שהמשתתפים במחקר חוו יותר מכל, היו שליליים-שליליים.
ההבחנה הזו היא חשובה מאוד, משום שהיא יכולה לאפשר למומחים לאבחן מטופלים שמתמודדים עם דיכאון כתוצאה ממטא-רגשות, באופן ממוקד יותר.
במילים אחרות, אנשים רבים מלקים את עצמם או חשים נבוכים בגלל הרגשות שלהם, באופן קבוע.
האם מטא-רגשות נפוצים יותר באנשים מסוימים? נמצא כי מגדר, גיל, גזע או אתניות לא השפיעו כלל על התחזיות של המומחים. האמת היא, שהחוקרים לא מבינים למה אנשים מסוימים חווים מטא-רגשות באופן שונה מאחרים.
השערה אחת מתמקדת באופן שבו גידלו אותנו: לדוגמא, אם גדלתם באווירה שמלמדת כי רגשות והבעת רגשות הם סימן של חולשה, יתכן כי אתם תרגישו רע משום שאתם חווים רגשות באשר הם.
התמודדות עם רגשות שליליים על רגשות
בהתחשב בכך שמטא-רגשות שליליים-שליליים הם לפעמים חלק מחיי היומיום, מהי הדרך הטובה ביותר להגיב אליהם?
ראשית, מהותי להבין מה הוא סוג הרגשות שאתם חווים, לפני שתוכלו לשנות את התגובות שלכם אליהם.
מומלץ לנסות ולהעריך את הרגשות השליליים שלכם בחיים ולהוקיר אותם, משום שהם חיוניים לחיים שלכם: אם אבות אבותינו לא היו מפחדים מהממותות או מהנחשים, יתכן ובני האדם לא היו שורדים ואנו כלל לא היינו נולדים! אם לא הייתם חשים כעס וחוסר צדק, כאשר התייחסו אליכם בצורה שאינה הוגנת, יתכן ולא הייתה לכם מוטיבציה לדרוש את השינויים שמגיעים לכם.
במובן מסוים, הרגשות השליליים שלכם הם מעין “תמרורי אזהרה”, שמאותתים לכם כאשר דבר מה פשוט איננו בסדר בסביבה שלכם. הם אף עשויים לשדר לאחרים כי אתם זקוקים לעזרה או תמיכה. כאשר אתם חשים חרדים, לדוגמא, יתכן כי חבר טוב ישים לב למתח בפנים שלכם או לשינוי בקול שלכם וכתוצאה מכך, ישאל אתכם “מה קרה?”.
מטא-רגשות שליליים-שליליים משקפים בעיקר כי אנו שופטים או מעריכים את הרגשות השליליים שלנו במידה מסוימת. בעקבות זאת, אנו עשויים לחפש הבנה רחבה יותר של הרגשות הללו, בהתאם לסיטואציה שבה הם התרחשו. לדוגמא, אם אתם מרגישים אשמים בנוגע לכעס שאתם חשים כלפי בני הזוג שלכם, יתכן כי האשמה הזו תעודד אתכם לחקור מה גרם לכם לכעוס כל כך והאם הכעס הזה הוא מוצדק, אם בכלל.
אתם יכולים לבחור כיצד להגיב לרגשות הללו, בהתאם להקשר ולסיטואציה. לדוגמא, אם אתם מרגישים אשמים משום שאתם כועסים על בני הזוג שלכם, מטא-רגשות של אשמה יובילו אתכם לאחת מתוך שלוש מסקנות:
- יתכן וכעס אכן אינו מוצדק ולכן, הגיוני כי תפנו אליהם ותנסו לפתור עמם את הקונפליקט.
- יתכן כי לא תמצאו היגיון באשמה הזו וכתוצאה מכך, הכעס שבכם רק יגדל.
- יתכן ולא תוכלו לשנות דבר (אם בן הזוג מרוחק פיזית או נוצר נתק משמעותי), מה שיוביל אתכם לתחושות של תסכול וחוסר אונים. פעמים רבות, אנשים שחווים דיכאון מרבים לחוש אשמים בנוגע לאופן שבו הגיבו לאירועים שונים, שאינם יכולים לשנות עוד.
כאשר איננו יכולים לטפל בנושא או להתמודד עמו באותו הרגע, מאוד מפתה לנסות ולדחות את המטא-רגשות מחוץ לתודעה. אבל המחקר מציע כי דווקא הניסיון הזה, פעמים רבות גורם למטא-רגשות להתבצר בראשכם. במקום, מומלץ להעניק לרגשות השליליים שלכם באשר הם את מרווח הנשימה שלהם, לבוא וללכת כאוות נפשם.
נלמד ליהנות מהחיים בצורה מקבלת ומחבקת
רגשות שליליים לא ייעלמו מחייכם, לכן כדאי ללמוד כיצד לפתח רגשות חיוביים כלפיכם וכלפי עצמכם. ככל שתלמדו לבקר את עצמכם בצורה בונה יותר, לשפוט אחרים פחות בחומרה ולהסתכל על הכול המלאה, כך יהיה לכם פשוט יותר להרחיק את הרגשות השליליים-שליליים מחייכם אחת ולתמיד.
אנחנו באתר Lifehacks חולקים אתכם טיפים שיסייעו לכם ללמוד לקבל את עצמכם ואת הטוב, הרע והמכוער בחייכם.
- למדו להעריך את עצמכם נכון ולקבל את עצמכם – את הטוב, הרע והמכוער יחד
- תשלטו בעצמכם גם כשקשה ומלחיץ – מצאו את הדרך להתחבר לחיובי
- תפסיקו להיות קורבנות – תסתכלו במראה ותגלו מי אתם באמת
- קבלו את הלחץ ורגשות שליליים כחלק בלתי-נפרד מחייכם – ולמדו להשתחרר מהם
אל תלקו את עצמכם על הרגשות רעות או טעויות. כולנו עושים אותן. הסוד הוא לא להלקות על חטא, כי עם ללמוד כיצד לראות קדימה לאחר כל טעות. בכדי לעשות זאת, ריכזנו מדריכים מושקעים באזור ה- Mastery שלנו.
- בקרו את עצמכם בצורה נכונה – אוהבת, מקבלת, משדרגת
- למדו כיצד להגדיל את ההערכה העצמית שלכם יום-יום – במשך חודש שלם
- פתחו משמעת עצמית – שתסייע לכם לרסן את המחשבות שלכם
- התנקו מכל האשליות – בכדי לראות את הדרך אל אושר ושקט נפשי
פסיכולוגים רבים נוהגים להמשיל רגשות שליליים לאורחי בית לא רצויים, כדי להזכיר כי אנו תמיד נקבל את פניהם של אורחים, גם אם הזמן אינו מתאים וגם אם איננו רוצים בחברתם. באותו אופן, לפעמים רגשות שליליים מתפרצים בזמן הלא מתאים, בעוצמה עזה מדי או פשוט אינם רצויים – אבל הם עדיין יהיו שם. כפי שאין זה מנומס לגרש אורחים, כדאי לכם לנסות ולקבל גם את פניהם של הרגשות השליליים.
זכרו! רגשות שליליים ומטא-רגשות שליליים-שליליים הם אינם בהכרח דבר רע – הטריק הוא ללמוד כיצד להבין אותם באופן שהוא גמיש ולבחון אותם ממספר כיוונים, כדי להתמודד עמם מכל חזית אפשרית.
קבלו גישה לתכנית ההתפתחות האישית המתקדמת של Lifehacks, בחינם לחלוטין ל-14 ימים.
בתכנית תלמדו:
- לעצב את איכות החיים שלכם ללא פשרות
- להגדיל משמעותית את ההכנסה, לחסוך ולהשקיע
- לשפר את הבריאות, לרדת במשקל ולהיכנס לכושר גם כשנראה שאין לכם זמן
- לשפר את הכישורים הבין אישיים, לפתח מערכות יחסים חדשות ולשמר קיימות
- לשפר את התפוקה, היעילות וכוח הרצון
- להתגבר על חסמים פנימיים שמונעים מכם להצליח