המדריך המלא לקבלת העלאה בשכר
אתם עובדים קשה, אפילו קשה מאוד, נשארים שעות נוספות, סוגרים מעגלי טיפול, מעלים רעיונות נהדרים, שחקני צוות נפלאים, המנהלים מרעיפים עליכם שבחים – אבל מה? לא רואים שום דבר מכל זה בתלוש בסוף החודש. בואו תלמדו מאיפה יהיה לכם האומץ לבקש העלאה, כיצד תתכונן לקראת הצעד החשוב הזה, מה תלבשו, איך תדברו, על מה למרות הכול תצטרכו להתפשר אבל בעיקר על מה לא.
כל הטיפים כאן לפניכם:
זהו, הגיע הזמן. אתם עובדים במקום העבודה שלכם כבר למעלה משנתיים, נותנים את הנשמה שלכם, עושים מכל הלב, מגדילים ראש ואף פעם לא מרימים ידיים גם אל מול המשימה המסובכת והמתישה ביותר. אבל באיזה איבר בגוף אתם לא עושים שימוש? ברגליים. אתם לא מצביעים ברגליים שמגיע לכם יותר! אפילו שתמיד כשיש בעיה פונים אליכם כי יודעים שאתם חכמים ושמחים לסייע, אפילו שסומכים עליכם בעיניים עצומות לרווחה, אפילו שהמנהלים לא מפסיקים לשבח את התפקוד ואפילו שהעבודה ממש מספקת אתכם ברמה הרוחנית והאינטלקטואלית – יש משהו אחד שאינו מספק – התגמול החומרי. אין הטבות, אין קידום ואין דיון שכר.
אתם יכולים להמשיך לשתוק, אבל בפנים המרמור עשוי לפרוץ את הסכר ולבוא לידי ביטוי בסופו של דבר בעבודה פחות יעילה שלכם. אתם יכולים לפזול לשדות זרים אבל בתחושה כזאת של “אבל אני כבר המון זמן פה, לא חבל להתחיל הכול מהתחלה?”, ואתם יכולים להיות אסרטיביים ולעשות צעד לטובת העלאה בשכר שתבוא מכיוונכם, וכל הצדק אתכם, אבל לא מספיק צדק – צריך גם להיות חכמים. אל תתנו לפיק הברכיים להשתלט מול המשרד של הבוס ותחזרו על עקבותיכם, אבל מצד שני, גם אל תתפרצו אל המשרד שלו ובקול מרעים תדרשו העלאה בשכר ויהי מה. יש דרכים לעשות זאת, ואנחנו נשמח לספר לכם עליהן.
בקשו לקיים פגישה אישית
יש מחקרים שונים מדוע אנשים אינם מצליחים להשיג תוספת שכר. רוב האנשים נמנעים מלכתחילה לבקש מתוך חשש להיתקל בסירוב. גם רבים מן המעזים אינם מספיק מאמינים בעצמם בשעת הכושר של הבקשה ועושים טעויות אסטרטגיות שמובילות את הבוס לסרב.
בתור התחלה, הצעד הראשון הוא לקבוע פגישה אישית עם המנהל, אך לא לציין שסיבת הפגישה היא נושא השכר. הציבו לעצמכם את מועד הפגישה כיעד, תאריך מדויק בו תרצו לבקש העלאה, כזה שממנו אין לחרוג. מבחינה פסיכולוגית, אנשים רבים שרוצים לבקש העלאה חוששים ודוחים כל הזמן את הקץ, והדחיינות הזו מובילה בסופו של דבר למרמור הולך וגובר. ברגע שתקבעו פגישה – אין דרך חזרה, אתם כבר בכיוון הנכון.
מועד הפגישה – אבן דרך חשובה בדרך
גם קביעת הפגישה בנוגע להעלאה הצפויה שלכם בשכר צריכה להעשות במועד הנכון. מומלץ מאוד לקבוע את הפגישה עם המנהל למועד בו מוצגים דוחות חשבונאיים טובים. בימים בהם תזרים המזומנים של החברה טוב, זה הזמן המתאים לשנס מותניים ולעשות את הצעד החשוב הזה. מנגד, אל תקבעו את הפגישה ליום בו נתקלתם בעומס עבודה גדול מהרגיל, או בזמן בו החברה מצויה בקשיים כלכליים.
למה מגיעה לי העלאה?
לא מספיק להגיד לבוס שאתם רוצים העלאה. אתם צריכים להתכונן היטב אל הפגישה עם בסיס ידוע לבקשת השכר, עם הוכחות בשטח. נכון שאם עץ נופל ביער אבל אין “עדים” לכך זה כאילו הוא לא נפל? הרי שלא מספיק שאתם מצליחים בעבודתכם, ברחבי החברה שמכם צריך להתפרסם כמצליחנים, ההצלחות שלכם צריכות להגיע לידיעת כולם, ובמיוחד לידיעת המנהלים. אם אף אחד חוץ מכם לא מודע להצלחתכם, כך יורדים הסיכויים שתזכו להעלאת שכר. מבחינה אסטרטגית, לא נכון לתת מנת פרופגנדה מרוכזת של כל ההצלחות ממש זמן קצר לפני פגישת השכר האישית. צריך לפזר את המידע על ההישגים אופן תדיר ועקבי כחלק מיצירת תדמית בחברה.
כאשר תבואו אל שיחת השכר, חשוב שיהיו לכם הוכחות להציג, שלא מתגלות לראשונה בפני המנהל, אלא כאלה שכבר הכול יודעים עליהן, כולל הוא. הכינו לעצמכם רשימה מסודרת של הישגים בתחומכם, בין אם רבעוניים, רווחיים, פרוייקטריאלים או רעיונאיים.
בנוסף, לפני שתציגו את הנושא בפני המנהל שלכם, מומלץ לערוך בדיקה של טבלאות השכר בתחומים זהים לשלכם ולבדוק מהי המשכורת המוצעת עבור אותו תפקיד עם ותק וניסיון דומה.
אופן הצגה נכון של הבקשה שלכם, עשוי לעשות את ההבדל.
הציגו רשימת הישגים
במטרה לסייע לבוס לקבל החלטה נכונה וחיובית, הכינו רשימה של ההישגים שלכם מבעוד מועד.
הרשימה צריכה לכלול נקודות כמו:
איך תרמתם לשיפור ביצועי החברה?
אילו בעיות פתרתם למקום העבודה שלכם?
איך סייעתם לחברה לאזן את תזרים המזומנים שלה?
איך והאם חסכתם כספים לחברה?
רובנו חושבים שהצגת רשימה כזו עשויה להיות יומרנית במקצת, שכן הבוס מכיר את היכולות שלנו ויודע בדיוק מה התרומה שהבאתי למקום העבודה.
אז נכון, רוב הסיכויים שהבוס יודע (ומעריך!) את פועלכם ואת התרומה שלכם לחברה. יחד עם זאת, זו אחריות העובד להזכיר למנהל את הנקודות החשובות הללו ולהעניק לו את הסיבות להעלות את השכר.
טעויות שכדאי להימנע מהן
טעות מפורסמת היא “למה הם כן ואני לא?” שכדאי להיזהר ממנה מאוד. אם לדוגמה אתם מגלים שהשכר שלכם נמוך מקולגות מקבילים לכם, הדבר האחרון שעליכם לעשות הוא לבוא לבוס ולומר לו משהו בנוסח: “אני רוצה לקבל מה שהם מקבלים”. מכבסת המילים הנכונה היא: “אני מצפה לשכר שווה על ביצועים שווים, ממש כמו שנהוג בחברה לגבי כולם”.
טעות אחרת היא לבוא אל שיחת השכר עם יוהרה. הענווה חשובה מאוד. להגיד משפטים בנוסח: “אני עשיתי, אני מצוין, אני נהדר ואני הכי טוב” לא יחטיאו אל המטרה. יתרה מכך, הם עוד יפגעו ביחס של המנהל כלפיכם. הוא עוד יתהה לעצמו למה הוא שכר אדם שמתבטא כך.
טעות נוספת שרבים עושים בבואם לבקש העלאה היא התנסחות לא חיובית. בבואכם לבקש את ההעלאה הרצויה השתדלו לא להתמסכן (“אני לא מצליח לגמור את החודש”) והשאירו בצד את כל הטרוניות (“אני מצפה לקבל הערכה בעבור העבודה הקשה שלי”). לא מדובר במתקפה אלא בבקשה לקבלת העלאה, ואינכם מעוניינים שהבוס יחוש שהוא צריך להתגונן או לתקוף אתכם בחזרה. המטרה שלכם היא לקיים שיחה עניינית ולמצוא את המשותף בין האינטרסים של כל הצדדים.
טיפים חכמים וחמים – הגישה הנכונה
הגישה שלכם בשיחה עם המנהל לגבי ההעלאה צריכה להיות כחלק מתפיסת ההצלחה המערכתית, בה אתם הייתם שותפים. אתם צריכים למכור ולשכנע אותו כי המשקל הסגולי שלכם גדול יותר מן המקצועיות שלכם. חשבו על עצמכם כשחקני נשמה שהמערכת הייתה ממש מפסידה לולא הייתם חלק ממנה, ואז יהיה סיכוי גבוה יותר כי המנהל יהיה קשוב לצרכים שלכם. זו גישה שהיא הפוכה לחלוטין לגישת האולטימטום, שלא מובילה למקומות טובים, גם לא במערכות יחסים זוגיות, דרך אגב.
טיפ נוסף לגבי הגישה נקשר אל הצרכים שלכם כעובדים במישור האישי – הם אינם רלוונטיים ואינם צריכים להעלות במהלך משא ומתן. אתם צריכים לבוא ולומר שאתם חושבים כי מתבקש שינוי לטובה בשכרכם מכיוון שיש פער בין רמת השכר הנוכחית לבין הצרכים האובייקטיביים – כי אתם טאלנטים, כי יש להם הישגים וכדומה. ממש לא בגלל שאתם צריכים לפרנס משפחה, כי נולד לכם ילד חדש, כי אתם תומכים בהורים חולים, כי יש להם קשיים בריאותיים וכדומה. עם כל הצער, כל אלו אינם מעניינים את המנהל שלכם. עסקים הם קרים.
דעו כמה לבקש
לפני שאתם באים עם הדרישות אל המנהל הישיר כדאי שתבדקו את מצב השוק. תוכלו למצוא ברשת בנקל טבלאות שכר בהתאם לרמת הניסיון בתחום שלכם. חשוב גם שתבדקו או תרחרחו כמה משתכרים עובדים שהתקדמו במקום העבודה שלכם לפניכם. דברו עם חברות כוח אדם ושאלו מתוך סקרנות כמה הן מציעות על תפקיד דומה בשוק עם ותק, ניסיון והכשרה בתחום כמו שלכם. בדקו בחברות אחרות הדומות באופיין לחברה אשר מעסיקה אתכם כמה מציעים למשרה דומה לזו שלכם. בקיצור, חשוב שתעשו שיעורי בית כדי שלא תבקשו פחות ממה שמגיע לכם וגם לא תתפרעו עם הדרישות שלכם כלפי מעלה.
היו מוכנים לפשרה
למרות כל הניסיונות והמאמצים שלכם לזכות להעלאה בשכר, יש צורך להכין את עצמכם גם למצב השני- מצב בו לא יעניקו לכם העלאה בשכר או יעניקו לכם העלאה קטנה משציפיתם.
הכינו את עצמכם מראש לפשרה- בקשו סכום גבוה יותר מזה שתרצו באמת, על מנת שיוכלו להפגין מולכם גמישות ולהגיע לפשרה המתאימה למסגרת התקציב של החברה.
כמו כן, אל תשכחו שציפיות השכר אמורות להיות ריאליות, ויש לוודא שבקשת תוספת השכר תעמוד על 10% מהשכר וסכומים גבוהים מאלה ידחו בד”כ על הסף.
לפני ואחרי הפגישה
חשוב “להתנהג בהתאם” בימים הקודמים לשיחת השכר וגם בימים שלאחריה – היות ודברים תמיד יכולים להשתנות, והמנהל עלול לראות אתכם בעין שונה. כדאי להשקיע בהופעה החיצונית, אם כי לא בהגזמה, לעבוד ביעילות ולהפגין נוכחות חיובית כלפי הסביבה. תרגישו ותיראו מיליון דולר, והשתדלו לשמור על יחסי עבודה תקינים, בשביל שתוכלו לקבל את האלפיים שקלים הנחשקים בסופו של דבר בתלוש השכר הבא.