הכירו את 10 מזונות העל שיעזרו לשמור על בריאות הכבד שלכם לאורך זמן
הכבד המהולל שלנו. האם איי פעם שמעתם על האיבר הרב-תכליתי, הפנומנלי, הזה, אשר מצוי בצדו הימני התחתון של הטורסו שלנו?! אם עדיין לא, כדאי לכם להשאיר את העיניים על המסך, פספסתם הרבה במשך זמן רב: הכבד נחשב לאיבר השני בגודלו בגופנו, בעודו שוקל קילו וחצי. הוא נחשב לאיבר היחידי אשר יכול לחדש את עצמו כלומר, אם הוא סובל ממחלה מסוימת וחלק ממנו נפצע ומת, באפשרותו להצמיח את החלק המת מחדש! מדהים! באופן זה ניתן לבצע השתלות כבד בקלות, שכן גם אם תאבדו עד שני שליש מהכבד שלכם, תוך פחות מחודש תמצאו את עצמכם עם כבד חדש ומוכן לעבודה.
אם תוכלו להכפיל את התפוקה שלכם, להגדיל את ההכנסה, לשפר את הכישורים הבין אישיים ולעצב את חייכם איך שתרצו, איך החיים שלכם יראו?
לכבד אינספור תפקידים בגופנו, גם עבור מערכת העיכול וגם עבור מערכת החיסון והלימפה. תפקידו העיקרי של הכבד הוא לסנן את הדם אשר מגיע מאזור הכליות, מלוכלך וספוג ברעלנים, ולהשיב אותו למחזור הדם נקי ומוכן להתחיל את המחזור מחדש. באופן כללי, עיקר הרעלים, הלכלוך והפסולת בגופנו עוברים דרך הכבד או מתפרקים בסיוע הכבד. הכבד מייצר את נוזל המרה אשר הכרחי עבור תהליך העיכול, הוא מסלק את כלל הרעלנים, הכימיקלים והלכלוכים שחדרו לגופנו מכל מערכת בגופנו באשר היא. באשר למערכת החיסון, הכבד מאחסן בעבורה ויטמינים ומינרלים עודפים כדי שתוכל להשתמש בהם לאחר מכן, הוא אחראי לייצור חלבוני גדילה, מייצר תרכובות קרישה אשר מונעות מאיתנו לדמם למוות משריטה אחת פשוטה ומסייע לנו לשמר אנרגיה על ידי אחסון גלוקוז, פחמימות ושומנים לעת הצורך.
ניכר כי הכבד הוא איבר מלכותי. כיצד נתייחס אליו כאל אחד? נפנק אותו במזונות הבאים.
כורכום
הכורכום האלילי, נחשב לתבלין בריא שבבריאים. מעבר לצבעו האופטימי והטעם המדהים שהוא מעניק לקוסקוס, הכורכום מכיל חומר פעיל הקרוי כורכומין. נמצא כי הכורכומין טומן בחובו מספר לא מבוטל של נוגדי חמצון וחומרים אנטי-דלקתיים. גם במינרלים וויטמינים הוא לא חסך; הכורכום עשיר בסיבים תזונתיים, ויטמינים מקבוצת B, ויטמין C, סידן, ברזל, מגנזיום, זרחן ואשלגן. במילים אחרות, הכורכום דואג כמעט לכל מחסורנו ומסייע לנו להישאר בריאים, לאגור נוזלים בצורה בריאה בגוף, להוביל חמצן במחזור הדם בצורה תקינה ועוד. משום שהכבד אחראי לטפל ברעלים ודלקות והכורכום הינו אנטי-דלקתי, הם סוג של צמד חמד: הכורכומין בכורכום בעת עיכול בגוף מביא להיווצרותם של אנזימים המסייעים לנקות את הכבד, לנקות את הכבד ואת מערכות הגוף השונות ממוטציות סרטניות ומסייע לשחזר תאים אשר ניזוקו בכבד בעבר ולהשיב את התפוקה שלהם לשיאה.
אבוקדו
הפרי הירקרק, הטעים והשומני. מעבר לדאגתו המסורה לכבד, האבוקדו תורם גם לבריאות העור, להרזיה בריאה, להורדת רמות הכולסטרול ועל ידי כך יצירת איזון בלחץ הדם שלנו, משפר את מצב הרוח הכללי שלנו ועוד. את כל הטוב הזה אנחנו מקבלים מאבוקדו משום שהוא עשיר בנוגדי חמצון (אלפא-קרוטן, בטא-קרוטן, בטא-קריפטוקסנטין, זאקסנטין, לוטאין…), קרוטנואידים, הוויטמינים C ו- E וחומצות שומן. אנשים טועים לחשוב כי השומן של האבוקדו איננו בריא, אך ההיפך הוא הדבר – מדובר בחומצות שומן בריאות כגון אומגה 3 ואומגה 9, אשר מסייעות לנו לשמר את הקשר העצבי בין המוח לנוירוטרנסמיטרים (תאי המוח ותאים המשדרים פקודות מהמוח לגוף) חי ובועט. אך אנחנו לא כאן כדי לדבר על המוח, אנחנו כאן כדי לדבר על האבוקדו והשפעותיו על הכבד.
בין כל נוגדי החמצון האיכותיים שלו, האבוקדו מכיל גם את הגלוטתיון, אשר ניתן למצוא גם בתרד, פטרוזיליה, שום, אספרגוס, ברוקולי, ביצים חיות ועוד. הוא מהווה נוגד חמצון המסייע בניקוי עיקר הרעלים בגוף, על ידי ניקוי הכבד, שימור חלבונים (כלומר, שימור אנרגיה לה אנו זקוקים כעת) וסיוע בתהליך העיכול על ידי ביצוע תהליך חיזור לוויטמינים חסרי אלקטרונים כגון ויטמינים E, C, ו- A. על ידי כך, הוא מסדיר את הפעילות שלהם ומביא לתהליך עיכול מהיר יותר. המילים אחרות, הגלוטתיון מסייע בניקוי רעלים, שזו הלוא אחת המלאכות העיקריות של הכבד שלנו. משום שהאבוקדו “מושיט יד” ומסייע לו בניקיון, הכבד נשחק פחות. העובדה שהגלוטתיון מנקה גם את הכבד עצמו, משפרת את התפקוד שלו בהמשך.
לימון
לא משנה לאיזה איבר תרצו לעזור או כיצד תרצו להעשיר את הגוף שלכם, הלימון תמיד ימצא ברשימה. הלימון עשיר בוויטמין C (יותר מתפוזים!), אשלגן, נחושת, מגנזיום וכמות סבירה של סיבים תזונתיים. הלימון מסייע לכבד בכך שגם הוא “מושיט לו יד” בעבודת ניקוי הגוף ותורם לניקוי הכבד והמעיים, מה שמפחית מעומס העבודה של הכבד ומאפשר לו לנוח. לכבד אינספור תפקידים, אך המהותי ביותר הוא לסנן דם, מה שלא יהיה באפשרותו לבצע אם יהיה עמוס בעבודת ניקוי הרעלים של מערכת העיכול. הלימון העשיר בוויטמין C, נוגד חמצון חזק וויטמין המסיס במים, אשר משנה את מצב הצבירה של הרעלים לנוזלים, מה שגורם לגוף להבחין בהם, לסווג אותם כ”רעלים מצטברים” ו”לטפל בהם” בעצמו. בנוסף, המבנה האטומי של הלימון זהה לזה של מיצי העיכול של הכבד. הלימון החכם מצליח “לעבוד” על הכבד שלנו ולגרום לו להפריש יותר מיצי מרה, המביאים לעיכול נכון.
סלק
סלק הוא ירק מתוק וטעים, אשר נחשב מאז ומתמיד בריא לעיכול ולניקוי רעלים. הסלק עשיר באשלגן, סידן, ויטמין C, ויטמינים מקבוצת B ובייחוד חומצה פולית (9B), זרחן, מעט מגנזיום, פלבנואידים (נוגדי חמצון מתרכובות צמחיות אנטי-דלקתית המסייעות בניקוי רעלים ודלקות), נוגדי חמצון כגון ומעט סיבים תזונתיים. הסלק מסייע לנו להילחם בעיקר בכל מה שמזיק בגופנו: הוא מפחית את הכולסטרול בגופנו, תורם לניקוי הכבד ופינוי המזון והרעלים ממערכת העיכול והחוצה, מסייע להיפטר מרדיקלים חופשיים (משלים אלקטרונים למולקולה חסרת אלקטרונים, מה שמונע “מלחמה של ממש” בגופנו), מסייע לנקות את הרעלים בכבד ובמעיים והינו אנטי-דלקתי. זאת בזכות הפלבנואידים, נוגדי החמצון הנוספים והסיבים התזונתיים המצויים בו, אשר מגרים את ייצור האנזימים נוגדי החמצון בכבד ועל ידי כך מסייעים לכבד ולכיס המרה לצמצם את כמות הרעלים בגופנו. הם לא מאפשרים לכבד “לבצע את כל העבודה לבד” ומסייעים לו בתהליך הניקוי ואף סינון הדם מהכליות חזרה למחזור הדם (כך הוא, בין היתר, מפחית את כמות הכולסטרול במחזור הדם). הסלק אף עשיר בחיידקים פרוביוטים, הנחשבים ל”חיידקים הטובים” להם זקוקה הבטן כדי לשפר את תהליך העיכול. ככל שתהליך העיכול יהיה פשוט יותר עבור הקיבה והמעיים, כך יאלץ הכבד להתערב פחות ויהיה באפשרותו להתפנות לתפקידיו העיקריים.
ברוקולי
יאמי. ה”עץ” הירוק והטעים הזה ידוע כירק בריא מאוד, העשיר בוויטמין A, ויטמינים מקבוצת B, מקור מצוין לוויטמין C, ויטמין K, סידן, זרחן, אשלגן וברזל.
הברוקולי נחשב לירק בעל ריכוז גבוה של מינרלים וויטמינים, לכן הוא מסייע בעת ניקוי הגוף ומפחית את רמות הכולסטרול בדם, אנטי-דלקתי, מחזק את העצמות, מסייע בעת שריפת שומנים ועל כן נחשב מעולה להרזיה בריאה ותורם לניקוי ושיקום הכבד.
עשיר בנוגדי חמצון, הכבד מעלה את ריכוז הגלותטיון, נוגד חמצון בעל עוצמה המסייע לכבד בפירוק רעלנים המגיעים מתהליך חילוף החומרים, מתח, תזונה לקויה וכימיקלים רעילים אקסוגניים .נוגדי החמצון אף מצמצמים את נזקי הרדיקלים החופשיים בגוף, ועל ידי כך משפרים את מצב המערכת החיסונית, המהווה חלק מתחום האחריות של הכבד. בנוסף, ירקות ממשפחת המצליבים באופן כללי מכילים גופרית, מינרל המספח אליו רעלים ומסייע לכבד בשלב ניקוי הרעלים, בו הופכים הרעלים למסיסים במים במקום מסיסים בשומן. תהליך הכרחי זה מאפשר לסלק את הרעלים מהגוף באופן יעיל ומהיר יותר.
תפוחים
התפוח הטעים איננו מהווה סממן לחוכמה סתם, שכן כל מי שדואג לבריאותו ומבין מה כדאי לאכול, משתדל לשלב תפוחים בתזונה היומית שלו. התפוח מכיל סיבית תזונתיים, אשלגן, ויטמין C, ויטמינים מקבוצת B, ויטמין A ומעט מכל השאר. בשל מרקמו, התפוח נחשב יעיל לניקוי שיניים. הוא אף מסייע להביא לעיכול תקין, מחזק את המערכת החיסונית, מפחית את הכולסטרול בדם, מכיל רכיבים אנטי-סרטניים ונחשב לפרי ממריץ ומעורר. הכבד עשיר בסיבים מסיסים הקרויים פקטין, אשר אף מסייעים להביא לספיגה יעילה יותר של נוזלים במעיים ועל ידי כך הופכים את ניקוי מחזור הדם ותהליך העיכול ופינוי הרעלים לפשוטים יותר (הנוזלים מקלים על תהליך העיכול והפינוי). הדבר גורם לכבד להתאמץ פחות כדי לפנות רעלים או לסנן את הדם שלנו מכולסטרול. גם בננות מכילות פקטין. בנוסף, התפוח מכיל חומצה מאלית, הלוא היא הגורם האנטי-סרטני המצוי בו, אשר מסייע לנקות רכיבים סרטניים ורעלים נוספים מהגוף.
כרוב
הכרוב הוא ירק טעים וקליל, הוא אף נחשב במהותו לירק שמטרתו היא לנקות רעלים. הכרוב עשיר בוויטמין C, זרחן, סידן, ויטמינים מקבוצת B, ויטמין A, מעט מגנזיום, אשלגן וויטמין K. הכרוב אף מכיל כלורופיל, המסייע לנקות את הרעלים המגיעים לגוף ממקור חיצוני. הכרוב נחשב לאנטי-דלקתי ובכך מסייע לחזק את מערכת החיסון. הכבד שלנו פועל בעזרת אנזימי עיכול, אשר לעיתים זקוקים למעט “דחיפה” כדי לעבוד כיאות. הכרוב מעניק לשני סוגי האנזימים את הדחיפה הדרושה ועל ידי כך מביא לעיכול מהיר ותקין יותר ומפחית את עבודת הכבד.
אשכולית
פרי ההדר הנפוץ. כמעט לכולנו יש בקבוק של אשכוליות בבית, הבעיה היא שלרוב מדובר במיץ עשיר בסוכרים מלאכותיים ומעט מאוד פרי, כך שכדאי לכם לשקול לאכול את הפרי או לסחוט אותו במקום לקנות אותו כמיץ בסופר. אשכוליות מכילות סיבים תזונתיים, ויטמין A, ויטמינים מקבוצת B, מעט סידן, מהווה מקור מעולה לוויטמין C ואשלגן. האשכולית מסייעת לנקות את הגוף בעיקר מכל הרעלים הקיימים, מסייעת בהורדת הכולסטרול ומכילה רכיבים אנטי-סרטניים אשר מסייעים לשיקום הכבד, חיזוק מערכת החיסון ושומר על בריאות העור והלב. האשכולית מכילה פקטין, גלוטתיון, כמות יפה של ויטמין C ונוגדי חמצון נוספים. כפי שציינו קודם לכן, כל אלו מסייעים לנקות את הכבד, לאגור נוזלים המסייעים לתהליך העיכול ומפחיתים את מלאכת הכבד ולנקות אותו מרעלים ממקורות שונים.
עגבנייה
פרי אותו אנו אוכלים יומיום וטוב שכך. העגבנייה עשירה בליקופן – נוגד חמצון חזק וקרטנואיד המונע את סרטן הערמונית, אוסטיאופורוזיס, מגן על העור מהשמש, מונע את תהליך ההזדקנות, מחלות לב וסוכרת. בשל היותו נוגד חמצון חזק, הוא מנקה את הגוף מרדיקלים חופשיים ועל ידי כך מקל את פעילות המערכת החיסונית, המהווה חלק בלתי-נפרד מהכבד. בנוסף, העגבנייה עשירה בוויטמין A, ויטמינים מקבוצת B, ויטמין C ואשלגן. העגבנייה מכילה גם כמות יפה של חומצות אמינו, המסייעות לבנות את נוגד החמצון גלוטתיון, המסייע בפירוק רעלים.
שום
עוד צמח מרפא איכותי ונפוץ בחיינו, שכדאי להמשיך ולשלב בין שאר המזונות שלנו ביומיום. שילוב של שום ובצל יחד, מספק לגופנו אנטיביוטיקה טבעית חזקה מאוד. אם תוסיפו לשילוב המטורף הזה גם כורכום, הרכבתם נוסחה מנצחת לחיים בריאים. השום מכיל סיבים תזונתיים, מקור יפה לוויטמינים מקבוצת B, ויטמין C, סידן, זרחן, אשלגן ומעט מגנזיום. עיקר פעולתו היא בניקוי רעלים, טפילים וזיהומים מהגוף. הוא אנטי סרטני, שומר על בריאות הלב, מאזן את רמות הסוכר בגופנו, מקל את סממני הצינון וכאבי המחזור ומסייע בעת הורדת הכולסטרול בדם.
בנוסף לרשומים מעלה, השום מכיל אליצין, סלניום וגופרית, המסייעים להפעיל את אנזימי העיכול של הכבד ולהאיץ את תהליך העיכול. הם אף מסייעים בניקוי הכבד מרעלנים ורכיבים סרטניים.
השום מגביר תהליך המביא להשמדת תאים זרים בגופנו ועל ידי כך מונע זיהומים או מחלות מסכנות ומקל את פעילות המערכת החיסונית. הוא נחשב למסנן דם טבעי, לכן הוא מסייע לכבד לבצע את אחד מתפקידיו המהותיים והקשים יותר ובכך מקל את עבודתו.
הכבד שלנו הוא איבר מהותי עבור גופנו. לולא הכבד, לא היינו מצליחים להתקיים יותר ממספר דקות – היינו טובעים בים של מחלות ורעלנים. למזלנו, הכבד הוא איבר חזק ובעל תושייה ואיננו מתכוון לנטוש אותנו בזמן הקרוב. כל עוד נקפיד על תזונה נכונה ונמנע מעיכול יותר מדי רעלנים בגוף על ידי שתיית אלכוהול מוגזמת, עישון או אכילת מאכלים שומניים ולא בריאים, הוא גם ימשיך לתפקד ברמה גבוהה.
קבלו גישה לתכנית ההתפתחות האישית המתקדמת של Lifehacks, בחינם לחלוטין ל-14 ימים.
בתכנית תלמדו:
- לעצב את איכות החיים שלכם ללא פשרות
- להגדיל משמעותית את ההכנסה, לחסוך ולהשקיע
- לשפר את הבריאות, לרדת במשקל ולהיכנס לכושר גם כשנראה שאין לכם זמן
- לשפר את הכישורים הבין אישיים, לפתח מערכות יחסים חדשות ולשמר קיימות
- לשפר את התפוקה, היעילות וכוח הרצון
- להתגבר על חסמים פנימיים שמונעים מכם להצליח