אנטיאוקסידנטים – 12 מאכלים המכילים אנטיאוקסידנטים (נוגדי חמצון) שכדאי לשלב בתזונה היומית
נוגדי חמצון – אנחנו שומעים אודותיהם רבות בחודשים האחרונים, עם “המהפכה הבריאותית” שהעולם נכנס אליה בשנים האחרונות. אז מהם בעצם? בשורה אחת, מדובר בכל מה שמונע מצב של חמצון בגוף. ישנם אינספור נוגדי חמצון: פלבנואידים, פוליפנולים, ליקופן, קוורצטין, רזברטרול ועוד רבים אחרים. הם מצויים בעיקר בירקות, פירות, עלים ירוקים ואגוזים. מטרתם העיקרית?! להילחם ברדיקלים החופשיים.
אם תוכלו להכפיל את התפוקה שלכם, להגדיל את ההכנסה, לשפר את הכישורים הבין אישיים ולעצב את חייכם איך שתרצו, איך החיים שלכם יראו?
הכוונה ב”רדיקלים חופשיים” היא למולקולות בתא, אשר חסרים להן אלקטרונים. עבורן, התחושה היא כמו הן איבדו את הרגליים שלהן! הן ממהרות לנסות ולדלות אלקטרונים חדשים על ידי “גניבה” שלהם ממולקולות אחרות. הבעיה היא שהמולקולות הללו גם זקוקות לאלקטרונים, כך שכל מה שקרה הוא שמולקולה אחת נחלשה, התחזקה במעט, אך החלישה אחרת כדי לעשות זאת. התופעה מובילה לרוב המחלות הניווניות והסופניות שאתם מודעים אליהן: סרטן, אלצהיימר, פרקינסון, מחלות לב שונות, שבצים ועוד.
למזלכם, נוגדי החמצון כאן כדי לסייע לכם: לאחר שהם מגיעים לגוף, הם פועלים יחד עם מערכת החיסון ומשלימים אלקטרונים למולקולות הפגועות, ללא פגיעה במולקולות אחרות.
באופן זה אתם מצליחים לשמור על אורח חיים בריא ונטול מחלות. אך זהו רק הדובדבן שבקצפת! לנוגדי החמצון השונים אינספור יכולות בריאותיות חזקות ואיכותיות שיעניקו לכם שפע של בריאות.
אוכמניות
גרגירי היער הקסומים טומנים בחובם עושר של בריאות: מעבר להיותן טעימות מאוד ותוספת מושלמת לכל שייק, יוגורט או סלט פירות, האוכמניות עשירות בוויטמינים כגון C ו- E ואינספור נוגדי חמצון כגון פוליפנולים ורזברטרול.
הפוליפנולים הם נוגדי חמצון חזקים במיוחד, המהווים מעין “סוכנים נוירו-ביולוגיים”, אשר מגנים על המוח מפני התנוונות, משמרים את המבנה הקיים של תאי העצב ומונעים את ההידרדרות שלו, מה שמונע מחלות נוירולוגיות כגון אלצהיימר, דמנציה ועוד.
הרזברטרול הוא נוגד חמצון איתן, אשר פועל בעיקר כדי לשמר את העור שלכם בריא וזורח. אנשים רבים משתמשים כיום בקרמים העשויים מאוכמניות, משום שהרזברטרול מגן על העור שלכם מנזקי השמש, שומר עליו רך ונעים ואף מסייע במצבים של פיגמנטציה; משווה את צבע העור שלכם ומכהה אותו באופן אוטומטי. בנוסף, הרזברטרול מסייע לשפר את יכולות הראייה שלנו ומחדד אותה, על ידי חידוש התאים באזור הקרנית.
שוקולד מריר
שוקולד מריר (70% ומעלה) הוא גם טעים וגם בריא בכמויות קטנות. כמובן שהסיבה העיקרית היא שהוא במקום מס’ 3 מבחינת כמות נוגדי החמצון שהוא רותם לגופכם. הוא עשיר בנוגדי חמצון איכותיים הקרויים פלבנואידים, אשר מסייעים להאט את תהליך ההזדקנות, לשמור על הלחות של העור, להפחית את רמת לחץ הדם בגוף ולהאיץ את מחזור הדם, מה שמביא לתהליך עיכול מהיר יותר, מסייע ליותר דם להגיע לאיברים חיוניים כגון הלב והמוח ומסייע לגוף להיפטר מרעלים מהר יותר. על ידי כך, הוא מפחית סכנות כגון קרישת דם, אוטם שריר הלב, יתר לחץ דם ושבץ מוחי או לבבי.
בנוסף, גם בשוקולד, בדומה לפירות היער, ישנם פוליפנולים, המסייעים להגן על המוח שלכם ועל הלב שלכם: גם הפוליפנולים מסייעים להאט את לחץ הדם בגופכם, על ידי דאגה לכולסטרול שלכם: מחקרים מוכיחים כי אכילה ממושכת של שוקולד מריר לא רק מפחיתה את כמות הכולסטרול בגופכם, אלא מעניקה לכם שמנים בריאים וחיוניים לגוף המסייעים להאיץ את מחזור הדם ולנקות רעלים מהר יותר מהגוף.
למרות כל הפלא וההדר, כידוע, שוקולד הוא עדיין שוקולד. אין לאכול יותר משתיים-ארבע קוביות שוקולד מריר ביום, שכן הדבר יביא למצב של עיכול מהיר מדי עבור הגוף, ועלול להוביל להשמנת יתר.
פקאנים
הפקאנים המתוקים… הם כמובן לא הפקאנים שהכוונה אליהם, אלא לפקאנים שאינם מסוכרים, שכן הסוכר יהרוס את הערך התזונתי שלהם.
הפקאנים הטעימים מכילים כמויות יפות של נוגדי חמצון, בייחוד של ויטמין A. ויטמין A הוא ויטמין חיוני לגוף, אשר נוטל חלק בתהליכי ההתפתחות והגדילה של הגוף ודואג לחדש את רקמות הקרנית, כדי לשפר את תנאי הראייה שלכם ולמנוע מחלות כגון הקטרקט. בדומה לשאר נוגדי החמצון, גם הוא מסייע לחזק את מערכת החיסון ולהתמודד עם בעיית הרדיקלים החופשיים.
מעבר להיות הפקאן כה טעים, הוא אף עשיר בסידן, אשלגן, מגנזיום וברזל, כך שבהחלט מומלץ לשלב אותו בדיאטה היומית שלכם.
כורכום
הכורכום עצמו הוא תבלין ייחודי, אשר מכיל את החומר הפעיל – כורכומין. הכורכומין מהווה בפני עצמו נוגד חמצון הבלעדי לכורכום והוא בעל יכולות אנטי-בקטריאליות חזקות. הכורכומין מסייע להתמודד בקלות וביעילות כמעט עם כל פטריה, בקטריה או זיהום. בדומה לוויטמין A ובאופן כללי לרוב נוגדי החמצון, הוא מסייע לפצעים להחליף מהר יותר.
הכורכומין אף מפחית את רמות הכולסטרול במחזור הדם, מסייע למתן את עיכול הסוכר בגוף וכמובן מסייע לחזק את המערכת החיסונית ולהתמודד עם בעיית הרדיקלים החופשיים הנוראית.
הקפידו לשלב את הכורכום כמעט בכל תבשיל. טיפ: אם תשלבו אותו עם כמות יפה של פלפל שחור, הכורכומין יפעל באיכות של פי 24 יותר מאשר ללא הפלפל.
עגבנייה
העגבנייה היא חלק מהותי מהמזון המזרחי והאוכל הישראלי – וטוב שכך. העגבנייה עשירה בליקופן – נוגד חמצון חזק וקרטנואיד המונע את סרטן הערמונית, אוסטיאופורוזיס, מגן על העור מהשמש, מונע את תהליך ההזדקנות, מחלות לב וסוכרת. בשל היותו נוגד חמצון חזק, הוא מנקה את הגוף מרדיקלים חופשיים ועל ידי כך מקל על פעילות המערכת החיסונית ומחזק את פעילותה.
בנוסף, הליקופן, בדומה לפוליפנולים, אף הוא מסייע לשמר את התפקוד הקוגניטיבי ולעכב מחלות נוירולוגיות כגון אלצהיימר או פרקינסון.
בדומה לפלבנואידים, הליקופן מסייע להפחית את רמות הכולסטרול בגוף ולהזין אותו בחומצות שומן בריאות, מה שמשפר את בריאות הלב ומביא למחזור דם תקין ואיתן.
העגבנייה אף עשירה בוויטמין A, המסייע לגונן על הראייה שלכם, לחדש את הרקמות של הקרנית, לשפר את הראייה ולמנוע מחלות של זקנה המתקשרות לעיוורון, כגון קטרקט. הוויטמין אף מסייע לתמוך בתהליכי הגדילה וההתפתחות שלכם, כך שהקפידו להעניק לילדיכם כמויות גדולות של הוויטמין.
ויטמין C דואג שתישארו צעירים ויפים – כגורם האחראי לייצור חלבון הקולגן, הוויטמין דואג לשמור על העור שלכם מתו וצעיר לאורך זמן.
בנוסף, העגבנייה עשירה בוויטמינים מקבוצת B, אשלגן ומכילה גם כמות יפה של חומצות אמינו.
כוסברה
הכוסברה הוא סוג מסוים של עשב תיבול שניתן לשלב כמעט עם כל מאכל, בייחוד דגים ומרקים. הכוסברה עשירה בפלבנואידים וקוורצטין, אשר הופכים אותו לעלה חיוני לגופכם. הקוורציטין הוא נוגד חמצון איכותי, המסייע לשמר את העור ולהגן עליו מפני נזקים, להאט את תהליך האייג’ינג ומנקה רעלים המזיקים לעורכם.
בנוסף, הפלבנואידים מסייעים להאט את תהליך ההזדקנות אף הם, על ידי הגנה על העור והענקת לחות לעור. הפלבנואידים ידועים ביכולתם להתמודד עם בעיות במערכת הדם והלב והם פועלים כדי להפחית את רמת לחץ הדם בגוף ולהאיץ את מחזור הדם, מה שמסייע ליותר דם להגיע לאיברים חיוניים כגון הכבד, הלב, הלבלב, המוח והריאות ומסייע לגוף להיפטר מרעלים מהר יותר.
דובדבנים
הדובדבנים הם פירות יער איכותיים וחברתיים: הם עשירים בנוגדי חמצון חזקים, 17 ליתר דיוק, שהעיקריים בהם הוא הקוורציטין והמלטונין.
הקוורציטין מסייע לכם להאט את תהליך האייג’ינג ונוטל חלק בתהליך הניקוי של הרעלים המזיקים לעורכם. הקוורציטין אף ידוע כנוגדן לאלרגיות, כך שהוא מונע אפשרויות של פריחות, פצעים, קשיי נשימה, בחילות והקאות, שלשולים או כל השלכה הנובעת עקב אלרגיה בגוף.
כפי שציינו קודם לכן, הדובדבן מכיל את נוגד החמצון מלטונין. מעבר לעובדה שמלטונין הוא ההורמון שמסייע לכם לישון טוב בלילה, המלטונין מגן על העור מפני קרניים אולטרה סגולות ומסייע לשקם עור שעבר יותר מדי שיזוף.
הדובדבנים אף עשירים בוויטמין C, שבין התפקידים שלו הוא אחראי על ייצור הקולגן בגוף שלכם, המונע קמטים ומשפר את מראה העור.
תותים
הפירות האדומים והנחשקים מכילים הרבה יותר מטעם נפלא ומראה משגע. עשירים בוויטמין C ונוגדי חמצון כגון הפוליפנולים, המסייעים לשמור על המוח שלכם חד כתער ועל הכולסטרול שלכם נמוך כמו ים המלח. הם אף מסייעים לשמור על עור מתוח, צעיר ויפהפה.
בנוסף, התותים מעלים את הדחף המיני שלכם וגורמים לכם להיתפס כיותר מושכים. אתם מצדכם תהיו פתוחים יותר לאפשרות ולתחושת הביטחון הגבוהה, שנגרמה עקב תחושות הגירוי. פלפלים אדומים, אגב, עובדים על אותו עיקרון בדיוק כמו התותים, כך שמומלץ לשלב גם אותם בדיאטה היומית שלכם בכדי לשמור על מראה צעיר וזוהר.
בנוסף, התותים מכילים חומצה אלג’ית, המסייעת להילחם בכלל ברדיקלים החופשיים ובפרט בסרטן. החומצה הזו מצויה ברוב פירות היער ובעיקר בתותים ובפטל.
תותים אף מכילים חומצה מאלית, המסייעת להעלים כתמים על השיניים ולהלבין אותן באופן טבעי. ניתן אפילו למעוך את הפרי למחית כדי לצחצח עמו את השיניים עמם. לאחר מספר שימושים, אתם תחייכו חיוך לבן ובוהק.
קינמון
לא רק לתה ועוגות, מסתבר כי הקינמון בריא עבורכם בהרבה יותר דרכים משחשבתם, עד כדי כך שכדאי להתחיל לשלב אותו כמעט בכל מאכל.
הקינמון מדורג במקום ה- 7 בעולם, מבחינת כמות נוגדי החמצון הקיימים בו. הוא מכיל לא פחות מ- 71 נוגדי חמצון! כשבראשם עומדים הפלבנואידים, הפוליפנולים והחומצה הפנולית.
הריכוז העצום של נוגדי החמצון הללו הופך את הקינמון לתרופת קסם נגד תופעת הרדיקלים החופשיים ונגד מחלות, בקטריה חיידקים או פטריות באופן כללי.
בזכות הפוליפנולים, בדומה לאוכמניות, הקינמון אף מסייע להילחם בפחת קוגניטיבי ומשמר את הפקוד הנוירולוגי לאורך זמן. הוא דוחה את תהליך הזקנה במוח ובעור עד לשנתיים ומונע מחלות ניווניות של המוח כגון דמנציה, פרקינסון או אלצהיימר.
בזכות הפלבנואידים והפוליפנולים, הקינמון מפחית את לחץ הדם בגוף ועל ידי כך מסייע בעת כאבי מחזור. בנוסף הקינמון מביא לעיכול איכותי יותר, על ידי האטת פינוי הסוכר בדם ועל ידי כך ביצוע עיכול איטי ונכון בקיבה ובמעיים.
ארטישוק
וואו, הארטישוק! כמה טעים הארטישוק: טעם כה ייחודי, כה מיוחד וכה בריא! הארטישוק ממוקם במקום ה- 15 בעולם מבחינת כמות נוגדי החמצון שהוא מכיל. הוא מכיל בעיקר את ויטמין C, קוורצטין וחומצת שום, אשר מסייעים להגן על גופכם. הארטישוק בפני עצמו מחזק את המערכת החיסונית ונלחם בגאווה ברדיקלים החופשיים, מה שמונע מחלות סופניות כגון סרטן או אלצהיימר. בדומה לשאר נוגדי החמצון, גם הארטישוק מסייע להפחית את כמות הכולסטרול בגוף ולהזין אותו בשמנים בריאים וחיוניים עבורו.
הארטישוק מסייע להגן על העור פני נזקי השמש, לשמר אותו רך, נעים ובוהק. בזכות ויטמין C המהווה גורם מרכזי לייצור הקולגן בגופכם (החלבון אשר שומר את העור שלכם צעיר ומתוח), הוא מעכב את תהליך האייג’ינג ומסייע לכם להיראות צעירים לאורך זמן.
יש לציין כי מעבר לנוגדי החמצון, הארטישוק אף מכיל כמויות יפות של הוויטמין 12B, אשר חיוני מאוד לגופכם לשימור התקשורת בין המוליכים העצביים וההורמונים השונים למוח ולשאר הגוף.
תרד
אם חשבתם שהתרד הוא עוד “סתם עלה” אז קודם כל שום עלה הוא לא “סתם עלה” והתרד פחות או יותר מנצח את כולם; אתם אמורים להיות ירוקים מקנאה עקב כמות הוויטמינים והמינרלים שהוא מכיל. התרד עשיר בקרטנואידים, נוגדי חמצון איכותיים, אשר מסייעים להתמודד עם בעיית הרדיקלים החופשיים, מגוננים על מערכת החיסון ומגנים על הגוף מפני זיהומים ומחלות. בנוסף, פעמים רבות הגוף ממיר את הקרטנואידים לוויטמין A, אשר תורם הרבה לגוף: הוא מסייע לתקן רקמות פגועות בגוף מנזקים מהשמש, מגונן מפני השמש בזמן אמת, משתתף בתהליכי גדילה והתפתחות ומחדש את התאים של העיניים שלכם, מה שמשפר את הראייה ומונע מחלות מעוורות לעת זקנה כגון קטרקט. רק כוס אחת של תרד ביום נחשבת ליותר מהכמות היומית המומלצת של הוויטמין.
גוג’י ברי
תותי הגוג’י ברי המיובשים נחשבים למאכל-על בשל הכמות העצומה של נוגדי החמצון שהם מכילים. התותים הללו מכילים בטא-קורטן, פלבנואידים, פוליפנולים ועוד אינספור נוגדי חמצון. עקב כך, לא רק שהם עושים את כל מה ששאר הפירות והירקות המכילים את נוגדי החמצון עושים (מסייעים לפתור את בעיית הרדיקלים החופשיים, מחזקים את מערכת החיסון, מפחיתים את רמות הכולסטרול והסוכר בדם, מסייעים לשקם את הראייה, משפרים תפקוד קוגניטיבי ומעכבים את תהליך האייג’ינג), הם אף עושים יותר: הגוג’י ברי מכילים בנוסף עוד 18 חומצות אמינו, ש- 11 מהן הגוף כלל לא מייצר, אך זקוק להן מאוד. מדובר בחלבונים המעניקים אנרגיה לגוף, מעצבים את מבנה התא ומהווים את מבנה התא והרקמות השונות בגוף שלכם.
בנוסף, הגוג’י ברי מכיל אינספור ויטמינים ומינרלים כגון אבץ, אשלגן, ברזל, סידן, חומצות שומן בריאות, הוויטמינים A, C, המהווים נוגדי חמצון בפני עצמם ועוד.
במילים אחרות, כתר הבריאות בהחלט מגיע כאן לגוג’י ברי – לא רק שהוא מכיל כמות בלתי-נתפסת של נוגדי חמצון, הוא בהחלט מכיל אינספור רכיבים בריאים, אשר הופכים אותו למאכל העל. הקפידו לאכול גוג’י ברי כל יום בתוך שייק, עם סלט או פשוט כממתק. אתם תודו לנו בעוד חמישים שנה.
קבלו גישה לתכנית ההתפתחות האישית המתקדמת של Lifehacks, בחינם לחלוטין ל-14 ימים.
בתכנית תלמדו:
- לעצב את איכות החיים שלכם ללא פשרות
- להגדיל משמעותית את ההכנסה, לחסוך ולהשקיע
- לשפר את הבריאות, לרדת במשקל ולהיכנס לכושר גם כשנראה שאין לכם זמן
- לשפר את הכישורים הבין אישיים, לפתח מערכות יחסים חדשות ולשמר קיימות
- לשפר את התפוקה, היעילות וכוח הרצון
- להתגבר על חסמים פנימיים שמונעים מכם להצליח