איך לשנות הרגלי אכילה – טריקים שכדאי לכם להכיר
רוב האנשים בעולם המערבי, סובלים מתזונה לא בריאה, העשירה בשמנים לא בריאים ומאכלים מעובדים ומתובלנים יתר על המידה. כיום, אנו כבר יודעים כי כל מה שנכנס לגוף שלנו מהווה משמעות עמוקה ומזיק לנו ברמה קריטית, לכן אנשים רבים מנסים לשנות את המצב, כדי להצליח לחיות חיים מאושרים וארוכים יותר. עם זאת, לא תמיד פשוט לשנות הרגלים, במיוחד כאלו שעוכלו במשך שנים על גבי שנים. לכן, כדאי לכם לנסות ולמצוא תכנית מדוקדקת שתסייע לכם להתמודד עם התהליך לאט ובבטיחות, כמו זו שכאן לפניכם.
אתרו את ההרגלים
כאשר אתם אומרים שאתם מתקשים לשנות הרגלי אכילה, במה בדיוק מדובר? אנשים רבים טוענים שהם משמינים ומשמינים או ממלאים את עצמם באוכל שהוא לא בריא, אך לא באמת בוחנים ממה באמת קשה להם להיפרד: האם מדובר בצ’יפס? בפיצה? בהמבורגר? בשוקולד?
ככל שתצמצמו את האפשרויות יותר, כך יהיה לכם פשוט יותר לחשוב על תחליפים בריאים, שיוכלו להחליף אותם בעתיד. בנוסף, כאשר אתם מודעים לבעיה, אתם יודעים כי עליכם להתנגד רק אליה ספציפית ולא ל”צבא של מאכלים לא בריאים”, מה שגורם לכם לחוש חזקים יותר.
תפסיקו לכעוס על עצמכם
רוב האנשים מנסים לייצר לעצמם מוטיבציה שתסייע להם להימנע מאוכל לא בריא או משמין, על ידי אסטרטגיות על דרך השלילה: פחד, כעס, בכי וייסורי אשמה הם אינם רגשות שבאמת יסייעו לנו להצליח ולשנות את הרגלי האכילה שלנו.
כדי לבצע שינוי, דווקא כדאי לנו לנסות ולייצר מוטיבציה אופטימית וחיובית, שתסייע לנו להרגיש טוב עם עצמנו, תוך כדי התהליך.
כאשר אנו מחליטים את ההחלטה לשנות את הרגלי האכילה שלנו, כדאי לנו לומר לעצמנו שאנו משפרים את החיים שלנו, בוחרים לדאוג לעצמנו ולהאריך את חיינו. כדאי לנו לשבח את עצמנו לאורך כל הדרך על ההישגים שלנו וגם אם אנו מועדים, להבין כי אנו בני אדם ודברים קורים. שום דבר לא נקבע לפי ארוחה אחת – התמדה היא המפתח.
אופטימיות בבקשה!
קל לומר – קשה לעשות. איך בכלל מפתחים את האופטימיות הזאת?
ראשית, כדאי לנו לנסות ו”לנשק לשלום” את המחשבות השחורות, הרעות והשליליות שאנו חושבים על עצמנו, משום שהן אינן נכונות: כולנו בני אדם, כולנו טועים וכולם אוהבים את האוכל שאתם מנסים להיגמל ממנו, אל דאגה. לכן, הבינו כי אתם עושים מעשה, שעוד אינספור אנשים עשו לפניכם ויעשו אחריכם. הכול בסדר.
שנית, נסו ליצור דפוסים חיוביים בראשכם: שבחו את עצמכם לאחר כל ארוחה, לאחר כל פעם שהצלחתם להתאפק, כל פעם שבה הציעו לכם לאכול משהו משמין ואמרתם “לא” בנימוס. אלו הם הרגעים בהם אתם באמת עומדים למבחן וכל עוד תדעו לתגמל את עצמכם בהתאם, אתם תבינו כי אתם בדרך הנכונה.
אחרון וחביב, אתם לא באמת חייבים לסבול! אנשים רבים לא אוהבים ירקות, פירות אגוזים או דגנים מלאים ופשוט לא נהנים מהמזון. רוצים לשמוע את האמת? כנראה לא באמת טעמתם אותם נכון, משום שהם טעימים בצורה יוצאת דופן.
למה נראה לכם שזה לא טעים?
רוב האנשים לא אוהבים ירקות ופירות, למען האמת. ההיגיון נובע מהילדות: רוב הסדרות בטלוויזיה והסטריאוטיפים המוכרים קבעו כי ילדים לא אוהבים ירקות ופירות, לכן הם למדו לפתח מעין אנטי נגדם. עם זאת, כיום המטבח הבריאותי כה עשיר בתחליפים, מתכונים ומאכלים טעימים, שיגמרו לכם לתהות למה בכלל הכנסתם את כל האוכל זבל הזה לפה היפה שלכם?
כדאי לכם לנסות ולראות סרטונים של מתכונים באינטרנט, תכניות אוכל, להתייעץ בפורומים או קבוצות שונות בפייסבוק, אפילו לחפש סדנאות בישול או לקנות ספרי מתכונים. אתם פשוט תופתעו מהמאכלים שתמצאו.
בנוסף, גם אם אינכם אוהבים ירקות, אתם גם לא אוהבים סושי? נודלס? אורז עם ירקות? מרק מיסו? יתכן ותופתעו לגלות, אך מאכלים רבים שאנו אוכלים ביומיום במסעדות, ניתן להכין בבית בקלות ובצורה הרבה יותר בריאה. כל שאנו זקוקים להם הם זמן, מצרכים וכוח רצון.
אם אתם מתקשים למצוא את עצמכם בכל המאכלים ולא באמת מרגישים שאתם מבינים מה באמת טוב בשבילכם, כדאי לכם לנסות ולפנות לדיאטנית, שתתאים לכם תפריט מאוזן, מסודר ועשיר.
תתמקדו בצעד אחד בכל פעם
הרבה אנשים אוהבים להיות קיצוניים ופשוט להפסיק לאכול את כל מה שהיו רגילים אליו ביום אחד. עם זאת, רוב האנשים פשוט לא מצליחים להתמיד בתהליך שכזה, לכן כדאי לחלק את תהליך ההפסקה בשלבים: נסו “להיפרד” מכל מאכל בכל פעם, עד שתתרגלו לחיים בלעדיו. תוך כדי התהליך, נסו למצוא לאותו מאכל תחליפים בריאים, שיסייעו לכם “להתגבר על האובדן”. כשתרגישו שאתם מוכנים, תמשיכו למאכל הבא. באותו אפן, אתם יכולים להתמודד עם הרגלים לא טובים: בהתחלה, תפסיקו לאכול ארוחות מאוחר בלילה. לאחר שתתרגלו, תתחילו לנסות ולפנות זמן לארוחת הבוקר המהותית.
לאחר שתסיימו לבצע את “מחקר הבריאות” שלכם ותרגישו כי אתם מסוגלים להיפרד מכל המאכלים הלא בריאים בחייכם נפשית ופיזית, רק אז הרשו לעצמכם להתקדם הלאה.
חדש – תמיד טוב יותר
אז מצאתם את המתכונים, למדתם לבשל ועשיתם את כל “שיעורי הבית” בנוגע למה שאתם זקוקים לו מבחינה בריאותית – כעת הגיעה העת לצייד את הבית שלכם בבריאות.
הדבר הראשון שכדאי לכם לעשות לפני שאתם “מביאים את החדש” הביתה, הוא “להיפטר מהישן”: נסו לסרוק את הבית ולזרוק את כל מה שלא בריא עבורכם, כולל מקומות המחבוא והמסתור.
אל תרגישו רע אם התפתיתם ואכלתם חלק מאוכל הזבל, המטרה היא לנסות לגרום לכם להיות טובים, חזקים ובריאים יותר, לא עצובים יותר.
לאחר שאתם מרגישים שהבית נקי מרעלים, הגיע הזמן למלא אותו במזון בריא וטעים. זכרו שהמטרה היא שלא תסבלו, אלא תיהנו מתהליך של טיהור ושינוי, לכן אל תשכחו לאפשר לעצמכם תחליפים בריאים: לדוגמא, את שוקולד החלב, אתם יכולים להחליף בשוקולד מריר (70% ומעלה!!!), אתם יכולים לקנות פירות שיחליפו את שאר הרצון שלכם בדברי מתיקה. את הגרעינים תוכלו להחליף בשקדים או אגוזי מלך, את ההמבורגר תוכלו להחליף בסלמון בשרני וכדומה.
שגרה שמתאימה לכם
לאחר שהבית שלכם מוכן, הגיע הזמן שאתם תארגנו את הפריטים האחרונים בתכנית הבריאות שלכם, הלוא היא בעצם השגרה שעליכם לבנות: מתי תאכלו? מה תאכלו? איך תאכלו?
יהיה עליכם להתאים את הארוחות שלכם לשעות מסוימות, להכין ארוחות מראש לעבודה או ללימודים ולדאוג להתאפק ולהימנע מפיתויים, על בסיס יומיומי.
לכן, הקפידו להשקיע בארוחות שלכם: הפכו כל ארוחה למעדן והוסיפו לכל ארוחה את מה שבריא ואתם כן אוהבים לאכול, גם אם בסופו של דבר עליכם להתמודד עם הרבה מאכלים שאתם לא נהנים מהם (!) (כדאי לכם להמשיך ולחפש, רוב האוכל הבריא הרבה יותר טעים מאוכל זבל).
זכרו שהמטרה של השגרה היא לגרום לכם לחיות חיים טובים יותר, לכן לפעמים מגיע לכם לאכול לא בריא: אם אתם יודעים שאתם יוצאים עם חברים למסעדה או הולכים למסיבה, נסו “לוותר לעצמכם מעט” וכן לאפשר לעצמכם לאכול אוכל זבל או לשתות בירה. עם זאת, הקפידו לא להגזים; זכרו כי המטרה עדיין עומדת מול העיניים שלכם.
אין עוד “אכול כפי יכולתך”
לאחר שהפנמתם כי אתם פותחים בשגרת מזון חדשה והבנתם כי יהיו מכשולים, שינסו לקרוא עליה תיגר, אתם ודאי יודעים כי ישנם אירועים שפשוט לא תצפו: במהלך השבוע שלכם, ודאי שיהיה עליכם לאכול בחוץ עם חברים, לעמוד בפני שתיה אלכוהולית, חטיפים, מאכלים לא בריאים ולחץ חברתי לשתות או לאכול, משום שכולם עושים זאת.
גם אם החלטתם לבחור ולוותר לעצמכם בפעמים הללו, אל תכעסו על עצמכם, פשוט היו ריאליים עם עצמכם: כן, בחרתם לאכול אוכל לא בריא, אך האם אתם תפצו על כך בהמשך? אל תתרצו או תנסו להתגונן בפני עצמכם, אלא באמת תבטיחו לעצמכם כי תשתדלו לא למעוד בהמשך ותחשבו על צורה קונקרטית, בה תוכלו להתמודד עם המכשול בפעם הבאה, כך שתצליחו להתאפק.
בין האפשרויות: אתם יכולים לאכול לפני או להביא אוכל בריא עמכם, אתם יכולים ללעוס מסטיק כדי להרגיש שאתם אוכלים, לדבר על הקושי עם מישהו קרוב, להחליט כי תזמינו משהו בריא מראש, אתם יכולים לשתות הרבה מים או לפנות למאכל הכי בריא במקום ולאכול הרבה ממנו (אל תדאגו, רוב האנשים ילכו לצ’יפס בכל מקרה), אתם אפילו יכולים להימנע מלהגיע ולהישאר בביתכם הבטוח עם חברים, אם אתם מרגישים שקשה לכם מדי בתור התחלה, אך כדאי שלא תהפכו זאת להרגל.
תנו לזמן לעשות את שלו
בני אדם הם יצורים של דפוסים והרגלים, כך שגם אם אתם מרגישים כי כעת השינוי הוא בלתי-אפשרי, היו בטוחים כי כל שאתם זקוקים לו הוא זמן: תוך חצי שנה, אתם כבר תרגישו כי הבריאות היא חלק בלתי-נפרד מחייכם. זו הבטחה.