איך להפחית דאגות מיותרות בחיינו
חושבים על לוח-הזמנים שלכם כל היום? מרגישים שהמוח לא עוצר לרגע, עד שכבר משעמם אתכם לחשוב? הדאגה לא מפסיקה לעקצץ באזור הלב? הגיע הזמן לעשות מעשה.
קחו נשימה עמוקה
כאשר אתם שואפים להפחית את הדאגות המיותרות בחייכם, אתם בעצם צריכים להפחית את רמות הלחץ היומיומיות שלכם. אז לפני שאנחנו בכלל מתחילים לחשוב מה גורם לנו להילחץ כך, ראשית בואו ננסה להבין מהי התחושה, שגורמת לנו להרגיש כל כך לא בנוח.
הלחץ הזה, הוא התחושה שאתם חווים עקב כל הדאגות המיותרות הללו. הוא נובע מדפוסים קבועים של המוח שלכם: אתם כל כך התרגלתם ללחץ, שהוא הפך לחלק בלתי-נפרד מחייכם. כמובן שזו לא באמת אשמתכם – במאה ה-21, רוב האנשים בעולם רק רצים ממקום למקום, כך שהם חווים בדיוק את אותו הלחץ שאתם חווים.
המוח שלכם רגיל לעשות הכול לפי הסדר שלו, בצורה מסודרת ומוכרת. מסיבה זו הוא לא אוהב “חדש” ולכן מנסה להרחיק אתכם ממנו. אל תקשיבו לו, הוא פשוט עצלן – החיים שלכם הם מחוץ לדפוסים הללו; כל שעליכם לעשות הוא להילחם בהם בנועם, עד שהם מתפוגגים עם הזמן.
כשאתם חווים את תחושת הלחץ הזו, לפני שאתם מתחילים להרגיש את הזיעה, את הבחילה ואת קשיי הנשימה, פשוט קחו כמה נשימות עמוקות. דרכים נוספות להרגיע את עצמכם הן שהייה בשמש או במקום חשוך, לשתות מים, לנסות “ללכת לאיבוד” במחשבות אחרות ופשוט ללכת.
התחברו לתחושה
אז לאחר שאתם מרגישים שאתם במקום יציב יותר, נסו להבין מה בדיוק אתם מרגישים: איפה אתם חווים את תחושת הלחץ באופן פיזי. היצמדו לתחושה הזו, קרבו אותה אליכם וחייכו לעברה. חבקו אותה ונחמו אותה, כמו שהייתם מנחמים חברה. שחקו עמה ותיהנו עמה, גרמו לה להרגיש טוב. אתם תשימו לב כי אט-אט, אתם בעצמכם מרגישים טוב יותר וכי חום, ביטחון וראיית מציאות מציפים אתכם.
עד היום, כאשר חוויתם תחושות של קושי, דאגה ולחץ, ניסיתם להדחיק אותן בטענה כי הן “תחושות לא טובות”. אך מדוע הגליתם אותן מחייכם? למה הן כל כך נוראיות? בסופו של דבר, אתם מודדים את האושר שלכם לפי התחושות הרעות הללו. אתם גם מביעים את עצמכם והחיים לא תמיד בהירים ומושלמים; ללא רבב. מותר לכם להרגיש רע, לא נעים, דאוגים ולחוצים, כל עוד תלמדו לראות אותו כחיובי בכל פעם.
חיו עמה בשלום
לאחר שהבנתם שמדובר ברגש פנימי שלכם לכל דבר, שרק זקוק לטיפוח ואהבה, נסו לטפח ולאהוב אותו בכל פעם. משום שהמוח שלכם הטמיע את התחושה יחד עם מצבים מסוימים, אתם כנראה תחוו אותה לעיתים קרובות, באירועים שיחסית מוכרים לכם.
כאשר אתם חווים את התחושה, הקפידו לזכור כי כל שאתם זקוקים לו הם נחמה ואהבה עצמית: חבקו את התחושה ואמצו אותם קרוב לחיקכם, כמו חברה שזקוקה לנחמה. ככל שתמשיכו לעשות זאת, כך הדפוסים המלחיצים ילכו וייעלמו. אתם אף תשימו לב שהמוח שלכם מפסיק “להציק” לכם, משום שהוא מרגיש שמטפלים בו מבחינה רגשית.
מה מדאיג אתכם כל כך?
אז לאחר שלמדתם כיצד לחיות עם התחושה, יש לשאול את עצמכם איך להשקיט את המוח לחלוטין. כדי לעשות זאת, נסו לחשוב בינכם לבין עצמכם – מה גורם לכם לחוש כה לחוצים? האם מדובר בסדר היום? אירועים? מפגשים חברתיים? תכנונים לעתיד? מה מדאיג אתכם כל כך?
כדאי לכם לקחת דף ועט ולרשום את כל מה שמדאיג אתכם, כדי שתוכלו לנסות ולהבין מה גורם לכם לחוות את התחושות הללו. אם אינכם בטוחים, אתם תמיד יכולים לקחת עמכם מחברת לכל מקום ולרשום בה, אודות הפעמים בהן אתם מרגישים מודאגים וכי אתם מצויים עמוק בתוך ראשכם.
לאחר שסיימתם לרשום, נסו להבין מה כל כף הלחיץ אתכם במקרים הללו? האם יש ביניהם נושא משותף? האם כעת, כשאתם מבינים מה הלחיץ אתכם כל כך, בפעם הבאה אתם תחושו לחוצים שוב או שתדעו כיצד להתמודד עם הגורם המלחיץ?!
נסו לשבת אל מול הרשימה הזו, עד שאתם מרגישים שפתרתם את כל הדאגה שהייתה טמונה באירועים הללו. המשיכו לעשות זאת עד שתבינו את ההיגיון שעומד מאחורי כל דאגה.
ככל שתלמדו להבין את הרגש שלכם וממה הוא נובע, תדעו לחבק אותו עוד בתחילת דרכו ולמנוע החרפה של המצב.
הוציאו החוצה
לפעמים אתם לא מפסיקים לחשוב על אינספור דאגות, פשוט משום שאתם מרגישים כי החיים שלכם “מסתובבים” מעט: אולי תקופה קצת קשה, קצת עמוסה, קצת חשוכה. הקפידו לזכור כי כולם חווים תקופות כאלה וגם אם אתם מרגישים אבודים או “בחשכה”, זכרו כי כולם הולכים “אבודים בחשכה”, גם אם י להם רשימות; הריי איש לא יכול לצפון את העתיד, נכון?!
נסו לרשום את הרגש, התסכול והלחץ על הנייר, כדי להוציא אותו מהראש שלכם. הביטו בו והתחברו אליו רגשית, כדי להרגיש יותר קרובים לעצמכם.
באותו אופן, אתם יכולים לרקוד, לבכות, לצרוח או לצייר את התחושה שלכם, כל עוד תעניקו לה ביטוי חיצוני שיסייע לכם להרגיש “נקיים” יותר.
תפסיקו לדבר – תתחילו לעשות
רוב הפעמים, אנשים מוקפים בדאגות סתמיות משום שהם לא רוצים לדאוג לדאגות הגדולות או שהם נרתעים מהן: אתם דואגים למראה של הבית שלכם, כשיש לכם פרויקט עצום להגיש בלימודים. אתם דואגים לרגשות של ידידה שלכם, כשמישהו קרוב אליכם בבית-חולים וזקוק לכם. אתם דואגים לאוכל שתכינו, ליציאה בערב… הכול חוץ מלעשות את העבודה או לדאוג לאנשים שלכם.
הגיע הזמן להפסיק להיכנע לעצלנות, להפסיק לדבר – ולהתחיל לעשות.
מהיום, כל סוף שבוע, רשמו לעצמכם רשימה ארוכה: ברשימה הזו, תארו את כל מה שאתם צריכים, רוצים וחולמים לעשות השבוע. נסו ליצור רשימה הגיונית, שאיננה עמוסה בצורה מופרזת ובלתי-אפשרית לסיום.
לאחר מכן, חלקו את הרשימה השבועית לרשימות יומיות, של עד חמישה סידורים ליום. נסו לסדר כל יום כהוגן וממש לכתוב שעות מדויקות בהן תבצעו את המשימות. השתדלו ליידע אנשים קרובים אליכם, כאלו שאתם מחפשים את האישור שלהם, כי זה מה שאתם הולכים לעשות בזמן הזה, כך שתרגישו את החובה לבצע זאת, גם כדי לא “לאכזב” אותם.
שעה לפני שמגיעה השעה לבצע את המשימות החשובות, הקפידו להיות מוכנים מכל בחינה: ערניים, שבעים וללא הסחות דעת.
ככל שתלחמו בעצלנות ותקפידו לדאוג למשימות הגדולות בחיים שלכם, אתם תשימו לב שהמשימות הקטנות פשוט “נעלמות להן ברקע” משום שכאשר אתם באמת עסוקים, אין לכם זמן למחשבות מיותרות.
העסיקו את עצמכם
ולפעמים, אין לכם מה לעשות, אז אתם באמת פנויים מדי להתעמק במחשבות מדאיגות וחסרות פשר. עד שהמוח שלכם יתרגל להתעלם מהן לאחר הרבה עבודה קשה, יהיה עליכם לבצע הרבה עבודה קשה פיזית ואמוציונלית:
אמוציונלית – יהיה עליכם ללמוד לאהוב את עצמכם, לחבק את התחושות הפחות נעימות בכם ולהתעלם ממחשבות אוטומטיות או מחשבות מדאיגות לחינם. יהיה עליכם למצוא את הכוח להילחם בראש שלכם בהרבה אהבה, שתשתלם לבסוף.
פיזית – כדי לעזור לעצמכם, כדאי לכם לצאת מהראש שלכם מעט ולהתעסק בעולם החיצוני, כך שתחשבו פחות. ככל שתחשבו פחות, למוח שלכם יהיה פחות זמן לחשוב מחשבות לא נעימות ולהלחיץ אתכם. לכן, כדאי לכם להשקיע יותר במסגרת שלכם, באנשים שמסביכם ובעצמכם. לפתע אתם תשימו לב שאתם לא רק אוהבים את עצמכם, אתם אוהבים כל חלק מכם.
היו נחמדים לעצמכם
אבל האמת היא שרבים מאיתנו אוהבים “לשנוא” את עצמנו: לרדת על עצמנו, במיוחד כשאנו למטה, לכעוס על עצמנו כשאנו לא עומדים בציפיות, תמיד לבקר… למה? האם היינו עושים את אותו הדבר למישהו שאנחנו אוהבים?
כנראה שלא. אם כך, כנראה אנחנו לא באמת אוהבים את עצמנו מספיק. הגיע הזמן להתייחס לעצמכם, כפי שהייתם מתייחסים לבני הזוג שלכם, ההורים שלכם, החברים שלכם – אתם שווים בדיוק כמוהם – אז הגיע הזמן להראות את זה: באמת תאהבו את עצמכם, תתנו לעצמכם ותפסיקו לכעוס, להשפיל ולהעציב. אתם לא תורמים לעצמכם דבר בהלקאה חסרת הטעם הזו. רק אהבה וחום יגרמו לכם לרצות לעזור לעצמכם.
הוקירו תודה
בדרך כלל, כאשר אתם מרגישים מודאגים במיוחד, נסו למצוא את הטוב ביום ולהוקיר עליו תודה.
אנשים רבים לא מעריכים את מה שמסביבם: הפרחים והטבע, האנשים האוהבים, המסגרת והחיים – הם רק עוד חלק מובן מאליו.
הגיע הזמן להפסיק עם הפסימיות – מהיום, כל בוקר וערב, נסו לחשוב על חמישה דברים שאתם אומרים עליהם תודה. נסו לגוון, כדי שתוכלו להרחיב את מרחב הראייה שלכם.
לאחר מספר ימים, אתם תחושו שמחים יותר, משום שלפתע תבינו כמה מדהים העולם שמסביבכם. כאשר אתם מקפידים להוקיר תודה על כל דבר, אתם מפתחים יותר הערכה כלפיו באופן אוטומטי.
ככל שתמשיכו להודות – כך תבינו כי החיים יפים וחסרי כל דאגות (לא יהיה להן מקום).